Söpö vauva isän olkapäällä. Kuva: Jälkeläinen

Hiljattain kirjoitin blogissani siitä, että liian usein syntyvyyden lasku mielletään naisten syyksi, kun myös miesten valinnat vaikuttavat asiaan olennaisesti.

Olen saanut aiheesta jonkin verran kommentteja, joista paistaa se, että lapsihaaveet, niiden puuttuminen tai vaikeus saada lapsia ovat hyvin yksityisiä ja henkilökohtaisia asioita.

Kun aiheesta puhutaan julkisuudessa, pitäisi koko ajan muistaa: kenenkään ei tarvitse hankkia lapsia, eivätkä kaikki saa lapsia, vaikka haluaisivat. On loukkaavaa osoitella sormella ja vaatia: tehkää enemmän lapsia!

Kuitenkin ajattelen, että syntyvyyttä olisi mahdollista buustata hieman. Aiemmin olen kirjoittanut siitä, mitä lapsiperheiden palveluja esimerkiksi pitäisi parantaaPitäisi myös tavoittaa ne ihmiset, jotka lykkäävät lapsenhankintaa, vaikka puitteet ovat kunnossa. Moni nainen haluaisi lapsia enemmän tai nuorempana, mutta miehet ovat entistä useammin taipuvaisia lykkäämään isäksi tuloa. Toki pitää muistaa, että on myös miehiä, joiden on vaikea löytää puolisoa tai suostutella tätä lapsenhankintaan.

Haluan herätellä erityisesti miehiä, jotka lykkäävät isäksi tuloa.

Jos kumppanisi tuntuu sinulle oikealta ja periaatteessa haluaisit lapsia "sitten joskus", kannustan puntaroimaan, onko lastenhankinnan lykkäämiseen oikeasti syytä, vai onko kyse vain siitä, että siirrät päätöstä, jonka voisit yhtä hyvin tehdä nyt.

Toki omat etunsa on siinäkin, että tulee vanhemmaksi vasta myöhäisellä iällä. Olen liki nelikymppinen kahden pikkulapsen äiti, ja koen, että esimerkiksi noin kymmenen vuotta sitten vanhemmuuteni ei olisi ollut yhtä laadukasta kuin se on nyt. Se olisi kuitenkin todennäköisesti ollut minulle itselleni kevyempää. Raskaaksi tuleminen olisi myös voinut olla helpompaa. 

 

Mies, jos kumppanisi haluaisi jo lapsen, mutta itse vielä lykkäät asiaa, ota huomioon nämä viisi seikkaa:

  1. TEILLÄ EI VÄLTTÄMÄTTÄ TÄRPPÄÄ HETI. Yrittämiseen voi mennä aikaa, kuukaudet ja vuodet vierivät. Voi tulla myös keskenmenoja. Aloittamista ei kannata lykätä turhaan, etenkään silloin, jos toiveissa on useampi lapsi.
  2. LAPSETTOMUUSHOIDOT OVAT ISO STRESSI. Muutamallakin vuodella voi olla iso merkitys (molempien) hedelmällisyyteen. Minulla ei ole lapsettomuushoidoista kokemusta, mutta olen ymmärtänyt, että ne ovat raskas koettelemus kaikille lasta toivoville – eivätkä nekään aina tehoa.
  3. NUORI ISÄ JAKSAA PAREMMIN. Minkä ikäinen haluat olla lastesi ollessa pieniä? Jos ikää on 45 ja jaloissa taapertaa pari vaippapetteriä, voi tulla mieleen, että olisi kannattanut hankkia jälkikasvu aikaisemmin – silloin, kun katkonaisia öitä jaksoi paremmin ja suorituskyky oli kova. Entä miten pystyt tukemaan lastasi hänen ollessaan nuori aikuinen, jos itse olet silloin jo lähellä vanhuusikää?
  4. NAISEN TERVEYTTÄ PITÄÄ SUOJELLA. Nainen palautuu raskaudesta ja synnytyksestä helpommin kaksi- tai kolmekymppisenä kuin nelikymppisenä. Myöhäinen lapsen saaminen voi oikeasti haitata naisen terveyttä.
  5. MYÖS OMA HEDELMÄLLISYYTESI ALENEE. Väestöliiton mukaan miesten iän yhteydestä hedelmällisyyteen ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa, mutta näyttää siltä, että miesten hedelmällisyys heikkenee yli 40-vuotiaana

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen freelancetoimittaja ja bloggaan vanhemmuuden kokemuksesta, sukupuolirooleista ja perhepolitiikasta. Minulla on mieheni kanssa kaksi lasta, joita kutsun blogissa nimillä Soma (4v.) ja Lutu (vauva).

Kuvat on ottanut Pasi Salonen, ellei toisin mainita.

Käythän tykkäämässä blogistani Facebookissa!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019