Kirjoitin imetyksen alkutaipaleella vuolaista rinnoista ja maitovirroista. Sen varalta, että lukijoissani on suihkutissisyyden kanssa kamppailevia kohtalotovereita, kerron imetystilanteestamme nyt.

Tuosta alusta asti olen noudattanut imetystukilistan neuvoja: imettänyt samasta rinnasta putkeen ainakin 6 tuntia, usein pidempäänkin, jotta toisen rinnan täyttyminen viestittäisi keholle, että maidontuotantoa voisi hieman vähentää. (Tuon jakson lopulla näytänkin sitten ihan Putous-ohjelman Jossulta. Siis siltä mimmiltä, jolla oli varaa vain yhteen valtavaan silikonirintaan.)

Nyt, kun vauva on kaksi kuukautta, voin sanoa varovasti, että maidon määrä on vähän vähentynyt. Maito ei joka kerta suihkua niin kovasti, että vauva yskisi, ja välillä imetys tuntuu jopa helpolta. Olen myös löytänyt parempia liivinsuojuksia, jotka pitävät jopa koko yön ylivuotomaidot sisällään – niin, siis joudun edelleen nukkumaan liivit ja suojat päällä. Tässä asiassa muuten mielelläni käyttäisin ekologisempia kestoliivinsuojia, mutta parhaiksikaan mainostetut merinovillaiset suojat eivät todellakaan toimi minulla. Kertakäyttöisillä siis mennään.

Isoin ongelma ei taida enää olla maidon määrä ja suihkuaminen, vaan se, että heruminen käynnistyy ihan itsestään milloin tahansa. Yhtäkkiä jossain metrossa vaan tunnen kovaa pistelyä ja sähköiskun tapaisia sähähdyksiä, ja tiedän että nyt tulvii. Ja aina imettäessä myös se vapaa rinta vuotaa tai suihkuaa. En edes tajunnut tuon olevan ns. epänormaalia, ennen kuin näin, että ystäväni imetti vapaa rinta suojaamattomana. Olin luullut, että kummankin rinnan kuuluu herua samaan aikaan, kuten minulla. Keltanokka! Hyvä puoli on, että kun vauva imee toista rintaa, saan toisesta talteen hurjan määrän maitoa. En siis käytä rintapumppua lainkaan, vaan kerään vain vapaasti vuotavan maidon maidonkerääjään ja pulloon ja pakastan. Tai laitan jääkaappiin, josta Mies voi sitten sen napata, kun minä lähden koiralenkille tai muuten tarvitsen vauvavapaata.

Summa summarum, kohtalotoverit: Maidon määrä kyllä tasaantuu, joskus. Vauva oppii kasvaessaan hallitsemaan maitovirtoja paremmin (ja nielemään nopeammin!). Suihkujen kanssa oppii elämään. Lapsilisillä voi ostaa hyviä liivinsuojia ja mukavia yörintaliivejä. Eli helpotus on edessämme, enemmin tai myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (17)

Alanis
1/17 | 

Mulla ei juuri toiminut tuo monta kertaa putkeen imettäminen sillä mulla taitaa isompi ongelma olla nopea heruminen kuni liian runsas maidon tuotanto. Kun imetin usemamman kerran putkeen samasta rinnasta niin maidon tuotanto väheni niin että sitten vauvan tarviti taas atnkata pari päivää joka kerta kumpikin rinta kerralla. Edelleen kyllä imetän samasta rinnasta "samaan imetyskertaa kuuluvilla" imetyksillä eli jos vauva syö vaikka ennen ja jälkeen vaipanvaihdon. Pitää vaan toivoa että ajan kanssa tuo suihkuaminen vähenisi.

Mulla on kanssa tuo sama että ihan milloin vaan saattaa tuo heruminen käynnistyä, ja se tuntuu inhottavalta, liinvuojien kanssa ei kanssa ei kyllä tule "ohivuotoja" mutta livinsuojat saa kyllä vaihtaa monta kertaa päivässä. Täälläkin nukutaan liivien ja suojien kanssa ja välillä herätään maitolammikosta.

