Kirjoitukset avainsanalla mielipide

 

Lapsiperheen unelmalomakohde on kohde, johon matkustetaan ilman lapsia. Näin puuskahti vaimoni päivänä muutamana, kun kyselin hänen näkemystään unelmien lomakohteesta. Myönnän, että saatoin kysyä hieman huonoon aikaan.

Vakavammin puhuen. Mielestäni lapsiperheen Shangri-Lan pystyy määrittelemään seitsemällä vaatimuksella:

1)Suorat ja kohtuumittaiset lennot, jotka ajoittuvat päivään. Tätä ei varmaan tarvitse perustella, sillä lentämisestä ei nauti kukaan koneen etummaisen oven takapuolella istuva.

Pohjois-Suomesta katsoen Helsinki-Vantaa ei varsinaisesti kuulu unelmaloman spekseihin, mutta pakollinen paha se useimmiten on.
Pohjois-Suomesta katsoen Helsinki-Vantaa ei varsinaisesti kuulu unelmaloman spekseihin, mutta pakollinen paha se useimmiten on.

2)Lentokentältä hotellille pääsee junalla. Varsinaisen matkakohteen lähellä on kiinnostavia paikkoja, joihin pääsee hyödyntämällä siistejä ja tiheällä vuorovälillä operoivia junia. Tästä vaatimuksesta voi tinkiä, kun lapset ovat niin isoja, etteivät tarvitse turvaistuimia.

3)Hintataso on Suomea halvempi. Sinivalkoinen on kallis maa, joten tämä ehto toteutuu melko todennäköisesti, vaikka matkakohteensa valitsisi tikkaa karttaan heittämällä.

Mitähän esikoinen tuolla ylhäällä näki? Bormio, Italia.
Mitähän esikoinen tuolla ylhäällä näki? Bormio, Italia.

4)Monipuoliset tekemismahdollisuudet. Lapset viihtyvät rannalla tai altaalla, vaimo ja minä taas paljon paremmin tyypillisissä kaupunkiloman nähtävyyksissä. Hyvä lomakohde mahdollistaakin vedellä läträämisen, nähtävyyksien kahlaamisen ja luonnonrauhaan hukuttautumisen.

5)Sopiva koko. Turismoimme aikanaan vuoden ikäisen kanssa Pekingissä. Se on mahtava kaupunki! Mutta tunti metrossa kaupungin laidalta toiselle on lapsiperheen näkökulmasta kohtuutonta kuin ministerin palkka suomalaisen mielestä.

Bled-järven kiertäminen on lapsiperheelle hyvä rasti! Bled, Slovenia.
Bled-järven kiertäminen on lapsiperheelle hyvä rasti! Bled, Slovenia.

6)Säältään kuin hyvä Suomen kesä. Kylmä sää on ahterista ja liika helle bebasta. Sopivassa kelissä koko perhe jaksaa liikkua, mutta pukeutumiseen ei tarvitse aikaa. Tähän voi vaikuttaa toki jossain määrin matkan ajankohtaa säätämällä.

7)Lähellä majoitusta on hyvä energianpurkualue: leikkikenttä, pelialue, ranta, yleisurheilukenttä...

“Nuohan kuulostavat ihan siltä, mitä pakettimatkat tarjoavat”

Noin huudahtaa nyt joku! Eikä varmaan ole kokonaan väärässä. Me olemme kuitenkin toistaiseksi suhtautuneet pakettimatkoihin kuin taaperot rokotuksiin. Erona vain se, että rokotus on vastaanhangoittelusta huolimatta pakko ottaa, pakettimatkaa ei.

Syitä pakettimatkan hylkimiseen on oikeastaan kolme.

Ensinnäkin itselleni nousee heti näppylöitä, jos törmään lomalla suomalaisiin.

Toinen syy pakettimatkan vieroksumiseen on ehkä vähän yllätyksettömästi raha. Matkatoimistot käärivät matkapaketteja myydessään ihan sievoisaa katetta. Maksamme mieluummin vähemmän, mutta toki joudumme selvittämään monta asiaa itse. Se on osa hyvää lomaa!

Aina “tein itse ja säästin” ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sormet suuhun -blogissa mietitään juuri nyt hauskasti, että onko pakettimatka jokaisen lapsiperheen väistämätön kohtalo. Postauksen perusteella paketti voi tulla halvemmaksikin kuin oma räätälöinti.

Ratkaisevinta pakettimatkan hylkimisessä on kuitenkin se, että ne suuntautuvat usein paikkoihin, joita ei edes hyvällä tahdolla voi kutsua missään muodossa ei-turisteille-kiillotetuiksi.

Ei ihan musta aukko, mutta varauksella pitää kuitenkin suhtautua! Postojna, Slovenia.
Ei ihan musta aukko, mutta varauksella pitää kuitenkin suhtautua! Postojna, Slovenia.

Mikä paikka sitten täyttää kriteerit? Täydellistä vastausta tuskin lienee, mutta aika lähelle päästään kokemuksieni mukaan Ranskan Rivieralla ja Saksan Bremen-Hampuri -osastolla. Uusin kandidaattini vastaukseksi on Puolan Gdańsk ympäristöineen. Se, kuinka hyvin toisen maailman sodan alkupaikka vastaa kriteereihin, selviää myöhemmin tänä kesänä.

Lisää matka-aiheista luettavaa:

Isäkuukausien Facebook ja Instagram - tervetuloa seuraan!

Tulppaaneista voi tulla ähky. Ainakin seitsemästä miljoonasta. Keukenhof, Hollanti.
Tulppaaneista voi tulla ähky. Ainakin seitsemästä miljoonasta. Keukenhof, Hollanti.

Ps. Pääkuva on Itävallan Söllistä, paikasta johon uskon perheemme vielä joskus palaavan.

Kommentit (0)

Kempeleen kunnalla on kolmisenkymmentä leikkipuistoa (kartta)! Olemme purkaneet lasten kanssa energioita lähes niiden kaikkien härveleihin. Ja puramme edelleen - niinpä tämä postaus päivittyy aika ajoin uusilla kokemuksialla ja kuvilla.

Yleiskuvana voi sanoa, että paikkakunnan puistot ovat siistejä, huollettuja ja aitaamattomia. Kaikista löytyy roskakori.

 

Kempeleen leikkipuistojen Top-3 (tsekkaa kuvaukset alta):

Kuunsillanpuisto

Linnalähteen leikkipuisto

Niittypuisto

 

Ja sitten asiaan.

Heimo Kankaan puisto
Sijaitsee puistikon keskellä niin, että varjoa löytyy varmasti jokaisena kellonaikana. Paikan erikoisuutena voisi mainita, että paikalliset kossit näyttävät hyppelevän puiston viereisellä pikkunyppylällä BMX-pyörillä hienon näköisesti. Suljettu toistaiseksi kesän 2018 remontin takia.


Einarintien leikkipuisto
Kauttaaltaan hiekkapohjainen leikkikenttä on niin pieni, että piti oikein tarkistaa, että sitä ei ole rakennettu hiekkalaatikon sisään. Ei, ei ole, sillä alueelta löytyy kiikkujen, liukumäen ja kiipeilytelineen lisäksi hiekkalaatikko.

Eteläpellon puisto
Tämä on jotenkin hyvän mielen puisto. Fiilikseen lienevät syynä avara maisema, pieni tekokumpuilevuus ja koko puiston sijoittaminen hiekkapohjalle. Laitteetkin poikkeavat jonkin verran totutuista olematta kuitenkaan Picassoja Järnefelttien maailmassa.

Ilonpilke
Pieni peruspuisto, jonka kalustuksesta näkee, että energioiden purkupaikka on uusi (valmistunut kesällä 2015). Miniatyyrimäisen liukumäen lisäksi hämähäkkikeinu, pieni jousikeinu, hiekkis ja moderni made in Finland -kiipeilyteline. Niin ja ihmeelliset pompputyynyt, jotka pilkistävät maasta kuin nännit rinnasta. Samassa yhteydessä niin sanottu lähiliikuntapaikka.

Kiiespuisto

Puistoon saapuessa ensivaikutelma on, että tämähän on pieni kuin suurkaupungin omakotitalotontti. Tunne menee ohi, kun huomaa, että puistoon johtavan polun toisellakin puolella on härveleitä. Pienenä sivumausteena staattinen auto -puistoväline, joka ei kuitenkaan ilahduta lapsia kauempaa kuin pyörän venttiilin auki ruuvaamisesta johtuva ilman suhina. Mäkeen rakennettu liukkari on hieno ja harvinaisen turvallinen ratkaisu.

Kokkopuisto
Mukava, metsäinen energianpurkamisalue, jossa on lapsia kovasti miellyttävä iso töyssyliukumäki, joka on rakennettu ovelasti mäkeen. Turvallinen paikka. Autotiet kaukana, eikä kevyttä liikennettäkään käytännössä ole mailla halmeilla. Tilaa on eli Oulun murteella "lääniä piisaa". Vieressä myös lähiliikuntapaikka.

Kotipesä
Puisto, joka nimettiin uudelleen kesällä 2015, kun Kempeleen miestenkin joukkue nousi viimein Superiin? No tuskin, mutta kyllä nimi pesäpallopitäjään sopii (oikeasti nimi juontanee siihen, että samalla kohtaa on aikanaan ollut pesäpallokenttä). Puisto on paikkakunnan ydinkeskustan leikkikenttä. Kalusteet Kompan-jättiläiseltä ja osa ns. kaupunkimallia eli käytännössä kokonaan metallista tehtyjä. Peruspuisto, jossa on helppo piipahtaa, kun hakee passin Ärrältä tai Pirkan Supermarketista. Vieressä toinen pesä, Club Karhunpesä, jossa äänekäs ja vilkas toiminta ajoittuu viikonloppuiltoihin.

Kuovin puisto
Peruspuisto sillä erotuksella, että keskellä on kiipeilypyramidi. Ja vieläpä sellainen pyramidi, johon jo kolme-nelivuotias pystyy kiipeämään. Liukumäen yhteydessä on myös pientä kiipeiltävää ja mukava "laavu" junioreille leikkimistä varten.

Kuunsillanpuisto
Lokakuussa 2016 avattu puisto pomppaa pinnistelemättä Kempeleen puistojen TOP-3:een. Ainakin kolme vermettä, joita on muista kunnan puistoista turha etsiä: vapaasti pyörivä hämähäkkikeinu, aikuisen ja lapsen yhteiseen kiikkumiseen tarkoitettu Tango-keinu sekä vaijeriliukumäen jossain määrin epäonnistunut kilpailija eli torniköysirata. Valaistusta puistosta enemmän omassa blogauksessaan.Liikennepuisto
Nimensä mukaisesti liikennepuisto, mutta puiston päädyssä on ihan ok leikkikenttä, joka on avoinna silloinkin kun liikennepuiston kaupunki nukkuu. Erikoisuutena pyöreä häkki, jota ei kai ole tarkoitettu junioreiden jonojärjestyksen ratkomispaikaksi, vaan ilmeisesti jalkapallokikkailuun.

