Kirjoitukset avainsanalla leikit

Avauduin kuun puolivälissä, että Lego-kaupunkimme asukkaista yllättävän monella on ongelmia kylkien kanssa. Ne ovat halkeilleet. Kerroin myös tehneeni asiasta “reklamaation”.

Sain vastauksen jo seuraavana päivänä. Siinä kerrottiin, että kaikilla Lego-paloilla on kahden vuoden takuu. Luonnollinen jatko tiedolle oli tietenkin ostokuittien perään kyseleminen. Lisäksi pyydettiin laadunvalvonnalle kuvia halkeamista ja tietoa siitä, kuinka minifiguureita on säilytetty.

Vastasin rehellisesti, etten edes ole tiennyt, että Legoilla on takuu! Ja ettei minulla siten ole kuitteja tallessa. Jatkoin, että kaikki hahmot ovat alle viisi vuotta vanhoja, koska ensimmäinen Lego-ukkeli muutti meille esikoisen kaksivuotissyntymäpäivän tienoilla.

Sitten kävin läpi kaikki sarjojemme ohjelehtiset selvittääkseni mistä sarjoista minifigut ovat. Koska osa oli vuosien 2016 ja 2017 joulukalentereista, ajattelin että nämä ainakin ovat alle kaksi vuotta vanhoja, vaikka kuitteja ei tallessa olekaan.

Lähetin tiedot, kuvat ja maininnan minifiguureiden säilytyksestä.

Jälleen seuraavana päivänä sähköpostissa kilahti: osat pitäisi ostaa, koska kuitteja ei ole ja lisäksi halkeamat ovat luultavimmin normaalia kulumaa, koska ukkelit vaikuttavat olevan meillä kovassa käytössä.

Jälkimmäinen miete on siinä mielessä totta, että ukkeleita käytetään paljon, mutta esimerkiksi niiden käsiä ei väännellä meillä koskaan irti. Ja säilytys on asianmukainen – oma laatikko hyllyssä, johon ei aurinko paista.

Lisäksi mailissa oli huojentava lause. Asiakaspalvelu lupasi tehdä tällä kertaa poikkeuksen asian kanssa!

Kun Legon kirjekuori nousi postilaatikosta, neljäveen piti keskeyttää ulkoleikit postin avaamisen ajaksi.
Kun Legon kirjekuori nousi postilaatikosta, neljäveen piti keskeyttää ulkoleikit postin avaamisen ajaksi.

Sittenpä pystyinkin kiittämään ja lupaamaan, että lähimarketissakin alati tilaa valtaavat kopiotuotteet saavat vastaisuudessakin asua meidän puolestamme kaupassa.

Legot ovat kalliita, mutta asiakkaista näköjään halutaan pitää kiinni. Tykkään!

Sen verran kuitenkin opin, että tulevista Lego-ostoksista jää kuittikuva puhelimen muistikortille. Yksittäisen “normaalin” palikan takia en aio vaivautua takuuta käyttämään, mutta jos joku erikoisosa sanoo räks on kiva tietää takuun olemassaolosta.

Ja niin: uudet torsot saapuivat suoraan Tanskasta kymmenen päivää yhteydenottoni jälkeen. Sekä isää että lapsia hymyilytti.

Kommentit (16)

Susanna K.
Liittynyt17.7.2016

Onpa hyvä tietää, että niillä on takuu! Ei meilläkään mitään kuitteja säästellä ja omistetaan ihan hullun lailla legoja. Tästedes menee meilläkin kyllä kuitit talteen.

Ja onpa outoa, että tuo olisi muka normaalia kulumaa.  Meillä on joitain yli 30 vuotta vanhoja ukkoja, joilla on leikkinyt useat lapset ennen omiani ja nekään eivät ole tuolla lailla hajonneet. Onko laatu muka niin paljon huonompaa nykyään? 

