Kirjoitukset avainsanalla matkailu

Vietimme parin viikon loman vaimon, 1-, 4- ja 6-vuotiaiden kanssa Gdańskissa ja sen ympäristössä. Kerroin jo aikaisemmin, miltä reissu Itämeren Rivieralle tuntui. Tässä postauksessa täsmävinkkejä kaupunkiin.

1)Älä missaa Oliwaa!

Kaupunginosassa on vaikka ja mitä: Korkeasaaren peittoava eläintarha ja vehreä Oliwan puisto. Varsinainen must on kuitenkin Reaganin puisto. Siellä on varmasti yksi muikeimmista leikkipuistoista (nimeltään Kraina Zabawy), joissa olet käynyt! Leikkikentältä puolestaan ei tarvitse kävellä puiston läpi kuin puolisen kilometriä, niin hiekkarantaa on enemmän  kuin Kalajoella ja Yyterissä yhteensä.

Oliwassa on myös mahtavan kauheita taloja ihmeteltäväksi: kymmenen kerrosta ja pituutta kilometri. Niissä pytingeissä asuu yksi jos toinenkin kaupunkilainen.

2)Risteile Sopotiin, mutta skippaa Gdynia

Sopot tuo mieleen tyypillisen turistien seteleitä kaipaavan hiekkarantakaupungin. Rantaa ja palveluita riittää. Kaupungin tunnelma on huomattavasti raukeamman letkeämpi kuin jossain määrin sykkivässä Gdańskissa.

Sopotiin pääsee junan ohella risteilemällä Gdańskista, jolloin näkee myös kaupungin sataman. Lisäksi risteily ankkuroituu Sopotissa kuuluisalle Euroopan pisimmälle puulaiturille, jolle päästäkseen joutuu muutoin kaivamaan kuvettaan pääsymaksun muodossa.

Gdyńia näytti päivän vierailun perusteella toimivalta peruskaupungilta. Kiinnostava kuin Riihimäki. Paitsi, että Riihimäellä näkee enemmän junia.

3)Malborkin linna on hieno, mutta kärryjen kanssa “haastava”

Päivitin lomaltamme Insta-storyyn kuvan, jossa 6v ja 4v laskeutuivat alas kapeita keskiaikaisen linnan portaita ja itse roudasin perässä matkarattaita. Malborkin linna on laaja, upea, kiinnostava ja erittäin hienosti toisen maailmansodan jäljiltä fiksattu.

Linnaan tutustuminen taaperon ja matkarattaiden kanssa ei ansaitse ideana yhtä montaa kehuvaa adjektiivia kuin itse linna. Ei varsinkaan, kun pihat ovat mukulakiveä, joka saisi perunapellonkin tuntemaan itsensä tasaiseksi.

Malborkiin on helppo sujahtaa junalla Gdańskista. Matkalla näkee pienen otteen puolalaisesta maaseudusta.

4)Joukkoliikenne haltuun – lataa Jakdojade

Joukkoliikenne kolmoiskaupungissa on toimiva vaihtoehto liikkumiselle. Varsinkin Gdańskin, Sopotin ja Gdynian välissä jojoileva paikallisjuna ansaitsee kiitosta. Mutta myös ratikka ja bussit vievät väsyneet jalat perille.

Alueen joukkoliikenteessä on helppoa olla osaaja. Tarvitsee vain kirjoittaa sovelluskaupassa yksi sana: Jakdojade. Sovellus tekee kaiken mitä joukkoliikennesovelluksen tarvitsee tehdä. Ja tekee sen hyvin.

5)Loopy’s world – päivä lapsille

Loopy’s on sisäleikkipuisto. Kuulemma Puolan isoin. En tiedä uskoisiko. Meillä täällä maallakin on valehtelematta ainakin viisi kertaa isompi. Päät märkänä lapset silti Loopy’s-käynnin jälkeenkin ulkovaatteitaan pukivat.

Puiston nettisivuilla käytetään pelkkiä konsonantteja, ovat siis puolaa. Google maps kuitenkin tuntee paikallisjunan Zaspa-aseman lähellä olevan paikan. Puisto on viikolla edullisempi kuin la-su.

