Täytyy myöntää, että en etukäteen jännittänyt matkustaa tyttären kanssa Nizzaan. Minun strategianani oli pitää tyttö tyyväisenä koko lennon ajan, jolloin kaikki menee hyvin. Lausahdus "hyvä ruoka, parempi mieli" piti jälleen paikkansa ja lennot molempiin suuntiin menivät täydellisesti. Kokemuksesta viisastuneena jaan muutaman vinkin ja kokemuksen vauvan kanssa lentämisestä.

Lentokentällä ja lentokoneessa kuuli ja huomasi kuinka kanssamatkustajat supisivat "katsokaa, kuinka pieni vauva matkustajana". Varmaan kaikki koneessa odottivat kauhulla, että kenen viereen istumme, sillä toki monella on se ennakkokäsitys, että vauvat ja lapset vaan itkevät ja meteleivät koko lennon ajan. Mutta toisin kävi ja meille tultiin ihan sanomaan ja ihmettelemään, että miten kiltisti tytär oli lennon aikana.

Rattaat jätimme hihnalle ruumaan mentäväksi check-inissä. Norwegian erikoismatkaravarahihna oli aivan Bag Drop-tiskin vieressä. Lähtöselvitys tehtiin  näppärästi itsepalveluautomaatilla, tosin emme saaneet matkarattaille liimattavaa koodia automaatista ja jouduimme käymään sen erikseen pyytämässä tiskiltä. Vauvalla oli oma matkalippu ja maksoimme vauvan matkasta ilmeisesti jonkun veroosuuden, noin kymmenisen euroa. Meillä ei ollut matkarattaille omaa kuljetuspussia, mutta se ei haitannut, sillä Norwegianilta sai ison muovipussin, johon vaunut oli helppo pakata matkan ajaksi. Vaunut sai kuljettaa ilmaiseksi vaikka muutenhan Norwegianilla joutuu ruumaan menevistä matkatavaroista maksamaan erikseen. Kun vaunut jätettiin lähtöaulaan siirtyi vauva syliin ja turvatarkastuksen jälkeen Manducaan. Kantoreppu olikin todella näppärä liikkuessamme sekä Helsinki-Vantaalla että määränpäässä Nizzan kentällä.

 

Helsinki-Vantaalla on oma turvatarkastuslinja sylilasten kanssa matkustaville ja liikuntarajoitteisille. Ihan mieletön juttu, mistä en ollut tietoinen ennen tätä kertaa. Meidän menolento lähti aamulla ja turvatarkastuksessa oli melkoiset jonot ja me vaan kävelimme suoraan omaa linjaa pitkin turvatarkastukseen. Mieletöntä, ja helpottaa toki, kun ei tarvitse pienen vauvan kanssa turhaa odotella ja jonotella.

Vauvan käsimatkatavaroihin pakkasimme vaippoja, hoitoalustan, pyyhkeen, kosteuspyyhkeitä, lelun, vauvan vaihtovaatteet, ruokalapun, ensilusikan, ruokasoseita, äidinmaidonkorvikkeita, tuttipullon ja pienen peiton. Eli vauvanruokia saa viedä koneeseen nestemääräyksistä poiketen, kunhan ne ovat alkuperäispakkauksissa. Olimme pakanneet vauvanruoat valmiiksi erilliseen läpinäkyvään hedelmäpussiin, joten ne oli näppärä nostaa tarjottimelle läpivalaisua varten. Ainoastan Nizzan päässä Tuutit aiheuttivat ylimääräisen tarkastuksen virkailijalla turvatarkastuksessa.

Jos matkustaa isomman lapsen kanssa niin on hyvä tietää, että Helsinki-Vantaalla on lainarattaita. Nyt niitä oli ainakin paljon heti turvatarkastuksen jälkeen. Meidän mielestä näin pienen vauvan kanssa kantoreppu oli ihan ykkösjuttu kentällä liikkuessa, emmekä ajatelleetkaan, että olisimme tarvinneet kentällä esimerkiksi omia matkarattaita portille asti. Toki sitten jos matkustaisi yksin vauvan kanssa ja olisi paljon käsimatkatavaroita, olisi matkarattaiden tarve varmasti suurempi.

Hki-Vantaalla on paljon hoitohuoneita yleensä wc-tilojen vieressä ja ne on merkitty tuttipullon kuvilla. Me ajoitimme vaipan vaihdon juuri ennen koneeseen nousua.

 

Varauksen yhteydessä olimme saaneet itse varata itsellemme istumapaikat lentokoneesta. Lentoyhtiön varausjärjestelmä suositteli sylilapsen kanssa matkustaville istumapaikkaa summittaisesti ympäri matkustamoa, joten päätimme hiukan testailla hyvää istumapaikkaa. Menomatkalla istuimme nimittäin matkustamon etuosassa ja paluumatkalla toiseksi viimeisellä rivillä. Itse tykkäsimme, että etuosassa oli helpompaa, sillä pääsimme helposti heti omille paikoillemme istumaan ja perillä pääsimme heti ensimmäisenä ulos koneesta. Lisäksi vessat olivat heti vieressä, toki ne ovat takanakin. Käytäväpaikka oli ihan ehdoton, tuntuu heti tilavammalta, kun käytävä on toisella puolella ja toisella puolella on tuttu ihminen. Jollain lentoyhtiöillä on muuten tapana päästää lapsen vanhempineen sisälle koneeseen asettautumaan paikoilleen ennen muita matkustajia.

Meillä ei ollut tyttärelle erillistä vauvankoppaa taikka turvaistuinta, vaan hän matkusti lennot näppärästi syleissämme. Toki meitä oli kaksi aikuista, joten sylien vaihtaminen oli helppoa ja vapautti käsiä tarpeen vaatiessa. Erillisen baby basketin saa yleensä mannertenvälisille lennoille, riippuu toki lentoyhtiöstä. Hyväksymismerkityn turvaistuimen voi ottaa vauvalle mukaan matkustamaan, jos maksaa vauvalle oman istumapaikan. Lisäksi jos matkustamossa sattuu olemaan tilaa voi turvaistuimen ottaa mukaan. Paluumatkalla kävi tuuri ja meidän viereinen paikka jäi tyhjäksi ja pääsimme levittäytymään niin, että tytär pääsi köllimään vapaalle penkille lennon aikana.

Näin pienellä vauvalla nousut ja laskut eivät tunnu korvissa. Varmuuden vuoksi pidin tyttären kuitenkin rinnalla laskujen aikana ja nousujen ajan tytär sai korviketta pullosta. Nousujen ja laskujen aikana, sekä silloin kun turvavyönmerkkivalo paloi, tytär istui minun vyöhön kiinnitetyssä omassa lisävyössä. Lapsen vyö oli helppo käyttää ja vauvan asentoa oli helppo muuttaa vaikka oli kiinnitettynä vöihin. 

Vaipan vaihtaminen koneessa onnistui näppärästi, sillä koneen vessassa on pöntön yläpuolella laskettava hoitotaso. Tosin hoitotaso on melko pieni ja kova, joten homma vaati pientä näppäryyttä. Pääasiassa tytär nukkui tai söi sylissä lentojen aikana. Hereillä ollessaan hänen kanssaan leikittiin lelulla, katsottiin piirettyjä tai hän seurusteli muiden matkustajien kanssa.

Sitten kun tytär tulee taaperoikään lennot voivatkin olla jotain ihan erilaista ja vaatii varmasti ties minkälaista viihdykettä. Nyt kaikki kuitenkin meni helposti ja seuraava matka onkin jo suunnitteilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla