Yksi vuotta täytettyään taaperomme (huomio, ei vauva enää!) pääsi ensimmäiseen hammastarkastukseensa. Pääsi, ei joutunut, koska tässä vaiheessa tarkastus on mukavaa jutustelua ja kivuton vilkaisu suuhun. Vankka pyrkimyksemme on pitää käynnit jatkossakin mahdollisimman mukavina, ja siksi olemme varsinaisia hammaspeikkofoobikkoja.

Minulla oli pienenä valtavasti reikiä. Muistan tottuneeni siihen, että joka käynnillä paikattiin jotakin. Käynnin jälkeen sai tarran tai kiiltokuvan korvaukseksi pelosta ja kivusta. Ei ehkä ihan riittänyt.

Vasta aikuisena tulin tietoiseksi ihmisistä, joilla ei ole koskaan ollut reikiä. Kummallista! Luulenpa, että toisissa perheissä vain oli vähemmän kariesbakteereita tarjolla, ja toisissa enemmän. Ehkä karieksen tarttumistapaa ei tunnettu yleisesti tai siitä ei tiedotettu? En tiedä. Nyt valistus ulottuu kaikkiin neuvolajärjestelmän kautta, ja hyvä niin. Kenenkään ei tarvitsisi joutua sellaiseen paikkauskierteeseen, jossa itse olin.

Meillä ei siis syödä samalla lusikalla lapsen kanssa. Ei muuten edes pussailla lapsen suulle – tosin tapa ei muutenkaan ole minulle luonteva, joten karieksen pelon takia ei ole tarvinnut siitä luopua. Sokeri on ollut toistaiseksi kokonaan pannassa osittain hampaidenkin takia (tosin juuri huomasin, että yllättävästi esimerkiksi eräässä ruokakermassa on sokeria). Happohyökkäysten määrä pyritään pitämään kohtuullisena säännöllisillä ruoka-ajoilla ja minimaalisella napostelulla. Niin ja ne hampaat tietenkin harjataan. Köh köh, yhden kerran päivässä.

Tunnustin tämän kiusallisen puutteemme hammashoitajalle hieman nolona. Hän kuitenkin lohdutteli, että tärkeintä on, että harjausharjoittelu on ylipäänsä aloitettu. Vakuutin, että heti nelikuisena aloitettiin, kun ensimmäinen nököhammas tuli esiin. Hyvä! Minunlaiselleni suorittajalle hoitajan kehut olivat mannaa. Tässä asiassa olemme onnistuneet. Nyt vielä se aamuharjaus kehiin, niin hyvin menee.

Uusin juttu hammaspeikon karkotuskampanjassamme on ksylitolipastillit. Hammashoitaja vinkkasi, että Herra Hakkaraisen pastillit saa kivasti palasiksi, jotta voi aloittaa ksylitolin käytön pienillä annoksilla. Isoina määrinä ksylitoli saattaa aiheuttaa laksatiiviset meiningit. Eilen Maija sai ensimmäiset maistiaiset Hakkaraisen päärynäpastillista. Maku oli selvästi uusi – sen verran meni ilme erikoiseksi.

Tarkastuksessa varmistui, että yhdeksän hammasta on jo esillä, ja kymmenes tulee minä hetkenä hyvänsä lävitse. Toisin sanoen kuolaaminen on taas huipussaan ja tulevina öinä voi olla itkuisuutta. Pakkaamme siis Egyptin-matkatavaroihin kunnon kipulääkkeet ja kuolalaput. Ensi viikolla luvassa aurinkoisia matkakuvia ja toivottavasti leppoisaa lomatarinaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (5)

1/5 | 

Tiesithän että karkkien ja sokerin mussutuksella ei ole reikiintymisen kannalta mitään merkitystä jos niitä syö ruoka-aikoina ;) Näin opasti minua hammaslääkäri kun kirosin reikää suussani ja totesin aloittavani karkkilakon. Tärkeintä on tosiaan ettei jatkuvasti syö jotain että hampaat pääsee välillä lepäämään :)

2/5 | 

Kyllä sokerilla on reikiintymisen kanssa selvä yhteys, kariesbakteeri tarvitsee ravinnokseen nimittäin sitä sokeria. Eli yhdistelmä kariesbakteeri + sokeri = reikä.

3/5 | 

Vinkkinä että syljen koostumuksella on paljon tekemistä sen kanssa tuleeko reikiä. Isälleni eikä itselleni tullut reikiä harjattiin tai ei.

Lisäksi esim. refluksi eli närästys saattaa näkyä reikinä hampaissa. Toki suuhun nousevat hapot ovat pahaksi hampaille.

Ihan vaan yleisenä kommenttina siis ettei kaikki ole kiinni karies bakteerista ja harjaamisesta.

4/5 | 

Meille hammaslääkäri sanoi että ei ole mitään tekemistä syljen kanssa eikä ns. huonot hampaat voi periytyä.

Meillä vain erikoisesti esim. mulla ei ole yhtään reikiä, tyttö harjaa tosi huonosti hampaitaan (ei mielellään käyttäisi tahnaa ollenkaan) ja hänen hampaitaan aina kehutaan. Mulla tulee helposti hammaskiveä itselläni jos en harjaa riittävän huolellisesti.

Miehellä taas suu täynnä reikiä vaikka harjaa ahkerasti, käyttää suuvettä, hammaslankaa jne. Yhdellä lapsista huomattiin ekat reiät (ja onneksi ainoat tähän mennessä) 2-vuotiaana. Häneltä on harjattu hampaita siitä asti kun hampaat suuhun ilmestyi ja alle vuoden iässä jos lasten tahnalla aamua-iltaa ja xylitolipastilleja pitkin päivää. Toinen hammaslääkäri oli kyllä sitä mieltä että hampaissa olisi ollut jokin kehityshäiriö, muut hampaat kun on todella siistit ja ehjät.

Mene ja tiedä...

5/5 | 

Oon kans kuullut, että valkoisemmat reikiintyy helposti. Ittelläni on kans kamalasti reikiä koko ajan, vaikka harjaan ja käytän hammaslankaa ja suuvettä kahdesti päivässä, säännölliset ruoka-ajat, enkä kamalasti syö sokeriakaan. Mutta valkoiset on ainakin! :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011