"Suomalaisten ylikulutuspäivä on tänään. Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi." 

WWF Suomi

Tämä pysähdytti minut tänään kesken nettiselailun. Apua, mistä me saisimme 3,6 maapalloa? Mielellään nyt heti.

Suomalaisten ylikulutuspäivä on ajankohta, jona ihmisten luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Suomalaiset ovat siis juuri tänään, 11.4.2018, käyttäneet osuutensa maapallon voimavaroista.

Nyt pitäisi sitten vissiin olla peseytymättä, ajamatta autoa ja syömättä loppuvuosi? Jos asiassa oltaisiin vakavissaan, niin näinhän se olisi. Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimukseen ja kestävän kehityksen suunnitelmiin, mutta tämä ei näy käytännön tasolla.

Ruohonjuurella kulutetaan aivan liikaa. Uskomatonta onkin, että meidän jokapäiväinen pihvimme täällä Pohjolassa vaikuttaa matalamman tulotason maissa. Eli meidän arkiset valintamme vaikutukset näkyvät lopulta kehitysmaan lapsen lautasen sisällössä.

”Suomalaisten ylikulutuspäivä tulee hälyttävän aikaisin vastaan. Ylikulutuksemme vaikutukset tuntuvat etenkin matalan tulotason maissa, joissa luonnon monimuotoisuus laskee nopeimmin ja sen seurauksena ihmisten toimeentulo vaikeutuu” 

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Mitä voit tehdä?

Suomen WWF:n sivuilla on hyviä neuvoja siihen, miten arjessa voi vaikuttaa omaan kulutukseen.

1. Syö enemmän kasvisruokaa

Viljelyskäyttöön ei voi jatkuvasti raivata uutta maata luonnon monimuotoisuuden kärsimättä. Lähes 80 prosenttia maailman tuottavasta maatalousmaasta käytetään eläinperäisten tuotteiden tuotantoon. Ruoka muodostaa noin 20 % ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä, saman verran kuin liikenne. Ilmaston lämpeneminen uhkaa luonnon monimuotoisuutta ja vaikeuttaa ravinnontuotantoa. Maatalous on suurin makean veden kuluttaja maailmassa. Oikeilla ruokavalinnoilla vettä riittää sekä kaikille ihmisille että erilaisten elinympäristöjen ylläpitämiseen.

2. Rajoita energiankäyttöä

Voit yksinkertaisesti alentaa sisälämpötilaa. Kerrostaloasukas voi tilata energiayhtiöltä kotimaista tuulivoimaa. Omakotitalossa päästöjä ja sähkölaskua voi pienentää energian fiksulla käytöllä, energiaremontilla vaikkapa putkiremontin yhteydessä, maalämmöllä, aurinkokeräimillä tai -paneeleilla. 

3. Liiku

Jalkaa toisen eteen! Suosi julkista liikennettä, pyöräile tai kävele lyhyet matkat. Tee osa lomamatkoista junalla lentämisen sijaan ja harkitse kotimaisia kohteita. 

Lähde: Yle Uutiset ja WWF Suomi

Seuraa blogiani myös Facebookissa ja Instagramissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tähän blogiin kirjoittelee Tanskassa asuvan monikulttuurisen uusperheen vegaaniäiti. Kirjoitan huomioita perheestä, kielestä, kulttuurieroista, ulkosuomalaisuudesta, vegaaniudesta ja valokuvailen rennolla otteella perheemme arkea. Elämäämme on  helppo kurkistaa myös instagram tililläni: https://www.instagram.com/jyllanninsuomineito/

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
Syyskuu
Heinäkuu
Kesäkuu
2017

Kategoriat