Lapsen oikeuksien päivä oli 20.11. ja on todella hienoa että erilaiset teemapäivät ja viikot nostattavat esiin epäkohtia, tärkeitä aiheita ja yhteiskunnallista keskustelua. 

"YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS) on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Sopimuksen tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille." UNICEF

UNISEF on myös julkaissut yleissopimuksen lapsen oikeuksista:

"Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot, ottavat huomioon, että Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjassa julistettujen periaatteiden mukaisesti koko ihmiskunnan kaikkien jäsenten synnynnäisen arvon sekä yhtäläisten ja luovuttamattomien oikeuksien tunnustaminen on vapauden, oikeudenmukaisuuden ja rauhan perusta maailmassa----" 

Lapset ja naiset ovat ihmiskunnan pohjasakkaa

Olen ihminen, joka elää näennäisessä vapaudessa. Olen syntynyt demokraattiseen kulttuuriin, jossa minulla on näennäinen valta olla itseni valtija. Olen näennäisesti vapaa päättämään oman kehoni koskemattomuudesta.

Koska olen syntynyt harmillisesti naiseksi, joka ihan mielellään haluaa kuitenkin olla nainen, on todella epäonnista joutua olemaan sekä nainen että lapsi samaan aikaan. Koska silloin olet todella pohjalla.  Helposti hyväksikäytetty ja alistettu. Naiset ja lapset kun ovat ihmiskunnan pohjasakkaa.

Koska olen ollut tyttölapsi, teini ja nainen, ymmärrän mitä on olla voimaton ja pelätä. Kaikki esineellistäminen, katseleminen, vihjaileminen, lääppiminen, puristelu ja seksualisoiminen on alistetun, sorretun ja vähäarvoisemman väistämätön rooli.

"Se on vallankäyttöä. Sen tarkoitus on alistaa, pelottaa, näyttää paikka. Se on osa sitä sosiaalistamisprosessia, jonka naisoletetut käyvät yhteiskunnassamme läpi - älä nosta meteliä, älä reagoi, ole miellyttävä, hymyile, älä torju liian suoraan. Koska jos teet niin, tämä voi muuttua pahemmaksi. Sinut raiskataan, sinut tapetaan. Sinua ei uskota. Jos nimeät nimiä, muuttuu tekijä uhriksi ja mustamaalauksen kohteeksi." Tiina Isotalus

Sorto luo sortoa

Ihmisryhmät tai yksilöt, jotka ovat kokeneet sortoa, tuntevat usein myötätuntoa myös muita sorrettuja kohtaan. Ei ole mitään väliä sillä, kuka tai mikä sorrettu on. Ei ole merkitystä sillä, kuuluuko lajinsa edustaja ihmiskuntaan tai eläinkuntaan, sillä kaikessa diskriminaatiossa on lopulta kyse samasta asiasta. Oli kyse rasismista, seksismistä tai lajisorrosta. Sorto luo sortoa.

Juutalainen Isaac Bachevis Singer vertaa nykyajan eläinten kohtelua kokemiinsa keskitysleireihin
Juutalainen Isaac Bachevis Singer vertaa nykyajan eläinten kohtelua kokemiinsa keskitysleireihin

”Ei ole ihme, että rasismi ja seksismi lehahtavat välillä henkiin, kun elämme todellisuudessa, jossa meitä pyydetään sekä rakastamaan eläimiä että hyväksymään ne kasvottomiksi toisiksi, joiden arvo ja mieli kiistetään ja joille voi tehdä mitä tahansa. Se voi vaikuttaa siihen, että vaikka tiedämme muiden sukupuolten ja ihonvärien edustajat yksilöiksi, voimme helpommin sortua kiistämään sen.” Elisa Aaltola

Lajisorto ja eläinten hyväksikäyttö kannustaa myös rasistisiin ja seksistisiin ajatusmalleihin. Kaikki diskriminaatio lisää sortoa.

 

Missä ovat eläinlasten oikeudet?

Eli jos naiset ja lapset ovat ihmiskunnan pohjasakkaa, niin missä ovat eläinlasten oikeudet? Jos ihmisen arvo edelleen sitoutuu sukupuoleen ja ikään, niin mihin kastiin solahtaa maailmassamme olento, joka kuuluu vielä kaiken lisäksi yleisesti sorrettuun eläinkuntaan?

Villieläimet ja jalostetut lemmikkieläimet saavat jälkeläisiä, mutta niitä saavat myös ihmisten muuta kulutusta varten kasvattamat ja tuottamat tuotantoeläimet. Maitotuotteet perustuvat maitolehmien saamiin jälkeläisiin ja ihan samalla logiikalla lihakarjakin lisääntyy.

Eläinlapsella ei ole mitään oikeuksia. Eläinlapsilla kun ei ole kuin hyödykearvo. Eläinlapsi saa elää, jos siitä on jotain hyötyä. Oli se hyöty viihteellinen, lämmittävät villasukat tai aistinautinto lautasellasi. 

Eläinlapsen oikeudet maailmassa 2017

Ovat olemassa, koska ihminen päättää niin

Ovat olemassa, jos ne ovat söpöjä

Ovat olemassa, koska ihminen haluaa ehkä istua niiden selässä

Ovat olemassa, koska ihminen ajattelee että niistä on kivaa seuraa

Ovat olemassa, koska niiden liha maistuu ihmisten mielestä hyvälle

Ovat olemassa, jos ihminen haluaa käyttää niitä johonkin

Ovat olemassa, vaikka heidän kuolinpäivänsä on päätetty ennalta

Ovat olemassa, koska ihminen haluaa syödä ne, niiden äidit, niiden kaikkien lapset ja lapsenlapset

 

Pipsa Possu perheineen on utopia ja opettaa lapsille kognitiivista dissonanssia. Todellisuudessa Pipsan perheestä tulee joulukinkkua
Pipsa Possu perheineen on utopia ja opettaa lapsille kognitiivista dissonanssia. Todellisuudessa Pipsan perheestä tulee joulukinkkua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (2)

Veganismi on tulevaisuus

Erinomainen kirjoitus jälleen kerran. Totuudella on 3 vaihetta: ensin sille nauretaan, sitten sitä vastustetaan (väkivaltaisesti), ja lopulta se hyväksytään itsestäänselvyytenä. Eläinten oikeuksissa ollaan menossa 1. ja 2. kohdissa, mutta nopeasti ollaan menossa eteenpäin!

Jyllannin suomineito
Liittynyt2.5.2017

Kiitos kommentistasi! Toivon todellakin että elän nähdäkseni vaiheen 3, mitä kuitenkin vahvasti epäilen. Mutta seuraavat sukupolvet toivottavasti saavat perinnöksi tasa-arvoisemman ja empaattisemman maailman.

Seuraa 

Tähän blogiin kirjoittelee Tanskassa asuvan monikulttuurisen uusperheen äiti. Vegaani, yrittäjä, yhteiskuntakriittinen feministi ja kuvaaja.

 

Blogiarkisto

2017

Kategoriat

Instagram