KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Meidän lapsi on saanut purkkiruokaa.

Olenko sen vuoksi huono äiti?

En ole.

Mutta mistä johtuu, että aikoinaan itsekkin jouduin selittelemään ja puolustelemaan häpeissäni, miksi annoin esikoiselleni Piltin ruokia. Jotenkin nykyäitien keskuudessa saa helposti täydellisen äidin leiman, kun kertoo kuinka valmistaa omalle Helmi-Onnille alusta lähtien ravinteikasta kotiruokaa. Mutta voin sanoa, että on ihan ok antaa vauvalle ja taaperolle purkkiruokaa.

Piltti kutsui minut ja muut perhebloggaajaat lastenruoka-aamuun kuulemaan ja keskustelemaan lastenruokiin liittyvistä myyteistä sekä nykyajan vanhemmuuden paineista.

Piltti on tarttunut yhdeksään lastenruokia koskevaan myyttiin ja päättänyt murtaa ne. Haluan nostaa näistä myyteistä  esiin erityisesti kolme myyttiä, joita olen itsekin pohtinut.

Myytti: Lastenruoka on ravitsemussisällöltään huonompaa kuin itse tehty ruoka. Pienillä on lapsilla on erilaiset ravitsemussuositukset kuin meillä aikuisilla. Piltti tuotteissa otetaan huomioon eri ikäryhmien ravitsemus- ja koostumustarpeet olemassa olevien ravitsemussuositusten mukaisesti. Tuotteiden rakenne, koostumus- ja ravitsemussisältö on tarkkaan tutkittu juuri lapseen ikään soveltuvaksi. Piltti lastenruoissa on esimerkiksi juuri oikea määrä proteiineja sekä oikeanlainen hyvä rasvakoostumus. Erityisesti siinä vaiheessa kun lapsi siirtyy syömään samaa ruokaa perheen kanssa on hyvä tarkastaa kotiruokan laatu ja ravitsemussisältö, sillä suomalaisissa tutkimuksissa on todettu, että tässä siirtymävaiheessa lapsen ravitsemuksen taso heikkenee.

Myytti: Hyvä äiti tekee kaikki lastenruat alusta alkean itse. Hyvä vanhemmuus tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, toisille se on ruoanlaitto, toisille yhdessäolo. Olisi hyvä tehdä niitä asioita, joihin oma aika ja voimavarat riittävät. Siitä, että antaa lapselle puhdasta, ravinteikasta, turvallista ja terveellistä Piltin lastenruokaa ei kuitenkaan pitäisi tuntea syyllisyyttä.

Myytti: Lastenruoista häviää valmistusprosessissa vitamiinit ja mineraalit. Aivan kuten kotonakin, marjoista ja hedelmistä katoaa C-vitamiini keittäessä. Piltin marja- ja hedelmäsoseissa on tämän vuoksi lisättyä C-vitamiinia. Muut ravintoaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet eivät häviä Piltin ruokatehtailla mihinkään valmistuksen yhteydessä.

Voit tutustua muihin lastenruokamyytteihin Pilttipiirin myytinmurtajat sivuilla. Muita myyttejä ovat; Lastenruoissa on säilöntäaineita ja väriaineita. Lastenruokiin lisätään turhaan vettä. Lastenruokien raaka-aineiksi kelpaavat mitkä rahansa raaka-aineet. Latenruoissa on varmasti jotain kummaa, koska ne säilyvät niin pitkään. Lastenruokiin lisätään tärkkelystä vain täyteaineeksi. En halua antaa lapselleni sellasita ruokaa, jota itse en söisi ja lastenruoka ei kyllä mielestäni maistu millekään.

Itse en ole sellainen äiti, joka innostuisi viettämään kaiken aikansa keittiössä valmistamassa puhdasta, laadukasta ja ravinteikasta ruokaa ja tutustumaan tarkasti kotimaisiin ravintosuosituksiin. Tunnistan jo nyt, että kun kodissa on syksyllä kaksi pientä lasta oma aikani ja voimavarat ovat varmasti tiukilla. Haluan keskittyä yhdessäoloon lasten kanssa ja omaan jaksamiseen. Joten on helpottava huomata, että voin hyvällä omallatunnolla tarjota kuopukselle Suomessa tehtyä lastenruokaa. Kun perheessämme oli vain yksi lapsi, me vanhemmat ehdimme ja jaksoimme valmistaa paljon soseruokia ja sormiruokaa ja purkkiruoat olivat mukana ainoastaan menoissa ja matkoissa. Mutta luulenpa, että tilanne on hiukan erilainen kaksilapsisessa perheessä. Tottakai haluan lapsilleni vain parasta, enkä koe pahaksi, jos annan lapsilleni myös purkkiruokaa itsevalmistetun rinnalla.

