Täytyy heti imelästi todeta, mutta tyttäreni on täydellisin puolitoistavuotias!

Lueskelin puoli vuotta sitten tekemääni postausta 1-vuotiaasta tyttärestäni ja täytyy sanoa, että kyllä on kehitys ollut melkoista, mutta samalla on hauska huomata, että  moni asia on pysynyt esimerkiksi kiinnostusten osalta samana. Kehitystä on tapahtunut valtavasti liikkumisessa, kommunikaatiossa ja syömisessä. Koen, että tyttö on tässä syksyn aikana puhjennut oikein kukkaan ja hänestä on tullut vekkuli, iloinen ja tomera tapaus.

Tarkistin vauvakirjasta, että ensimmäisen tunnistettavan sanansa 10 kuukauden iässä. Tällä hetkellä tytär puhuu valtavasti. Viime viikkojen aikana hän on hokenut jatkuvasti "äiti, äiti", siis jatkuvasti, niin suloista. Muita päivittäin käytössä olevia sanoja ovat "ei" ja "oho". Yritin listailla muitakin sanoja, joita tytär osaa "appelsiini", "hanhi", "pupu", "Pena" (unilelu), "barbi", "pallo", "kettu", "susi", "nalle", "vauva", "ka" eli kampaaja, "auto", "mu" eli muumi ja "M-A" eli traktori ja "Annnt" eli Antti Tuisku, joitain mainitakseni.  Kiitos sanan käyttöä yritän harjoitella tytön kanssa kovasti, sillä kiittämistä hän ei vielä osaa. Tyttö osaa jo kahden sanan lauseita, esimerkiksi " ei tuu" kuuluu usein tytön istuessa potalla.

Tytär tuntuu ymmärtävän kaiken mitä hänelle kerrotaan ja pyydetään. Uskomatonta, että voin pyytää tytärtä esimerkiksi viemään unilelunsa nukkumaan, kun olemme aamulla lähdössä päiväkotiin ja hän tekee niin kuin pyydetään.

Taaperon suosikkileluista kerroin tällä tai ensi viikolla erillisessä postauksesa, mutta sanottakoon, että Muumitalo asukkaineen on ehdottomasti ykkösjuttu tällä hetkellä. Yksivuotis-postauksessa luki, että puolivuotta sitten neidin suosikkijuttuja olivat olleet linnut, mutta nykyään ulkona tytär haluaa katsoa erityisesti autoja, traktoreita ja lentokoneita. Pena-pupu on edelleen todella tärkeä Hissulle; ilman Penaa uni ei tule päikkäriaikaan tai öisin ja Pena tuo muutenkin tarvittaessa turvaa ja lohtua. Päiväkodissa on toinen Pena eli Pertti, joka saattaa kulkea mukana mm. päiväkotimatkat ja automatkat. Yhteinen harrastus meillä on edelleen uinti ja olemme pyrkineet käymään viikottain uimassa. Uinnin rinnalle olen suunnitellut, että menisimme äiti-taapero tanssitunnille, toivottavasti joulun jälkeen löytäisimme Hissun kanssa jonkun sopivan kurssin ja ajankohdan.

Edelleenkään Hissu ei tykkää katsoa televisioita. Viikonloppu aamuisin laitamme telkkarista piirretyt pyörimään, mutta ei tytär jaksa kiinnostua ohjelmista. Pikku Kakkostakin olemme yrittäneet joitain kertoja yhdessä katsoa, mutta eipä tunnu tyttöä telkkari kiinnostavan ja yleensä viiden aikoihin olemme joko leikkimässä ulkona tai sisällä yhdessä. Mökkimatkoilla olemme tytön kanssa katsoneet joitain kertoja Teletappeja ja niitä hän jaksaa katsoa sen 20min. Toisaalta eipä autossa pahemmin muutakaan tekemistä ole kuin lukea tai katsoa lastenohjelmia.