Muistathan seurata myös Facebookissa, Instagramissa sekä Blogit.fi-sivustolla.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kyllä kuitit tosiaan tulee tästä lähtien säästettyä, nimenomaan niiden harvinaisempien palasten takia. Rehellisesti täytyy sanoa, etten minäkään tuohon normaaliin kulumaan hirveästi usko, koska yhtä vaille kaikki olivat City-sarjoista. Jännästi Ninjagot,  Creatorit ja Friendsit ovat kestäneet. Toki meillä on eniten Cityä, mutta silti minua ihmetyttää että käytännössä vain yhden sarjan ukkelit hajoilevat.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Onhan noiden laatu käsittämättömän kova! Niin toki kuuluu Legon hintaisissa leluissa ollakin. Kuitenkin jo yksistään se, että seteissä on "aina" kaikki mitä niihin kuuluu, on luottamusta herättävää. Meillä on aikaisemmin katkennut joitain nivelpalikoiden "ohuita kohtia", mutta muutoin ei ole ongelmia ollut. Siis noiden kylkien lisäksi. Nivelet ovat juuri niitä harvinaisempia palikoita, joita voisi takuusta kysyä. Varsinkin, kun setti on hieman enemmänkin kuin rampa sellaisen rikkoonnuttua.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos huomiosta! Kuluttajansuojakos se nyt sanookaan, että kaksi vuotta? Aika paljon helpompaa lienee kuitenkin tässäkin takuuasiassa asiointi, jos kuitit ovat tallessa.

Vierailija

Kuluttajasuojalain mukaan mikä vain ostotodistus riittää. Yleensä se on kuitti, koska on helpoin tapa, mutta käytännössä myös tiliote riittää. Yleensähän jälleenmyyjät vaativat kuittia, mutta yleensä uskovat kun ottaa kuluttajansuojalain puheeksi 😁 Ja toinen mitä monet kuluttajat ei tiedä eikä kaupat liiemmin mainosta on tuotteen odotettu käyttöaika ja virhevastuu. Esim. pesukoneen takuu 2 v, mutta odotettu käyttöaika 5 v. Kone menee rikki 3 v vanhana ja myyjäliike sanoo, etteivät korvaa koska takuu rauennut. Bullshit, koska takuuaika ei poissulje virheellisen tuotteen vastuuta, jonka pitää kestää tuotteen odotettu käyttöaika 😉 Vaatii joskus pientä myyjien perehdyttämistä kun on tilanne päällä, mutta laki on laki 👌

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos kommentista! Erittäin mielenkiintoisia pointteja!

Jäin miettimään, paljonko on Legojen oletettu käyttöikä? Minulla on lapsuudenkodissani vielä omat Legoni tallessa ja seassa jopa oman isäni Legoja - ihan toimivia palikoita edelleen... 

Tiliotteen hankaluus Lego-ostoissa lienee, että aika usein paketti ostetaan "muiden ostosten seassa" ja tiliote ei näin ollen paljasta yhtään mitään. Pesukoneen tai muun ison hankinnan kohdalla asia on usein eri.

No, itselleni pääasia tässä casessa on se, että takuu ja Legon asiakaspalvelu näyttävät toimivan todella hyvin. Ei tarvitse vilkuilla halvempien kopiosarjojen suuntaan.

Vierailija

Jotenkin oon aatellut, että kyllähän legot kestää kovaa leikkimistä vuosikymmenet. Miehen lapsuuden kodissa on hänen 80-luvun alun legoja (on syntynyt 77), sekä hänen nuoremmille sisaruksilleen ostettuja (nuorin 30v) ja muiden (lapsenlapsien ym.) vielä uudempia legoja. Legojen iän huomaa siitä, kuinka tiukasti/löysästi pysyvät kiinni toisissaan. Vanhimmat ovat siis vajaassa 40 vuodessa kuluneet kovassa käytössä, mutteivät varsinaisesti ole menneet rikki.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Samoin ajattelen ja kyllähän ne pääasiassa kestävätkin. Mullakin kotona omani ja jonkin verran jopa isäni Legoja vielä tallessa. Ja niillä on leikitty paljon. On siellä tosin joistan levyistä nurkkia murtunut, mutta pääasiassa ehjiä kymmenien vuosien jälkeenkin. Hyvä havainto tuo kuluminen, se on juuri noin, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi!

