Suihkutissi, vuolaat rinnat, maidon ylitarjonta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että maitoa on joka paikassa – onneksi myös vauvassa, joka kasvaa kohisten. On ihanaa, että pöperöä riittää, mutta on tässäkin omat ongelmansa. Maidonnousu sairaalassa ollessa oli jotain aivan käsittämätöntä... Se pingotus ja kuumotus sai minut päättämään, etten koskaan, koskaan toivo isompia rintoja. Ja nyt, kun maitoa tulvii, imetys on yhtä taiteilua: samalla kun vauva yskii ja kakoo maitoa keuhkoistaan, yritän kaapata maitovirran toisesta rinnasta maidonkerääjään tai harsoon. Vaatteeni kastuvat kaikista varotoimista huolimatta jatkuvasti. Viime yön nukuin Always-yöside imetysrintaliiveissäni. Ja silti lakanoilla lainehti.

Luonnollisesti lapsiparka saa aina ajoittain maitosuihkun silmilleen. Pahinta on se kakominen. Pelkään että Tyyppi tukehtuu tai sillä ainakin menee lopullisesti hermot, kun ruokailu keskeytyy aina kaameaan yskänkohtaukseen. Ne on pitkät pari sekuntia, kun lapsella ei henki kulje ja se kerää voimia yskäistäkseen maidot rööreistään ulos.

Maidon ylitarjonnan ansiosta olen saanut tavaraa pakastimeenkin jo merkittävän määrän. Se tarkoittaa (jee jee jee!) sitä, että Mies voi ruokkia vauvaa, jos minä haluan lähteä jonnekin. Tiedän tiedän, pullosta ruokittaessa imuote häiriintyy ja pasmat menee sekaisin, se on toki vaarana. Mutta luulen, että otamme sen riskin. Tämä mamma nimittäin sekoaa, jos ei pakkasen takia pääse kunnolla ulkoilemaan.

Sekoamisesta puheen ollen – koin melkoisen baby bluesin kuluneella viikolla. Ilmeisesti se yleensä iskee jo muutama päivä synnytyksestä, mutta itse olin silloin kyllä onnesta sekaisin. Tällä viikolla onkin itku ja ahdistus iskenyt sitten joka päivä, joka iltapäivä, joka ilta, vaikka kaikki on oikein hyvin. Väittäisinkin, että lapsivuodeaika on paljon rankempaa kuin raskausaika, vaikka silloinkin toki mielialat heittelivät. Toivottavasti tämä nyt alkaa helpottaa. Eiköhän sekin auta, kun pääsee vauvan kanssa liikkeelle ja näkee, että maailma pyörii edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

M
1/6 | 

Oi, niin tuttua, niin tuttua. Siis nuo suihkutissit ja babyblues. Molempiin auttaa aika. Tsemppiä, oikku hiljaa ne olot alkaa tasaantumaan!

M

Tytti
2/6 | 

Älä pelästy, jos babyblues kestääkin kauemmin kuin pari päivää, niin kuin rakas intternetti ja opuskirjat on sen määritellyt. Se voi kestää viikon tai kolme tai ihan mitä vaan. Juttele asiasta neuvolan kanssa. Jo asian ääneen lausuminen helpottaa, ainakin itseäni helpotti huomattavasti. Anna myös lapsesi hurmata itsesi, omalla ajallaan ja painollaan. Paljon tsemppia alkuviikoille ja onnea uudelle elämälle (siis sille pienelle ihmeelle)!

Paula
3/6 | 

Kuulostaa niin tutulta nuo suihkutissit ja maidon ylituotanto! Itse leikkasin vauvan vaipoista itselleni liivinsuojia, joita käytin imetyksen aikana (ja/tai kylässä, kun en halunnut paidan kastuvan).
Ja varoituksen sana: vaikka maito pakkasessa on kivaa, niin itselleni ainakin tuli jokaisesta "isi-ruokkii-pullolla"-kerrasta mahdottomat tiehyttukokset ja kerran tulehduskin, kun imetyskerta jäi väliin.

Kiitos ihanasta blogista ja hurjan paljon ONNEA Tyypille ja Äidille (ja Isälle myös)! :)

keltanokanhautomo
4/6 | 

Kiitos kannustavista kommenteista! Olen noudattanut suihkutissisyyden hoitoon annettuja ohjeita (esim. http://www.babyidea.fi/imetys/ipalsta/suihkutissit.html) ja tuntuu siltä, että tilanne on ihan vähän jo helpottanut. Yhä suihkuaa ja yöt ovat melkoista taiteilua harsojen ja pyyhkeiden kanssa, mutta päivisin on vähän helpompaa. Ja kyllä, baby blueskin on hellittänyt. Huh. :)

Jenna
5/6 | 

Ootko maidon luovuttamista miettinyt? Selvitä asiaa oman paikkakuntasi sivuilta, syöttämällä Googleen äidinmaito luovutus paikkakunta

keltanokanhautomo
6/6 | 

Jenna, mietin kyllä maidon luovutusta, mutta laiskuus iski. Tuntuisi vaivalloiselta se kaikki sterilointi jne. Ja ihan vähän vaikuttaa myös se, että sitten en saisi nauttia yhtään pientä siideriä tai viinilasia luovutuksen aikana. ;) (Siis ei tietenkään pumpatessa juoda, mutta ilmeisesti alkoholin käyttö on kokonaan kielletty sinä jaksona, jona maitoa luovuttaa.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011