Kun oma lapsi on reilusti yli yksivuotias, äitinä kuvittelee olevansa jo melkoinen konkari vauvajutuissa. Ystävien saadessa lapsia ja miettiessä vauva-ajan ongelmakohtia meinaa meikäläiseltä lipsahtaa tietäväinen neuvo jos toinenkin. Ja se neuvominen ilman pyyntöä on ärsyttävää jos mikä! Tiedän.

Asiaan. Vaikka siis moni homma on rutiinisti hallussa ja alkuaikojen osaamattomuus jo hieman hävettää, niin kyllä niitä kysymyksiä on edelleen pää täynnä - ja lisää sikiää. Kuten esimerkiksi...

Kuinka kauan yksivuotiaan hampaita pitää harjata, jotta ne oikeasti saisi puhtaiksi? Miksi yhdet päiväunet eivät enää riitäkään, vaan lapsi palaa kaksiin uniin ja herää aamulla vastaavasti aikaisemmin? Pitääkö taaperon pylly pestä vai vain pyyhkiä pottaistunnon jälkeen? Mitä tarkoittaa "äiti kak u ka oaa" nyökkäyksen saattelemana? Miten juuri kylvetetyllä lapsella voi taas olla leuan alla likanöyhtää? Ja miksi se melkein aina kiukuttelee minulle muttei muille?

Ja aina välillä mietin myös, miten tuo lapsi voikin olla noin viisas ja onkohan se jotenkin aivan erityisen täydellinen. Ja että onko normaalia, että se osaa jo (iässä 1 vuotta ja 4 kk) tehdä nuppipalapelejä ja kertoa että pottaa saisi nyt kiikuttaa hollille aika nopeasti. Onko se jotenkin yliälykäs? Tuleeko sille siitä ongelmia?!

Opittavaa siis riittää, ikuisesti. Ja huolenaiheita putkahtelee ihan älyttömistä asioista - kuten huomaatte.

Toisten äitien ja isien neuvominen ilman lupaa on kyllä raivostuttavaa. Yhden lapsen vanhempana siihen meinaa sortua, koska on selkeä kokemus yhden lapsen kasvattamisesta - eikä siis tajua, miten erilaisia lapset ovat. Eräs viisas äiti sanoi, että jos hänellä olisi vain kaksi poikaa, hän kokisi lastenkasvatuksen loogiseksi hommaksi, mutta että kolmas, temperamentiltaan erilainen poika jyräytti tuon ajatuksen palasiksi. Kun on tarpeeksi kokenut, tietää niin paljon, että tietää ettei tiedä kaikkea.

ps. Ja tiedän kyllä, että edellä mainittuihin kysymyksiin voi hakea vastauksia esimerkiksi neuvolasta. Tai sitten teen kuten yleensä ja googletan. Mutta ehkä teilläkin on vastauksia valmiina?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Minä taas mietin, että millä tahnalla niitä vauvan hampaita pitää harjata. Jostain muistan joskus lukeneeni, että tilkka fluoria olla pitää. Neuvolasta neuvottiin vain menemään lähi-Cittariin ja ostamaan sieltä jotain lasten tahnaa. Apteekista myivät sitten fluorittoman tahnan, ja sillä pestään. Hmm. Mahdankohan pilata lapseni hampaat fluorittomuudella, vai pilaisinko hänen terveytensä fluorillisuudella... Ei oo helppoa.

Aivan ihana tuo onko se yliälykäs ja tuleeko siitä sille ongelmia xD sama kun ite päivittäin pohdin että mieletön tuuri ku just meille sattu tulee se maailman ehdottomasti suloisin vauva! :D Äidin täysin puolueeton ja objektiivinen näkemys.

Ööh, mun lähipiirissä kaikki 1v 4kk vauvat ovat osanneet ilmoittaa kakan tulosta ja tehdä nuppipalapelejä, niin myös meidän nyt 1v4kk vanha poika. Olen ajatellut, että se on täysin normaalia, en todellakaan että lapsi olisi jotenkin yliälykäs...

Minusta teillä on hienosti kehityynyt, todella suloinen tyttö! Hienoa, että osaa jo niin monia taitoja!! Jokaiselle äidille se oma lapsi on ihan täydellisin älykkäin! Niin se kuuluukin olla!
Täälläkin on yksi "täydellinen" tyttö, 1v8kk vaikka kehitys tuleekin kaikessa super hitaasti, mutta silti ihan täydellinen. :)

Mä oon muuten ihan vaan pyyhkinyt paperilla pepun, jos kakka on tullut siististi pönttöön/ pottaan. Jos peppu näyttää likaiselta niin sitten kyllä pesen, mutta normaalisti kakkakäynnin jälkeen pyyhkiminen vessapaperilla on riittänyt...

Kaarina

Keltanokka
Liittynyt14.2.2013

En minä ihan tosissani sitä yliälykkääksi luule. ;) Tarkoitin hieman liioitellen kertoa, miten hassuista asioista sitä onkin epävarma. Muistan joskus jostain lukeneeni, että noin 1,5-vuotiaana lapsi osaa esimerkiksi kertoa siitä kakkahädästään ja tehdä niitä palapelejä. No eikös siitä nyt saakin pähkäiltävää, jos hommat alkaa sujua jo ennen tuota puolitoistavuotispäivää - tai vasta sen jälkeen. :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011