Tyttäreni on yhdeksän kuukautta vanha. Jälleen sanon, että miksi nämä kuukaudet kuluvat näin nopeasti. 9 kuukauden ikä tarkoittaa myös sitä, että vanhempainvapaa päättyy ja hoitovapaa alkaa. Tytär hurmaa minut suloisuudellaan päivittäin, hymyilee niin että hampaat näkyy, istuu, juttelee, syö hyvin, vilkuttaa, tanssii, leikkii, nukkuu ja lukee kirjoja.

Tytär on sellainen mussukka, ihana söpöläinen. Hän miettii ja katselee. Kiltti, mutta tahtoakin löytyy. Hän kaipaa, että koko ajan olisi jotain tekemistä ja aktiviteettia. Jos tekemistä ei ole niin alkaa kitinä. Hän tykkää hellyydestä ja läheisyydestä, minkä vuoksi hän onkin paljon sylissä. Välillä osaa ja haluaa pussata myös itse. Joskus kyllä työntää äidin pois, joka taitaa pussailla ihan liikaa. Juttelee muille ja joskus höpöttelee yksinäänkin. Kutittelusta on tullut hauska juttu muutaminen viikkojen aikana. Hänellä on jännä huumorintaju, joka taitaa olla yhtä huono kuin isällään, eli pieruhuumori uppoaa molempiin.

Kun tytär innostuu jostain hän hihkuu ja heiluu, varsinkin jalat vispaavat innostuksessa eestaas. Tällaisia innostuskohtauksia aiheuttavat muun muassa kylään tulevat vieraat, pikkulasten vauhdikkaiden leikkien katsominen, metron saapuminen asemalle tai musiikin kuunteleminen.

Vauva ei tykkää kun hänelle puetaan ulkovaatteet päälle. Joskus hänellä menee hermot, jos ei saakaan syödä itse haluamallan tavallaan, jos esimerkiksi vahingossa syötän häntä juuri silloin kun haluaisi syödä itsenäisesti. On hän saanut kaariraivarit ruokakaupassa.

Viimeksi tytär on oppinut tervehtimään ja vilkuttamaan. Osoittamista harjoitellaan kovasti.

Suuhun puhkesi juuri kaksi hammasta ylös eteen, eli nyt hampaita on yhteensä kuusi. Hampaiden narskuttelu oli viime viikon juttu, onneksi se on vähentynyt, sillä ääni oli aika ilkeä.

Käytössä olevat vaatteet ovat joko koko 68 tai 74.

Tytär ymmärtää selkeästi puhetta. Esimerkiksi kysymykset "Missä lamppu on?", "Kuka tuli?", "Putosiko muki?" aiheuttavat sen, että tytär katsoo oikeaan suntaan. Lisäksi hän tavailee tuttuja sanoja, kuten "ii-sssi", "äää-ti", "tiis-ss", "u-pu". 

Tytär havannoi ympäristöä entistä enemmän. Hän seuraa esimerksi haltioissaan pihalla talitiaisia, jotka käyvät syömässä lintulaudalla, myös ulkona lenkillä olevat koirat saavat tyttären hihkumaan ilosta.

Tytär tykkää istua ja siitä asennosta kurottelee eteenpäin niin, että on aitajuoksijasasennossa. Kuukausi sitten tyttären istumista lattialla piti vielä tarkkailla, sillä saattoi kupsahtaa silloin tällöin, mutta nykyään hän istuu jo vakaasti. Joulun jälkeen tytär rupesi ottamaan kiinni esimerkiksi sohvapöydästä ja tuolinjaloista, joita vastaan hän hinaa itseään ylöspäin. Tuettuna hän seisoo jo hienosti pitkiäkin aikoja ja varaa jaloille tasaisesti. Tytär liikkuu lattialla lähinnä pyörimällä ja pikku hiljaa hän onnistuu aina hivuttautumaan haluaamsa paikkaan. Pitkiä aikoja hän ei kuitenkaan viihdy mahallaan.

