Meidän ihana neiti on seitsemän kuukautta vanha. Tuntuu, että viimeisin kuukausi on mennyt aikaisempia kuukausia nopeammin. Jos se nyt on mahdollista.

Meidän vauva on sellainen rauhallinen pohdiskelija. Kattelee ympärille, ihmettelee ja tutkii. Hänellä ei tunnu olevan kiire mihinkään, mutta toisaalta ei jaksa keskittyä yhteen asiaan kovin pitkään, vaan koko ajan pitää olla menossa. Tytär rakastaa läheisyyttä ja parhaiten hän viihtyy läheisten sylissä. Muutaman kerran hän on kyllä jo vierastanut. Ja jos äiti ei ole näkökentässä saattaa tulla itku. Tytär naureskelee usein, varsinkin muille ihmisille, sille jos leikin koiraa ja häntä suukotellaan hirmuisesti. Hän on sellainen veijari, hassu, höpönassu, hättäräärä.

Tällä hetkellä suosikkijuttuja on isän olkapäillä istuminen ja Brio taaperokärryissä istuminen kun sitä työnnetään. Hän rakastaa serkkujaan ja koirat ovat olleet aikas jännittäviä. Sen sijaan hän ei tykkää yhtään kun suupieliä pyyhitään servetillä.

Tytär oppi viime viikolla päristelemään. Voi että sitä riemua, kun tytär päristelee ja minä äitinä hihkun riemusta vieressä. Mielestäni tämä taito on niin suloinen. Monesti päristelläänkin nyt yhdessä tyttären kanssa. Ja iskän kanssa pitää päristellä ja mumminkin.

Parisen viikkoa sitten tytär oppi istumaan ilman tukea. Tämä taito tekee hänestä kyllä heti vanhemman oloisen. Enää hän ei jää muiden vanhempien vauvojen jalkoihin leikkien tiimellyksessä ja lisäksi hän viihtyy lattialla pidempiä aikoja, kun saa leikkiä istualtaan. Välillä hän kyllä on kupsahtanut kyljelleen tai selälleen. Itkukin on tullut ja olen tytärtä saanut lohduttaa. Miten ihmeessä totun siihen, että tytär tulee varmasti saamaan kolhuja kun oppii konttamaan ja kävelemään. Tyttären lonkat todettiin normaaleiksi, kun olimme kolmannessa ja viimeisssä kontrollissa käymässä Lastenklinikalla. Tytär matkustaa vaunuissa edelleen vaunukopassa, mutta pian pitäisi varmaankin siirtyä ratasosaan, nyt kun tytär on oppinut istumaan. En vaan millään haluaisi, sillä vaunukoppa on niin paljon suojaisampi ja helpompi käyttää kuin ratasosa. Ainiin, tytär on nyt ehkä noin kuukauden ajan syö luonnonkumituttia vainuissa ja turvaistuimessa. Puolivuotta tutin käytön opiskeluun meni.

Tytär liikkuu lattialla pyörimällä ja harppina. Muutaman kerran hän on ryöminyt peruuttamalla vatsallaan ollessaan. Usein hän ottaa kiinni esimerkiksi pöydänjalasta ja ihan kuin yrittäisi nostaa itseään sitä pitkin ylös. Huomaa, että viimeisen kuukauden aikana tytär on ruvennut tutkimaan kotia enemmän.

Tytär nukkuu nykyään täysiä yöunia. Hän menee nukkumaan klo 20.30 ja herää klo 8 aikoihin. Iltatoimet alkavat yleensä klo 19.30 - kylpy (joka toinen ilta), yökkäri, puuro, hammaspesu (2 hammasta edelleen vaan), tarvittaessa hiukan hassuttelua, maito, iltalaulu, iltarukous ja nukkumaan omaan pinnasänkyyn. Tytär herää yleensä klo 7.00 aikoihin ja iskä siirtää tytön minun viereeni rinnalle. Tytär syö maitoa ja nukahdamme vielä ja nousemme sängystä 8-9 välillä. Jos tytär herää yöllä, iskä käy ottamassa vauvan syliinsä ja vauva rauhoittuu välittömästi ja isä laskee tytön takaisin sänkyynsä. Minäkin tätä yritin, mutta minun sylissäni tytär jatkoi vaan itsemistä. Heräämisiä tulee yön aikana yksi tai yleensö ei ollenkaan. Mutta ei siis enää yösyöttöjä, aikas ihanaa että saa nukkua yönsä hyvin.

