Vauvavuosi kului valtavan nopeasti. Uskomatonta, että siitä on jo reilu vuosi kun mieheni kanssa menimme Kätilöopistolle käynnistämään synnytystä ja seuraavana päivänä meillä oli täydellinen pieni tummatukkainen tytär. Synnytyksen vuosipäivän aikoihin oli hienoa palata ajatuksissani Kätilöopistolle ja siihen, että kaikki päättyi lopulta hyvin. Siitä lähtien me ollaan oltu perhe. Koskaan aikaisemmin yksi vuosi ei ole kulunut näin vauhdikkaasti ja tapahtumarikkaasti. Nyt ei puhuta enää vauvasta vaan taaperosta. En tiedä olenko vielä valmis siihen.

KUVA: ALICE PITTACOLO

Nyt vauvasta on kasvanut kaunis, kiltti ja ihana pikkutyttö.

Hän rakastaa lintuja, äidin kutittamista, rusinoita ja potkuautolla ajamista. Telkkari ei häntä todellakaan kiinnosta, johtuu ehkä myös siitä, että harvoin meillä on televisio auki tyttären ollessa hereillä. Mutta kannettavan näppäimistöä on hänen mielestään mahtava hakata.

Duploista tytär on innostunut syntymäpäiväjuhliensa jälkeen ja duploukkeleita hän kuljettaa ympäri asuntoa mukanaan tai laittaa niitä johonkin kyytiin. Unileluna toimiva Pena-pupu on Hissulle erityisen tärkeä ja se luo turvaa. Pena sylissä peukalo menee heti suuhun ja uni tulee nopeasti silmään.

Kirjoja neiti selailee mieluusti ja kirjoja luetaan paljon. Iltasatua me emme ole vielä valitettavasti saaneet ujutettua mukaan iltarutiineihin.

Vedessä olosta tytär nauttii edelleen suunnattomasti. Vauvauintiharrastus kestää meillä vielä tämän kuun loppuun saakka ja sitten toivotaankin helteistä kesää, jotta päästään yhdessä kahlailemaan mökkirantaan.

Rakkaimpia ihmisiä hänelle on meidän vanhempien lisäksi mummi ja serkut. Viime aikoina on taas ollut huomattavissa, että tytär pitää minua tärkeimpänä ihmisenä maan päällä ja on kovin mustasukkainen, jos esimerkiksi otan toisen lapsen syliini tai jopa jos hellin nukkea. Lisäksi hän on vierastaunut, jos kylään on tullut vieraita, joita hän ei ole nähnyt pitkään aikaan.

KUVA: SUSANNA HYNYNEN

Pikkuneiti on ihana hassuttelija. Veikeät ilmeet ovat ihan parhaimpia. Ja siniset isot silmät maailman kauneimmat.

Hän tykkää rutiineista, joka näkyy myös muun muassa niin, että tietyt laatikot pitää tutkia monta kertaa päivässä tai että se tietty Vauva-lehti pitää selata läpi monta kertaa päivässä.

Hän rakastaa kun häntä kutitetaan tai vatsaa pärisytetään. Syliin tytär haluaa monta kertaa päivässä ja meidän perheessä osoitetaankin läheisyyttä melkoisesti.

Ennen kaikkea päivittäin ihailen miten paljon tytär ymmärtää jo ympärillä tapahtuvasta elämästä ja puheesta. Hän selkeästi ymmärtää paljon paljon enemmän puhetta kuin mitä itse osaa vielä sitä tuottaa. Vauva Taapero on taas ruvennut juttelemaan paljon, sillä välissä oli muutaman viikon hiljaisempi hetki. Sanoja tulee jo joitakin ja erityisesti viime aikoina on tullut uusien sanojen ensimmäisiä tavuja tai kirjaimia "pa"=pallo ja "ta"=taulu. Hissu osoitteilee asioita ja niitä nimetään jatkuvasti yhdessä. Hän myös osaa osoittaa niitä asioita mitä haluaa, esim. radio päälle tai ksylitoli-pastilli keittiönkaapista. Hän taputtaa, huutelee ulkona, murisee ja vilkuttaa. Mopolla ajaessaan hän pärisyttää suloisesti suutaan. Ja viimeiseksi hän on oppinut heristämään etusormeaan ja "sanomaan" soosoo.