Mestan ravintola (ja ilmeisesti osa lisämaksullisista härveleistä) toimii ovelasti: ranneketta vilautetaan lukijalle ja safka/juoma menee laskulle, joka maksetaan puistosta lähtiessä eli ranneketta palautettaessa. Rannekkeeseen ei siis tarvitse ladata arvoa etukäteen. Tämän tajuaminen pelkkiä konsonantteja käyttävän henkilökunnan selvityksestä vaati hieman tavallista enemmän viittomakieltä.

Kaupungin jalkapallostadionin vieressä on Fun arena. Siellä on monenlaista lapsiperheen aktiviteettia kartingista pakohuoneisiin ja trampoliinimaailmaan. Fun arena jäi meillä kuitenkin katsastamatta.

6)Älä matkusta pummilla, älä kävele päin punaisia

Itsestäänselvyys, mutta kirjoitetaan nyt kuitenkin esiin. Näimme reissumme aikana useita lipuntarkastuksia. Tarkastajat vaikuttivat venäläisiltä painijoilta.

Punaisia liikennevaloissa uhmaavien käytökseen puututaan kaupungissa kuulemma hanakasti. Havaintomme tukevat väitettä.

7)Varaa maijoitus niin läheltä Kultaista porttia kuin mahdollista

Kultainen portti on Gdańskin Kolmen sepän patsas. Ydin. Siitä on lyhyt matka joukkoliikenteeseen, mutta kaupungin sydämen jokainen lyönti tuntuu. Eikä tarvitse haahuilla ruokapaikkaa etsien. Myös pikkukauppoja on ympäristössä useita, jos ei kerta kaikkiaan jaksa mennä ulos syömään. Portin vieressä on myös yksi kaupungin turisti-infoista.

8)Kaupungin parhaat jäätelöt

Otoksemme oli liiankin kattava, mutta ei täydellinen. Useammassa matkaoppaassa hehkutettiin kaupungin vanhinta jäätelökioskia, Sukiennicza-kadulla olevaa Lody Miśiä. Mutta ei – parhaat maut palloihin löytyivät Piwna ja Kozia katujen kulmauksen jäätelökahvilasta.

9)Jos tahdot shoppailla, aja junalla Wrzeszcz-asemalle

Aseman nurkalla on kaksi isoa ja ihan pätevää ostoskeskusta: Baltycka ja Metropolia.

10)Älä suunnittele ostavasi Legoja

Etsimme seitsemänkymmentä euroaan tienanneelle esikoiselle kuumeisesti Lego-settiä Gdańskin reissulta. Turhaan. Sarjat olivat koosta riippumatta selkeästi, todella selkeästi, kalliimpia kuin kotimaassa.

11)Lapset tarvitsevat kaurapuuroa – onnistuu

Tällaisia pusseja myytiin monessakin kaupassa. Ihan sitä itseään. Vain vaaleahiuksinen tyttö puuttui kuvista.

12)Enemmän tekemistä lapsille

Hyviä vinkkejä lapsiperheelle sopivista museoista ja muista löytyy täältä (englanniksi): Children are not bored in Gdansk.

Lisää aiheesta Isäkuukausissa:

Pienten lasten kanssa Gdanskissa

Mitkä huoneet lapsiperheen kannattaa pakata mukaan lomalle

Lapsiperheen unelmakohde on kuin pakettimatka, mutta ei todellakaan pakettimatka

 

Isäkuukausien Facebook ja Instagram. Tervetuloa!

Kommentit (0)

Itämeren etelärannalla pötköttelevällä Gdańskilla on synkkä paikkansa historiassa. Toisen maailmansodan ensilaukauksia paremmin kaupunki tunnetaan kuitenkin nykyään turistikohteena. Turkulaisille Gdańsk on Tallinna. Halvimmillaan Swissairilla piipahtaa meren toisella puolella muutamalla kympillä. Eikä matka-aikakaan ole kuin pari tuntia.

Vietimme 6-, 4- ja 1-vuotiaidemme kanssa Gdańskissa ja sen tuntumassa pari viikkoa. Ajanjakson perusteella Tallinna-vertaukselle löytyy katetta myös kaupunkien yleisestä tunnelmasta.