Piltti helpottaa yhdellä tapaa minun vanhemmuuden paineita.

KUVAT: Sami Lamberg

Kommentit (15)

Vierailija
1/15 | 

Tuo syyllisyyden tunne on monella äidillä myös itse kehiteltyä. Tosi paljon puhutaan siitä, miten äidit vertailevat ja ruotivat toistensa tekemisiä ja laittavat toisiaan paremmuusjärjestykseen. Ja että äideillä on loputon kilpajuoksu siitä, että kuka suorittaa parhaiten äitiyttä. En tiedä missä tällaista tehdään, kun itse olen törmännyt tuohon äärimmäisen harvoin. Voi tietysti olla, että itse en vain huomaa tätä toimintaa, mutta enemmän uskon siihen että täydellisyyden tavoitteluun taipuvaiset henkilöt kehittelevät itse kuvitelman että heidän toimintaansa jatkuvasti arvostellaan. En tarkoita nyt tällä sinua Heidi, koska blogin perusteella sinusta ei synny sellaista mielikuvaa. Tarkoitus on vain yleisellä tasolla ottaa kantaa tähän myyttiin.

Ruoka-asian suhteen itse olen sitä mieltä, että on hyvä jos löytyy sellainen tyyli jossa yhdistyy helppous ja terveellisyys sekä se että ruoka maistuu vauvalle. Jos vauva ei suostu syömään Pilttiä, niin ei auta yhtään että se olisi helppoa. Tai jos vauva ei suostu syömään itse tehtyä ruokaa, niin silloin sen terveellisyydellä ei ole mitään merkitystä. Ei tähän ole yhtä ainutta oikeaa tapaa.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Itse vauvavuonna huomasin kuinka raakaa äitien kesken saattaa olla - oli kyse sitten imetyksestä, kiinteiden aloittamisesta, nukkumajärjestelyistä, soseiden teosta taikka vaikka kantorepun käytöstä. Siinä ruljanssissa voi uusi vanhempi olla melko pihalla. Itse selvisin vauvavuodesta kivuttomasti, kiitos maalaisjärjen, helpon vauvan ja mukana olevan miehen avulla. Toivon, että erityisesti äidit eivät suorittaisi vanhemmuutta yli voimavarojensa ja itse ainakin koin, että purkkiruoka oli yksi helppo arkea helpottava asia kiinteiden aloituksen yhteydessä.

Ja juuri kuten mainitsit lapset ovat erilaisia, toisille ei purkkiruoka maistu, vaikka se on miten testattu makuraadeilla yms.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Piltiltä tuli vastaus pian sokeriasiaan:

"Piltin tuotteissa sokeria on lisätty niihin marja- ja hedelmäsoseisiin, joiden maku on ollut kuluttajatesteissä liian hapan lapselle. Monen tuoreena makean marjan ja hedelmän maku muuttuu valitettavasti kuumennettaessa happamammaksi. Piltti on kuitenkin tänä vuonna kuluttajapalautteen ansiosta tehnyt päätöksen olla kehittämättä marja- ja hedelmäsoseita, joissa on lisättyä sokeria. Valitsemme tulevaisuudessa soseisiin ainoastaan sellaisia marja- ja hedelmäyhdistelmiä, jotka itsessään ovat tarpeeksi maistuvia vauvojen makuun. Jos aiheesta herää vielä lisäkysymyksiä, vastaamme niihin mielellään Piltin kuluttajapalvelussa numerossa 0800-06161."

JohannaHol
3/15 | 

Syötkö itse eineksiä samaan tahtiin kuin syötät lapsellesi mautonta (olkoonkin sitten terveellistä) purkkiruokaa? Jos syöt, on täysin ok, että myös lapsesi syö. Jos taas laitat itsellesi ruokaa "from scratch", mikset myös kalleimmalle aarteellesi siinä samalla, ihan vauvasta alkaen?

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Yksi vallitseva myytti onkin, että lastenruokia pidetään samanlaisina ruokina kuin aikuisten einekset, mikään ruoka ei ole niin tutkittua, turvallista ja oikeanlaista kuin purkkiruoat.  Ja tuo mauttomuus on myös yksi Piltin murtamista myyteistä, ruokaa tehdään lapsille ei vanhemmille, lasten makuaisti on erilainen.

