Minulla on ollut ihan hävyttömän helppoa, kun isäntä on opiskelujen ansiosta ollut vauvan ensimmäiset kuukaudet käytännössä kotona. Kuten kerroin aiemmin, nyt Mies oli muutaman viikon sellaisessa koulutuksessa, joka vei hänet päiväajaksi pois kotoa. Ja johan muuttui meininki: jouduin opettelemaan aamurutiinit ja ruokahuollon ja koiran ulkoilutukset ja kaiken muun uusiksi. Hyvinhän se lähti sujumaan, kun alkujärkytyksestä selvisin.

Kaiken a ja o on selvästi suunnittelu. Jo aamulla pitää olla selvillä, missä järjestyksessä hoidan koiran ja vauvan tarpeet, milloin ehdin itse syödä, ja mitä kaikkea muuta pitää saada tehdyksi. Yhtäkkisille ohjelmanmuutoksille ei paljon ole sijaa. Tai no, olisi kyllä, jos sietäisin kaaosta ja epävarmuutta paremmin, mutta koska olen varsin turvallisuushakuinen ja tarvitsen tietyn määrän hallinnantunnetta, en voi lähteä suunnittelematta sinkoilemaan minnekään.

Onneksi olen aiemminkin ollut melko hyvä multitaskingissa. Siis teen mielelläni monta asiaa samaan aikaan, koska rakastan tehokkuutta ja inhoan ajanhukkaa ja tyhjäkäyntiä. Teen mieluusti kerralla paljon ja ahkerasti, ja sitten lepään vaikkapa vauvan päiväunien ajan lehtiä lukien.

Välillä multitasking meinaa kyllä mennä vähän yli. Joskus olen yrittänyt hoitaa juoksulenkin, koiran ulkoilutuksen ja vauvan nukuttamisen lisäksi samaan aikaan pari rästiin jäänyttä sähköpostia ja muutaman puhelun, ja silloin kyllä olen riski liikenneturvallisuudelle. Rattaiden ja koiran kanssa juostessa kun olisi ihan hyvä katsoa välillä eteenkin päin.

Yksin vauvan kanssa vietetyt päivät tuottivat myös joitain käytännön keksintöjä. Hermojeni kannalta tärkein oli varmaankin kahviannospussien valmistus: mittaan valmiiksi suodatinpusseihin parin kupin annoksia kahvia, niputan pussit siististi purkkiin säilöön, ja nappaan sieltä pussin keittimeen aina kun kahvituttaa. Ei tarvitse joka kerta ottaa kahvipurkkia jääkaapista ja suodatinpussia toisesta kaapista ja mittailla puruja. Kuulostaa vähän hölmöltä, mutta säästää pikkuisen aikaa juuri sillä hetkellä, kun vauva ei malta olla yhtään itsekseen ja äitiä väsyttää vietävästi.

Mutta te kokeneemmat, jakakaa omat vinkkinne! Minä kun olen loppujen lopuksi näissä arjen ideoissa todellinen keltanokka, mutta teissä on varmasti sellaisia superemäntiä ja kotijohtajia, jotka saavat kekseliäillä järjestelmillään arjen rullaamaan jouhevasti. Nyt ideoita tiskiin! Mikä arjen oivallus on auttanut teitä selviämään kotihommista selväjärkisenä? Neuvolasta saa kyllä ohjeita vauvanhoitoon ja imetykseen, mutta kyllä niitä vinkkejä kaipaa senkin jälkeen, kun napatynkä on irronnut ja ensimmäisestä kipulääkesuposta selvitty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (3)

MIra
1/3 | 

Haastetta riittää kolmen lapsen kanssa kun mies paljon pois kotoa. Tässä jotain meidän helpotuksia:
- Illalla kaikille vaatteet valmiiksi pinoihin
- Huoneiden ovet kiinni, tarvittaessa portti ja yksi huone ainakin mahd vauvaturvallinen, jonne vauvan voi hetkeksi jättää käväistessä muualla
- Vauva ruuanlaiton ajaksi syöttötuoliin ja mieluista sormiruokaa (rusinat, murot, leipä jne)

Epa
2/3 | 

no siis jo se että syö vauvan kanssa samaan aikaan säästää aikaa. Toimii sormiruokailijan kanssa, jos joutuu syöttämään niin ei toimi niin hyvin :)

Heli
3/3 | 

Kuulostaa tätimäiseltä, mutta kun opettaa lapsen jo heti alusta alkaen keräämään lelut leikin jälkeen lattialta omille paikoilleen, säästyy monen vuoden ajan turhalta työltä ja hermojen kiristelyltä! Konttausikäinenkin tajuaa jo paljon, ja lelujen heittely omiin laatikoihinsa käy leikistä! Varsinaisesti vauva-aikaan mulla ei ole vinkkejä, se oli jotenkin niin kaoottista, että ihmettelen miten olen taas hankkiutunut samaan jamaan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011