Tytär syö nykyään kiinteitä viisi kertaa päivässä. Aamiaiseksi syödään tavallisesti tytön kanssa puuroa. Vihdoin olen oppinut tekemään hyvää neljänviljan mikropuuroa. Kyllä, en todellakaan ole mikään keittiöhengetär ja sain mikropuurostakin aikaiseksi vain liisteriä. Nyt laitan 1/2 dl Lidlin ryynejä ja reilun 1dl vettä ja annan olla mikrossa reilut 2min. Puurosta tulee hyvää, sellaista pehmoista. Molempien meidän puuroihin laitan valmista sokeroimatonta marjasosetta. Kyllä maistuu, yleensä.  Vinkkejä hyvistä vauvanaamiaisista otetaan vastaan, sillä olisi kiva välillä syödä muutakin kuin puuroa. Tytön lounas on klo 11 aikoihin ja silloin hän saa itsetehtyä kasvissosetta kalalla, lihalla tai kanalla. Jos ollaan menossa hän saa valmissosetta. Välipala on hedelmiä tai marjoja, joko kokonaisina tai soseena, joko itsetehtynä tai purkista jos ollaan taas menossa. Päivällinen syödään koko perhe yhdessä klo 17 aikoihin ja ollaan pikku hiljaa pyritty antamaan samaa ruokaa vauvalle kuin mitä itse syömme ja yleensä hän sormiruokailee päivällisen. Tytär syö ilolla. Saa kyllä unohtaa vanhan sananlaskun "rualla ei saa leikkiä", kun katselee vauvan sormiruokailua. Paljon ruokaa tippuu kyllä pikku sormien välistä lattialle, mutta hienosti vauva osaa itse viedä ruokaa suuhunsa ja pureskella sitä. Kalaa tytär syö kolme kertaa viikossa. Pitäisi muuten keksiä muutakin kalaa kuin sitä iänikuista lohta. Itse en syö kanaa tai punaistalihaa, joten niiden antaminen vauvalle on tuntunut vaikealta. Olinkin yllättänyt kun neuvolatäti kielsi antamassa vauvalle tofua, soijaa, papuja ja linssejä. Harmi, sillä niistä saisi kivasti proteiinia.

Korvikkeen määrää olemme voineet vähintää kiinteiden myötä ja rintamaito on riittänyt paremmin. Aikaisemminhan annoimme tyttärelle korviketta noin 400ml päivässä, nykyään määrä on noin 100ml. Imetän erityisesti aamuisin ja iltaisin. Lisäksi aina aterian yhteydessä imetän ja aina kun tytär kaipaa läheisyyttä ja lohdutusta. Eli aika vauvantahtisesti mennään imetyksessä vielä.

Seuraava neuvola on vasta kahdeksan kuukauden iässä, joten tarkkoja mittoja ei nyt on. Edellisellä neuvolakerralla, joka oli tyttären ollessa 6,5 kuukautta, vauva painoi 7525g ja pituutta oli 65,2cm. Hienosti on tytär kasvanut, vaikka alkukuukausien aikanahan me rampattiin painokontrollissa neuvolassa. Tytär käytää koon 68 vaatteita ja vaippakoko on 4.

Aikaisemmat pikkuneidin kuukausikuulumisest löytyvät täältä 1KK, 2KK, 3KK, 4KK5KK ja 6KK

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla