Kieli-ihmisenä (olen nääs FM suomen kielestä) minua kiinnostaa lapsen kielen kehitys yleensäkin, ja äitinä minua kiehtoo Maijan puhe vielä enemmän. Omasta mielestäni lapsi puhuu jo valtavasti, mutta ei siitä tietenkään muut paljon selkoa saa. Vaatii muutaman päivän yhteiselon, että oppii Maija-kielen vivahteet. Siinä ajassa käy selväksi, että "tuutu" on juusto, "kakkuu" on kaikkea hyvää, "viuviu" on mamman pieni koira, ja "ysii" tarkoittaa että syliin pitäisi päästä.

Ihan mielenkiinnosta pohdin eräällä turhauttavan pitkällä automatkalla, mitkä kaikki aakkoset jo taipuvat Maijan suuhun. Päädyin siihen, että vokaaleista vain ö puuttuu, koska kaikki muut vokaalit muistan Maijan jossakin yhteydessä sanoneen. Edes saunassa hokemani "löyly" ei innostanut Maijaa yrittämään ö:tä ja samalla tuota mahtavaa suomen kielen sanaa - vaikka tyttö innokas saunoja onkin.

Konsonantit ovat vokaaleja hankalampia. L ja h eivät taida kunnolla vielä onnistua, r ei tietenkään, ja vierasperäiset g:t ja muut saavat vielä odotella käyttöään. Tosin irrallaan lueteltuna f sujuu, ja sen Maija hihkaiseekin innolla: ÄFFFF!

Ihan suvereenisti Maija käyttää konsonantteja k, m, n, p, t ja v, joten kyllä noilla aika pitkälle pääsee. Tosin yleensä yhteen sanaan ei mahdu Maijan mielestä kovin monta eri konsonanttia, joten "tippu" sanotaan usein "pippu", "sataa" kuuluu "ataa", ja "tikka" on luonnollisesti "kikka". Sen sijaan kolmitavuisissa sanoissa eri konsonantitkin taipuvat Maijan suuhun - suloisin esimerkki on ehkä Maijan ykköstoive: "KAKKUJA!" (Myös "kakkuva!" on kuultu, mikä lienee stadin mimmiltä selvä huumorin- ja tyylitajun osoitus.) 

Ja sitten vielä niistä lauseista. Aiemmin, joskus ikuisuus sitten, kerroin Maijan sanoneen ensimmäisen lauseensa - "äiti kakkaa". Olen varma, että pieni kullannuppuni ei sitä tarkoittanut eikä merkitystä ymmärtänyt, vaan hoki vain tuttuja sanoja peräkkäin. Piste. Mutta nyt on kuultu ihan oikeasti kunnolliset lauseet. Ja näin ne menevät:

"Isi nukkuu."

"Sataa vettä."

"Ei oo. On!" (Vastauksena kysymykseen "onko nälkä?")

On se nero!

Kommentit (1)

1/1 | 

oi vitsi niin odotan että tää meiänki alkaa puhuu! Nyt puolivuotiaana ryömii menemään ympäriinsä ja kiljuu ja kehittyy hirveetä kyytiä <3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
2012
2011
Sisältö jatkuu mainoksen alla