Katkera olin kun kuulin että kaikkien ei tarvitse käyttää liivnsuojia! yksi mammakaverini tämän totuuden paljasti...

abba
2/17 | 

Mulla oli aikoinaan samat ongelmat. Muistaakseni luovuin liivinsuojista ja liiveistä nukkuessa vasta kun täysimetys loppui, eli joskus kun vauva oli reilu puolivuotias. Se toisen rinnan heruminen syötön aikana helpotti joskus ehkä 3-4 kk iässä muistaakseni...

Oli se aikamoista showta. Hyvä puoli että ei tarvitse ainakaan maidon riittävyydestä huolehtia, enemmänkin oli ongelma että mihin se kaikki maito tungetaan :)

Tiipi
3/17 | 

Meidän pikkumies on reilun pari viikkoa vanha ja tosiaan täällä myös on välillä suihkutissit ja liivinsuojia ja liivejä on käytettävä koko ajan. Pakko kyllä kysyä, että mitkä nuo mainitsemasi hyvät liivinsuojat ovat, itse nimittäin vaihdan liivinsuojat vähintään kolme kertaa päivässä?

keltanokanhautomo
4/17 | 

Aloitin halvimmilla, kauppojen omien tuotemerkkien suojilla. Aika kamalia olivat, paksuja ja jäivät ihoon kiinni. Niistä siirryin sitten asteittain kalliimpiin, kunnes löytyivät voittajat: Lansinoh-merkkiset kertakäyttösuojat. Ovat ihanan ohuet mutta imevät hullun määrän maitoa, ja tuntuvat senkin jälkeen lämpimän kuivilta. Noita käytän kuitenkin harvemmin, koska ovat kalliita. Melkein yhtä hyvät ovat hieman halvemmat Natusan baby -suojat. Niillä mennään siis arkena ja silloin, kun ei tarvita erityisen ohuita luksussuojia. :) Tsemppiä suihkujen hallintaan!

Saaga
5/17 | 

Hei, minulla maitoa roiskui myös joka suuntaan molempien lasten kanssa ensimmäiset 8kk. Valitettavasti tuollaisia Lansinoh-suojia en tajunnut edes etsiä, mutta myös Ainu-merkkiset toimivat suht ok, kunhan muisti riittävän useasti vaihtaa;)

Mimmi
6/17 | 

Moikka! Täällä kans yks suihkutissi :) Aina joudun maidonkerääjän toiseen tissiin laittamaan syötön ajaksi. Alkuun minäkin käytin liivejä yöllä, mutta sitten hoksasin ostaa imetystopin ja tadaa kuinka mukava onkaan yöllä syötellä kun niin helposti saa tissin esille. Suojatkin pysyy kyydissa. Joskus kotona ollessa en edes vaihda "yöpaitaani " pois kun sillä on niin mukava olla ja helppo syöttää. Kantsii kokeilla..niin ja toppi on ihan lindeksiltä. Mulla kans on ollut ainun liivinsuojat käytössä, mutta nyt ostin rainbown kokeiluun..saas nähdä kuinka ne toimii. kotona käytän myös niitä äippäpakkausken pestäviä. Mukavaa päivänjatkoa :)

keltanokanhautomo
7/17 | 

Mimmi, sama Lindexin toppi on minullakin käytössä - tai siis kolme sellaista. Loistava tuote ihan päiväkäytössäkin! Sellaisen kanssa kun käyttää huppareita ja neuleita, niin ei tarvitse ostaa erikseen imetyspaitoja. Ja kun rinnat eivät ole valtavat, riittää topin tukikin normaalikäyttöön (lenkille toki tarvitaan enemmän tukea). Hyvät päivänjatkot sinullekin!

minni
8/17 | 

Häh. Olen aina ajatellut olevani normaalimaitoinen. Liivinsuojat ovat olleet pakko. Se puoli, josta ei syödä, vuotaa yhtä lailla. Poikasen ollessa 6kk taisin alkaa nukkua yöni vaapaamuotoisemmissa asuissa. Ja heruminen saattoi alkaa ihan missä tahansa.