Pinii

Itsekin olen pikkulegoista reklamaation tehnyt. Ostimme pojalle ison paketin, jossa oli erilaisia osia (lohikäärmettä, erilaista autoa, ukkoja jne). Näistä osassa oli selviä virheitä, eli Legot eivät pysyneet kasassa, vaan olivat liian löysiä. Tein heti oston ja kokoamisen jälkeen reklamaation sähköpostin kautta. Tähän vastattiin vain, että ottavat myöhemmin yhteyttä. No, ei kuulunut yhteydenottoa. Laitoin uuden reklamaation ja maininnan myös siitä, ettei aikaisempaan reklamaation vastattu. Nyt otti joku yhteyttä, pyysivät kuitteja -laitoin, useamman viikon hiljaisuuden päästä pyysivät sitä numerosarjaa, mistä tietävät mikä paketti ja mitkä osat ovat kyseessä, -laitoin. Taas kesti aikaa, mutta kukaan ei enää vastannutkaan. Kuukausien päästä laitoin uusia reklamaatioita, kukaan ei vastannut.
Tämän jälkeen isot legopaketit ovat jääneet kohdallamme kauppaan. Hyvässä alennuksessa olevia olemme ostaneet, mutta laatu-hintasuhde ei todellakaan valitettavasti ole enää sitä, mitä pitäisi. Lisäksi asiakaspalvelu reklamaatiossa oli ala-arvoista.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos erilaisesta kokemuksesta! Kuulostaa hurjalta kontrastilta tuohon meikäläisten kokemukseen! Ymmärrän hyvin, että paha maku jäi suuhun. Ihan uteliaisuudesta: milloin tuo tapahtui?

Vierailija

On tästä jo muutamia vuosia. Voihan se olla, että asiakaspalvelu on parantunut, mutta minun kokemusta se ei enää paranna. Kun kerran saa oikein huonoa palvelua (vaikka itse olisi oikeassa), ei sitä halua kokeilla enää uudelleen.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Mahtavaa, että palasit ja vastasit kysymykseeni. Kiitos! Asiahan on juuri noin niin kuin kirjoitat: kun kerran menee tarpeeksi pahasti pieleen, pitää tapahtua melkeinpä ihmeitä, että on valmis antamaan toisen mahdollisuuden!

Vierailija

Eipä ole vielä koskaan viallista lego-osaa tullut vastaan ja legoja omistan noin miljoona palikkaa.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Miljoona! Huh, arvostan! Olisipa mahtava nähdä tuollainen kokoelma joskus. Kuinka iso osa noista on aktiivisessa käytössä? Ja täytyypä sanoa, että melkoinen suositus Legolle, jos tuollaisessa määrässä ei ole tullut vastaan yhtään valmistusvirhettä.

Havahduin inhottavaan asiaan – yhdeksän Lego-ukkelia on haljennut toisesta tai molemmista kyljistään! Pidän Legoja erittäin laadukkaina leluina (myös hintansa puolesta), joten olen vähän ihmeissäni.

Lego-kaupungissamme on nykyään 89 asukasta. He ovat muuttaneet meille alle viiden vuoden aikana. Kaikki ovat saapuneet muovipusseissa pahvilaatikon sisässä. Siis uusina.

Ukkelit kaiken lisäksi elävät meillä hyvin rajoitettua elämää: niillä leikitään vain keittiön pöydällä (koska 1v laittaa teoriassa kaiken lattialta suuhunsa). Ja kun ei leikitä, Legot asuvat rasioissa hyllyssä. Pikku-ukot eivät siis ole päässeet satuttamaan isoa aikuista jalkapohjaan tai saaneet hiekkaa rakenteisiinsa.