Liisankujan puisto
Kempeleen puistoista TOP-3 bubbling under -osastoa. Uusittu 2012-2013. Ja sen huomaa. Uutuuden tuoksu on pois, mutta käytännössä puisto on vasta sisäänajettu. Pirteänä poikkeuksena kamat eivät olekaan Hagsia tai Lappsettia, vaan Puuhaa. Sijaitsee aukealla paikalla, johon aurinko pääsee hyvin paistamaan. Erikoisuutena ihmeellinen neliketjuinen nytkyttelykeinu, jonka perimmäinen tarkoitus lienee vain herättää kummastusta. Tämä on Kempeleen leikkipuistoista lähinnä ostoskeskus Zeppeliniä, matkaa on kuutisensataa metriä.Linnalammen leikkipuisto
Lähes uutuuttaan hohtava puisto ovelassa paikassa: vieressä on varsin nätti Linnalammen ympäristö. Paikka on suojainen ja rauhallinen. Puisto itsessään edustaa perusleikkikenttien prototyyppiä: jousikeinut, keinut, pieni karuselli ja kiipeilyn sekä liukumäen yhdistävä härveli. Pohja on monista muista puistoista poiketen kuorikatetta.Linnalähteen leikkipuisto
Puiston erikoisuutena on vinoon asennettu iso pyörivä rengas, jossa voi siis kävellä päällä renkaan pyöriessä. Tässä viihtyy aikuinenkin. Ja varomaton aikuinen taittaa koipensa. Toinen erikoisuus on liukumäen yhteydessä oleva kesäaikaan toimiva "ääniboxi". Kun laatikon päällä hyppii, sielä kuuluu töräyksiä, tuuttauksia, pärähdyksiä, linnunlaulua ja vaikka mitä. Jopa enemmän kuin radion luontoillassa. Läheiseltä mäen nyppylältä löytyy lisäksi isommillekin sopiva kiipeilyverkkopyramidi, jonka nuoriso omii iltaisin.Lukkarin puustelli
Vuonna 2014 uudistettu tilava puisto, jossa viihtyvät myös perhepäiväryhmät. Vermeitä on moneen makuun ja ne ovat siis uusia. Vieressä sijaitsee lähiliikuntapaikka, jossa aikuinenkin saa veren kiertämään muutenkin kuin tenavia kiipeilytelineessä auttamalla. Ikävä kyllä lähiliikuntapaikka on sen verran syrjässä puistosta, että omien kullannuppujen seuraaminen ei onnistu jumpaten. Kuului aikoinaan tämän blogin Top3:een.

Marjasuontien leikkipuisto
Puistojen makaronijauhelihalaatikkoa - toimivaa perussettiä ilman krumeluureja. Sijaitsee ihan Köykkyrin hiihtokeskuksen vieressä eli muu perhe voi hengailla täälläkin, kun äiti/isä osallistuu vaikkapa Nuts Köykkyri pre-Xmas uphill raceen.

Metsärinteen puisto
Perinteinen ja mukava. Liukumäki on puiston kokoon nähden iso, mutta portaat ovat hieman vaaralliset yksinkertaisine kaiteineen! Lähialueelle nousee uusia komeita taloja kuin kastematoja sateiselle tielle. Jos veikata pitäisi, niin tämä puisto kokee uuden nousun lähivuosina.

Niittypuisto
Pari vuotta sitten uusittu puisto on ehdottomasti yksi Kempeleen parhaista ja paras Nelostien länsipuolella. Modernit, monipuoliset rakennelmat ja siisti yleisilme. Tällainen leikkipuisto voisi olla asuntomessualueella. Varsin suosittu paikka. Merkittävänä extrana vaijeriliukumäki puiston vieressä.

Paiturin leikkipuisto
Jos puisto pitäisi nimetä musiikkiyhtyeen mukaan, niin tämä olisi ehdottomasti Basic Element. Ei sillä, että puisto jammaisi kuin ysäri, mutta täällä on vain peruselementit: kiikut, hiekkis, kiipeilyteline ja liukkari. Aikuisille on pari aikaa nähnyttä "puistokuntoilulaitetta". Parasta antia on se, että viereisellä nurmikolla on kaksi jalkapallomaalia. Menossa remonttiin kesän 2018 aikana!

Pohjanpalon leikkipuisto
Old school -leikkipuisto. Perusvermeet kattavasti. Kaikki kuitenkin kunnossa. Tämä on kuin Nokia 3110. Aikanaan moderni, mutta edelleen toimiva. Nykyään kuitenkin harvinainen, koska tekniikka on mennyt eteenpäin. Puisto on saattohoidossa eli sen vermeitä ei enää korjata, vaan rikkimenneet poistetaan. Syynä hieman etelämmäksi 2016 syksyllä valmistunut Kuunsillanpuisto.Ransatien leikkipuisto
Jos tämä puisto olisi ihminen, se olisi vastikään juhlinut täysi-ikäisyyttä. Juhliin olisi mahtunut hyvin väkeä, sillä paikka on avara ja härvelit etäällä toisistaan. Vain parin keihäänheiton päässä on toinen ihan ok -tyyppinen puisto eli Kokkopuisto.Riihitien leikkipuisto
Pieni ja selkeästi vähällä käytöllä oleva puisto. Sijaitsee todella rauhallisesti asutuksen keskellä ja kentälle johtaa vain yksi polku. Kiikut, jousikiikku, hiekkalaatikko ja liukumäki/kiipeilyteline-symbioosi.

Rinnepolun leikkipuisto
Vanhan asutusalueen keskellä vanha, yksinkertainen puisto. Lienee kuitenkin Kempeleen ainoa, jossa voi siirtää nälkää pöydän äärellä syömällä! Miljöö on mukava, eikä kävijöitä jäljistä päätellen ole haitaksi saakka.

Rytitien leikkipuisto
Puisto, josta tulee väkisin mieleen tanssilava! Keskellä on iso tyhjä tila, laitoja kiertää penkkien sijaan vempaimet. Portin läheltä löytyy jopa ajansaatossa ränsistynyt koppi, josta ei kuitenkaan myydä humppalippuja, vaan kyseessä on perhepäivähoitajien taukotupa. Puisto lienee ajalta, jolloin lavatanssit olivat vielä suhteellisen in. Vermeitä on kuitenkin vuosien varrella selkeästi uudistettu.

Röllipuisto
Puisto vuosimallia 2015 ja vieläpä loppuvuodesta rekisteröity. Hieno, avara ja valaistu. Poika kommentoi puiston ykköslaitetta sanoin "jäätävän mahtavaa" - kyseessä vaijeriliukumäki. Vermeet muutenkin pääasiassa pirteän erilaisia kunnan muihin puistoihin verrattuna. Kolkuttelee jatkuvasti TOP-3 -listan ovea.

 

Tämä ei ole liikennemerkkiin törmännyt vanha apulannan keskipakolevitin, vaan Röllipuiston "arvoitus". Oikea vastaus arvoitukseen on "yllätyspallokori": koriin heitetty pallo tulee alas milloin mistäkin putkesta ja juniorit saavat kiirehtiä ottamaan koppia. Kuvan pallo ei liity tapaukseen.
Tämä ei ole liikennemerkkiin törmännyt vanha apulannan keskipakolevitin, vaan Röllipuiston "arvoitus". Oikea vastaus arvoitukseen on "yllätyspallokori": koriin heitetty pallo tulee alas milloin mistäkin putkesta ja juniorit saavat kiirehtiä ottamaan koppia. Kuvan pallo ei liity tapaukseen.

 
Tiilimestarinrinne
Old school -osastoa. Varustukseltaan niukka. Pohja on kauttaaltaan pehmeää hiekkaa ja vieressä olevassa kangasmetsässä risteilee paljon polkuja jotka houkuttelevat lasta juoksemaan/karkaamaan. Puisto on saattohoidossa eli sen vermeitä ei enää korjata, vaan rikkimenneet poistetaan. Syynä hieman pohjoisemmaksi 2016 syksyllä valmistunut Kuunsillanpuisto.

Tuomitien leikkipuisto
Muistan sen riemun, kun saimme 80-luvun lopussa ala-asteen pihalle kiipeilytelineen. Se näytti juuri samalta kuin tämän puiston kiintokalusteet! Ja samaa ikäluokka ne lienevätkin. Lisäksi puiston katalogissa on vain kolme tuotetta: kiikut, liukkari ja hiekkis.

Uutelantien leikkipuisto
Kuin edelleen aktiivisessa käytössä oleva 80-luvulla tehty auto. Saisi jo museokilpiin, mutta kun jatkuvalla hoidolla isommat viat on saatu pidettyä pois, niin miksipä hylätä? Liukumäki, hieman nuupahtanut kiipeilyteline, hiekkis ja kiikut. Selkeästi vähäisellä käytöllä nykyään. Sijainti kiva.

Vesitien leikkipuisto
Uff. Puisto ajalta, jolloin miehet olivat rautaa ja laivat puuta. Miljöö on kuitenkin kivaa havukangasta.

Vihiluodon leikkipuisto
Kävimme täällä talvella ja viihdyimme siihen nähden hyvin. Ei mikään uusi enää, mutta useinhan vauvan yöharsoistakin ne kaikkein kuluneimmat ovat lapselle mieluisimpia. "Kaksitorninen linna", jossa on liukumäki, tasapainohaastetta ja liukutanko. Linnan lisäksi hämmentävä kolmenistuttava jousikeinu. Täällä pistäytyessä voi käydä ihailemassa myös merta, sillä rantaan on vain parisataa metriä. Melkein yhtä lähellä on sydämen kierroslukumittareita valmistavan Polarin päämaja, jonka pihalla on hieno Lasse Virenin 5000 metrin olympiajuoksua kuvaava Eino Romppaisen veistos "The last meter".

Aiheeseen liittyvää:

* Pöllökankaan koulun pihassa Oulussa on Kompanin Icon-sarjan kiipeilyteline, jota kuvailisin elektroniikkapelin ja kiipeilytelineen yhdistelmäksi.

* Oulun puolella Hupisaaret tarjoavat kesällä lapsiperheelle vaikka ja mitä. Myös mainion leikkipuiston.

* Otetaan hiekkalelut mukaan -blogi listaa ja arvioi Oulun puistoja kattavasti.

ps. Isäkuukausien Facebookissa ja Instagramissa Kempeleen puistot vilahtelevat varsinkin sulan maan aikaan tuon tuosta. Tule mukaan!

Muutoshistoria:

28.5.2018 lisätty kuvia Linnalähteeltä, Röllistä ja Linnalammelta. Päivitetty Linnalammen kuvausta.

1.6.2018 lisätty yleiskuva Liisankujan puistosta.

4.6.2018 lisätty kuva Vihiluodon puistosta.

6.6.2018 Lisätty maininta, että Heimo Kankaan puisto on toistaiseksi kiinni remontin takia.

Kommentit (4)

isi kempeleestä

Köykkyrin mäen juurella on myös yksi pieni leikkipuisto. Sitäpä ei jostain syystä kartallekaan ole merkitty. Puistossa on samanlainen lähinnä kiipeilyyn ja rimpuiluun tarkoitettu hökötys kuin Liikennepuiston leikkipaikallakin. Lisäaktiviteettina Köykkyrin puistossa tietysti voi mainita viuhuvien frisbeekiekkojen väistelyn. Kiitos tästä listasta, nytpä on muutama uusi puisto missä täytyy ehdottomasti vierailla kun sopiva sauma tulee!

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Niinhän siellä on, mutta ei tosiaan mainita kunnan leikkipuistoluettelossa. Olen ajatellut, että ehkä se on enemmän "lähiliikuntapaikka" kuin leikkikenttä. Ainakin meillä tenavat kyllä tykkäävät siitä, kuten koko Köykkyrin alueesta.

Onpa erinomaisen mukava lukea, että lista tarjosi uusia ideoita käyntikohteiksi.

Mukavaa kesää perheellenne!

Katta /Arki(paska)ruokaa

Kiitos oman kunnan leikkipuistojen esittelystä. Harmillisesti omat ipanat viihtyy enää kavereiden kanssa puistossa, jos edes enää sinne menevät. Minulle nämä puistot ovat tosiaan tuttuja old-school-hengessä. Kokkokankaan puistot ovat lähimmät. Melkein tekis mieli ottaa lainalapsi ja lähteä puistoilemaan!

Kaupallinen yhteistyö Britax Römerin kanssa

Turva(vyö)istuimen valitseminen on kuin mikä tahansa lapsiin liittyvä: ensin mietitään teoriassa paras ratkaisu ja sitten käytäntö neuvoo miten loppujen lopuksi tehdään. Käytäntö voi neuvoa hienovaraisesti tai hyvinkin kovalla kouralla.

Turvaistuimen valinta menee teoriassa niin, että hommataan markkinoiden turvallisisin jakkara. Käytännössä ostetaan turvallisin, joka sopii omaan pirssiin, käyttötarpeisiin ja budjettiin. Lisäksi mielestäni kivijalkakauppa on näissä asioissa iso plussa: istuinta pääsee sovittamaan ja käyttöön saa opastuksen.

Kevättalvella 2015 käytäntö neuvoi meidät ostamaan Britaxin KIDFIX XP SICTin. Se löytyi naapurikaupungin kivijalkaliikkeestä, oli kohtuullisen hintainen ja pärjännyt hyvin turvatesteissä.

Hankinnasta lähtien jakkara on ollut päivittäisessä käytössä syystalvella 2011 syntyneellä lapsellamme.