nimim. Luulin, ettei näin pienillä edes voisi imettää :D

Puttis
9/17 | 

Minulla on aina ollut myös ongelmana tuo herkkä ja runsas heruminen. Itse pärjäsin kestosuojilla oikein hyvin kun kuulin neuvon painaa napakasti rinnanpäätä kun herumisen tunne tulee. Eli siis aina automaattisesti kun imettää toisesta, mutta myös muulloin kun molemmat uhkaa alkaa valumaan. (Tiedän, julkisilla paikoilla pitää vähän miettiä mihin kääntyy kun alkaa rintojaan puristella :D )Mutta siis yhdellä sormella painoin rinnan päätä tavallaan selkärankaa kohti niin heruminen lakkaa aika nopeasti jos ei jopa heti. Noista merinovillaisista ei muuten mielestäni ollut mihinkään, kosteussulullinen malli oli musta parempi kun sen kesti kastua ihan läpikin ilman tihkumista paitaan. Tuota vaihetta kesti mullakin sen reilu puolivuotta kaikkien kolmen kohdalla. Tsemppiä!

Valeäiti
10/17 | 

Siis WHAT eikö kaikilla olekaan näin?? OIkeesti tää tuli mulle nyt yllätyksenä, vaikka toista kertaa imetän. Olen luullut olevani "normaali" maitotehdas ja että mun lisäksi on sitten sellaisia joilla ei maito kunnolla nouse ja alku siksi vaikeaa. Olen pitänyt itseäni onnekkaana.

Mutta jos joku perhana saa sen välimuodon lottovoiton, että maito riittää eikä tarvitse nukkua pyyhkeen ja kosteusuojan päällä, kolme harsoa ja pari pyyhettä käytössään, plus noin kahdet liivinsuojat päivässä...niin voi saakeli sanon minä! on tää vähän tuskaa. Maidonnousu oli oma shownsa taas, sitä maitoa riittää niiiiin paljon. Ja nyt 4 viikkoa myöhemmin edelleen saan torpata maitosuihkuja milloin sattuu ja todella samalla kun imettää niin toinen tuottaa täyden maidonkerääjän verran ainakin.

Ykkösen kanssa tämä oli tälläista koko imetysajan. Että pahoittelut vain sinnekin, ei se välttämättä missääm vaiheessa kauheasti laannu :)

keltanokanhautomo
11/17 | 

Oho, voi ei! Olen kirjoituksillani herättänyt vihaiset karhut tajuamaan, että helpompaakin voisi olla. :) Niin, en minäkään tietenkään tiedä, mikä on ns. normaalia - onko enemmistöllä suihkuamista ja vuolaat rinnat vai liian vähäistä maidontuloa, vai sitten se paras vaihtoehto, sopivasti heruva ja riittävä maito. Kun lukee imetysoppaita ja -sivustoja, saa sen käsityksen, että yleisempi ongelma olisi se, että maito ei meinaa riittää eikä herua. Näköjään suihkuamista ja vuolautta on kuitenkin tosi paljon. No, ongelmat kullakin. Ei kai siitä kannata sen enempää alkaa kilpailemaan. Ollaan iloisia kun on maitoa, ollaan iloisia että on vauva jota imettää - ja ollaan iloisia, kun se imetys joskus sitten loppuukin. :)

Tanja
12/17 | 

Joo, maitoa on riittänyt ja kyllä se heruminen tapahtuu molemmissa rinnoissa, ajan mittaan vaan sitä maitoa ei ala aivan valua siitä toisestakin. Herumispistelyt julkisissa tiloissa ovat jokseenkin epämiellyttäviä. Ja silloin tosiaan auttaa se, kun painaa sitä nänniä, ettei hanat aukea. :D

Kyllä se suihkuaminen hellittää, kunhan tissit tottuu imetyshommaan, siinä tosin kestää varmaan pari kuukautta. Monet vaan ehtii lopettaa imetyksen, ennen kuin tissit ehtii tottua ja rauhoittua. Eli puoleen vuoteen mennessä tilanne on jo ihan toisenlainen. Tsemppiä!