Perheemme Lego-direktiivi on yksinkertainen: jalkoja ja päitä saa vaihtaa, mutta käsiä ei irroteta koskaan. Piste. Tätä myös noudatetaan kiitettävän hyvin. Kylkien halkeaminen ei siis johdu käsien irti repimisestä.

Yhdeksän noin yhdeksästäkymmenestä on sen verran suuri määrä, että päätin ilmoittaa minifiguureiden osteoporoosista Legolle. Reklamaatio on turhan painava sana, mutta käytin yhtiön tarjoamaa Rikkinäiset palikat -lomaketta.

Lomake oli selkeästi tarkoitettu yksittäisen setin rikkoutuneiden osien raportointiin. En kuitenkaan jaksanut plarata kaikkia kokoamisohjeita lävitse, jotta selviäisi minkä sarjan mukana mikäkin ukko on meille kotiutunut. Kirjoitin siis, että yhdeksän alle viisi vuotta vanhaa minifigua on haljennut kyljestään.

E-rit-täin mielenkiintoista nähdä, miten asia etenee!

 

Jos Legoilu kiinnostaa, niin tässäpä lisää Isäkuukausien Lego-aiheisia postauksia luettavaksi:

Montako tunnetta yksi Lego-paketti sisältää

Miksi ihastelin tänään Legojen mahtavuutta?

Legojen parhaat ja huonoimmat puolet

 

Ps. Isäkuukausien Facebookissa ja Instagramissa Legoillaan säännöllisesti. Tule mukaan!

Kommentit (4)

AndZa

Yllättävän paljon kyllä teillä rikkinäisiä! Omat kokemukset Legolle tehdyistä reklamaatioista ovat vain ja ainoastaan positiivisia, 80-luvulla halkeili valkoiset 1x2 peruspalikat ja saatiin iso laatikko kaikenlaisia osia tilalle. Myöhemmin on tullut vastaan yksittäisiä puuttuvia osia paketeista, näihin on saatu sitten aina koruttomasti se puuttuva osa kirjekuoressa ilman saatesanoja, mutta pääasia että setti on taas ollut kokonainen!

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

On tuo yllättävän iso prosentti! Toivotaan, että saamme uudet tilalle, noissa ei nimittäin tahdo pysyä jalat enää kiinni. Ymmärrettävästi. Minä olen odottanut sitä sarjaa, josta osa puuttuisi, mutta hämmentävästi sitä ei vielä ole tullut vastaan. Onneksi. Ylimääräisiähän toki on joka setissä.

Hitsipilli

Puuttuvia osia ei tosiaan ainakaan nykyään ole vastaan tullut. Tai hmm. ehkä kerran, silloin kaivettiin jättimäisestä legolaatikostamme uusi osa, kun oli ihan peruspalikka onneksi. Pitääpä tsekata meidänkin hahmot, miten uusimmat ovat kestäneet.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Ihan peruspalikan takia ei välttämättä jaksaisi kaavaketta täyttääkään. Ps. Raportoin blogiin, miten case eteni ;)

Pim-pom!

"Tule meidän kanssamme puistoon", kysyttiin pojalta jonkin aikaa sitten ulko-ovella. Kysyjinä olivat ykköselle menevä luokkakaveri ja hänen vuotta vanhempi ystävänsä.

Sinne menivät, puistoon leikkimään.

Hetkeä myöhemmin kolmikko tuli meille ja halusi leikkiä Legoilla. Minifiguurit, Ninjagot, autot, eläimet, rakennukset ja taistelut valtasivat keittiön pöydän hetkessä.

Kotvan kuluttua nelivuotias tyttömme liittyi leikkeihin. Siitä taas tovi eteenpäin, niin päikyiltään herännyt alle kaksivuotiaamme halusi mukaan touhuun.

Nyt keittiön pöytämme ympärillä on siis 8v, 7v, 6v, 4v ja 1v jotka kaikki penkovat samoja Lego-laatikoita, vaihtelevat sujuvasti osia toisilleen ja leikkivät jota kuinkin samaa leikkiä.

En yleensä hirveästi välitä leikkikaluista. Ne näyttäytyvät minulle useimmiten lattioilta siivottavina muoviesineinä. On kuitenkin poikkeus. Se poikkeuksen nimen arvaattekin.

Legot ovat mahtavia (ja tunteita herättäviä) - minun on hankala keksiä muuta leikkikalua, jolla tuo porukka saisi yhteiset leikit aikaiseksi.

Ps. Kyllä, seuraan yksivuotiaan leikkejä, ettei hän niele vahingossakaan tanskalaista muovia.

Kommentit (0)

 1. Jotkin yksittäiset 2x4-peruspalikat ovat paljon yli 10000 euron arvoisia. Harvinaisuudet on valmistettu 1980-luvun alussa 14 karaatin kullasta! Kultapalikoita on annettu lahjaksi yli 25 vuotta Legon Saksan tehtaalla työskennelleille sekä sidosryhmille.
 2. 2x2-peruspalikka kestää 350 kilogramman painon ennen kasaan painumista. Näin paljon painaisi 375 000 palikkaa korkea torni. Tornin korkeus olisi 3,5 kilometriä.
 3. Oletko pyöritellyt joskus muutamaa peruspalikkaa kädessäsi miettien, että monellakohan tapaa nämä voi liittää yhteen? Kuusi 2x4-peruspalikkaa voi liittää yhteen yli 900 miljoonalla tavalla.
 4. Lego-palikoita on olemassa yli 3700 erilaista.
 5. Vuonna 2015 Lego valmisti noin 72 miljardia palikkaa.
 6. Lego-palikoiden valmistustoleranssi on 0,004 millimetriä. Vaaditusta tarkkuudesta huolimatta vain 18 palikkaa miljoonasta hylätään valmistuksen jälkeen laatuvirheen takia.
 7. Lego-palikka patentoitiin 1958.
 8. Lego Group on maailman suurin leikkikaluvalmistaja, joka laskee tavoittavansa vuosittain yli 100 miljoonaa lasta.
 9. Lego group ei omista Legolandioita. Firma myi ne talousvaikeuksissaan aikanaan. Tanskan Billundin lisäksi Legoland löytyy Saksasta, Dubaista, Jenkeistä, UK:sta ja Malesiasta.
 10. Lego kertoi 2006 valmistaneensa 4 miljardia nykyisen kaltaista Lego-minifiguuria eli Lego-ukkelia. Ukkeleiden valmistus aloitettiin vain hetki ennen Isäkuukausien isän valmistamisen aloittamista eli 1978.
 11. Lego groupin jotkut työntekijät ovat käyttäneet itsensä mukaisesti kustomoituja Lego-ukkeleita käyntikortteina. Ukkeleiden torson etupintaan on painettu työntekijän nimi ja selkään yhteystiedot.
 12. Lego on kappalemäärällä mitattuna maailman suurin rengasvalmistaja, jonka hihnalta lähtee vuodessa 318 miljoonaa pikkurengasta - 870 000 joka päivä.

Lähteet:

http://lego.wikia.com/wiki/LEGO_Wiki

Tekniikan Maailma 12/2016

https://www.lego.com/en-us/aboutus/news-room/2018/january/lego-brick-60th-anniversary

https://en.wikipedia.org/wiki/Lego_minifigure

https://www.lego.com/en-us/aboutus/news-room/2012/june/guiness-world-record-to-the-lego-group

Lue myös aivan Legolandin naapurissa asuvan Jyllannin suomineidon vinkit Legolandiin, mutta varo - bloggauksen kuvat aiheuttavat matkakuumetta!

ps. Pääkuvassa Lego-ukkeleita lapsuudestani 80-luvulta, alemmassa kuvassa pieni vitsi nykyajan figuureilla. Hieman ovat kasvojen yksityiskohdat vuosikymmenien aikana kehittyneet.

 

Edit 23. kesäkuuta 2018: lisätty 12. kohta.

Kommentit (0)

Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo koti-isän näkökulmasta miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa ja Blogit.fi:stä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Blogiarkisto

2018
2017

Instagram