Muu takapenkin kalusto on vaihdellut, mutta tuo jakkara on pysynyt autossa koko ajan. Penkki on osoittautunut helppokäyttöiseksi. Toinen merkittävä seikka on laatu. Istuin on edelleen tikissä, vaikka sitä on käytetty paljon.

Hymyni ulottuikin vaikkuun, kun pääsin kalustamaan ”milloin me ollaan perillä -osaston” kauttaaltaan Britaxin tuotteilla. Toisen reunan Isofixeihin napsahti tutunoloinen KIDFIX, mutta sen uusi versio: KIDFIX II XP SICT. Keskimmäisiin Isofix-koukkuihin puolestaan liukui kiinni Britaxin uusi DUALFIX, joka on käynyt läpi i-SIZE-standardoinnin.

DUALFIX i-SIZE – Erinomainen, muttei täydellinen

DUALFIX i-SIZEssä huomio kiinnittyy ensisilmäyksellä kankaisiin. Pääasiassa kangas on olemukseltaan hieman karkeaa. Sellaista, jonka kuvittelen kestävän pitkään.

Huomio ei kuitenkaan kiinnity kankaisiin karkeuden takia, vaan siksi, että kaikki kankaat eivät ole yhtä ja samanlaista. Pääntuki ja yläselkää vasten tuleva istuimen osa ovat selkäesti pehmeämpää materiaalia.

DUALFIXin mukana toimitetaan pienennyssarja vastasyntyneelle, sillä penkkiä voi käyttää vaikka jo laitokselta kotiuduttaessa. Taaperomme mielestä kiinnostavinta istuimessa on, yllätys - yllätys, laatikko!
DUALFIXin mukana toimitetaan pienennyssarja vastasyntyneelle, sillä penkkiä voi käyttää vaikka jo laitokselta kotiuduttaessa. Taaperomme mielestä kiinnostavinta istuimessa on, yllätys - yllätys, laatikko!

Viisipistevöiden yläosan pehmusteista löytyy kääntöpuolelta vielä kolmas materiaali – neopreeni. Se on valmistajan mukaan paitsi mielyttävä lapselle, myös hyvä pitämään pehmusteet paikoillaan.


...ja pisimmillään.
Istuimen pituus lyhimmillään...
 

DUALFIXin mahtavin ominaisuus on tietenkin se, että penkki kääntyy 360-astetta. Kääntyvyys on vanhemmalle kuin linkkuveitsi lapselle. Kun sen kerran saa käyttöönsä, ei siitä hevillä luovu. Selkä kiittää lasta istuimeen nostettaessa, varsinkin jos tenavalla sattuu olemaan ei autoon tänään -päivä.

Britaxin tuotekehitysosasto on sijoittanut kääntönapin penkin molemmille sivuille. Ratkaisu on toimiva ja mahdollistaa DUALFIXin kääntämisen myös kallistettuna. Penkki pyörii alustassaan kevyesti.

Kokeilimme istuimia myös Volkswagenin Caravelle -perhepakussa, jossa ei ole pakettiautomaiseen tapaan takaovea kuskin puolella. 360-kääntyvyys antaa tilaa niin, että lapsi pääsee luikahtamaan laitimmaiselle istuimelle. Istuin on muotoiltu pyöreäksi siten, että sen "kulmat" eivät koukkaa sen kauemmaksi mitä selkäosa yltää kasvot taakse päin -asennettuna..
Kokeilimme istuimia myös Volkswagenin Caravelle -perhepakussa, jossa ei ole pakettiautomaiseen tapaan takaovea kuskin puolella. 360-kääntyvyys antaa tilaa niin, että lapsi pääsee luikahtamaan laitimmaiselle istuimelle. Istuin on muotoiltu pyöreäksi siten, että sen "kulmat" eivät koukkaa sen kauemmaksi mitä selkäosa yltää kasvot taakse päin -asennettuna..

DUALFIX kääntyy alustassaan sen verran kevyesti, että lapsi sylissä käännön vapautus onnistuu yhdellä kädellä.
DUALFIX kääntyy alustassaan sen verran kevyesti, että lapsi sylissä käännön vapautus onnistuu yhdellä kädellä.

Kehujen jälkeen on mainittava myös pari käytössä ärsyttävää seikkaa. Tukijalan pituussäätö on vaikea ja penkki raskas. Nämä aiheuttavat verenpaineen nousua onneksi vain asennusvaiheessa.

Sen sijaan mmHg-lukemat nousevat päivittäin turvavöiden takia. Vyöt liukuvat hyvin, mutta auki oleville vöille ei ole istuimen reunoilla pidikkeitä. Käytännössä vyöt pitää siis tonkia esiin istuvan lapsen alta. Kiristysvyön päästä puuttuu myös lenkki, joka helpottaisi kiristämistä.

DUALFIXiä voi käyttää sekä selkä että nenä menosuuntaan. Tarra muistuttaa, että i-SIZE-luokitus vaatii matkustamaan viidentoista kuukauden ikään selkä menosuuntaan. Sitä vanhemmillekin lapsille se on erittäin suositeltavaa.
DUALFIXiä voi käyttää sekä selkä että nenä menosuuntaan. Tarra muistuttaa, että i-SIZE-luokitus vaatii matkustamaan viidentoista kuukauden ikään selkä menosuuntaan. Sitä vanhemmillekin lapsille se on erittäin suositeltavaa.
Hei, yksi juttu vielä! DUALFIXin selkänojaa vastaan tulevaa osaa voi kallistaa kahdeksan astetta. Se ei kuulosta paljolta, mutta sen ansiosta tuen saa todella tiiviisti auton istuimen selkänojaa vasten ja samalla lapsi saa käyttöönsä kaiken mahdollisen jalkatilan. Tuen muotoilu ei ole kuitenkaan paras mahdollinen, sillä muksun kengät "takertuvat" melko helposti tuen sisään, koska reunat ovat varsin kulmikkaat.
Hei, yksi juttu vielä! DUALFIXin selkänojaa vastaan tulevaa osaa voi kallistaa kahdeksan astetta. Se ei kuulosta paljolta, mutta sen ansiosta tuen saa todella tiiviisti auton istuimen selkänojaa vasten ja samalla lapsi saa käyttöönsä kaiken mahdollisen jalkatilan. Tuen muotoilu ei ole kuitenkaan paras mahdollinen, sillä muksun kengät "takertuvat" melko helposti tuen sisään, koska reunat ovat varsin kulmikkaat.