Neiti on aina syönyt todella hyvin, mutta nyt viime aikoina annoskoot ovat pienentyneet huimasti. Luinkin jostain, että on ihan normaalia tässä iässä, että lapsi kadottaa kiinnostuksen ruokaan, sillä tämä ei kasva enää yhtä nopeasti kuin aiemmin. Tytön suosikkiruokaa tällä hetkellä on viinirypäleet, leipä, piimä, viili, ahven, madekeitto ja lähes kaikki liha. Isommat vihannespalat hän sylkee pois suustaan, mikä kovin valitettavaa, mutta eiköhän se siitä. Syömme samaa ruokaa koko perhe. Myös D-vitamiini ja ksylitol-tabletit pysyvät yleensä pikkuisen suussa. Yksivuotiaamme syö joko sormin tai häntä syötetään, joten seuraavaksi pitäisikin ehdottomasti ruveta harjoittelemaan  itsenäisesti lusikalla syömistä.

Tuttipullosta yritämme pikkuhiljaa luopua, sillä vauva taapero saa vielä ilta- ja aamumaidon tuttipullosta vaikka muuten hän juo maidon hienosti aivan itse nokkamukista. Tuttia rakas ei ole syönyt melkeinpä ikinä, joten siitä meidän ei onneksi tarvitse vierottautua.

Imettäminen meillä päättyi valitettavasti pari viikkoa sitten, sillä minulla on ollut niin kamalia selkä- ja jalkakipuja, että en ole pystynyt istumaan, seisomaan tai makaamaan samassa asennossa minuuttia pitempään. Valitettavaa, mutta onneksi sain imettää tytärtäni vuoden ajan.

Uusien hampaiden puhkeamista olen odotellut jo monta kuukautta. Tyttärellä on edelleen vain 8 hammasta - neljä ylhäällä ja neljä alhaalla. Edelliset hampaat puhkesivat 10 kuukauden iässä.

Unijutuissa ei ole viimeisen kuukauden aikana tapahtunut isompia muutoksia. Yöunet kestävät 11,5h klo 19-6.30. Päikkäreitä vauveli nukkuu yhdet heti lounaan jälkeen. Ja nukkumaan hänen on tosiaan päästä usein heti klo 11 aikoihin, sillä joskus jos ollaan matkalla jostain kotiin lounaalle hän nukahtaa jo vaunuihin istualtaan. Päikkärit tyttöni nukkuu parhaiten edelleen omassa sängyssään ja keskimäärin ne kestävät 2,5h.

Yksivuotisneuvolassa paino oli 9540g ja pituus 72,6 cm. Neuvolakorttiin tuli teksti: "Kasvaa tasaisesti, iho siisti. Ymmärtää puhetta, kieltoja. Pottailua harjoittelee."

Nyt nautin hetkistä kun tytär haluaa kaivautua kainalooni tai silmät ilosta kiiluen tulee luokseni tai entä kun hän tarttuu ulkona kädestäni kiinni. Silloin sydän pakahtuu onnesta.

Rakastan sinua Hissu.

Aikaisemmat kuukausikuulumiset löytyvät 1kk, 2kk, 3kk, 4kk, 5kk, 6kk, 8kk, 9kk10kk ja 11kk.

Kommentit (4)

1/4 | 

Hei,

mahtava vuosi takana! Onnea suloiselle Hissulle. Tyttäresi on valloilttava.

On ollut ilo seurata blogiasi. Toivottavasti jatkat vielä kirjoittamista?

Olen saanut paljon vinkkejä, hyviä neuvoja ja ennen kaikkea mielenkiintoista luettavaa. Kiitos!

Jatka samaa malliin ja vielä kerran onnea pikkuiselle.

 

T: Jonna, eilen 1-v täyttäneen tyttären äiti

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014
2/4 | 

Kiitos Jonna onnitteluista. 

Todella mukava kuulla, että olet jo pidempään seurannut blogiani. Tarkoitus olisi kyllä jatkaa bloggailua ainakin toistaiseksi.

Paljon onnea teidän yksivuotiaalle! <3

3/4 | 

Kauniita kuvia lapsesta, varsinkin tuo vaahtokarkki-kuva. Mielestäni hauskinta mitä hän on oppinut sanomaan on soo-soo ja sormenheristys. Varmaan imetys onkin jo syytä lopettaa jos hampaita on jo 8 :). 

T:L.A

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014
4/4 | 

L.A - lisäksi Hissu ottaa sellaisen veikeän ilmeen, kun sanoo soo-soo. Ihan parasta. <3

Ensimmäiset hampaat tuli vauvalle jo 5kk ikäisenä, eivätkä ne ikinä haitanneet imettämistä. Ainoastaan kerran tai kaksi tytär kokeili puraista tisusta. Mieluusti olisin kyllä imettämistä vielä jatkanut, mutta hyvä näinkin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla