Huhtikuussa suunnitelmien tupaan pyrytti. Olin ajatellut olla palkattomalla puoli vuotta hoitovapaan jälkeen, mutta työnantaja näytti idealle punaista. Päädyin pohtimaan irtisanoutumista, mutta tajusin olevani ratkaisuun liian varovainen.

Olemme vältelleet lasten laittamista päiväkotiin. Koska en uskaltanut irtisanoutua, tilanne on edessä joulukuussa hoitovapaan loppuessa. Päädyimme ratkaisuun, jossa lapset ovat vieraiden hoidettavana vain kolmena päivänä viikossa.

Ratkaisun avain on kirjattu työsopimuslakiin: “Työntekijä, joka on ollut saman työnantajan työssä yhteensä vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana, voi saada lapsensa tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitamiseksi osittaista hoitovapaata siihen saakka, kun perusopetuksessa olevan lapsen toinen lukuvuosi päättyy.

Emme ole vaimon kanssa tajunneet tätä ennen viime kevättä. Syyllinen on Kela. Byrokraattia on tietysti helppo osoittaa syyttävällä sormella, mutta ajatuksissamme osittainen hoitovapaa ja osittainen hoitoraha ovat kulkeneet synonyymeinä.

Vaan kun eivät ne tarkoita samaa! Osittaisen hoitovapaan ehdot ovat nuo yllämainitut. Osittaisen hoitorahan säännöt puolestaan löytyvät Kelan pelikirjasta: “Voit saada osittaista hoitorahaa, kun teet töitä enintään 30 tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Osittaista hoitorahaa maksetaan 1. ja 2. luokalla olevasta lapsesta.”

Kevääseen saakka luulimme, että osittaista työviikkoa voi tehdä vain, kun lapsi on ykkösellä tai kakkosella. Väärin! Silloin voi saada osittaista hoitorahaa, mutta osittaista hoitovapaata voi pitää milloin vain siihen saakka, että lapsi pätevöityy kakkosluokalta.

Tämän oivalluksen jälkeen löytyi tarpeeksi vähän pahalta maistuva ratkaisu: perheemme kumpikin vanhempi alkaa tehdä 80-prosenttista työviikkoa. Vaimo on kotona perjantait, minä pelaan Unoa maanantait. Lapset ovat tarhassa tiistaista torstaihin. Pyrimme myös siihen, että 20 viikkotuntia hoitoa riittää.

Kuinka paljon tulot pienenevät osittaisella hoitovapaalla?

Vaan kalliiksi tuleepi tuollainen järjestely, mietit ehkä. Ei varmaan yllätä, että insinöörinä asettelin summia laskimeen.

Tulot pienenevät, totta kai. Mutta niin pienenee hieman veroprosenttikin. Se kompensoi aavistuksen. Ja lapsen ollessa ykkösellä tai kakkosella osittainen hoitoraha auttaa myös hieman.

Olennaista on, että myös menot pienenevät. Viidenneksen pienemmät työmatkakulut ovat kaksikymmentä prosenttia pienemmät työmatkakulut. 50- tai 60-prosenttinen päivähoitoaika on selkeästi edullisempi kuin täysien viikkotuntien hoito.

Laskin pysähtyi hyvin lähelle nollaa. 80-prosenttisen työajan nettotulot ovat yllättävän lähellä täysien tuntien nettopalkkaa.

Yksi tärkeimmistä seikoista rahasta puhuttaessa on se, että uskomme yhden auton riittävän, kun yhteisiä työpäiviä on vain kolme viikossa. Jos kumpikin tekisi täyttä viikkoa, joutuisimme ostamaan toisen auton. Sen ylläpitokulujen laskeminen se vasta saakin 80-prosenttisen näyttämään hyvältä ratkaisulta.

Kommentit (18)

Vierailija
1/18 | 

Me aloitettiin lasten päiväkotitaival juuri näin 6 vuotta sitten. Ei voi kuin kehua! Miehen työhön osa-aikaisuus ei oikein sopinut, mutta itse tein ensin nelipäiväistä viikkoa ja myöhemmin kuusituntista päivää vuosikaudet. Loppuvaiheessa järjestely oli enemmän omaksi iloksi, lapset eivät olisi malttaneet lähteä eskarista ja iltapäiväkerhosta niin aikaisin. Lasten kannalta iltapäivästä lyhennetty päivä olisi ollut mieluisin, jos oli aamusta (tai koko päivän) pois, missasi aina jotain hauskaa kun päiväkodin pääasiallinen ohjattu puuha oli aina aamupäivällä. Ainakin näin it-alalla tällaista järjestelyä kannattaisi työnantajien mahdollistaa myös lapsettomille työntekijöille: se hokema että 80% päivässä tekee 100% töistä piti omalla kohdallani paikkansa. Koodia ei vaan pysty vääntämään täysiä 7,5 tuntia putkeen, mutta 5,5 suunnilleen pystyy.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016
2/18 | 

Olipa mukava, että naputtelit kommentin! Vahvistaa käsitystä, että olemme oikeilla jäljillä, vaikka kaikki perheet ja ihmiset erilaisia ovatkin. Itsekin softatuotekehitystä teen ja kieltämättä olen miettinyt, että paljonkohan todellinen tuottavuus putoaa... Nelipäiväisyydellä luultavasti kuitenkin enemmän kuin kuusituntisuudella. No, ainakin aluksi meillä tarvitaan kuitenkin nelipäiväistä viikkoa isällekin.

MR
3/18 | 

Hei.