KIDFIX II XP SICT – uusi versio yhdellä uudella osalla

Jos tunnet KIDFIX XP SICT -turvavyöistuimen, kakkosversion näkeminen on kuin vanhan kaverin tapaaminen vuosien jälkeen: jokin on hieman muuttunut, mutta heti ollaan sinut.

Käytännössä ainoa ero on kakkoseen lisätty lapsen jalkojen välistä tuleva lantiovyön oikealla paikallaan pitävä osa. Britax käyttää nimeä SecureGuard ja mainostaa, että heidän omien testiensä perusteella pidike vähentää etutörmäyksessä vatsaan kohdistuvia voimia jopa 35 prosenttia.

Maalaisjärjellä ajateltuna SecureGuard saattaa myös estää tilanteen, jossa lapsi pääsee luiskahtamaan pois löystyneen lantiovyön alta.

SecureGuard lukitsee lantiovyön paikoilleen! Kuvassa näkyy myös penkin nimeen saakka päässyt turvavyön XP PAD -lisäosa, joka suojaa lasta etutörmäyksessä Britaxin mukaan monella tapaa.
SecureGuard lukitsee lantiovyön paikoilleen! Kuvassa näkyy myös penkin nimeen saakka päässyt turvavyön XP PAD -lisäosa, joka suojaa lasta etutörmäyksessä Britaxin mukaan monella tapaa.

Käytössä SecureGuard tuo turvavyön kiinnittämiseen yhden työvaiheen lisää. Vyöttämiseen menee aikaa muutama sekunti kauemmin, mutta käyttö on helppoa.

Matkoilla lantiovyönpidike on pysynyt paikoillaan yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Sillä kerralla lapset odottivat autossa ätinsä kanssa, kun piipahdin kaupassa. Nelivuotias luultavasti pyöri odottelusta turhautuneena niin paljon, että lantiovyö irtosi pidikkeestä. Onneksi tytsy itse osasi sanoa: “Tää lärpäke on irti”.

Monista nykyistuimista löytyy jonkinlainen sivulle jatkettava osa, jonka idea on käsittääkseni vähentää istuimen heilahtamista ja ottaa vastaan törmäysenergiaa. KIDFIXissä sivutörmäyssuoja kierretään auki niin paljon, että se lähes ottaa auton sivuoveen. Säätö on tarkka ja helppo.
Monista nykyistuimista löytyy jonkinlainen sivulle jatkettava osa, jonka idea on käsittääkseni vähentää istuimen heilahtamista ja ottaa vastaan törmäysenergiaa. KIDFIXissä sivutörmäyssuoja kierretään auki niin paljon, että se lähes ottaa auton sivuoveen. Säätö on tarkka ja helppo.

KIDFIXin turvavyön ohjain, vai pitäisikö sanoa läpivienti, toimii kuin karbiinihaka: vyö sujahtaa helposti ohjaimeen, mutta vyön irrottamiseksi pitää aukaista salpa.
KIDFIXin turvavyön ohjain, vai pitäisikö sanoa läpivienti, toimii kuin karbiinihaka: vyö sujahtaa helposti ohjaimeen, mutta vyön irrottamiseksi pitää aukaista salpa.

Istuin on kevyt ja sen asentaminen on erittäin johdonmukaista. Jakkaran siirtäminen autosta toiseen onkin suorastaan juhlavan helppoa. Sen sijaan KIDFIXin suuri leveys lapsen hartialinjan korkeudella haastaa auton takapenkin leveyden, mikäli viereisellä paikalla on matkustaja.

Itse lasken KIDFIXin isoksi plussaksi myös mahdollisuuden Isofixin käyttämiseen. Turvavyöistuin kun pitää muistaa laittaa vöihin kiinni myös tyhjänä, jos sitä ei kiinnitetä Isofixillä. Se on turhauttava vaihe.

Huomaa tässä kuvassa KIDFIX on säädetty väärin. Hartioiden ja pääntuen väliin pitäisi jäädä vain muutama senttimetri tyhjää. Otin kuvan demotakseni KIDFIXin maksimipituutta. Juniorihämähäkkimiehemme on nyt 128 cm ja kasvun varaa on todella paljon. Näyttäisi, että ainakin selän pituuden puolesta junnu voi käyttää istuinta pidempäänkin kuin lain vaatimaan 135 senttimetriin.
Huomaa tässä kuvassa KIDFIX on säädetty väärin. Hartioiden ja pääntuen väliin pitäisi jäädä vain muutama senttimetri tyhjää. Otin kuvan demotakseni KIDFIXin maksimipituutta. Juniorihämähäkkimiehemme on nyt 128 cm ja kasvun varaa on todella paljon. Näyttäisi, että ainakin selän pituuden puolesta junnu voi käyttää istuinta pidempäänkin kuin lain vaatimaan 135 senttimetriin.

Miksi DUALFIX on autossamme keskimmäisellä paikalla?

Perimmäinen syy on yksinkertainen: se on ainoa tontti autossamme, johon kulkupelin valmistaja antaa rakennusluvan DUALFIXille.

360-kääntyvyyden ja auton korkean sisätilan ansiosta penkkiä on helppo käyttää keskipaikallekin. Paikkavalinnan etu on se, että reunoilla matkustavat isommat lapset voivat kumpikin huomioida DUALFIXissä kohdetta lähestyvää nuorimmaistamme.

Tila-autoissa takapenkki on perinteisesti jaettu kolmeen osaan, jotka liikkuvat erikseen eteen ja taakse. Kun DUALFIX on keskipenkillä, sen voi vetää melko eteen ja laitimmaiset penkit jättää taakse. Tällöin saa tilaa penkin pyörähtämiseen ja eittämättä leveille KIDFIXeille.

Ps. Jos mietit, mikä automme on, niin se on Ford S-Max, josta kokemuksia tässä postauksessa.