Itse ukson, että suurimmalla osalla meistä vanhemmista ei ole tietoa, osaamista ja aikaa valmistaa oikeanlaista ruokaa vauvalle, olemme ihan tavallisia ihmisiä keittiössä. Tämänkin todistaa tutkimukset, että lasten ravitsemuksen taso laskee kun he siirtyvät syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Eli siinä vaiheessa kannattaa jokaisen perheen tarkistaa ne omat ravitsemustottumuksensa. Lasten ravintosuositukset ovat erilaiset kuin meillä aikuisilla ja itse ainakin rupesin miettimään, että saako meidän lapsi esimerkiksi liikaa proteiinia nyt kun on syönyt samaa ruokaa perheen kanssa nyt vuoden ajan.

Tehtavanimikkeenaäiti
4/15 | 

Yhdyn hennan sokerikomennttiin, samaa itsekkin miettinyt ja koittanut välttää niitä sokerimakuja! Tosin en enää, kun pikkuhiljaa siirrytään samaan ruokaan mitä muu perhe! :) meillä ensimmäinen kasvoi kokonaan pilteillä, toinen itsetehdyillä suurrimaksi osaksi koska äiti oli pihi.. :p molemmat ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja kyllä! :)

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Jännä ja kiva kuulla, että sulla on mennyt noin päin, että kuopus on elänyt kotiruoalla. Monesti nimittäin kuulee kerrottavan, että esikoisen kohdalla on se "täydellinen" vanhempi ja toisen kohdalla otetaan rennommin tässä kohtaan. Mutta kuten sanoit, molemmat ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja, kunhan aikuinen on itselleen armollinen ja tekee asiat omien voimavarojensa ja osaamisen mukaan.

Vierailija
5/15 | 

mä teen sellaista soseruokaa kotona että keitän potut, porkkanat, kukkakaalit, parsakaalit ja sipulit, broilerin rintafileet, soseutan ja lisään ruokakermaa, suolaa ja voita. tuoretta persiljasilppua. pakastan.

Vierailija
6/15 | 

Meidän lapsi on kasvanut pari ensimmäistä vuottaan purkkiruoilla. Monistakin syistä. Yksi tärkeimmistä oli se, että hän oli alusta asti todella nirso ja kotiruoka ei ollut tarpeeksi hienojakoista eikä makukaan miellyttänyt. Sain kaveripiirissä syyllistämistä purkkiruoista, mutta minulle tärkeintä oli, että lapsi söi monipuolisesti ja hyvin ja ilman isompaa taistelua. Pilteissä ja muissa lastenruoissa ja -juomissa olen suosinut luomua, mutta en ole ollut siinäkään jyrkkä. Lastenruoat ovat ravintoarvoiltaan ja muutenkin todella hyvin tutkittuja ja niiden ainesosat on laskettu lasten elimistöä ajatellen. En usko, että kovin moni äiti jaksaa kotiruoassa laskea sopivia päivittäisiä nitraattimääriä lapsen maksaa ja munuaisia ajatellen. Itse en ainakaan jaksanut. Kotiruoalla on arvonsa kyllä, mutta arvostan myös pohjoismaista pilttitarjontaakin.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Toi on niin kamalaa ja ikävää, kuinka toiset äidit arvostelevat toistensa tapaa toimia. Varsinkin kuin tässä tapauksessa harva suomalainen vanhempi on tietoinen millaista on juuri oikeanlainen ravinteikas ruoka kasvavalle vauvalle ja taaperolle.

Vierailija
7/15 | 

Vähän kyllä kannattaa myös omia aivoja käyttää tai googlailla vaikka. Aika selkeät intressit on Piltti firmalla väittää ruokiaan huippu terveellisiksi . Silti ne on säilykkeitä ja on aika yleisessä tiedossa että prosessoidun ruoan syöminen ei kenellekään ole hyväksi.
Omatkin lapset on kyllä purkkiruokaa syöneet mutta suurimman osan tuoretta kotiruokaa.
Vauvan soseiden teko on huippu kivaa, netistä löytyy varsinkin enkuksi paljon reseptejä , esim annabel karmel.
Ja en siis syyllistä ketään enkä koe itsekkään minkäänlaista syyllisyyttä vaikka sosepurkkeja olen kahviloissa aukonut itsekin. Mutta tosiasioiden kiistäminen vaan siksi että itsellä olisi parempi mieli ei kyllä ole ihan fiksua :)
Vähän lähdekritiikkiä siis toivoisi
Ps kotisoseissa ei ole nitraattia jos ei sitä niihin laita

kaikki ok

Mitä tarkoittaa "prosessoitu" ruoka? Kaikenlainen ruuan valmistaminen (jopa raakaruuan) on "prosessointia. 

Samoin myös oma kotiruokasi olisi "säilykettä", jos osaisit purkittaa sen heti valmistamisen jälkeen hygienisesti hapettomaan lasipurkkiin, jossa se säilyy pidemmän ajan, kunhan vain kansi pysyy tiiviisti suljettuna. Eikä valmissoseissa myöskään ole nitraattia, ellei raaka-aineena ole käytetty nitraattipitoisia tuotteita, kuten pinaattia, rucolaa tai myöhäiskesän nokkosta...

Laapalaura
8/15 | 

Piltti selvästi jakaa mielipiteitä :)
Haluan itse vähän boikotoida Piltti/Bonaa, koska ovat osa Nestle-konsernia, joka tässä viime vuosina on joutunut melkoisen huonoon valoon. Pyrkinyt hankkimaan kolmannen maailman maissa haltuunsa luonnonvesivarantoja yksinoikeudella, tavoitteena tehdä vedestä kallista pullotettua versiota, johon köyhillä ei ole varaa. Ihan Suomen isoissa medioissa tästä oli juttua, en nyt osaa viitata yhtäkkiä lähdettä, mutta puistattava on kyllä tuon firman etiikka (tai lähinnä sen eettisyyden puute!)

Itse syötän kyllä lapsilleni sulassa sovussa niin omatekoisia kuin valmiitakin soseita, enkä ymmärrä ehdottomuutta kummassakaan päässä. Toistaiseksi kuopus syö niin pieniä määriä, että ruokasoseet valmistan itse (vaikka minulla on kaksi lasta, taloprojekti ja mies pitkät päivät poissa) jääpalamuotteihin, hedelmäiset ostan kaupasta (koska lopun purkin voi pistää esikoiselle puuron sekaan). Olen tarkka siitä mitä ostan. Pilttikin lisää isoon osaan hedelmäsoseita sokeria, sen vuoksi ostan Muksua tai HIPP:a, niihin ei lisätä. Tykkään myös esim Hipp-soseiden koostumuksesta. Meillä esikoinen jätti Piltit syömättä, etenkin niissä 8kk -soseissa koostumus on aivan typerä: vettä ja kovia perunanpaloja seassa, sylki vaan pois. Tosin hän on kyllä melkoinen sihtikurkku edelleenkin ettei ihme.
Mutta en kyllä missään määrin tuomitse ketään, joka elättää lapsensa pelkillä valmissoseilla, varmasti kasvaa hyvin niilläkin. Ja aina äidin jaksaminen on etusijalla, tilanteet ja vauvat ovat niin erilaisia! Tästä on turha ottaa ylimääräistä stressiä, jos on rankkaa muutenkin, se on viisautta ja olen siinä kanssasi ihan samoilla linjoilla. Mielestäni kaikenlainen vertailu näissä äitiysasioissa pitäisi saada pois, vaikka häpeäkseni myönnän itsekin esikoisen aikana siihen sortuneeni. Kuopuksen syntymä on onneksi senkin asian muuttanut, jäänyt hirveästi sellaista suorittamista ja vertailua pois omasta äitiydestä, tullut vähän arkirealismia ja oman rajallisuuden ymmärtämistä tilalle.

Itse sovellan jonkinlaista välivaihtoehtoa siksikin, koska kalliiksi tulee syöttää kaikki purkista. Siinä vaiheessa kun ekalla kierroksella palasin itse kolmivuorotöihin (esikoinen oli vain 9kk), ei tosiaan rahkeet riittäneet enää sosetehtaaseen, mutta edelleen tein esim lihanapit jääpalamuotteihin ja lisäsin valmiskasvissoseiden sekaan. Säästö oli ihan merkittävä, koska lihasoseet on kaikkein hintavimpia.
Asioissa on monta puolta, eikös vaan... Ja meidän kulttuurissa tää ruokajuttu saa ihan käsittämättömät mittasuhteet, toisille se on suunnilleen uskonnon korvike (huomaa ehkä vähän tästä kommenttiboksistakin, aihe kuumentaa tunteita...) - älyhoi.

Täällä näin uhmaikäisen ja pikkuvauvan äitinä voin kyllä sanoa, että ei se oo niin justiinsa jos esikoinen syö joskus nakkia suoraan rasiasta tai pinaattilettuja mikrotettuna (oi kyllä!) ja kuopus Pilttiä. Tsemppiä! Kiireinen aika sulla edessä :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla