Kirjoitukset avainsanalla leikit

Ala-asteen pihalla oli muutama kiikku ja maan jälleenrakentamisen peruna jääkiekkokaukalo, jonka laidoista meni tikkuja ihon alle. Lisäksi viihtymisen takasi liukumäki, kiipeilyteline ja valtava kuralätäkkö. Siis silloin kun minä olin ala-asteella.

Toista se on tässäkin asiassa nykyään. Opinahjon pihamaalla saattaa seisoa esimerkiksi elektroninen kiipeilyteline. Sellainen mahtava kiipeilyteline.

Tanskalaisen leikkipuistohärveleiden valmistajan Kompanin katalogista löytyy Icon-sarja. Se tuo perinteisiin kiipeilytelineisiin elektroniset pelit!

Yksinkertaisesti kyse on siitä, että siellä täällä telineessä on valolla varustettuja painonappeja. Pelistä riippumatta isossa kuvassa leikkijät kisaavat siitä, kuka ehtii ensimmäisenä painamaan nappia, jonka ympärillä vilkkuu valo. Ja voi veljet, että on hauskaa!

Oulussa Icon on ainakin Pöllökankaan koulun pihalla Kuovitiellä. Teline on selkeästi tarkoitettu koululaisille. 3,5-vuotias ei juuri pystynyt kiipeämään mihinkään, mutta juoksi kyllä valojen perässä maan kamaralla. Eskarilaisellekin kilpakiipeily oli turhan hankalaa. Testireissulla mukana ollut aikuispopulaatio auttoi ylimpien valojen kanssa silminnähden mielellään.

ps. Myös Hupisaaret on loistava kohde Oulussa, mikäli tarkoitus on leikkipuistoilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ok, myönnän. Paras katuliitukausi saattaa olla jossain määrin ohi. Silti viime viikonloppunakin piirreltiin. Ja tulevana viikonloppuna näyttää ennusteiden valossa olevan jälleen kuivaa kanvasta tarjolla. Tässä seitsemän vinkkiä kun peruspiirtely ja hyppyruudukon tekeminen alkavat maistua eineshampurilaiselta.

1)Liikennekaupunki. Piirrä katuun liikennemerkkejä ja tarvittaessa myös “teitä”. Sen jälkeen leikitään liikennekaupunkia joko kävellen, fillarilla tai scootilla. Tenavien mielestä aivan ykkösjuttu tuntuu olevan suojatielle kävelevä aikuinen.

2)Piirrä ja arvaa. Aikuinen piirtää katuun asioita ja tenavat arvaavat. Pictionary taitaa olla kaupallisen sovelluksen nimi vastaavalle leikille paperia käyttäen. Extreme-versiossa lapset piirtävät ja aikuinen arvaa. Tarjoan lounaan sille, joka osaa päätellä oikein kolmevuotiaamme piirtäessä Pelle Hermannia.

3)CSI. Lapset makaavat maassa ja aikuinen piirtää heidän muotonsa ääriviivalla asvalttiin. Lapset saavat värittää hahmot.

4)Ihmiset ja piirrokset. Piirrä katuun esimerkiksi pieni kaarisilta ja pyydä yksi lapsista "ylittämään" siltaa. Tai piirrä puu ja pyydä yksi lapsista istumaan sen alle. Nämä näyttävät kaikkien mielestä hauskoilta.

5)Muodot. Ainakin meidän osoitteessamme perilliset tykkäävät piirtää erilaisten esineiden ääriviivoja asvalttiin ja värittää muodot sen jälkeen. Kolmevuotiaalle pyöräkärryn viiri on oikein sopiva, viisivuotias osaa jo hahmotella hieman kolmiulotteisemmankin esineen ääriviivoja.

6)Mikä muoto? Piirrä asvalttiin kymmenkunta muotoa esineiden ääriviivoja käyttäen. Kerää esineet muotojen viereen. Lasten pitää vuorotellen hoksata, mikä muoto vastaa mitäkin esinettä. Leikkiä voi jatkaa piilottamalla esineet pihaan ja lasten pitää etsiä ne ja tuoda yksitellen oikean piirroksen päälle.

7)Numerot tai aakkoset. Piirrä maahan numeroita tai aakkosia. Ohjaa lapsia yksi kerrallaan taitotason mukaisesti tyyliin “Missä on kolmonen?”, “Mikä numero tulee nelosen jälkeen?”, “Paljonko on kaksi plus kuusi?”, “Kulje aakkoset järjestyksessä?” tai “Etsi sukunimesi kirjaimet?” Tässäkin saa ainakin yhtä hyvät leikit aikaiseksi kun aikuinen heittäytyy lasten ohjattavaksi.

Lisää leikki-ideoita:

8 + 1 sisäleikki-ideaa pingispallolla

Ja ainahan lapsille voi haistatella, jos  ei muuta keksi

Kolmevuotiaan ehostamat hahmot. Jalassa molemmilla kuulemma farkut.
Kolmevuotiaan ehostamat hahmot. Jalassa molemmilla kuulemma farkut.

Kommentit (2)

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Loistava idea! Varsinkin, kun pieniksi kuluneet palaset eivät kelpaa kenenkään käsiin. Niistä pitää pyöräyttää ensi kesänä "velli" puolitoistavuotiaan kokeiltavaksi! Ja veikkaan kyllä, että isommatkin ovat sivellintä hamuamassa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lasten ilahduttaminen on helppoa:

1)Tilataan ulkomaan Gyntheriltä kolme polkupyörää, jotka toimitetaan ylisuurissa pahvilaatikoissa. Saadaan kaikkiaan parikymmentä neliöitä vahvaa aaltopahvia.

2)Odotetaan lasten kanssa yhdessä sopivaa sadepäivää,jolloin laatikoista tehdään iiiisooo majaaa! Odotellessa kuunnellaan vaimon epäsuoria ja vähemmän epäsuoria sivulauseita, joissa arvioidaan, kuinka järkevää on säilyttää lapsen pienessä huoneessa kolmea jättimäistä pahvilaatikkoa odottamassa tarpeeksi sateista päivää.

3)Puretaan laatikot eli revitään niistä niitit pois. Pelätään koko ajan, että joku niitti jää kuitenkin lattialle vauvan pinsettioteharjoituksiin.

4)Tyhjennetään mainittu pieni huone kaikista irtokalusteista. Sänky on irtokaluste. Kuten myös pöytä. Arkkupakastin ja Ikean päällekaatuvat lipastot eivät ole.

5)Kootaan laatikoista maja, jossa on parimetrinen sisääntulotunneli ja neljä huonetta.

6)Leikataan seiniin ovet, jotta eri huoneisiin pääsee myös kulkemaan.

7)Annetaan lapsille täysi vapaus leikkiä majojen majassa, oikeassa deluxe-majassa.

8)Istuudutaan sohvalle pariksi kolmeksi päiväksi kuuntelemaan sopuisaa leikkiä ja arvioita siitä, kuinka hulppea maja onkaan.

Mutta eihän se tietenkään näin mene. Kohdan kahdeksan osalta nimittäin. Ensimmäisenä iltana maja on sisustettu, seinät koristeltu vahaväreillä ja suunnilleen kaikki leikkikalut kannettu majan perimmäiseen huoneeseen. Muissa huoneissa ei ole mitään.

Seuraavat vaiheet:

1)Kuunnellaan vaimon epäsuoria ja vähemmän epäsuoria kysymyslauseita siitä, että kauankohan majan purkamisessa kestäisi, jos heti aloittaisi.

2)Sorrutaan sivulauseessa arvioimaan lapsille, että eipä se pitkään odotettu maja kauaa kiinnostunutkaan.

3)Podetaan (syystäkin) huonoa omaa tuntoa kohdasta 2.

4)Leikitään majassa lasten kanssa. Oikeasti mukavaa.

5)Todetaan lasten rakentaneen toiseen huoneeseen tuoleista toisen majan, jossa leikkivät. Vanhempien ihmettelyyn vastataan kirkkain silmin: “Me ollaan retkellä sieltä isommasta majasta!”

Ei ole ensimmäinen kerta, kun käy niin, että isä on leikistä etukäteen paljon enemmän innoissaan kuin jälkikasvu. Esimerkiksi haistelutestissä oli juuri sama lopputulos. Sapettaa silti. Eikö sitä aikuinen ihminen ikinä opi?

Ps. Kuva samoista pahveista rakennetusta deluxe-maja 2.0:sta, kun pakkausmateriaalit olivat jo lähdössä viimeiselle matkalleen. Mutta eihän tuossa ole kuin yksi huone ja lippa. Lapset silti kiinnostuivat. En ymmärrä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

1)Käänneltävä labyrintti Duploista. Kuva ja video puhukoon puolestaan. Plussaa, että rakentamisvaihe on porukalla ainakin yhtä hauskaa kuin pelaaminenkin. Lisäksi lupaan tarjota keittolounaan sille, joka kokeilee kaikki mahdolliset radat. Pelaaminen onnistui hyvin myös kolmevuotiaalta.

2)Koris. Tätä ei tarvinne paljon selittää. Viivan takaa pallo koriin/purkkiin/ämpäriin pompuilla tai ilman. Nuorimman tuliasema sijaitsee luonnollisesti lähimpänä maalia.

3)Taistelu. Rajataan teipillä lattiaan suorakaiteen muotoinen alue jokaiselle pelaajalle. Alueiden etäisyys toisistaan suunnilleen pelaajien keskipituuden verran (lue: metri-kaksi). Osallistujat sijoittavat alueelleen muutaman Duplo-hahmon seisomaan. Ukkeleiden suojaksi saa rakentaa linnoituksen etukäteen sovitusta materiaalista. Rakentamisen jälkeen yritetään kaataa muiden pelaajien hahmot pingispalloa heittämällä. Oikein militantti- tai historiahenkinen vanhempi värkkää tietysti ensipelien jälkeen katapultteja sun muita jälkikasvunsa kanssa. Taistelu oli kolmevuotiaalle vielä turhan vaikea laji, koska pallo pitää pystyä heittämään sangen tarkasti.

4)Keilaus. Taistelu muuttui lasten väliseksi taisteluksi, kun nuoremmalta paloi käpy. Siirryttiin siis keilaukseen, jossa Duplo-figuurit seisovat rivissä ja palloa vierittämällä pitää saada hahmot nurin. Toimi hyvin sekä 3- että 5-vuotiaan mielestä.

5)Pallon kantaminen lusikassa. Rippikoululeikkien klassikko, mutta kananmunan korvaa pallo. Meillä leikki vaati vanhemman esimerkin ennen kuin alkoi toimia. Lapset eivät nimittäin suostuneet kulkemaan tarpeeksi hitaasti ennen kuin näkivät, että pallo todella pysyy pesässä, jos ei ihan juoksuvauhtia (vai pitäisikö tässä yhteydessä sanoa munaravia) etene.

6)Pallon puhaltaminen teipatulla radalla. Nyt kun maalarinteippirulla kuitenkin jäi esille Taistelusta, niin on hyvä teipata lattiaan noin ryynipaketin levyinen rata. Pituutta muutama metri. Ajatuksena kuljettaa pallo radan lävitse puhaltamalla. Hyviä radan muotoja ovat esimerkiksi suora, luotisuora, viivasuora ja mutkaton. Kuvassa näkyvä loivasti mutkitteleva versio oli liian vaikea paitsi lapsille, myös aikuisille.

7)Rata mehupilliä mailana käyttäen. Sama kuin edellä, mutta puhalluksen sijaan palloa liikutellaan putkella, joka oikeasti on suunniteltu kuplien tuottamiseksi lasissa olevaan juomaan. Tässä mutkarata on hyvä idea.

8)Taikuutta hipova pallon ilmatanssi. Otetaan talon tehokkain hiustenkuivain. Laitetaan täysille. Jos suulake on sopivanmuotoinen pallo pysyy ilmavirrassa hienosti ilmassa. Melkein kuin sisäleikkipuistoissa! Tässä pallo tosin kuumenee ilmassa pyöriessään yllättävän äkkiä yllättävän kuumaksi.

+) Lasten oma. Ei liene yllätys, että kun näiden ideoiden tahtiin tanssittiin, niin muksut kehittivät joukon omia sääntöjään. Kolmevuotiaan ajatus on ihan julkaisukelpoinen: pudotetaan pallo lattialle ja pitää ehtiä sohvalle istumaan ennen kuin pallon pomppiminen loppuu.

ps. Sadepäiviin sopivat myös erilaiset muistipelit. Täällä pari ideaa. Jonkin aikaa sitten paljastin myös kesän miellekartan mitä me tehtäis -päiville.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo miksi. Tämä isäblogi kuulostelee viisihenkisen perheen riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa, Blogit.fi:stä, Bloglovinista ja jossain määrin myös Twitteristä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Blogiarkisto

2017

Instagram