Kommentit (16)

Koivulan emäntä -blogi
Liittynyt26.3.2018

Meillä on vuosikkaalla autossa recaron ja cybexin 360 kääntyvät istuimet, kummankin autossa omat. Kummatkin olivat ensin isoveikan käytössä ja ovat aiva täydelliset. Kumpaakaan emme ole käyttäneet kasvot menosuuntaan, koska 3,5 mahtui hyvin istumaan siinä selkä menosuuntaan. Nyt isommalla on cybexin turvavyöistuin, johon olemme olleet erittäin tyytyväisiä, ainoastaan on aikamoinen rohjo jatkuvasti siirrellä (tai sitten olemme vain laiskoja), niin nyt pohdimme toisen istuimen ostoa. Meidän ongelma vain on, että minun auto on niin kapea, että jos kaksi isoa ja leveätä istuinta on autossa, niin ei keskipaikalle mahdu. Keskipaikalla ei myöskään ole isofix kiinnitystä, niin istuinta siihen ei saa. Täytyykin tutustua oisko tuo birtax kapempi kuin cybex.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Meillä myös tarkoitus käyttää vain selkä menosuuntaan. Nykyinen suosituskin kun sanoo, että ainakin kolmivuotiaaksi pitäisi matkustaa takakonttiin katsoen. Ja mielellään pidempäänkin. Tsemppiä etsintään, se on melkoinen projekti, mutta toki äärimmäisen tärkeä suo kahlattavaksi.

Mira/Blinger Shimmer -blogi

Me ollaan mietitty, että pitäisi ostaa varmaan toinen turvaistuin ettei tarvitsisi kahden auton välillä tuota nykyistä olla vaihtelemassa.. Mies saa kyllä sen kohdalla selvitellä mikä olisi paras vaihtoehto meille :D

Isä

Dualfix vaikuttaa harkinnanarvoiselta vaihtoehdolta vastasyntyneellekin, jos/kun ei ole tarvetta kantaa kaukalossa vauvaa.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Meillä ensimmäistä kannettin paljon kaukalossa, mutta toinen ja kolmas olisivat pärjänneet ihan hyvin tällaisella penkillä. Mutta toisaalta kaukalo oli jo olemassa.

Isivuosi

Tuo turvaistuimen ostaminen oli kyllä ihan oma projektinsa, etenkin tällaiselle faijalle, jota autot ylipäätään ei kiinnosta.

Tuollainen kääntämisen mahdollistava istuin on kyllä varmasti käytännöllinen. Etenkin ahtailla parkkipaikoilla.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos kommentista! Kuulumme samaan faijakategoriaan näemmä :) Tai no, kyllä minua autot ja autoilu kiinnostaa, mutta maailmassa on turhan monta vielä kiinnostavampaa asiaa, jotta autoihin jaksaisi syventyä muuta kuin pakon edessä :)

Parkkipaikalla kyllä todellakin kiittää penkin kääntyvyyttä, kun auton ovea ei ole pakko avata sepposen selälleen.

Vierailija

Istuinten hankinta on ohan per*eestä! Ainakaan ei kannata ääneen sanoa mitkä ostit, koska joku kyllä kaivaa jonkun testituloksen jostain joka takaa tuotteen olevan ihan susi. 😅
Me ollaan Cybex -jengiä, Britax on ihan vieras käsite mulle mut hyvältä näyttää 🙏🏼

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Eihän se valintaprosessi ihan niitä suoraviivaisimpia ole ja kieltämättä mainitsemasi skenaario saattaa hyvinkin toteutua! Laatumerkkejä ovat sekä Britax että Cybex.  Kiitos kommentistasi ja mukavaa alkukesän jatkoa!

Kiitos esittelystä

Dualfixiä on harkittu meilläkin esikoiselle hankittavaksi. Tekstisi perusteella se todella vaikuttaisi olevan meillekin sopiva vaihtoehto. :)

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

On siinä nuo mainitsemani asiat, jotka ärsyttävät, mutta ei täydellistä penkkiä mahda olla olemassakaan. Dualfixiä uskaltaa kyllä suositella, mutta jos suinkin mahdollista, niin kyllähän sitä kannattaa käyttää vain selkä menosuuntaan.

Vierailija

Meilläkin nyt kuopuksella (n.5kk) ollut tuo Dualfix kuukauden päivät käytössä, ja sen myötä heitimme hyvästit edes osalle autoraivareita - kaveriparka ei viihtynyt kaukalossaan tippaakaan (Britax sekin). Tilaahan tuo takapenkiltä vie 1,5 matkustajan paikan, kun ei ole tila-autoa, mutta kahden lapsen kanssa se on ihan ok.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Mahtavaa lukea, että autoraivarit ovat vähentyneet. Autoilu on aivan hillittömän raskasta, jos vauva tai taapero ei viihdy yhtään. Ja raskasta kaikille, ei vain lapselle itselleen.

Vierailija

Miten Dualfix irtoaa telakastaan? Asennuskaljaakaan ei ole ja ohjeissa se on hypätty yli..

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Käsittääkseni ei mitenkään. Mielestäni sitä ei ole tarkoitettu irrotettavaksi, vaan penkki on jalustan kanssa yksi kokonaisuus.

Perheemme on elänyt yli kuusi ja puoli vuotta yhdellä palkalla ja Kelan tukieuroilla. Olemme jakaneet sekä työ- että lastenhoitolegit niin, että toinen vanhemmista on ollut koko ajan kotona. Talous on ollut alati tiukoilla, muttei missään vaiheessa ihan Imodiumilla.

Vuosi sitten kokosin yksitoistakohtaisen taloudellisen selviytymispakkauksen kotihoitovuosille. Sen jälkeen on tullut usein mieleen, että toisen vanhemman kotonaollessa ”yhteiset rahat” -ajatus on merkittävä osa pärjäämistä.

Tässäpä kuusi perustelua:

1)Impulssiostokset joutuu perustelemaan paitsi itselleen, myös samaa tiliä käyttävälle puolisolle. E-rit-täin usein tämä poistaa tarpeen heräteostosten tekemiseen.

2)Yhteinen tili on laiskan (lue: mukavuudenhaluisen) valinta. Jollakin toiminee esimerkiksi menojen jakaminen tulojen suhteessa tai eurojen siirteleminen aikuisen tililtä toiselle. Joku tykkää jopa siitä, että saa lyödä tulot ja menot taulukkolaskimeen. Mutta tykkääväthän jotkut kansantanssistakin.

Meillä on tällä hetkellä elämässä muuttujia jopa enemmän kuin lappilaisessa digiboksin ostamisessa. Iltoihin ei siis varsinaisesti kaivata Excel-sulkeisia. Ei edes keskustelua siitä, kuka maksoikaan ulkohaalarin edelliskerralla. Eikä riitoja rahasta.

3)Yhteinen tili helpottaa kotona olevan suhtautumista työssäkäyvän ylitöihin. Ylityöthän ovat tavallaan extrahommaa myös lapsia kotona hoitavalle. Erona on vain se, että kotihoidontuki ei työtunteja katso. Puolison ylityöilmoitus saattaa helposti aiheuttaa naapuriin saakka kuuluvan hiljaisen huokauksen. Kun ylityökorvaus aikanaan napsahtaa yhteiselle tilille, saa myös kotia pystyssä pitänyt siitä siivunsa.

4)Perheen kaikkien sisääntulevien eurojen asettaminen samaan kakkuun tuntuu ainoalta reilulta ja tasa-arvoiselta ratkaisulta. Jos toinen kasvattaa lapsia kotona palkatta ja toinen tekee ansiotyötä, niin olisi melko outoa jättää kotona oleva rahatta.

Hippo keulii!
Hippo keulii!

5)Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, jaettu nollasaldo vain puolikas nollasaldo. Nolla on toki jaettunakin nolla, mutta kyllä arki helpottuu, kun kumpikin aikuinen tietää perheen taloudellisen tilanteen. Suomeksi sanottuna jakaa tuskan siitä, kun pakollisten menojen jälkeen tilille ei pahimmillaan jää kuin muutama euro.

6)Jaetut rahat helpottavat myös hankinnoista haaveista puhumista. Ei synny tilannetta, jossa toinen ehdottaa vaikkapa pitkää viikonloppua kivassa kaupungissa ja toinen torppaa keskustelun toteamalla: ”Ai, millä rahalla?” Jos haavetta varten käynnistetään extremehypersäästökampanja, molempien on helpompi sitoutua, kun tulot ja menot ovat tiedossa.

Myös bloggaajakaverit ovat pohtineet aihetta, check it out:

(K)Akkavalta - Perheessämme jokainen pennonen on yhteinen

Villi viisikko - Mun, sun ja meidän rahat

Ps. Tule seuraamaan Isäkuukausia myös Facebookiin, Instagramiin tai blogit.fi:hin. Siihen ei tarvita kenenkään rahaa.

Edit 14.5.2018: Aito Säästöpankki nosti Twitterissä esiin erittäin hyvän huomion yhteiseen tiliin liittyen. Isäkuukaudet kiittää mitä nöyrimmin ja on täysin samaa mieltä!

 

Kommentit (2)

Vierailija

Meillä on molemmilla omat tilit sekä yhteinen taloudenhoitotili. Miehen tilille menee hänen palkkansa sekä vuotuiset osinkotulot ja minun tililleni minun osa-aikainen palkkani sekä vuotuiset osinkotuloni. Osakkeet olemme saaneet lapsuudenkodistamme sillä molempien vanhemmat olivat säästäneet pienet osakesalkut, molemmat olemme lisäksi jatkaneet osakesäästämistä ja omistusasuntojemme maksamista heti kun menimme työelämään, lisäksi minulle tuli pieni perintö isovanhemmilta koska olivat testamentanneet varansa niin ettei kukaan joudu maksamaan perintöveroja ja sijoitin sitten senkin osakkeisiin. Lapsilisät menevät taloudenhoitotilille ja sinne siirrämme myös lähes kaikki osinkomme eli mies siirtää kaikki omansa ja minä siltä osin kuin ylittävät osa-aikaisen työntekoni menetykset. Lisäksi olimme laittaneet tilisäästöjämme n. 20000 euroa taloudenhoitotilille ennen ensimmäisen lapsen syntymää. Toimii meillä erinomaisesti. Molemmilla on taloudenhoitotilin käyttöoikeus ja sieltä maksamme mm. lasten kaikki kulut, yhtiövastikkeen, veden, sähkön, lämmön ja vakuutukset. Omilta tileiltämme maksamme omat vaatekulumme, parturit, kosmetologit, kosmetiikan, harrastuksemme ja mies isompipalkkaisena ja autoa pääasiassa käyttävänä maksaa omalta tililtään autokulumme eli kuukausittaisen huoltoleasingmaksun. Taloudenhoitotililtä laitamme kuukausittain molemmille lapsille indeksirahastoon 50 euroa, jonka saavat sitten osakkeina mukaansa kun muuttavat kotoa. Tarkoitus on myöskin että me vanhemmat ja molemmat isovanhemmat pystyisivät laittamaan lapsille osakkeisiin yhteensä muutaman kymppitonnin lahjoituksena ennen heidän kotoamuuttoaan, jotta pärjäisivät sitten opiskeluajan osingoilla, osa-aikaisella työnteolla ja mahdollisilla opintotuilla. Samoin vanhempainvapaat ovat huomattavasti helpommat kun on osinkotuloja.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos perusteellisesta kuvauksesta! Arvostan suuresti tällaisia ratkaisuita, joissa pitkäjänteinen säästäminen on taloudessa ikään kuin prioriteetti numero yksi pakollisten menojen jälkeen. Tai ainakin sellainen kuva tekstistäsi jää.

Minusta aivan liian moni tekee niin, että ensin maksetaan pakolliset, sitten ostetaan "kaikkea kivaa" ja lopuksi säästetään, jos jotain on jäljellä. Usein ei ole. "Säästäisin minä, mutta kaikki menee, mitä tulee." Varsinkin lapsille säästämisessä säästämisen täytyy olla prioriteeteissa tärkeämmässä asemassa kuin pakollisiin kuluihin kuulumattomat ostokset.

Mukavaa kevättä perheellenne!

Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa, Blogit.fi:stä, Bloglovinista ja jossain määrin myös Twitteristä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Blogiarkisto

2018
2017