Kuopuksemme on käynyt elämänkoulussa taaperoluokkaa pian puolen vuoden ajan. Kevään kunniaksi hahmottelin hänelle ensimmäisen kevättodistuksen. Ajan hengen mukaisesti arvioinnissa ei käytetä numeroita vaan sanallisia ilmauksia.

Biologia

Tuntee ja ymmärtää, miten niistäminen tapahtuu. On vasta oppinut soveltamaan samaa biologista metodia (uloshengitystä) saippuakuplien tuottamiseen. Oppilas osaa osoittaa ihmiskehon tärkeimmät osat niitä kysyttäessä: koskettaa esimerkiksi hiuksia, kun vanhempi kysyy, missä on pää. Osoittaa taaperon eläinkirjasta lähes kaikki eläimet kysyttäessä.

Äidinkieli

Osaa toimia erittäin tavoitteellisesti monenlaisissa viestintäympäristöissä. Elekieli on vahvaa kuin suomalaisella 80-luvun aurinkomatkaajalla. Nukutuksien aluksi taapero tökkää käden vanhemman suulle - se tarkoittaa “laula”. Oppilas osaa ilmaista mielipiteensä: Ei on tiukka pään puistaminen, kyllä pienempi puistaminen ja hyväksyvä “ymmm”.

Huolellisuus

On tarkka arkisissa asioissa. Sulkee kaikki auki jääneet ovet. Kuljettaa lattialta löytyneet roskat roskikseen.

Käsityöt

Tuntee materiaalien ominaisuuksia ja valitsee niihin soveltuvia tekniikoita ja työstömenetelmiä. Oppilas kasaa esimerkiksi nopeasti hiekkaämpärin täyteen hiekkaa lapiolla, ei yritä käyttää täyttämiseen Plaston rekkaa. Rakastaa tätä menetelmää. Osaa yhdistää kaksi Duplo-Legoa päällekkäin. Juhlii liitoksen syntymistä leveällä hymyllä. Kyky käyttää kangasvärejä.

Liikunta

Osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa tasapaino- ja liikkumistaitoja useimmissa opetetuissa liikuntamuodoissa. Ei konttaa enää koskaan. Kävely on yhtäaikaa kankeaa ja notkuvaa, mutta erittäin sympaattista. Yrittää yhdistää kävelyyn juoksua. On kokeillut potkupyöräilyä.

Kuvataide

Harjoittaa tutkivaa lähestymistapaa itsenäisesti tai ryhmässä. Hakee piirustusvälineet itse kaapista. On aivan hiljattain oppinut piirtämään ympyrämuotoja. Kaulii muovailuvahaa antaumuksella kuin ennen viittä herännyt leipuri. Painelee innostuneesti kaulittuun vahaan muotteja. Puuvärit, vahavärit, vesivärit, sormivärit. Erityisesti toisten värit. Osoittaa kiinnostusta saksien käyttöön huitomalla saksien suuntaan ja toistelemalla rytmikkäästi “ii”, “ii”, “iiii”.

Musiikki

Osaa ilmaista musiikkia liikkeissään. Aloittaa tanssin jopa isän hyräilyn tai jauhelihan käristämisen tahdittamana.

Matematiikka

Ymmärtää käsitteet enemmän, vähemmän ja yhtä paljon kuin (isosisaruksilla). Hahmottaa geometriaa pinoamalla muovisia tai puisia toroideja, eli tutummin donitseja, kepin ympärille torniksi.

Samasta taaperosta ennen kirjoittamaani:

* Sinä, yksivuotiaamme

* Tuntui pahalta, kun ei kelvannut omalle lapselleen

* Pakko luopua vauvasta

* Isäkuukaudet-live: Haastattelussa juuri konttaamaan oppinut

* Puolivuotias isän silmin

Facebook, Instagram, Twitter - niistä Isäkuukaudet löytyy. Tervetuloa mukaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo koti-isän näkökulmasta miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa ja Blogit.fi:stä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017

Instagram