Toivottavasti teillä lukijoilla ei ala sormiruoka tursuta jo korvista ulos, kun sekä minä että Ekoisi aiheesta kirjoitamme – ja uusin Vauva-lehtikin esitteli aihetta. Silläkin uhalla... Tässä sitä taas tulee.

Sormisapuskointi on alkanut todella mukavasti. Maija on maistellut vaikka mitä (ks. lista alempana), tunnelma on pysynyt hyvänä, eikä pelkäämääni kakomista tai oksentelua ole esiintynyt. Pientä yökkimistä toki välillä, kun ruoka osuu syvemmälle kurkkuun, mutta ei mitään niin pelästyttävää että olisin hötkyillyt enempiä. Vauva vie ruokaa suuhunsa selvästi mielellään, ja vaikka tavaraa tietenkin putoilee paljon ja mössääntyy käsiin, päätyy jotakin myös mahaan. (Ja vaippaan, you know.) Parasta on, että vauvalla on mukavaa, ja me saamme syödä samaan aikaan omaa ruokaamme.

Hyvät välineet estävät sotkuahdistuksen. Ikean ruokailuessu suojaa yllättävän hyvin vauvan vaatteita, ellei sitten halua riisua vauvaa vaippasilleen ja jatkaa miellyttävältä lounaalta suoraan rentouttavaan kylpyyn. Mikrokuituliinat ovat käteviä siivouksessa; talouspaperia menisi muuten rullakaupalla. Liinalla saa kivasti pyyhittyä ensin vauvan naaman ja kädet, sitten pöydän ja sitten lopun kämpästä.

Kokovartaloessu

Ja sitten oma vinkkini itse ruokahuoltoon: Sormiruokaakin voi pakastaa valmiiksi aterioiksi, jotta ei tarvitse miettiä vauvalle sopivaa ruokaa joka päivä erikseen. Ateriat ovat siis soseen sijasta lajitelmia erilaisia ruoka-aineita sopivina paloina tai tikkuina – esimerkiksi muutama pastarinkula, pari porkkana- ja kesäkurpitsatikkua sekä pala lihaa. Pakastetaan esimerkiksi pusseissa, ja ruoka-ajan koittaessa sulatetaan sekä täydennetään tuoreilla raaka-aineilla kuten hedelmillä tai marjoilla.

Ei ihan Jamie Oliveria mutta maistuu silti!

Sormiruokailun tiukimpien periaatteiden mukaista kyllä olisi, että koko perhe söisi samaa ruokaa. Koska näin pienellä vauvalla on kuitenkin melko paljon rajoitteita ruokavaliossaan – suola ja maitotuotteet etenkin – emme kovin helposti taivu syömään yhteisiä ruokia. Ehkä saamme kuitenkin sormiruokahurahduksesta intoa myös oman ruokavaliomme terveellistämiseen.

Ja sitten se lista, joka paljastaa, että sormin syömistä on testailtu jo jokin tovi. Maija on maistanut: Porkkanaa, kesäkurpitsaa, bataattia, parsa- ja kukkakaalia, perunaa, kurkkua, tomaattia, meloneja, omenaa, banaania, mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, avokadoa, ananasta, fusillipastaa, naudanlihaa, maissia, maissinaksuja, riisikakkua... Ja kaurapuuroa, kuten kuvasta näkyy:

Puurot masussa

ps. Ei se toki ihan itse tuolla lusikalla sitä puuroa lapioi suuhunsa. Me täytämme lusikan ja ojennamme vauvalle, joka sitten tunkee puuron suuhun (tai silmään tai korvaan tai sohvaan).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011