Kati
13/17 | 

Esikoisen kanssa heruminen oli alussa aivan mahdotonta, eikä vastasyntyneenä meinannut aina pärjätä sille maitotulvalle. Pikkuveli oli syntyessään hiukan isompi, olin varautunut kaikkeen samaan, maitoon tikahtumiseen ja valtaviin maito virtoihin, mutta jäppinen joikin kaiken ja maidon tulo tasaantu paljo nopeampaa. Kasvu oli myös syöntimäärien mukaista. ;D
Herumista syötön aikana oli, hyvä ettei niin kauan kuin imetin eli vuoden, mutta en enää käyttänyt suojia. Rinnan nipistys tunteen alkaessa riitti. Ite tein tosi leveät kestosuojat, piti maidot sisällään. :)

TiikeriMamma
14/17 | 

Täällä olisi yksi joka haluaisi vaihtaa "suihkutissiksi" tällä sekunnilla! :-o Esikoinen 3kk ja maitoa ei tule tarpeeksi vaikka mitä tekisin. :-( Siispä suihkuilun sijaan imetän ensin molemmat rinnat kuiviksi ja sen jälkeen lisäksi korviketta pojalle. Saan ympäriltä kommentteja "annatko KORVIKETTA!!??" (törkeää) Neuvolassa ollaan ymmärtäväisiä. Niin, ja joudun minäkin suojia käyttämään. Ennen imetystä rinnat tihkuilee (niistä vähistä maidoista) Tsemppiä teille suihkuiluun, minä tsemppaan täällä itseäni tämän imetys-pullo-rumban kanssa!! :-)

Sanni-Mamma
15/17 | 

Komppaan TiikeriMammaa, vaikkei korviketta tarvitsekaan antaa läheskään joka ilta. Enemmänkin maitoa kuitenkin voisi tulla; varsinkin toinen puoli on varsinainen Slow Food tissi, josta tulee niin vähän kerrassaan, että neiti nautiskelisi ja lutkuttaisi sitä varsinkin öisin tuntitolkulla (ei syö tuttia). Fast Food tissistä tulee reippaammin mutta eihän sitä voi antaa joka kerta.

Nukkuuko teidän "suihkutissien" lapset muute pitkiä pätkiä öisin? Luulen nimittäin, että osasyy lyhyehköihin unipätkiin (eka syöttö n. 3h nukutuksesta, sitten parin tunnin välein) on juuri siinä, ettei masu täyty kerralla vaan hitaalla syötöllä vauva nukahtaa rinnalle ja jää siksi osoittain nälkäiseksi.

Pari viikkoa sitten kuulin muuten uutisissa, että äidinmaidosta on sairaaloissa kova pula. Te kenellä tuotanto on suorastaan ylitse pursuavaa, oletteko ajatelleet luovuttaa sitä tarvitseville? Käsittääkseni siitä maksetaankin jotain.

Nimimerkki "En tiennyt mihin äitiyspakkauksen liivisuojia tarvitaan" =)

keltanokanhautomo
16/17 | 

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että luontoäidillä on tässä asiassa hieman vielä kehittämisen varaa. :) Tsemppiä kaikille sekä suihkujen että tippojen kanssa taisteleville! Ja tasapuolisesti myös pullonpyörittäjille. :)

keltanokanhautomo
17/17 | 

Sanni-Mamma, kysyit tuosta unien pituudesta suihkutissilapsilla. Meidän beibi nukkuu nykyisin jopa 5-6 tuntia putkeen, sitten öhisee loppuyön ja saattaa syödä parin tunnin päästä tai aiemminkin. En tiedä liittykö pitkähkö alku-uni suihkuamiseen; aika nopeasti (n. 5 min) vauva tuntuu vatsansa täyttävän, lopettaa sitten syömisen ihan hereillä, ja siirtyy tyytyväisenä imemään tuttia sänkyynsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011