Maijan mennessä päiväunille asetun yleensä näppäimistön ääreen ja käyn kirjoitustöihin. Toisinaan tartun imuriin, usein tiskiharjaan. Joskus kuitenkin – ehkä liian harvoin – oikaisen pitkälleni ja tartun kirjaan. Viime päivinä villakoirat (yksi oikea ja loput pölystä) ovat saaneet leikkiä keskenään lattianrajassa, kun minä olen juonut kahvia ja lukenut. Kotisynnytyksistä, isoista perheistä, kurjista asuinoloista, kulkutaudeista, iloisista ja ahkerista nunnista, kotiväkivallasta, prostituutiosta ja vauvoista.

Jennifer Worthin Hakekaa kätilö! perustuu hänen kokemuksiinsa kätilönä ja aluesairaanhoitajana 1950-luvun Lontoossa nunnien äitiyshuollossa. Worth kertoo mehevästi nunnista, äideistä, isistä ja muista kyläläisistä, ja värikkäät hahmot ovatkin kirjan parasta antia. Worth itse jättäytyy melko etäiseksi. Hän on auttaja ja tukija synnytyksissä, kertoja ja sivustaseuraaja kirjassa.

Huvittavat tarinat ja raadolliset, osin kuvottavatkin kertomukset vuorottelevat. Kevyt ja humoristinen luku vaihtuu äkisti seuraavan luvun väkivaltaan ja kurjuuteen. Jotkut kertomukset jättävät epäuskoisen olon: voiko noissa oloissa todella elää? Ja miten helppoa ja turvallista elämä meillä onkaan, tässä keskuslämmitetyssä kodissa yltäkylläisyyden keskellä!

Osa tarinoista päättyy onnettomasti. Lapset eivät aina selviä synnytyksestä tai ne viedään vanhemmiltaan pois. Toisten lähtökohdat ovat niin epätoivoiset, että henkiinjääminen ei ole välttämättä voitto. Ahdistaa. Sitten vuoroon tulee taas valoisa, ihana kertomus siitä, miten rakkaus ja lämpö peittää köyhyyden alleen.

On vaikea sanoa, onko kirja pääasiassa hauska, koskettava vai jännittävä; ehkä kaikkia vähän. Eritekammoiselle kirja voi olla liian rankkaa luettavaa, siinä määrin sivuilla velloo verta ja muuta synnytysmateriaalia. Synnytystä pelkäävän kannattaa vilkaista teosta varovasti: voi olla, että tarkat kuvaukset synnytystuskista ja välilihan venymisistä ahdistavat. Minulle kirja jätti helpottuneen olon: Onneksi on nykyajan hygienia, tieto ja taito. Ja kun lisäksi paikalla on osaavat kädet ja viisas pää, vauva ja äiti ovat turvassa.

Worthin kirjaan perustuva BBC:n sarja tulee televisiosta helmikuusta alkaen kanavalla TV1. Jos siis keskittymiskyvyt tai -mahdollisuudet eivät riitä lukemiseen, voi synnytystarinoita seurata myös toisella silmällä imetyksen tai siivoamisen ohessa. Ja silmät voi laittaa välillä kiinni, jos alkaa ellottaa tosissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Mirka
1/2 | 

Mä satuin kattoo ton sarjan Netflixistä ennen kun ees tiesin koko kirjasta :) Tykkäsin tosi paljon!!!!

keltanokanhautomo
2/2 | 

Haa Mirka, olet aikaasi edellä! Pitää varmaan vilkaista tv-versiokin. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011