Ihan hirveetä miten nopeasti nämä viikot ja kuukaudet kuluvat. Ei, en kestä, että vauvani on jo puolivuotias! En voi uskoa tätä todeksi. Olen hiukan jopa surullinen, että vauvavuosi on jo puolessa välissä. Tuntuu, että kauniista ja kivuttomasta synnytyksestä olisi vain jokunen viikko ja nyt tytär on jo iloinen liikkuvainen ihanuus. On tää vauva-aika vaan niin uskomattoman tärkeää aikaa, vaikkakin väsy rupeaa tälläkin äidillä viimein painamaan.

Viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut isoja juttuja. Ehkä tunteellisin juttu oli kun täysimetystaipaleemme päättyi vauvan ollessa noin 5,5 kuukauden ikäinen. Nyt vauva syökin kiinteitä neljä kertaa päivässä. Tähän mennessä on maisteltu porkkanaa, bataattia, maissia, kukkakaalia, avokadoa, banaania, vadelmaa, mustikkaa, aprikoosia, luumua ja lohta. Iltaisin ja aamuisin vauva saa usein puuroa. Ruokajuomana toimii vesi. Imetän edelleen ennen tai jälkeen aterioiden ja joitakin kertoja aterioiden välissä. Alhaalle eteen on puhjennut kaksi hammasta, voiko olla suloisempaa kuin tytär hymyilee niin, että pikkuiset hampaat näkyvät tai kun hän puree huultaan hampaillaan.

Päiväuniin on viimein saatu jonkinlainen rytmi. Tytär nukkuu nykyään kolmet päikkärit, ensimmäiset siinä klo 9-10 aikoihin, toiset klo 13-14 aikoihin ja illalla hän ottaa lyhyet tupluurit, nuo ensimmäiset päikkärit kestävät n. 1,5-2h. Tämä äiti onkin iloinen siitä, että tyttäret nukkuvat päivällä samaan aikaan päikkäreitä lähes pari tuntia.

Yöuniin toivoisin sen sijaan pientä muutosta, sillä se, että olen viimeisen puolen vuoden ajan nukkunut yöni 2-3 tunnin pätkissä rupeaa vaikuttamaan negatiivisesti omaan sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiini. Vauva tosiaan heräilee öisin 1-4 kertaa, tällä hetkellä heräämiskerrat ovat vakiintuneet siihen kolmeen kertaan. Viime viikolla oli jo pari yötä, että Hertta heräsi vain kerran, mutta nyt ollaan taas palattu noihin useampiin heräämisiin. Vauvan yöunissa on se hyvä puoli, että tytär nukahtaa itsenäisesti omaan sänkyynsä iltatoiminen jälkeen klo 20 aikoihin. Öisiin heräämiseen auttaa imettäminen ja imetyshetket eivät kestä kauaa, kun vauva onkin jo takaisin unessa ja saan siirrettyä hänet jatkamaan uniin omaan sänkyynsä. Toivoisin kuitenkin pian, että saisimme hänet rauhoitettua jollakin muulla tavalla kuin tissillä, joten olemme mieheni kanssa harkinneet aloittavamme jonkinlaista unikoulua täsä lähiviikkojen aikana.

Vauveli viihtyy pitkiäkin aikoja lattialla. Hän liikkuu peruuttamalla ja pyörimällä masunsa ympäri. Ja kaikki eteentuleva menee muuten suuhun. Neuvolassa saatiin nyt lupa istuttaa vauvaa, hän kuulemma istuu jo hienosti selkä suorassa ja ottaa vastaan toisella puolella jos on kaatumassa. Kohta siirrytään siis vaunujen ratasosaan ja vauva pääsee sormiruokailemaan kun hän pääsee istumaan syöttötuoliin.

Tytär tykkää musiikista, isosiskostaan, ilmapalloista ja läheistensä kasvoista. Puolivuotiaamme on todella iloinen muru, voi sanoa, että hän on jatkuvasti pelkkää hymyä. Muutama kerta on tosin tullut vauvalla itku, kun hän on tajunnut olevansa jonkun muun kuin minun sylissäni, eli vierastaminen on alkanut.

Instassani näkyy muuten miten juhlimme puolivuotiasta.

Ehkäpä maailman suloisin puolivuotias. Niin rakas ja ihana!

Kommentit (7)

salla_mari
1/7 | 

Löysin blogisi ja instatilin pari kuukautta ennen Hertan syntymää kun itse odotin esikoistani. Jos oikein osaan lukea, tytöillämme on päivä ikäeroa ja voin niiiiin samaistua useimpiin kirjoituksiisi :) monessa asiassa tismalleen samoissa vaiheissa mennään, niin nukkumisten kuin syömisten kanssa - vielä ilman hampaita tosin. Ihanaa kevättä teille!

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Lämmittää kovasti mieltä kun kuulen, että samassa elämäntilanteessa olevat seuraavat blogiani. Kyllä on viimeiset kuukaudet kuluneet nopeasti ja on nää lokakuiset nyt ihanassa iässä. <3 Aurinkoista kevättä teille, selvittiin talvesta, joka ainakin mulla meni hiukan sumussa.

HannaR
2/7 | 

Ihana Hertta! Antakaa vauvan olla vielä vauva ja unohtakaa unikoulut näin pieneltä. Ihan normaalilta vauvan rytmiltä kuullostaa ☺ Jos vertaistukea kaipaat niin facessa imetyksen tuki ry:n suljettu ryhmä on aivan mahtava. Ihanaa kevättä koko teidän perheelle!

tanja
3/7 | 

kolme omaa lastani oppivat nopeasti pois yosyonneista klassisen unikoulun kehittaneen dr. ferberin (han oli ainakin ennen bostonin lastensairaalan unihairiolaakari) metodilla ilman itkuja. eli siis joka yo (tai joka toinen) imetysten vali pitenee puolella tunnilla ja imetyssession pituus vastaavasti lyhenee. meilla mentiin niin, etta ekana yona imetys 2.5 tunnin valein x 7minsaa, sitten 3 tunnin valein x 6 minsaa jne. helppoa kuin mika kun vauvat eivat tosiaankaan nalkaansa syoneet, kunhan vaan tarvitsivat apua uudelleen nukahtamiseen. tassa metodissa on sekin hyva puoli, etta jos vauva heraa ennen 'sallittua' imetysaikaa, niin hanet voi ottaa syliin lohdutettavaksi, eli itkuilta saastytaan :-) ja voi sita autuutta kun kuudennen yon jalkeen piltit vetelivat taydet younet.

Vierailija
4/7 | 

Kannustan kaikkia lukemaan "Kuinka kasvattaa ranskalainen bebe". Valvoin molempien lasten kanssa tasan 6 vkoa kirjan ohjeiden avulla.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Se on itsetehty. Ostin Sinellistä pahviset 1, 2 ja L-kirjaimen. Ne tuunaamalla, liimaamalla ja maalaamalla sain haluamani rekvisiitan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla