Esikoinen oppi muodostamaan lauseita parivuotiaana. Silloin aloin ymmärtää hänen puhettaan ihan kunnolla. Siihen saakka jouduin kommentoimaan usein tyyliin: “Iskä ei nyt ihan ymmärrä. Voisitko näyttää mitä tarkoitat tai yrittää sanoa jotenkin toisin?”

Kului viisi vuotta. Poika meni ensimmäiselle luokalle. Ja yhtäkkiä huomasin, että olemme jälleen tilanteessa, jossa joudun sanomaan hänelle: “En nyt ihan ymmärrä. Mitä tarkoitat? Voisitko kertoa sanoilla, joita ymmärrän?”

Voisitko alkaa mua?

Ensimmäisen kerran olin kysymysmerkkinä toki jo eskarivuonna: ovikelloa soittanut lapsi kysyi, voiko poikamme alkaa häntä.

Olemme asuneet Oulun murrealueella pitkään. Siitä huolimatta kysymys “voisitko alkaa mua” kuulostaa jotakuinkin teinien seurustelusuhteen aloitukselta. Mutta ei - se on vain murreilmaisu leikkikaveriksi kysymiseen.

Siide, bäkkäri, vuokki, potter flip, däppi, enfa, ragettaa...

Eskari oli tässäkin mielessä todellakin esikoulu. Elokuussa alkaneen ekaluokan aikana lapsi on kantanut kotiin merkillisiä sanoja solkenaan.

Uusissa ilmauksissa on välillä hauskaa, että ekaluokkalainen ei aina tiedä itsekään niiden merkitystä. Välitunnilla kuultu “siisti termi” menee ajoittain tuotantokäyttöön, vaikka lapsella on merkityksestä yhtä paljon ymmärrystä kuin meikäläisellä ei-eukliidisesta geometriasta.

Potter flip on yksi tällainen. Paras selitys koululaiselta itseltään nyhtämäni selitys kuuluu näin: “Vähän kuin bäkkäri. Tai ei ollenkaan niin kuin bäkkäri. En tiedä.

Bäkkäri on takaperin tehty voltti. Kertakaikkiaan siide eli siisti temppu. Oletin Potter flipin olevan jotain vastaavaa. Epäilin, että sana saattaisi tulla kaveripiirissä suositusta Hill Climb Racing -autopelistä.

Turvauduin kuitenkin internetiin. Selvisi, että potter flip on väärin kuultu bottle flip. Temppu, jossa yritetään heittää pullo voltilla pystyyn lattialle tai muulle tasolle. Pullossa pitää olla juomaa jäljellä. Allaolevassa Istangram-videossa pikkuinen tekee tempun hienosti.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matt Rogers (@mattrogersusa) on

Saapa nähdä milloin potter flipin oikea merkitys paljastuu lapselle. Uskoakseni asian huomatakseen ei tarvitse tulkita hiljaisia signaaleita.

Onnistunutta potter flipiä seuraa tietysti däppäys – tuuletus, jossa toinen käsi on kasvojen edessä ja toinen osoittaa sivulle yläviistoon. Pääkuvassa juniori opettaa sellaista meikäläiselle. Jos pullojen kolina jossain vaiheessa alkaa tympäistä vanhempia ja asiasta huomauttaa sopimattomalla hetkellä, saattaa puolestaan kuulla ragettavansa. Siis riehuvansa, toruvansa.

Baldi, Gränny, Rätset, creeper...

Uusien sanojen joukossa on paljon pelien ja muiden viihdejuttujen nimiä. Esimerkiksi creeper on hahmo Minecraft-pelissä. Baldi ja Granny puolestaan ovat jonkin sortin kauhunsekaisia pelejä, rätsetin sain googlailtua osumaan Ratchet & Clank -peliin.

Viihdemaailmasta omaksutut sanat ovat siitä helppoja, että Internet vastaa useimmiten oikein. Pitää vain muistaa illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen esittää kysymyksensä hakukoneelle.

Lapsi on nyt siis seitsemän. Viimekuukausien Google-historiastani löytyy enemmän outoihin sanoihin kuin harrastuksiin liittyviä hakuja. En halua ajatella, mikä on tilanne viiden vuoden kuluttua.

Edit 14.1. Muutettu bottle flipin kuvausta. Isäkuukausien Facebookissa käydyn keskustelun perusteella tempussa käytetään pulloa, jossa on vielä juomaa jäljellä. Yhä "paremmalta" kuulostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo koti-isän näkökulmasta miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa ja Blogit.fi:stä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017