Suosikkileluja on tällä hetkellä Brion vedettävät juna ja hevonen,  kankainen maatilakirja sekä puujunarata. Nukkeja hän lähinnä syö tai hakkaa niitä lattiaan, mutta sitten on niitä päiviä, että hän sylittelee ja juttelee nukeille. Iskän kanssa tytär tykkää pelata olkkarin lattialla sählyä (kuva, kuva). Minun kanssa tytär tykkää leikkiä piilosta; minä menen piiloon peiton alle ja tytär etsii minut sieltä. Kukkuu-leikit ovat naurattaneet tytärtä kovasti viikon ajan.

Kirjoista tytär on ruvennut tykkäämään kovasti ja suosikkikirjojakin on jo. Hän hihkuu ilosta, kun lempikirja otetaan esille. Luukkukirjat ovat suosikkeja, sillä tytär tykkää availla itse luukkuja ja kääntää sivuja.

Tytär nukkuu edelleen täysiä yöunia heräämättä. Yleensä yöunet kestävät 12 tuntia. Olemme aikaistaneet iltatoimia ja tytär nukahtaa nykyään klo 19.30-20 aikoihin. Iltatoimet tekee edelleen pääsääntöisesti iskä.

Päiväunia tytär nukkuu kahdet. Ensimmäiset päiväunet ovat yleensä heti lounaan jälkeen ja kestävät 40min-2h. Päivän toisille päikkäreille tytär menee klo 15-17 aikoihin, riippuen siitä kuinka pitkät ovat ensimmäiset päiväunet olleet. Mutta jottei tämä olisi liian helppoa on sellaisia päiviä, että hän nukkuu aamupäiväpäikkärit tai että hän nukkuu kolmet päiväunet. Tällä viikolla oli jopa päivä, kun hän jaksoi hyvin vain yksillä kahden tunnin päiväunilla. Tytär nukkuu päiväunet joko vaunuissa vaunulenkin ajan tai kotona joko omassa tai vanhempien sängyssä.

Tytär syö viisi kertaa päivässä kiinteitä. Hän ei kyllä nirsoile ruan suhteen laisinkaan, mutta jostain luinkin että nirsoilu alkaa vasta vanhemmalla iällä. Toivotaan kuitenkin, että nirsoilu ei ala koskaan, sillä en voi ymmärtää sellaisia lapsia jotka suostuvat syömään vain ranskalaisia ja nakkeja (kysykää parin vuoden päästä mikä on tilanne :) ). Tyttären lempiruokia ovat jotain mainitakseni avokado, bataatti, banaani, kala, kananmuna, pasta ja kvinoa. Puuro ei aina tyttärelle maistu, joten aamiaisen suhteen minun pitäisi ryhdistäytyä ja keksiä jotain muuta kuin aina sitä kaura- tai neljänviljanpuuroa.

Tytärtä joko syötetään tai hän sormiruokailee. Viime aikoina on myös entistä useammin annettu tyttären pitää itse ruokailuvälinettä kädessä ja tarvittaessa lastattu siihen ruoka valmiiksi.

Äidinmaitoa hän syö aterioiden yhteydessä, joko ennen tai jälkeen, yleensä jälkeen. Lisäksi varsinkin aamuisin tytär syö paljon äidinmaitoa. Tähän meillä meneekin aamuisin eniten aikaa, kun köllimme tyttären kanssa aamiaisella vuoteessa yli puoli tuntia. Päivällä imetystuokiot ovat enää nopeita huikkia.

On ihan parasta olla äiti tälle rakkaalle Hissulle.

Olisi kiva kuulla mitä muille samanikäisille vauvoille kuuluu?

Vauvani aikaisemmat kuukausikuulumiset voit lukea täältä 1 kk, 2 kk, 3 kk, 4 kk, 5 kk, 6 kk, ja 8kk.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla