Mun pikkutyttö on jo 2-vuotias, ihan uskomatonta, hän on jo tosiaan varsinainen pikkuneiti! Tytön 1,5v kuulumiset löytyvät täältä ja oli hauska ja näppärä palautella mieleen miten Hissu on kehittynyt ja kasvanut kuuden kuukauden aikana. Ja onhan muutosta tapahtunut!

Hissu rakastaa tällä hetkellä kovasti tarroja (niitä liimaillaan peiliin ja vähän joka paikkaan), palapelejä (nuppipalapelit ovat jo aivan liian helppoja), palloja (heittäminen ja potkiminen on kivaa) ja maalaamista (tää on kiva, itsekin olen päässyt maalaamaan moooonen vuoden tauon jälkeen). Kirjat ovat edelleen pop! Samalla haluan, ehkä nostaa omia äitipisteitäni, että telkkaria meillä katsotaan edelleen todella vähän, hehheh. Täytyy kyllä heti myöntää, että mökkimatkoilla on pakko viihdyttää tyttöä mobiilipeleillä tai Teletapeilla. Mutta kirjoja luetaan tosiaan päivittäin ja erityisesti iltasatu on todella tärkeä osa meidän perheen arkea; Hissu saa valita kirjan ja sitten kömmitään koko perhe meidän parisänkyyn lukemaan satua. Meidän kotilähiössä Puotilassa käy viikottain kirjastoauto, jonne Hissu haluaa aina ehdottomasti päästä.

Hissun suosikkimusiikkia on tällä hetkellä Antti Tuisku, hän vaatii aina, että autossa laitetaan Tuiskun uusin levy soimaan ja kun biisi vaihtuu Hissu sanoo "uudestaan Anti Tuisuu". Lastenlauluista lemppari on nyt Elefanttimarssi.

Suosikkiruokaa on muun muassa lohi, oliivit ja feta. Karkkipäiviä meillä ei todellakaan ole vielä otettu vielä käyttöön, sillä en näe sitä tarpeelliseksi, sillä meillä syödään niin harvoin herkkuja, mutta juhlissa tyttö kyllä saa syödä keksejä ja juoda mehuja, eli sokerit eivät ole meillä totaalisesti pannassa. Pääasiassa ruoka maistuu Hissulle, mitä nyt jättää sellaiset ruoat syömättä joiden koostumuksesta hän ei välitä. Ruokailurytmi on säännöllinen, eikä ylimääräisiä välipaloja tarvitse antaa. Vuoden vaihteessa Hissu siirtyi istumaan juniorituoliin ja ruokajuoman hän juo muovi- tai posliinimukista.

Pikkuneiti on ollut nyt puolivuotta päiväkodissa, aluksi neljänä päivänä viikossa, ja nyt vuoden alusta alkaen viitenä päivänä viikossa. Tyttö menee hoitoon mieluusti ja hoitajilta kuultujen juttujen mukaan päivät sujuvat mallikkaasti. Kiinnostaisiko teidän kuulla esim. miten päiväkotiarki on nyt sujunut 6kk ajan ja millaisia ovat meidän arkiaamut ennen töihin- ja päiväkotiinlähtöä? Uskon vahvasti, että päiväkodilla on ollut positiivinen vaikutus tyttöön ja hän on oppinut siellä tajuttomasti uusia asioita.

Mitäs tyttö osaa? Laskeminen on tytön mielestä todella hauskaa ja hän osaakin laskea jo kymmeneen, tosin välillä saattaa aloittaa laskemisen viitosesta. Asia mistä olen itse ollut yllättynyt on, että tyttö on oppinut kertomaan minkä värinen jokin asia on. Autossa muuten Hissu huutelee takapenkiltä "vihreä valo, saa mennä" "punainen valo, ei saa mennä". Portaat hän oppi kävelemään ja laskeutumaan seisaaltaan tässä parin viikon sisällä, tästä olen onnellinen, sillä näin jo kauhukuvia siitä, että syksyllä kantaisin kahta lasta kainaloissani pitkin pienkerrostalomme portaissa. Tällä hetkellä harjoitellaan kovasti potkupyörällä kulkemista, mutta ongelmana on löytää tarpeeksi matala pyörä meidän pienelle tytölle. Puhetta tytöltä tulee jo valtavasti ja nyt kun rupesin oikein tarkkaan miettimään ja kuuntelemaan, niin lauseet ovat jo neljän sanan mittaisia, tosin lauserakenne saattaa välillä olla nurinkurinen. Kiitos ja ole hyvä tulevat aivan oikeissa kohdissa ja muutenkin meidän pikkuneiti on hyväkäytöksinen.

Tällä viikolla oli 2v. neuvola. Neuvolakäynnit ovat muuten mun mielestä ihan parasta ja niin tuntui olevan tyttärenkin mielestä, sillä hän oli varsin yhteistyökykyinen ja iloinen neuvolassa. Sillä aikaa kun Hissu leikki, neuvolatäti haastatteli minulta meidän ja tyttären kuulumisia; miten tyttö nukkuu öisin (11h), nukkuuko päiväunia (kyllä, 2h), syö (kaikkea, paitsi kampasimpukalle allerginen), minkälaisesta mukista juo, tutin käyttö (ei, mutta yövesi yöpöydällä vielä tuttipullossa), hampaidenpesu (2 krt/pv), puhe (mainitsinkin yllä, että sanoja ja lauseita tulee), ymmärrys (ymmärtää kaiken ja pyynnöstä tekee asioita) ja onko ollut terveenä (kyllä, mitä nyt muutama flunssa oli keväällä).

Keskustelin neuvolatädin kanssa kahdesta mua mietityttäneestä asiasta: pottailu ja pukemaan oppiminen. Potalla käynti on ehdoton ykköstavoite, ollaan pottailtu jo reilu vuosi säännöllisen epäsäännöllisesti, tuloksetta. Mieluusti tyttö pöntöllä istuu, mikä neuvolatädin mielestä on jo hyvä juttu ja iltaisin kun ollaan kotona on tyttö ilman vaippoja. Josko kesällä viimeistään, en nimittäin todellakaan rupea hoitamaan syksyllä kahta vaipoissa kulkevaa lasta. Toinen opittava asia olisi minun toiveissa pukeminen, mutta neuvolatäti rauhoitteli, että moni kolmivuotiaskin on vielä puettava. Tällä hetkellä Hissu haluaa yrittää laittaa kenkiä jalkoihin, osaa ottaa takin pois päältään, osaa laittaa pipon päähän ja nostaa housut ylös, nämä olivat terveydenhoitajan mielestä ihan riittäviä taitoja pukemisen suhteen.

Sitten tytön piti tehdä "tehtäviä". Alkuun oli palikkatesti, eli Hissun piti pinota kuusi melko pientä palikkaa torniksi. Tornista tuli hieno ja se pysyi pystyssä. Sitten terveydenhoitaja pyysi tyttöä piirtämään jotain. Heti Hissu rupesi reippaasti piirtämään, mutta ei osannut kuitenkaan kertoa neuvolatädille mitä piirsi. Kirjaa terveydenhoitaja ja kaksivuotias lukivat yhdessä, lähinnä että Hissulta kysyttiin mikä kuvassa on ja hän sen kertoi. Lopuksi tytöt potkivat yhdessä palloa vastaanottohuoneessa, hauskaa. Kaikki "tehtävät" Hissu läpäisi moitteettomasti.

Mielenkiintoista oli tietysti kuulla miten tyttö oli kasvanut. Paino on 11,9kg (10,7kg 1,5v.) ja pituus 84,1cm (79,7cm 1,5v.). Eli pituudessa Hissu menee -1 käyrällä ja painossa 0-käyrällä, kovin tasaisesti tyttö on kasvanut koko kahden vuoden ajan.

Neuvolakorttiin tuli teksti: "Ihastuttava tyttö! Kasvut tasaiset. Norm. ruokavalio. Syö hyvin. Vatsan toiminta+Nuuu(?) ok. Puhetta 2-3 sanan lausein."

Iso muutos tapahtui viime viikolla kun nukkumajärjestelyihin tuli muutos tyttären siirtyessä pois pinnasängystä. Hissu ei ole koskaan kiipeillyt sängyssään, joten meillä ei ole ollut kiirettä luopua pinnasängystä. Tää oli ehkä lopulta mun päätös, että onhan tyttö on 2v ja haluan tehdä tällaiset isot muutokset ennen kuin vauva syntyy. Ollaan nukuttu koko perhe hyvin viimeiset 1,5 vuotta, joten tämä siirtyminen pois pinnasängystä on ehkä ollut vaan laiskuutta ja pelkoa siitä, että miten se vaikuttaa tytön hyviin uniin. Ollaan oltu niin mukavuudenhaluisia ja nautittu meidän seesteisestä arjesta, että mahdollisest huonot yöunet eivät ole kuulostaneet kivalta. Mutta nyt tyttö nukkuu sängyssä, jossa on vain suojakaide. Kiinnostaisko teitä kuulla tarkemmin miten siirtyminen onnistui ja miten meillä on nukuttu viisi yötä?

Odotan tulevaisuutta ja tulevaa kesää innolla. Tänään jätettiin päiväkotiin ilmoitus kesälomista ja siitä, että tyttö ei enää lomien jälkeen palaa hoitoon. Niin upeeta päästä nauttimaan taas kotielämästä tämän pikkuneidin kanssa. Jännittää toki miten arki sujuu kahden lapsen kanssa ja miten Hissu ottaa sisaruksensa vastaan. Ehkä hiukan kauhulla odotan, että mahdollinen uhmaikä puhkeaa kesällä tai syksyllä, sillä nyt arki sujuu vielä melko seesteisesti, vaikkakin kyllä tyttö osaa kertoa mitä haluaa tehdä, mutta ilmaisee sen kivasti ilman isompia kiukkuja. Ja jos ei jotain saa, niin tähän asti on riittänyt kun asian on hänelle selittänyt. Toki on meillä aamuja kun minäkin hermostun siihen, että pukemishetkellä rimpuillaan ja kitistään turhaan, joten ei se arki aina ole niin vaaleanpunaista.

Mutta on minun kaksivuotias rakastettava tapaus ja ihana huomata, että pienen tauon jälkeen hänelle kelpaa taas äidin syli.

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Kuulisin mielelläni miten teidän päiväkoti aikanne on sujunut (niin vaaleanpunaiset kuin harmaatkin kokemukset). =)

Meillä aloitus on edessä elokuussa, mutta en sitä oikein osaa jännittää. Omat lapseni ovat vanhempia kuin teidän neiti.

Mielelläni kuulisin myös junnusänkyyn siirtymisestä. Olipa hassua huomata tytön synttärikuvia. Ei ollut enään niin pinkkiä kuin edelliset postaukset tytön juhlista yms.  En tarkoita kommenttia pahalla. Olen vaan aika pitkään seurannut blogiasi ja tottunut että kuvissa esiintyy paljon pinkkiä ja valkoista.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Rupesin heti miettimään molempia postausideoita.

Suurimmalla osalla päiväkodin aloitus tuntuu olevan kauheeta, toisilla aamuiset itkut kestävät viikko tolkulla toisilla muutaman päivän. Meillä tyttö jäi itsemään aamuisin noin kahden viikon ajan ja se oli aivan kamalaa. Oli toki helpottavaa kuulla, että itku päättyi aina nopeasti. Mutta olen kuullut niistäkin reippaista lapsista, joilla uuteen hoitopaikkaan kotiutuminen tapahtuu kivuttomasti.

Itseasiassa suunnittelin alkuun vaaleanpunaisia elefanttisynttäreitä. :) Mutta onneksi vaihdoin ajatusta, sillä meillä on ollut riittävästi vaaleanpunaisia juhlia viime vuosien aikana.

Vierailija
4/8 | 

Kuulisin myös mielelläni lisää teidän päiväkotikokemuksista. Itselläni on 5/14 syntynyt tyttö, joten 2-vuotissynttärit on vielä edessä. :) Tosi samanlaiselta kuulostaa meidänkin puuhailut, tarrat, pallot ja palapelit on IN. Olisi kiva kuulla myös potkupyöräkokeiluistanne, minkä merkkinen pyörä teillä on käytössä jne.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

joo, lupaan nyt tehdä erillisen päiväkotipostauksen ja pyöräilystäkin on tulossa oma juttunsa blogiin lähiviikkojen aikana. Hauskoja synttärisuunnitteluja teille ja onnea pikkuiselle jo näin etukäteen, kaksivuotiaat on mainioita. <3

Vierailija
5/8 | 

Hei, kuulisin mielellään miten siirtyminen pois pinnasängystä onnistui. Meillä täytetään kesäkuussa 2v ja olen jo jonkin aikaa miettinyt sitä ja sänkykin olisi valmiina isoveljen jäljiltä mut ehkä vaan saamattomuutta ja ehkä vähän pelkoa siitä miten nukahtaa, tuleeko pois sieltä jne.

Joukolatar
Liittynyt5.6.2014

Kuulostaa tutulta, muakin pelotti etukäteen, mitä tällainen muutos vaikuttaa iltarutiineihin ja yöuniin. Julkaisen jutun tästä petiasiasta tämän kuun aikana.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

BLOGGAAJA / HEIDI

Olen kolmekymppinen äiti Helsingistä 04/14 ja 10/16 syntyneille tyttärille. Joukolatar on perheblogi, joka käsittelee palasia paljon puhutuista ruuhkavuosista – vauva-arkea, kaupunkielämää Helsingissä, mökkeilyä Joukolassa, taaperoarkea, matkustelua, lastenvaatteita, sisustamista, harrastuksia, juhlaa ja työelämää.

Tervetuloa seuraamaan!

 

 

Suosikkiblogejani

Bebe au Lait
Dear Moments & Me
Emilysliv
Home Vanilla
Lähiömutsi
Raitapaitoja ja leikkokukkia
Villa Fox

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016
2015
2014
2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla