Selittämätön 39-asteinen kuume, ei muita oireita. Tyttö on eläväinen itsensä. Lääkäriinhän se on kuitenkin lähdettävä.

Kunnan terveyskeskus kertoo kahdentoista vastaamattoman puhelun, puolen tunnin jonottamisen (about 12€/sekunti/pvm) ja soittopyynnön jälkeen, että aikoja ei ole, mutta aulaan saa kuulemma tulla viettämään aikaa jonotuksen merkeissä. Mikäli olisi viikonloppu, meidät ohjattaisiin naapuripitäjän terveyskeskukseen odottelemaan, joka sijaitsee kotoamme reippaan 30 kilometrin päässä.

Kipeän ja terveen lapsen kanssa valittavien mummojen sekaan seitsemäksi tunniksi odottelemaan mahdollista lääkärikäyntiä sisäilmaongelmaiseen murjuun? Ei kiitos.

Ilmainen sairaanhoitomme tarjoaa tällä hetkellä sinapinkeltaisten lattioiden ja tunkkaisen juuttiseinän lisäksi seitsemän vuotta vanhoja Valittuja Paloja ja jos kunnan terveysvaliokunta on harrastanut hervotonta pröystäilyä, nurkasta löytyvän muovisen pölyn raiskaaman viirivehkan.

En halua kuulostaa kermaperseeltä, mutta pytinki on ahdistava. Se on tosin toisarvoinen seikka, kun kyse on lapseni terveydestä. Lääkäripalvelu saisi puolestani olla vaikka savimajassa, kunhan saisin jälkikasvulleni hoitoa. Lääkäriä ei kuitenkaan ole tarjolla.

Varaan ajan yksityiselle puolelle, aika järjestyy käytännössä heti sovellusta napauttamalla. Sairaala on vanhaan tehdasmiljööseen restauroitu aristokraattinen parannuslaitos. Lapsille on oma viihtyisä odotusaulansa leluileen ja kirjoineen. On tarjolla kaffetta ja kaakaota. Lääkäri kutsuu huoneeseensa minuutin etuajassa. Hän on iloinen, hersyvä, ihmisläheinen ja lapsirakas täti.

Potilas ja hänen terveytensä kiinnostavat, kaikki testit päätetään ottaa mukisematta. Kaikki sujuu jouhevasti ja hymyillen.

Vaihdamme kerrosta ylemmäs laboratorioon ja lääkärin varoittama reipas odotusaika jää noin kahteen minuuttiin. Verikokeen jälkeen saa valita hienon laastarin ja tarran tai liskolelun. Lapsi siis, minä jäin ilman.

Lääkärin tapaamme kymmenen minuutin päästä uudelleen. Tyttö on selittämätöntä kuumetta lukuunottamatta terve. Sikäli helpotus, mutta emme oikeastaan kostuneet retkestä mitään. Heitämme koko porukka ylävitoset lääkärin kanssa ja suuntaamme pukemaan ulkovaatteet.

Kassalla kaivan kortin taskustani ja olen hinnan kuullessani tarvita itsekin ensiapua. 

2 5 5 e u r o a 

Kokoan itseni sydänhalvauksen, aivoinfarktin, aortan räjähtämisen ja pyörtymisen partaalta vain päästäkseni sairaalasta ulos ilman lisälaskua. Tulee mieleen se Kummelin sketsi, jossa äijä on huononäköisen taksikuskin kyydissä minuutin ja hinta on 175 markkaa. Odotin että kassavirkailijakin laittaa pullonpohjat lopulta päähänsä ja naureskellen toteaa, että "eihän se ollutkaan kuin 25,50".

Vaan kun ei laita.
Samaisen Kummeli-sketsin tavoin tekisi mieleni huutaa: "mistä täältä pääsee pooois!?".

Toki, vakuutukset rullaavat taustalla ja tällä hinnalla käydessämme ei tarvitse montaa kierrosta pyörähtää, kun on jo niin sanotusti voiton puolella. En silti voi ymmärtää, miksi maksan tässä kassalla nyt jollekin firmalle laskun, jonka joku toinen firma korvaa minulle, jolle maksan vakuutusta. Raha vaihtaa omistajaa ja lopulta se omavastuiden jälkeen löytää takaisin. Olisiko yhtälö mahdollista hoitaa ilman rahavääntöä julkisella puolella, kun loppujen lopuksi laskutus ei sittenkään ollut muuta kuin kierrätys?

Ilmainen terveydenhuolto on tällä hetkellä vain tyhjä lupaus ja huono vitsi. Mielestäni päättäjien on vähän turhanpäiväistä paukutella henkseleitään sen tarjoamisella, koska tarjottava tuote on sanalla sanoen toimimaton. Yksityispuolen terveydenhuolto taasen on ryöstö. Media toitottaa lapsiperheköyhyyden vain lisääntyvän ja vartin lääkärilaskuun pitäisi olla koko ajan pyörimässä pari satalappusta taskunopohjalla. Entä jos molemmat lapsosemme olisivat tarvinneet samaan aikaan hoitoa, kuten usein käy? 510 euroa tuosta noin on aivan saatanallinen raha kenelle tahansa. 

Päättäkäämme postaus toista Kummeli-hahmoa lainaten: "jumankauta, mua huvita taas oikeen mikään!".

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Otimme lapselle sairasvakuutuksen jo ennen syntymää. Kyllä kannatti! Se maksaa joku 350e/vuosi ja sisältää KAIKEN! Ollaan nautittu ilmaisia kaffeja varmaan parin tonnin edestä lapsen ekan vuoden aikana. Erittäin kannattava sijoitus.

KAkkavalta
Liittynyt6.10.2017

Haha :D Meillä meni ensimmäinen vuosi vielä harakoille, mutta toisen vuoden jälkeen aloimme mekin päästä kahvin makuun!

Eetu Hakkinen
2/4 | 

Kiitos tekstistä! Tämä vahvistaa ajatusta siitä, että vakuutus kannatti ottaa heti kun se vain oli mahdollista eli n. 6kk ennen laskettua aikaa. Tällöin ei myöskään vakuutuksesta rajattu vielä mitään pois, kun siihen saakka oli kaikki mennyt ongelmitta vaimon raskaudesta. Toivottavasti ei toki tule vakuutus aktiiviseen käyttöön, vielä on säästytti ilman käyttöä (poika 7 vk). :)

KAkkavalta
Liittynyt6.10.2017

Meillä selvittiin ensimmäiset pari vuotta ilman sen kummallisempaa käyttöä, mutta varsinkin päiväkodin alettua ovat vakuutukset olleet todella kannattava sijoitus.

Onnittelut tuoreesta tulokkaasta! Toivotaan teillekin vakuutuslaiskaa alkua :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

(K)Akkavalta on isäblogi monikkoperhearjesta kaikkine iloineen, suruineen ja kommervenkkeineen. Vaippavuorien, itkupotkuraivareiden ja ainaisen sekamelskan ytimestä löytyy huumori, joka siivittää perheemme kohti uusia seikkailuja.

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018