Tyttö on hyvin rauhallinen ja varma liikkeissään. Kävelemään hän oppi 1v ja 5kk iässä ja kävelyasento oli heti alusta asti hyvin vakaa. Meillä ei kuitenkaan vielä esimerkiksi kiipeillä taikka pompita. Välillä tosin jo juostaan. Liikkuminen kertoo kyllä paljon hänen temperamentistaan, että hän on pääasiassa harkitsevainen, ajattelevainen ja kiltti pikkuneiti. Fysioterapeuttihan seurasi Hissun liikkumaan oppimista 10kk iästä lähtien, mutta mitään vikaa hänessä ei ollut, hän on vaan rauhallinen tapaus. Toisaalta olen iloinen ja helpottunut, että tytär oppi kävelemään vasta vähän vanhempana, kun hänellä on jo hiukan järkeä päässä. Nyt emme enää käy fyssarilla ja kaikki on kunnossa. Neuvolalääkäri sanoikin tänään, että vaikka tyttö oppi kävelemään myöhemmin niin hänen puheenkehitys on puolestaan edellä.

Hissu on mainio tyyppi, hänellä on hauska huumorintaju ja hän nauraa puujalkavitseille. Hänellä on suloisia ilmeitä ja seisoo välillä suloisesti kädet lanteilla.

Viime viikolla tyttärellä alkoi samaan mielettömiä raivokohtaukset, kohtaukset alkoivat jostain pienestä asiasta, mistä hän loukkaantui. Meidän perustyytyväinen tyttömme. Syli oli ehdoton ei, eikä muutenkaan rauhoittelu tuntunut olevan yhtään hyvä juttu. Kohtauksissa raivoaminen ja itku päättyy kuin seinään ja sitten hän oli taas oma tyytyväinen itsensä. Olin ensimmäisillä kerroilla kauhuissani, että onko lapsessa tai kasvatuksessa jotain pahasti pielessä, mutta onneksi kuulin, että tämä kuuluu tähän ikävaiheeseen. Sitä uhmaikää odotellessa....

Tyttö käyttää nykyään lähinnä koon 86 vaatteita. Tosin jotkut ulkovaatteet koossa 86 ovat aivan liian isoja. Jotkut puolitoistavuotiaat osaavat kuulemma jo pukea itse, mutta meidän Hissu osaa ottaa itse vasta sukat pois jalasta ja laittaa koruja ranteisiin ja kaulalle. Tämä oli terveydenhoitajan mielestä kuitenkin ihan riittävä taito puolitoistavuotiaalle.

Tuttia tyttö ei ole syönyt ikinä, mutta meidän murheenkryyni on ollut tuttipullo, josta tyttö on syönyt ilta- ja aamumaitoa. Vasta pari viikkoa sitten luovuimme iltamaidon antamisesta tuttipullosta, vaikka muistelen, että tämä vieroitus piti tapahtua jo puoli vuotta sitten. Vettä hän tosin saa yöjuomasti tuttipulloon. Lokakuun aikana tyttö on myöskin ruvennut juomaan ruokajuoman tavallisesta mukista ja nokkamuki on enää käytössä lähinnä päiväkodissa.

Tytär syö nykyään jo aivan itsenäisesti. Ihan mahtavaa, kun ruokaillessa saa syödä omankin ruoan lämpimänä, eikä tarvitse auttaa toista syömään. Hissun suosikkiruokaa on tällä hetkellä muun muassa oliivit, croisantit ja turkkilainen jugurtti.. Kuten puolivuotta sitten, tytär ei syö kasviksia ellei ne ole tehty sosekeitoksi tai paistettu uunissa todella pehmeäksi, eli isoja kasvispaloja hän ei viitsi pureskella.

Päiväunia pienokainen nukkuu päiväkodissa reilun tunnin, mutta kotona vapaapäivisin hän vetelee 2-3 tunnin päikkärit. Katkeamattomat yöunet kestävät 12h ja hän nukkuu omassa pinnasängyssään.

Käytiin tänään aamulla 1,5-vuotis neuvolassa, johon kuului sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotto. Terveydenhoitajan kanssa keskusteltiin arjesta, ruokailuista, unesta, tytön puhumisesta ja miten tyttö ymmärtää puhetta ja pyyntöjä. Mielenkiintoista oli tietysti kuulla miten tyttö on kasvanut: tyttö on nyt 80cm pitkä ja 10,7kg painava. Eli Hissu on kasvanut tasaisesti keskikäyrällä. Lääkäri kysyi yleiset kuulumiset ja tarkisti silmät, korvat, kuulon ja masun. Neuvolakorttiin tuli teksti " Kasvaa ja kehittyy hyvin. Reipas, iloinen tyttö. Iho siisti. Korvat terveet."