Kiitoksia kirjoituksestasi. Sellaisen vielä kysyisin, että saako sieltä kelasta mitään tukea kun on tälläisellä osittaisella hoitovapaalla ja laspi on yli 3 v. mutta alle 8v. ? :)

Vierailija
4/18 | 

Hoitoraha alkaa juosta kyllä jo lapsen mennessä esikouluun, ja jatkuu 2.luokan loppuun asti.

Vierailija
5/18 | 

Kela tosiaan maksaa korvausta alle 3-vuotiaiden vanhemmille tai 1. ja 2. luokkalaisen vanhemmille, mutta kaikilla on silti oikeus osittaiseen hoitovapaaseen (eli lyhennettyyn työaikaan) myös tuossa välissä. Tämä on asia jota ei moni tiedä! Itse jouduin esim. työnantajan kanssa asiasta "vääntämään". Työnantajan selvitettyä asiaa, hänen oli myönnettävä minun olleen oikeassa ja oikeutettu tähän, vaikka lapseni oli yli 3v. mutta ei vielä koulussa. Lähes ainoa ehto taitaa olla tuo väh. 6kk samalla työnantajalla ennen osittaisen hoitovapaan alkua. Työnantajalle jää toki oikeus päättää kuinka työaika lyhennetään (6h/päivä vai 4pvä/vko). Aina ei siis saa lyhennystä siten kuin itse haluaisi, mutta työajan lyhennykseen on oikeus. Itselläni kolme lasta, nyt alkoi 5. vuosi lyhennettyä työaikaa ja aion tehdä näin vielä kaikki sallitut, seuraavat 3 vuotta. Suosittelen!

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Juuri näin. Ja taitaa tosiaan olla, että tuohon liittyy yleinen harhaluulo. Mukava kuulla, että suosittelet vielä noin paljon kokemuksen jälkeenkin!

Vierailija
6/18 | 

Meillä lapsi on yli 4v, ollut nyt kaksi vuotta päivökodissa 3 päivää viikossa. Alkuun minä tein osittaista, ja lapsen mummu on hoitanut. Tällä hetkellä taas itse hoidan häntä vapaapäivinä. Se on riittävä määrä lapselle joka uupuu ja kuormittuu hoidossa. Hän nauttii kotipäivistä jolloin käymmä kerhossa, ulkoillaan tai kaupungilla.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos kommentista. Lapsemme eivät ole koskaan olleet (vielä) päivähoidossa, mutta eskarin perusteella allekirjoitan täysin tuon ajatuksen uupumisesta ja kuormittumisesta.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Käsittääkseni oikeus tuohon loppuu, kun lapsi täyttää kolme. Siis samaan aikaan kuin oikeus "täyteenkin" hoitorahaan, jonka "turvin" tällä hetkellä hoidan lapsia kotona. Ja hoidan siis siihen saakka, kun nuorin täyttää kolme.

Sarppa123
8/18 | 

Heip!
Onpa mielenkiintoista luettavaa. Meillä lapset eivät ole kunnallisessa tai yksityisessäkään päivähoidossa - eivätkä sinne aio mennäkään mikäli se on minusta kiinni. Se, mitä olen pohtinut, on se seikka että saako mtn kotihoidon rahaa/tukea/kannustinta sille välillä kun lapset ovat 3v yli mutta alle esikoiluikäisiä? Joustava hoitoraha? Mistä tälläistä lähtisi selvittämään..?

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Ei sitä saa. Joustava hoitoraha on tarkoitettu alle kolmevuotiaiden hoitamiseen. Soitto Kelaanhan tuon toki varmistaa vielä sata varmaksi. Kuten tekstistä käy ilmi, mekään emme haluaisi lapsia päiväkotiin ennen eskaria. Ennen bloggauksessa kuvattuun ratkaisuun päätymistä mietimme tällaista: hoitoraha on varsin pieni. Sitä vastaavan summan saisi kasaan kohtuudella ilta-/viikonlopputöitä tekemällä. Jos siis toinen tekisi normaalisti päiväduunia ja toinen hoitaisi lapsia kotona. Ja sitten kotona päivisinoleva tekisi illalla töitä... Meillä ajatus kaatui kahteen seikkaan: a)olisimme  perheenä yhdessä mielestämme liian vähän, b)toisen olisi pitänyt irtisanoutua nykyisestä päivätyöstä saadakseen jatkaa kotona nuorimman täytettyä kolme. Tämän koimme liian isoksi riskiksi nykymaailmassa tulevaa ajatellen.

Toivottavasti löydätte sopivan ratkaisun!

Vierailija
9/18 | 

Hyödynsin tätä mahdollisuutta useita vuosia kunnes nuorempi aloitti 3.luokan ja se helpotti kyllä ruuhkavuosia.Nyt lapset jo 16v ja 12v.Aika rientää, lapset ovat pieniä niin vähän aikaa.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Onpa tosi mukava kuulla, että järjestely helpotti ruuhkavuosia. Siitä olen jo nyt täysin samaa mieltä, että lapset ovat pieniä vain lyhyen hetken.

Vierailija
10/18 | 

Juuri näin tehnyt. Palasin 60% töihin lapsen ollessa 1.5 v, puoliso samoin. Lapsi kotona. Kesät täydellä hoitovapaalla, nyt lapsen täyttäessä 3 töitä 80 %, samoin puolisolla. Lapsella max 3 päivää päikyssä per viikko. Toimii!

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos, että kommentoit! Vaikka meillä päätös asiasta tehty, niin kyllähän se jännittää ja mietityttää, että miten menee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo koti-isän näkökulmasta miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa ja Blogit.fi:stä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017