Laajaa vanhaa kaupunkia kolutessa ei voi kuin nostaa hattua puolalaisille. Kaupunki murennettiin toisessa maailmansodassa pahoin, mutta uudelleenrakentaminen on tehty varovaisestikin ilmaisten vanhaa kunnioittaen.

Lähes unelmakohde lapsiperheelle

Vaikka kirjoittelinkin reissun päältä, että mukaan olisi pitänyt ottaa käytännössä koko koti, niin reissu ansaitsee todistukseensa kiitettävän useimmista oppisisällöistä.

Kaikinpuolinen sujuvuus on yksi kaupungin parhaista puolista. Kuten mainittua, lentävässä putkessa ei tarvitse keksiä lapsille tekemistä paria tuntia enempää (täältä löydät Isäkuukausien vinkkejä lentomatkustamiseen lasten kanssa). Suuri osa nähtävyyksistä on jopa taaperoperheen näkökulmasta kävelymatkan päässä. Ja jos rattaiden puskeminen alkaa maistua paniikkipadalta, joukkoliikenne on toimivaa.

Ja rattaista puheenollen: jopa vanhan kaupungin mukulakivet ovat sen verran hillittyjä, ettei työntäjältä pääse tökkäämisen aiheuttamia ärräpäitä. Lapsiperheellinen(kin) arvostaa sitä, että kaupungilta löytyvät saniteetit olivat järjestäen siistejä.

Sujuvuuden kannalta oikeastaan ainoa ongelma tuntui olevan se, etteivät läheskään kaikki asiakaspalveluammateissa leipäänsä ansaitsevat osaa englantia.

Gdańskista ja ympäristöstä löytyy myös monipuolisesti tekemistä. Ehkä hämmentävintä on se, että hiekkarantaa on kilometritolkulla.

Joku tituleerasi aluetta joskus Itämeren Rivieraksi, eikä lainkaan syyttä!

Lapsiperheelle Puolan hintataso on paitsi plussaa myös miinusta. Pakkasimme kahdeksi viikoksi mukaan neljä pata-ainespussia sillä ajatuksella, että niillä päästään alkuun kämpillä kokatussa ruuassa. Yksi pussi tuotiin takaisin kotiin. Kyllä, kahden viikon aikana safkasimme sisällä kolmesti. Mutta mitä muuta voi tehdä, jos koko perhe syö ihan hyvin alle kahdellakymmenellä eurolla?

Mitäkö huonoa siinä halvassa hintatasossa sitten on? Sanotaanko nyt vaikka niin, että kahdessa viikossa elimistöömme upposi ihania kovia rasvoja varmasti enemmän kuin kotona kuudessa viikossa. Myös matkalaukku koki pienimuotoista lihomista matkan aikana. Kiitos, vaimo!

Kaiken kaikkiaan Gdańsk tuntui vastaavan siis hyvin lapsiperheen unelmalomakohteelle listaamiani kriteereitä.

Huonot puolet lapsiperheen kannalta

Emme löytäneet kävelymatkan etäisyydeltä pääkadusta kuin yhden kunnollisen leikkipuiston. Se jäi harmittamaan.

Gdańskin ydinkeskustaa ei voi edes hyvällä tahdolla sanoa vehreäksi. Lyhyt istahdus junaan tai ratikkaan toki muuttaa tilannetta.

Kolmas taaperoperheelle vähinsä harmaita hiuksia aiheuttanut asia olivat lasinsirut. Niitä tuntui olevan katukivien välissä poikkeuksellisen paljon. Puolitoistavuotias olisi halunnut kävellä paljon vapaasti, mutta aika monessa paikassa hänestä piti napata tiukka ote, ettei hän päässyt vahingossa kaatumaan lasinsirujen marinoimiin katukiviin.

Jos Gdańsk kiinnostaa, niin pysy Isäkuukausien taajuudella (vaikkapa Facebookin tai Instagramin avulla). Tulossa on nimittäin vielä erillinen vinkkipostaus. Ajattelin avata myös sitä, paljonko viisihenkisen perheemme kahden viikon loma Itämeren Rivieralla maksoi.

Kommentit (6)

Paula - Viinilaakson viemää

Jään mielenkiinnolla odottamaan vinkkipostausta. Gdansk oli nimittäin harkinnassa meille tälle kesälle. Näyttää oivalta kohteelta näin lastenkin kanssa, mutta millainen oli tuo lento kun sehän on halpalentoyhtiö? Meillä on mukana 10kk vauva niin siinä mielessä olisi hyvä, jos homma menisi sutjakkaasti. Vaikka pääsimmehän Kaliforniastakin tänne, niin miksei nyt Puolaan asti päästäisi... :)

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Kiitos kommentista! Ja mukava kuulla, että postausta odotellaan.

Itse asiassa emme käyttäneet Swissiä. Lisäsin maininnan postaukseen siksi, että sen Turusta tarjoamat halpalennot lienevät ehdottomasti suurin syy sille, että Gdańskia kutsutaan turkulaisten Tallinnaksi :) En siis voi tuota lentoyhtiöasiaa kommentoida, pahoittelen.

Tanja

Gdansk ja Puola viehättää. Olisi mukava mennä autolla, kaipaan laivareittiä Hki-Gdansk, mutta koska sitä ei ole niin Viro-Latvia-Liettu-reitti on varmaankin se paras. Ja edullisin, kiitos Tallinnan laivojen.

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Mukava, että kommentoit! Hki-Gdańsk olisi tosiaan mycket bra, mutta entäs Pohjois-Saksan kautta? Sinnehän laivoja kyllä kulkee? Via Balticaa olemme jo pyöritelleet vaimon kanssa puheissamme, sillä Puola jätti vaikutelman, että sinne pitää palata ehkä jo vuoden päästä.

TuuliM

Hei, olemme matkustamassa 1,5v lapsemme kanssa Gdanskiin viikon päästä, joten kiitos tästä kattavasta postauksesta! :) Osaisitko suositella joitain ravintoloita, mitkä olivat lapsiperheille sopivia?

Isäkuukaudet
Liittynyt9.11.2016

Mukavaa matkaa! Ja mukava kuulla, että postausta on luettu :) Ravintoloita en osaa suositella, mutta sen osaan sanoa, että tarjontaa on monipuolisesti ja tarpeeksi.

Makuuhuone on klassinen vastaus, olipa liikkeellä yksin, kaksin tai koko perheen kanssa. Kokemusteni mukaan makkarista ei kuitenkaan kannata pakata kuin patjat, peitot ja tyynyt. Hotellien tyynyt voi jakaa kahteen kategoriaan: kahvinpapusäkit ja tuhkamunat. Patjat taas ovat joko liian pehmeitä tai loppuun nu...kuttuja. Oma peti mukaan ja aamulla herää ilman selkäkipua.

Siinä, missä makkarista ei tarvita kuin sänky, keittiö kannattaa ottaa mukaan kokonaan. Jos olet joskus löytänyt majapaikasta teräviä veitsiä, niin ei kannata lotota. Tuurisi on takuulla käytetty. On myös kohtuu karua huomata, että “full equipped kitchen” ei sisällä mikroaaltouunia, mutta kylläkin erittäin käytetyn näköisen "tarttumattoman" paistinpannun.

Lapsiperheen spesialiteetti on WC. Se kannattaa ehdottomasti pakata. Olemme tällä hetkellä kesälomalla ja kiitos kysymästä, vessoja on etsitty katukuvasta aika monta. En edelleenkään tajua, miten varttitunnin matka kämpiltä juna-asemalle voi sisältää kaksi vessastoppia, vaikka lähtiessä tiristettiin. Jos koko vessan tunkeminen käsimatkatavaroihin sängyn ja keittiön lisäksi tuntuu hankalalta, myös yksityinen bajamaja käy. Kuikka ei käy.

Myös kylpyhuone kuuluu kategoriaan “otetaan mukaan seurueesta riippumatta”. Tai oikeastaan suihku riittää. Vai oletko joskus tavannut hotellin suihkun, josta tulee tarpeeksi vettä? En minäkään. Eilen olin seisonut suihkussa kymmenen minuuttia ennen kuin ensimmäinen vesipisara tipahti lattialle. Siihen saakka kaikki suihkusta irronnut vesi oli imeytynyt hiuksiin. Ja minulla on kuitenkin viiden millin sänki. Pesepä niissä olosuhteissa sitten rantahiekat taaperon päästä. Helpompi hoitaa homma imurilla.

Varsinkaan Instassa Isäkuukausia seurailevat tuskin ovat voineet välttyä huomaamasta, että olemme lomamatkalla. Ensimmäistä kertaa kolmilapsisena perheenä vähän kauempana. Edelle aavistuksen ironialta löyhkäävästi kirjoitettu perustuu reissun kokemuksiin.

Useimmille meistä oman kodin siirtäminen lomakohteeseen ei ole mahdollista. Kotoa kannattaa silti lähteä. Muuten ei voi kokea sitä fiilistä, kun vuosisatoja vanhat mukulakivet hohkaavat lämpöään tai nähdä sitä riemua, jonka nelivuotias saavuttaa hyppiessään Itämeren aalloissa.

Jos ei poistu kodin etu- ja takaoven välistä vähän pidemmälle, ei myöskään voi skipata iltanukutusten yhteydessä laulamista siksi, että trubaduurit musisoivat kämpän ikkunan alla.

Katumuusikon säveliin nukahtaessa Ikean veitset ja matalapaine suihkussa tuntuvat melko vähäpätöisiltä.

Hey, Instagramiin päivittyy edelleen lomastoryä. Hyppää mukaan! Eikä Kasvokirjakaan ole yhtään hullumpi vaihtoehto.

Kommentit (2)

 

Lapsiperheen unelmalomakohde on kohde, johon matkustetaan ilman lapsia. Näin puuskahti vaimoni päivänä muutamana, kun kyselin hänen näkemystään unelmien lomakohteesta. Myönnän, että saatoin kysyä hieman huonoon aikaan.

Vakavammin puhuen. Mielestäni lapsiperheen Shangri-Lan pystyy määrittelemään seitsemällä vaatimuksella:

1)Suorat ja kohtuumittaiset lennot, jotka ajoittuvat päivään. Tätä ei varmaan tarvitse perustella, sillä lentämisestä ei nauti kukaan koneen etummaisen oven takapuolella istuva.

Pohjois-Suomesta katsoen Helsinki-Vantaa ei varsinaisesti kuulu unelmaloman spekseihin, mutta pakollinen paha se useimmiten on.
Pohjois-Suomesta katsoen Helsinki-Vantaa ei varsinaisesti kuulu unelmaloman spekseihin, mutta pakollinen paha se useimmiten on.

2)Lentokentältä hotellille pääsee junalla. Varsinaisen matkakohteen lähellä on kiinnostavia paikkoja, joihin pääsee hyödyntämällä siistejä ja tiheällä vuorovälillä operoivia junia. Tästä vaatimuksesta voi tinkiä, kun lapset ovat niin isoja, etteivät tarvitse turvaistuimia.

3)Hintataso on Suomea halvempi. Sinivalkoinen on kallis maa, joten tämä ehto toteutuu melko todennäköisesti, vaikka matkakohteensa valitsisi tikkaa karttaan heittämällä.

Mitähän esikoinen tuolla ylhäällä näki? Bormio, Italia.
Mitähän esikoinen tuolla ylhäällä näki? Bormio, Italia.

4)Monipuoliset tekemismahdollisuudet. Lapset viihtyvät rannalla tai altaalla, vaimo ja minä taas paljon paremmin tyypillisissä kaupunkiloman nähtävyyksissä. Hyvä lomakohde mahdollistaakin vedellä läträämisen, nähtävyyksien kahlaamisen ja luonnonrauhaan hukuttautumisen.

5)Sopiva koko. Turismoimme aikanaan vuoden ikäisen kanssa Pekingissä. Se on mahtava kaupunki! Mutta tunti metrossa kaupungin laidalta toiselle on lapsiperheen näkökulmasta kohtuutonta kuin ministerin palkka suomalaisen mielestä.

Bled-järven kiertäminen on lapsiperheelle hyvä rasti! Bled, Slovenia.
Bled-järven kiertäminen on lapsiperheelle hyvä rasti! Bled, Slovenia.

6)Säältään kuin hyvä Suomen kesä. Kylmä sää on ahterista ja liika helle bebasta. Sopivassa kelissä koko perhe jaksaa liikkua, mutta pukeutumiseen ei tarvitse aikaa. Tähän voi vaikuttaa toki jossain määrin matkan ajankohtaa säätämällä.

7)Lähellä majoitusta on hyvä energianpurkualue: leikkikenttä, pelialue, ranta, yleisurheilukenttä...

“Nuohan kuulostavat ihan siltä, mitä pakettimatkat tarjoavat”

Noin huudahtaa nyt joku! Eikä varmaan ole kokonaan väärässä. Me olemme kuitenkin toistaiseksi suhtautuneet pakettimatkoihin kuin taaperot rokotuksiin. Erona vain se, että rokotus on vastaanhangoittelusta huolimatta pakko ottaa, pakettimatkaa ei.

Syitä pakettimatkan hylkimiseen on oikeastaan kolme.

Ensinnäkin itselleni nousee heti näppylöitä, jos törmään lomalla suomalaisiin.

Toinen syy pakettimatkan vieroksumiseen on ehkä vähän yllätyksettömästi raha. Matkatoimistot käärivät matkapaketteja myydessään ihan sievoisaa katetta. Maksamme mieluummin vähemmän, mutta toki joudumme selvittämään monta asiaa itse. Se on osa hyvää lomaa!

Aina “tein itse ja säästin” ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sormet suuhun -blogissa mietitään juuri nyt hauskasti, että onko pakettimatka jokaisen lapsiperheen väistämätön kohtalo. Postauksen perusteella paketti voi tulla halvemmaksikin kuin oma räätälöinti.

Ratkaisevinta pakettimatkan hylkimisessä on kuitenkin se, että ne suuntautuvat usein paikkoihin, joita ei edes hyvällä tahdolla voi kutsua missään muodossa ei-turisteille-kiillotetuiksi.

Ei ihan musta aukko, mutta varauksella pitää kuitenkin suhtautua! Postojna, Slovenia.
Ei ihan musta aukko, mutta varauksella pitää kuitenkin suhtautua! Postojna, Slovenia.

Mikä paikka sitten täyttää kriteerit? Täydellistä vastausta tuskin lienee, mutta aika lähelle päästään kokemuksieni mukaan Ranskan Rivieralla ja Saksan Bremen-Hampuri -osastolla. Uusin kandidaattini vastaukseksi on Puolan Gdańsk ympäristöineen. Se, kuinka hyvin toisen maailman sodan alkupaikka vastaa kriteereihin, selviää myöhemmin tänä kesänä.

Lisää matka-aiheista luettavaa:

Isäkuukausien Facebook ja Instagram - tervetuloa seuraan!

Tulppaaneista voi tulla ähky. Ainakin seitsemästä miljoonasta. Keukenhof, Hollanti.
Tulppaaneista voi tulla ähky. Ainakin seitsemästä miljoonasta. Keukenhof, Hollanti.

Ps. Pääkuva on Itävallan Söllistä, paikasta johon uskon perheemme vielä joskus palaavan.

Kommentit (0)

Seuraa 

Lasten kanssa päivät ovat pitkiä, mutta vuodet lyhyitä. Isäkuukaudet kertoo miksi.

Tämä on isäblogi perhe-elämästä kolmen lapsen kanssa. Täällä kuulostellaan riemunkiljahduksia ja ankeuden parahduksia rivarikämpässä. Kuultavaa riittää, sillä tenavat ovat syntyneet -11, -14 ja -16. Äänekkyyden vastapainoksi perheemme viihtyy keskittymistä vaativan tekemisen parissa sekä ulkona.

Kirjoittaja on univelkainen isä sekä aviomies, jonka luonnehdintaan riittää kolme hashtagia: perhe, liikunta ja kokeilintätäitse.

Isäkuukaudet löytyy myös Facebookista, Instagramissa, Blogit.fi:stä, Bloglovinista ja jossain määrin myös Twitteristä. Olet tervetullut seuraamaan ja ennen kaikkea keskustelemaan!

Blogiarkisto

2018
2017