Tiedätkö mitä ovat jokamiehenoikeudet? Monelle ne ovat itsestäänselvyys, mutta yhä useammin tapaan ihmisiä, jotka eivät tiedä mitä ne ovat. Ihmisten suhde luontoon on muuttunut viime vuosina ja kiinnostus sekä tieto luonnosta on heikentynyt. Minusta tämä kehitys on huolestuttavaa. Emme edes tiedä, kuinka harvinaislaatuiset ja suuret oikeudet jokaisella meistä täällä Suomessa on jopa maailman mittapuulla katsottuna. Meillä on oikeus luontoon, metsiin, vesistöihin ja siellä olemiseen. Oikeuksien kanssa tulee aina kuitenkin myös velvollisuudet.

Sanana jokamiehenoikeudet on aina ollut minulle hyvin normaali, mutta kun 4-vuotias kysyi: ”Onko ne jokamiehenoikeudet myös jokanaisenoikeuksia?” tajusin, ettei se olekaan yksiselitteinen. Joihinkin sanoihin on niin tottunut, ettei tajuakaan sitä, mitä pieni lapsi niistä heti tajuaa.

Jokamiehenoikeudet ovat jokaisen aikuisen ja lapsen oikeuksia, joita luonnossa saa ja ei saa tehdä riippumatta siitä kuka maan omistaa. Ne voisivat olla nimeltään jokaisenoikeuksia tai luonnossakävijänoikeuksia. Ne eivät katso ikää eivät sukupuolta eivätkä kansallisuutta.

Sisällöltään jokamiehenoikeudet ovat jo pienille lapsille helppoja oppia – niitä opitaan perimätiedossa, luonnossa kulkiessa, metsäretkillä ja luontosuhdetta rakentamalla. Ja tietenkin leikkimällä.

Meillä on tapana leikkiä metsässä paljon. Yksi suosittu ja erittäin hauska leikkimme on Muumipeikon retket-kirjoista löytyvä jokamiehenoikeusleikki, jossa leikitään mitä saa ja mitä ei saa tehdä metsässä. Muutaman kerran jälkeen lapset muistavat jo hurjan hyvin säännöt, kuinka toimia metsässä.

Parhaita vastaajia siihen, mitä jokamiehenoikeudet pitävät sisällään, ovat lapset. Niinpä kysyin heiltä.

Mitä luonnossa saa tehdä?

”No saa ainaki kerätä marjoja, mutta ei kannata kerätä kielonmarjoja, koska niitä ei saa syödä.”

”Luonnossa saa leikkiä!”

”Saa tutkia niillä luupeilla.”

”Saa nauraa.”

”Saa olla kiukkuinen.”

”Saa kävellä ja leikkiä kalliokiipeilijää. Se on mun harrastus tänään.”

”Saa seikkailla, niin kuin me!”

”Saa rakentaa majan.”

Mitä luonnossa ei saa tehdä?

”Ei saa repiä eläviä puita, koska niitä sattuu!”

”Ei saa ajaa niillä mopoilla, koska se sattuu korviin ja luontoon.”

”Ei ainakaan saa kiusata lintuja tai eläimiä, koska ketään ei saa kiusata.”

”Ne roskat pitää aina kerätä. Niinku me kerätäänki.”

”Sammalta ei saa repii, koska se ei kasva heti takaisin.”

”Ei saa mennä toisten pihoille syömään omenoita, kun muuten tulee paha mieli.”

”Ei saa tehdä kokkoa, vaikka haluaisi olla vähän intiaani.”

 

Vaikka jokamiehenoikeuksia ei ole Suomen laissa määritelty, on tulevaisuuden kannalta tärkeää, että ne säilyvät. Tulevaisuus, jossa lapsillamme ja heidän lapsillaan on mahdollisuus löytää ja nauttia luonnosta luomalla ikioma luontosuhde, on arvokas perintö. Kunnioitetaan harvinaislaatuisia jokamiehenoikeuksiamme, ne ovat meitä ja heitä varten.

 

Metsä ja Lapset-sarja jatkuu ensi maanantaina aiheella metsän terveysvaikutukset.

Faktatietoa jokamiehenoikeuksista pääset lukemaan täältä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Lastentarhanopettaja. Metsäkasvatusintoilija. Kahden ihanan lapsen mami. 

Blogissa arjen kultahippuja, niitä pieniä hetkiä, jotka menevät ohi jos ei pidä silmiä auki. Mukana myös päiväkotiarkea niin ison kuin pienenkin näkökulmasta. Kyllästyin olemaan vihainen ja suuttunut ja huomasin, että elämä ei ole hassumpaa, kun uskaltaa olla onnellinen.

Blogiarkisto

2017

Kategoriat