Minun rakas. <3

KUVAT: ANNINA SEGERMAN

Kommentit (11)

Vierailija
1/11 | 

Meillä tyttö nyt 3v 8kk. Pukemaan alkoi itse vasta noin 3-vuotiaana, kun systemaattisesti vain "pakotimme" hänet tekemään sen itse. Meillä siis ilmeisesti laiska tapaus:D puhe on selvästi jäljessä muita eikä siihenkään ole selvää syytä. Itse olen kyllä huomannut, että vaikka tyttö oppisi sanomaan jonkin sanan oikein niin hän silti jatkaa sen sanomista väärin, koska ajattelee olevansa hassu. Eli itsepäisyydestäkin voi johtua. 

Hienosti on teillä kasvettu ja opittu uusia taitoja!

-Susanna / https://colouroutsidelines.blogspot.fi

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Eli taas saamme todeta miten hienosti jokainen lapsi kehittyy itselleen sopivaa tahtia. Mä uskon, että tempperamentilla ja luonteella on iso merkitys missä tahdissa lapsi oppii eri asioita.

Suomen neuvolajärjestelmä on kyllä ihan huippua, siellä ammattilaiset auttavat tarvittaessa.

Hauskaa syksyä teidän perheelle.

Sundaysunday
3/11 | 

Kiva lukea näitä! Erityisesti siksi että oma pikkujätkä on 1v4kk ja hauska vähän ennakoida mitä on tulossa vaikka toki kaikki lapset on erilaisia. Mutta kyllä tiettyjä juttuja tulee samoihin aikoihinkin. Meillä tosin jo nyt noita lyhkäsiä raivareita esiintynyt... :)

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Kiva kuulla!

Ne raivarit. Apua. Mä olin oikeasti ihan pihalla aluksi, että mitä tapahtuu mitä pitää tehdä, kun tuntuu, että mikään ei rauhoita. Nyt ei ole muuten pariin päivään ollut mitään kamalaa ja kaikki on sujunut smoothisti ja tyttö on ollut mielettömän aurinkoinen. Toivotaan, että tämä mielentila jatkuisi pitkään.

tinka
4/11 | 

Harva puoltoista vuotias osaa pukea. Hassua kun nykyisin ei saisi olla ollenkaan lapsi, kaikki pitäisi osata ja kaikesta luopua. Meidän 2v puhuuu enemmän kuin ikäiset, ei pue.

ihmejatavis.blogspot.fi

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Pisti tosiaan korvaan, kun joku mainitsi, että hänen puolitoistavuotiaansa osaa pukea  vaatekappaleita itselleen .

Meillä asuu vielä äidin vauva, pukeutuminenkin tapahtuu kotona pääasiassa vielä hoitopöydällä. :)

Vierailija

Hih, meillä isi tukee edelleen niskaa kun laskee pojan makuulla lattialle, vanhasta tottumuksesta varmaan. Ikää on jo se 2v4kk:) Rauhalliset lapset viihtyy hoitopöydällä pitkään, luopuminen tapahtuu lähinnä siksi että jalat roikkuu niin pitkälle pöydän reunan yli;-)

Vierailija
5/11 | 

Meillä on lapset tullu lyhyellä välillä, esikoinen syntyi toukokuussa, seuraava vuoden ja kuukauden päästä, siitä seuraava vuoden ja viiden kuukauden päästä, sitten neljäs lapsemme syntyikin kahden vuoden ja kuukauden päästä. tuntui hurjan pitkältä väli kun oli reilu kaks vuotta. Siksikin pitäny aina 1,5vuotiasta isona lapsena jo kun seuraava vauva syntyny :) mutta niinhän se on että vauva on niin kauan vauva ku seuraava syntyy. Innolla odottelen milloin saan lukea (jos näin onnellisesti käy) että täällä ilmoitetaan odottavan Hissulle sisarusta. Luoja antaa lapset, jos on niin hyväksi nähnyt <3 kaunis tytär sinullea/teillä!

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Oih, onpa ihanaa, että olette saaneet lapsia noin pienillä ikäeroilla.

Olenkin miettinyt, että miten iso meidän puolitoistavuotias olisikaan, jos hän olisi isosisko. Mutta nyt hän on vielä meidän vauva.

Onnellista syksyä teille. <3

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla