Tyttären ja minun tätä syksyä ovat rytmittäneet yhteiset harrastukset. Ajattelin tehdä yhteenvetoa siitä mitä olemme puuhailleet. Nythän on myös ajankohtaista miettiä ensi kevään harrastuksia, toivottavasti tästä postauksesta joku vanhempi saa kivoja vinkkejä ensi vuoden arkeen.

BABYPILATES oli yksi ensimmäisistä harrastuksista, jonka aloitin tyttären kanssa. Kirppanoiden Babypilates on suunnattu synnyttäneille äideille ja heidän vauvoilleen. Tunnilla keskitytään erityisesti keskivartalon ja lantionpohjan lihaksiin, joten pilates on oivallinen liikuntamuoto synnytyksestä palautumiseen. Lisää babypilateksesta voit lukea Kirppanoiden sivuilta täältä.

Tunneilla oli mukavaa se, että kaikki tehtiin vauvantahtisesti. Jos vauva nukkui hän sai nukkua, tällöin äiti käytti tarvittaessa liikkeissä käsipainoa painona. Jos vauvalle tuli nälkä, kukaan ei moittinut, jos imetit kesken tunnin (tai koko tunnin :) ). Jos vauva viihtyi lattialla, hän sai köllötellä siinä rauhassa. Tai puolestaan jos vauva oli aktiivinen, hänet pystyi ottamaan mukaan yhteisiin liikkeisiin. Tunnelma tunneilla oli aina kovin rauhallinen.

Babypiletes sopii erinomaisesti todella pientenkin vauvojen äideille, heti kun oma vointi sen sallii. Me aloitimme pilateksen tyttären ollessa neljä kuukautta, omasta mielestäni ehkä viimeisiä hetkiä aloittaa kyseinen laji. Kyseessä oli kuuden kerran kurssi.

STRONG MAMA on Satsin ryhmäliikuntatunti. Tunti on suunniteltu tuoreille äideille. Tunnilla treenataan kiertoharjoitteluperiaatteella pisteeltä pisteelle. Kaikki liikkeet on suunniteltu sellaiseksi, että niitä voi turvallisesti tehdä synnytyksen jälkeen. Pisteillä on sekä lihaskuntoa että sykettä nostattavia  liikkeitä. Liikkeet tulevat nopeasti tutuiksi ja ohjaaja kiertää salissa auttamassa, neuvomassa ja tsemppaamassa jatkuvasti. Sats Itiksessä StrongMama-tuntia pitää ammattitaitoinen ohjaaja, itsekin kolmen lapsen äiti, joka tietää millaista on palautua synnytyksestä ja raskaudesta. Tunti on niin rankka kuin haluaa siitä tehtävän. Tällä tunnilla tulee hiki!

StrongMama-tunnilla vauvat köllöttelevät salin keskellä. Tai nukkuvat salin reinoilla. Eli vauvat eivät ole mukana liikkeissä (paitsi silloin, jos vauvalle kelpaa vain syli :) ) Välillä on ollut tunteja, jolloin tuntunut, että enemmän on ollut vauvan luona syöttämässä tai viihdyttämässä häntä kuin treenaamassa. Mutta näinhän se menee, kun kyseessä on pienet vauvat. Varsinkin silloin kuin tytär oli pieni, nälkä saattoi yllättää kesken tunnin, mutta sitten syötettiin. Viime aikoina tytär on puolestaan itkenyt, jos jatkuvasti ei ole ollut ihan vierellä, mutta sitten on voinut napata vauvan mukaan painoksi.

StrongMamassa voi aloittaa sitten kun oma kunto sen sallii ja vauva viihtyy hetken lattialla tai turvaistuimessa. StrongMamassa käydään treenaamassa yleensä siihen asti, kunnes vauva rupeaa kovasti liikkumaan, sitten rupeaakin olemaan jo liian haastavaa treenata ja samalla tarkkailla, ettei vilkas taapero satuta itseään painojen kanssa yms.

Kaiken kaikkiaan StrongMama on ollut ihan paras tunti!

Vaihdoin raskausaikana Satsin jäseneksi kahdesta syystä - Satsissa on näitä äideille suunnattuja tunteja ja MiniSats. MiniSatsiin saa viedä lapsen hoitoon kaksi kertaa viikossa. Alaikäraja on kolme kuukautta. Lähes viikottain olenkin varannut tyttärelle hoitoajan MiniSatsista ja mennyt yksin treenaamaan. Ihan huippupalvelua siis - tytär saa leikkiä ja minä saan harrastettua liikuntaa.

VAUVAJUMPASSA olemme tyttären kanssa käyneet joitakin kertoja. Tunti on sekä minun että tyttären suosikki, sillä tunnilla on menoa ja tekemistä ja vauva on pääasiassa mukana liikkeissä. Jumppatunnin rakenne on samanlainen kuin tavallisissa jumpissa - lämmittely, lihaskunto-osuus ja venyttelyt. Tämä on sitä oikeasti yhdessä tekemistä, liikunnanriemua. Jumppa on lisäksi tehokas, mistä tykkään kun kerran ollaan liikuntaa harrastamassa. Kirppanoiden vauvajumpat ovat jaettu 0-6 kk ja yli 7kk ryhmiin.

VAUVAUINNISTA olenkin kertonut aikaisemmin täällä. Vauvauinti on edelleen koko perheemme yhteinen suosikkiharrastus, yksi viikon kohokohdista. Tytär on oppinut kovasti polsimaan vedessä. Hän sukeltaa kannuttamalla pitkiäkin matkoja isänsä sylissä. Lisäksi hän on oppinut sukeltamaan istualtaan pieneltä tuolilta. Yleinen tyttären ihmettely on vaihtunut ilakointiin ja nauruun. Nykyään puoli tuntia tuntuu jo liian lyhyeltä ajalta ja aika altaassa menee nopeasti.

Ajattelimme käydä vauvauinnissa ainakin siihen asti, kunnes tyttäremme täyttää vuoden. Sen jälkeen luultavasti rupeamme käymään uimassa ihan normaalissa uimahallissa omalla ajalla.

MUSKARIssa käymme kerran viikossa. Muistan, että raskausaikana ajattelin, että minä en ainakaan vauvan kanssa sitten meni muskariin, sillä en ole itse lainkaan musikaalinen, miksi siis vauvankaan pitäisi olla. Nämäkin ajatukset ovat muuttunut äitiyden myötä. Syitä ajatuksen muuttumiseen on viisi: tytär tykkää valtavasti, opimme molemmat kivoja lauluja, tapaan muita alueen äitejä, tyttärelle on leikkikavereita ja toiminta on ilmaista. Tytär tykkää varsinkin sellaisista lauluista, joiden tahdissa liikutaan. Pelkkä lattialla köllöttely ja loruilu on hänen mielestään tylsää.

Käymme sekä seurakunnan että leikkipuiston järjestämässä muskarissa. Ennen ja jälkeen muskarihetkien on ihanaa, että tytär saa olla ikäistensä seurassa ja itse voin jutella muiden vanhempien kanssa kahvikupin äärellä. Kannattaakin tutustua oman alueen leikkipuistotoimintaan. Olen kyllä käynyt tyttären kanssa hieman kauempanakin olevan leikkipuiston muskarissa. Vaikka eri leikkipuistoissa on eri vetäjät, niin rohkeasti vaan mukaan, heiluu vaikka vaan mukana, jos ei kaikki laulunsanat olisikaan tuttuja.

Seurakunnan VAUVAKERHO on viikon vakkarimenoista oma ehdoton suosikkini. Vauvakerhossa kaikki asiat loksahtavat paikoilleen. Vauvakerhossa kokoontuu kerran viikossa aamupäivisin kotialueeni äitejä vauvoineen. Joskus äitejä on kerhossa kymmenisen, joskus parisenkymmentäkin. Kerhossa käyvät vauvat ovat 1kk ikäisestä yli vuoden ikäisiin. Pikkuiset vauvat nukkuvat tai ovat äitiensä sylissä ja isommat vauvat ja taaperot leikkivät keskenään seurakunnan lukuisilla leluilla. Parasta tietysti on tavata ihania muita äitejä ja jutella heidän kanssaan kaikesta, lähinnä tietysti vauva-arjesta. Meidän seurakunnan vauvakerhossa on ihana, ystävällinen, leppoisa ja avoin tunnelma. Innolla odotan aina kerhopäiviä. 

VAUVAHIERONTA oli ensimmäinen juttu mihin ilmoittauduin mukaan keväällä. Tytär taisi silloin olla juuri ja juuri parikuukautinen. Kävin vauvahierontakurssin Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa Organic Spiritissä. Kurssilla käytiin läpi koko vauvan hieronta ja vauvat olivat  luonnollisesti mukana kurssilla.

Ajattelin ilmoittautuessani, että vauvahieronnasta tulee tyttären ja minun yhteinen kiva rentouttava ja meitä lähentävä juttu. Kurssi oli oikein hyvä, mutta kertaakaan sen jälkeen en ole antanut vauvahierontaa tyttärelleni kotona. Tytär ei ole oikein koskaan jaksanut keskittyä hierontaan, minkä vuoksi luovutin melko pian asian suhteen. Ehkä kaivan saamani hierontaohjeet jälkeen esille ja yritän keksiä hyvän hetken päivästä yhteiselle hierontahetkelle.

Kommentit (5)

1/5 | 

Moikka! Onpa teillä paljon harrastuksia! :) Mäkin haluaisin aloittaa jotain, mutta kun asutaan niin korvessa ja ei ole autoa niin ei me mihinkään sit päästä. Ehkä sitten joskus kun on varaa pitää toista autoa :) Käytiin kerran kokeilee jotain äitivauva-tanssia ja se ei sopinut mun huonolle rytmitajulle yhtään..siellä siis mentiin oikein kunnon askelkuvioita läpi ja tipuin heti kärryiltä, oon niin onneton noissa! :D

Miia/ Pesänrakennusblogi

2/5 | 

Ei tuon ikäinen lapsi tarvitse "ikäistensä" seuraa eikä harrastuksia. Turhaa hömpötystä. Ehtii ne harrastaa myöhemminkin. Sitten ihmetellään kun lapset ovat väsyneitä ja vanhemmat valittavat kiireellistä arkea, kun hypätään jokaikisissä kisaan ristiäisiä ja viiä roikotetaan jo aivan pientä lasta harrastuksiin. Koti on lapselle paras paikka eikä pienet lapset kaipaa edes muuta, niille riittää että on koti, vanhemmat, rakkautta ja rajoja ja niiden elämässä ollaan läsnä ja kodissa hyvä ilmapiiri. Tämä blogi on kyllä vertaansa vailla ja aina alkaa hymyilyttää äidin ajatukset miten lapsi "tarvitsee" harrastuksia, ikäistänsä seuraa jne.. hohhoijjjaaa sanon minä :)

3/5 | 

Olettepa te ehtineet vaikka mitä. Esikoisen kanssa itsekin harrastin vaikka mitä ja tapailin ihmisiä melko paljonkin. Se tuntui kuitenkin olevan hieman liikaa, joten nyt olen ottanut rauhallisemmin tämän toisen kanssa. :) Mukana kulkee vain kerta viikkoon vakkari vaunutreffit ja äiti-vauva jumpat ja tanssitunnit. 

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014
4/5 | 

Miia - onhan tässä jo ehtinyt jotain kokeilemaan. Hieronta ja pilates olivat tiiviskursseja, joten ne jääneet. Oman palautumisen kannalta pilates ja StrongMama ovat olleet ihan parhaita. Vauvakerho ja muskari ovat ihanaa leppoisaa odotettua ohjelmaa arkeen. Voisikohan sitä vaikka jumppailla vauvan kanssa kotona, jos matka harrastuksiin on liian pitkä? Löytyisköhän netistä jotain kivoja vinkkejä?

 

Vierailija - Viittasit, että 8 kk vauva ei kaipaa ikäistensä seuraa, kyllä meidän vauva on ainakin nyt muutaman kuukauden ajan ollut selkeästi kiinnostunut erityisesti lapsista.

Vuorokaudessa ja viikossa ehtii kyllä olemaan kotonakin, vaikka kävisi neljä kertaa viikossa harrastuksissa niin kuin me esimerkiksi teemme. 

Ei aikuisetkaan tarvitse harrastuksia, mutta itse nautin ainakin siitä kun pääsen harrastamaan liikuntaa ja tekemään yhdessä. Ja parasta kerhoissa ja harrastuksissa on tietysti se, että saa tavata äitiyslomalla muita vanhempia. Liikkuminen on todistetusti hyväksi myös vauvoille, sillä se auttaa hahmottamaan omaa kehoa. Vauvauinnista alkava uintiharrastus auttaa siihen, että lapsi voi oppia uimaan jo pienenä. Kaikki vauvan kanssa yhdessä tekeminen on hyväksi varhaisenvuorovaikutuksen kannalta ja yhdistää varmasti perhettä. Hyviä perusteluita löytyisi varmasti satoja, jos niitä kaivataan. :) Mutta jokainen vanhempi tyylillään - toiset tykkää olla vaan kotona ja toiset saada elämään jotain tekemistä.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014
5/5 | 

vierailija 3/4 - yhteen postaukseen kun tiivistää kaikki 8 kk harrastukset, niin näyttää ehkä hurjalta. :) Tällä hetkellä vakkarimenojamme vaan vauvauinti, vauvakerho, muskari ja StrongMama. Joku uusi tanssillinen äiti-vauva jumppa mahtuisi kyllä meidänkin viikkoihin hyvin. Vaunu- ja mammatreffit on kyllä ihan parhaita - saa ulkoiltua ja puhuttua muiden aikuisten kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla