Vauvani täytti pyöreitä ja on jo 10 kuukautta vanha.

Hän on 70cm täyttä kultaa.

Kotona raikuu jatkuva "äiti, äitii, iti, äi-ti". Tämän lisäksi pikkuneiti juttelee "the", "ti-ti", "pa", "pa-pa", "iii-si", "buuu", "tä", "äh", "puuu", "ee-i-ja" "eee-i". Välillä pärisytetään suuta, nauretaan tai lähetetään lentosuukkoja.

Tyttö osoittelee etusormellaan nykyään kaikkialla ja kaikkea. Ja sanoo päälle "pa" tai "the".

Vauva ymmärtää hyvin puhetta. Kuka tulee? Missä lamppu? Vaihdetaan vaippa. Mennään ulos. Ei. Nämä kaikki aiheuttavat tytössä oikeanlaisen reaktion.

Erotilanteessa pikkuneiti osaa vilkuttaa, mutta niin, että koko hänen kätensä heiluu. Taputtaa tytär ei vielä osaa.

Pikkuisen lempijuttuja on tällä hetkellä ehdottomasti koirat. Ulkoilu onkin nykyään todella hauskaa, kun vähän väliä näköpiiriin tulee lenkillä oleva koira. Sitten pitää pysähtyä ja yhdessä ihmetellään koiraa, joka liikkuu ja välillä joku jopa haukahtaa. Pikkuinen hihkuu ja heiluu koiran nähdessään tai sitten jää vaan ihmeissään katsomaan.

Keinumisesta tytär nauttii kovasti, mutta liukumäenlasku on hänen mielestään vähän tylsää, ei kuitenkaan ikävää.

Tytön suosikkileluja ovat imurinjohto, eteisen lipaston laatikot, roskat lattialla sekä erilaiset tuolit. Oikeista leluista suosikkeja ovat nukke, soittopöytä, pehmolelut ja pinoamislelu. Kirjoja tytär jaksaisi selailla ikuisuuden. Luukkukirjat on ihan parhaita edelleen pikkuisen mielestä.

Tavaroiden antamisesta toiselle henkilölle on tullut jännä juttu.

Tytär syö viisi kertaa päivässä. Kerta-annokset ovat jo runsaita. Tyttö syö kaikkea mitä hänelle tarjotaan, paitsi vesimeloni ja kurkku eivät ole olleet mitään hittijuttuja. Ehdoton suosikki on tällä hetkellä mandariinit ja niitä syödäänkin paljon välipalaksi. Meillä syödään keittoja, kalaa, pastaruokia, munakkaita, uuniruokia, hedelmiä, risottoja, "sössöjä" ja  salaatteja. Tytön aamupala on joko puuro+marjat/marjasose, jugurtti+hedelmät/marjat tai ruisleipä/itse tehty sämpylä+vihannekset. Eli tytär syö samaa ruokaa kuin me aikuiset. Jos kuitenkin olemme jossain menossa annan tyttärelle purkkiruokaa.

Ruokavalioon on otettu mukaan nyt myös hapanmaitotuotteet. Jugurtti on tuonut kivaa vaihtelua aamupalaan ja välipalaan. Piimää olen antanut tytölle ruokajuomaksi, mutta vielä se ei ole suosikkijuomaa, joten pääasiassa ruokajuomana on edelleen vesi. Nykyään tyttönen osaa juoda jo itse nokkamukista.

Imetän edelleen, keskimäärin viisi kertaa päivässä. Imetykselle ei näy siis vielä loppua ja odotan, että tyttö kyllä ilmoittaa, kun äidinmaito ei enää kelpaa. Iltaisin tytär saa korviketta 100ml. Vauvanihan on saanut korviketta alusta lähtien, sillä pelkkä äidinmaito ei riittänyt riittävän kasvun takaamiseksi ennen kiinteiden aloittamista.

Hampaita puhkesi juuri kaksi lisää alas, joten nyt tytöllä on yhteensä kahdeksan hammasta. Hampaiden tulo ei tälläkään kertaa tuntunut harmittavan neitiä pahemmin.

Tytär on siirtynyt nukkumaan ainoastaan yhdet päiväunet. Päiväunet ovat heti lounaan jälkeen, siinä klo 12 aikoihin. Päikkärit kestävät 1,5 - 2h, ja jos ne jäävät paljon tämän alle, tarvitsee vauva toiset päiväunet joko välipalan tai päivällisen jälkeen. Olen nykyään pyrkinyt olemaan päikkäriaikaan kotona, sillä tyttö nukkuu parhaiten omassa sängyssään.

Yöunet kestävät 12h ja ovat edelleen katkeamattomat. Tytär nukahtaa sänkyynsä yönille klo 19.30 aikoihin. Iltarutiinit päättyvät siihen, että yleensä isä antaa tyttärelle iltamaidon ja laulaa Sinisen Unen ja laskee tytön sänkyyn, jonne tämä nukahtaa.

Tuttia vauva ei enää syö edes päikkäreillä, mutta peukalo on yleensä suussa kun hän nukahtaa sisätiloissa.

Itse olen viime aikoina itkenyt paljon. Ajatus siitä, että vauvavuosi on pian takana, on saanut minut liikutuksen partaalle. Uskomatonta, että tyttö on jo 10 kuukautta vanha ja pian juhlimme 1v pikkuneitiä. Pidän vauvaa kuitenkin vielä ihan pikkuisena, tämä aika on vaan mennyt aivan liian nopeasti. Haikeeta, mutta samalla odotan jokaista uutta yhteistä hetkeä tyttären kanssa innolla. Lisäksi ajatukset ovat menneet vuoden takaiseen kevääseen, jolloin raskaus oli viimeisillään ja edessä oleva tulevaisuus auki. Onneksi vauvavuotta on jäljellä vielä kaksi kokonaista kuukautta. Neidin syntymäpäiväjuhlien suunnittelu on muuten jo pitkällä.

Vauvani mun. Kaikkeni.

Aikaisemmat kuukausikuulumiset täältä: 1kk, 2kk, 3kk, 4kk, 5kk, 6kk8kk ja 9kk.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla