Joulu on ohitse viimeistään Nuutinpäivänä eli lauantaina ja vuosikin vaihtunut jo melkein kaksi viikkoa sitten. Olen pitänyt hieman lomaa blogista ja keskittynyt siihen tärkeimpään: perheeseeni. Samalla olen pohdiskellut viime vuotta ja haaveillut tulevasta - niin blogin kuin elämänikin suhteen. Blogiaakkoset ovat olleet jossain vaiheessa pinnalla, ja nyt kokosinkin viime vuoden bloggauksistani teille aakkoset. Näissä näkyy mielestäni hauskasti Hurlumhein koko olemus.

Kiitos kaikille lukijoilleni vuodesta 2017! Toivottavasti viihdytte blogini äärellä jatkossakin. Vinkkejä ja juttutoiveita saa edelleen laittaa vaikka kommentteina. 

Hurlumhei! -blogin aakkoset vuodelta 2017

Askartelu on ihanaa. Sikuriina taitaa nykyään olla perheemme mestariaskartelija. Minä olen edelleen vähän turhankin tarkka askartelujen sujumisesta ohjeitteni mukaan, mutta yritän ottaa hieman rennommin. Viime vuoden suosittuja askarteluja olivat mm. koristeet valosarjaankylpykukat ja superhelppo tyllihame.

Bucket list eli lista asioita, joista haaveilen. Sain hieman huvittuneitakin kommentteja viime kesän bucket list -jutustani. Jotkut ajattelevat tällaisen "ämpärilistan" olevan vain ja ainoastaan oikeasti sellaisia isoja haaveita ja tavoitteita varten. Joskus syyskuussa kuitenkin huomasin, että kesä oli todella jo ohi, enkä ollut toteuttanut kuin murto-osan bucket lististäni. Että lälläslää vaan, joskus ne pienetkin asiat saattavatkin lopulta olla isoja haaveita ja tavoitteita! Jatkan siis pienimuotoisten bucket list -toivelistojen tekemistä.

Chocolate bark eli suklaakaarna oli loppuvuoden herkkuni, jota tein lasten kanssa myös ystäville lahjaksi. On oikeasti aivan mielettömän hyvää ja helppoa, kunhan malttaa sulattaa suklaan rauhassa. Tässä videolla Kirppu ja Sikuriina koristelevat suklaata pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä.

Dysmelia tarkoittaa raajapuutosta tai raajan epämuodostumaa. Sikuriinalla on erilainen vasen käsi, pikkukäsi. Se ei kuitenkaan elämää ja menoa haittaa. Viime vuoden yksi luetuimpia juttujani oli Sikuriinan erilainen käsi – Onneksi meidän ei tarvitse pelätä!Sikuriinan kädestä ja hänen omasta suhtautumisestaan siihen kerroin myös tekstissä "Mitä sun kädelle on tapahtunut?" eli pari sanaa erilaisuuden kohtaamisestaSikuriinan erilaisuus on asia, josta haluan jatkossakin puhua. Uskon, että kun valitsemme oikeat sanat ja puhumme siitä fiksusti, se antaa hänelle voimia ja työkaluja tulevaisuudessakin. 

Eskari yllätti ehkä minut ja puolisoni sillä, miten helposti Sikuriina sinne solahti. Heti löytyi ystäviä ja kavereita, heti löytyi sopiva rytmi. Ehkä olimme osanneet tukea ja voimaannuttaa eskarilaistamme sopivasti, ehkä hän vaan oli kypsynyt juuri oikealla tavalla oikeaan aikaan. 

Frog-pyörä oli kesän kova juttu. Sikuriina sai siis uuden polkupyörän ja pääsi treenailemaan sillä polkemista. Vielä viime kesänä pyöräily ei oikein lähtenyt sujumaan, koska Sikuriina ei oikein hallinnut pyörän ohjaamista proteesilla. Uskomme kuitenkin, että harjoitukset tuottavat jo ensi kesänä tulosta. Nyt nimittäin pyörä on valmiina ja sillä voi polkea ihan milloin vain. Itse asiassa vaikka heti, koska täällä Helsingissä on lumettomat kadut ja todella leuto talvi.

Hiukset lyhenivät sekä minulta että Sikuriinalta viime vuoden loppupuolella. Lahjoitimme lettimme Tukkaoperaatioon, joissa niistä tehdään hiuspäähineitä syöpähoitojen tai muiden sairauksien takia hiuksensa menettäneille lapsille. Minä lähdin mukaan ensin, Sikuriina seurasi malliani. Molemmat olemme uusiin hiuksiimme kovin tyytyväisiä.

Imetän yli kaksivuotiasta Kirppua edelleen. Taaperoimetys on ihanaa ja rasittavaa. Kirppu on edelleen todellinen tissitakiainen ja osaa kyllä vaatia hyvin kovaäänisesti "tihhiä vähän". Päiväkodin suhtautuminen imetykseen oli ihanan kannustava. Olen siitä suunnattoman kiitollinen.

Jaksaminen on asia, josta kannan huolta. Siis sekä omasta jaksamisestani, että siitä miten perheemme jaksaa ja voi ylipäätään. Minulle omat vapaahetket ovat tärkeitä, mutta arvostan todella paljon myös perheemme yhteistä "laatuaikaa", jota vietimme viime vuonna mm. Tallinnassa. Arjessa jaksamiseen kirjoittelin joitakin vinkkejä, jotka olen kokenut toimiviksi, mutta joita en itsekään aina muista noudattaa...

Kirppu on oma rakas kuopukseni, joka viime vuonna täytti kaksi vuotta. Kirpusta olen kirjoittanut paljon: kaksivuotias sai mielikuvituskaverin, aloitti päiväkodissa, rupesi pelkäämään ja kyselemään, kehitti itselleen henkisen ankkurin, opetteli tekemään sopimuksia ja pääsi myös telkkariin viime vuonna. Hän siis koki huikeaa kasvua ja kehitystä sellaisella vauhdilla, että äitiä huippaa.

Leikki on tärkeää lapsille ja siihen pitäisikin varata aikaa. Myös aikuiselle leikkiin heittäytyminen tekee hyvää. Oikeasti! Jos et usko, lue tekstini Anna lapsen leikkiä ja lähde leikkiin mukaan! Se tekee hyvää!

Matikkapuhe on lähellä sydäntäni. Matikkapuhe ei ole mikään virallinen termi, mutta kuvaa mielestäni hyvin sitä, miten lastenkin kanssa voi jutella matemaattisista asioista ja tuoda niitä lähemmäs arkea, oikeaa elämää. Matematiikkaa voi opetella vaikka leipomalla tai nappileikkien lomassa.

Nukkuminen on ihanaa, mutta myös melko harvinaista herkkua nykyään. Kirppu nukkuu edelleen levottomasti ja minä kärsin siitä. Meillä kokeiltiin tänä vuonna mm. siirtymistä yhteisestä makuuhuoneesta aikuisten ja lasten omiin makuuhuoneisiin ja se ehkä hieman rauhoitti alkuöitä. Edelleen kuitenkin yöt ovat levottomia. Ja edelleen uskon sen olevan vain vaihe. Pieni mindfulness-hetki auttaa joskus, useimmiten auttaa, kun pääsee äidin (ja isän) viereen nukkumaan. 

Omituiset otukset ovat ruvenneet valtaamaan kotiamme lasten myötä. Onko esimerkiksi meillä usein esiintyvistä huutokarjusta tai halihyökkääjästä? Jos ette, niin kannattaa lukea täältä lisää. 

Proteesi on Sikuriinan apuväline. Sen käyttö ei ole kovin mieluisaa, mutta voi sitä riemua, kun sen avulla oppii vaikka tekemään jonkin uuden jutun. Kuten vaikka solmimaan kengännauhat sillä "oikealla" tavalla.

Stressi näkyy perheessämme vahvasti silloin, jos sitä on. Minä reagoin stressiin äyskimällä puolisolleni (epäreilua, tiedän). Lapsetkin kokevat stressiä ja reagoivat siihen eri tavoin. Onko sinun lapsesi orkidea, voikukka vai ehkäpä viirivehka?
(Tähän S-kirjaimeen olisi kyllä varmaan pitänyt tulla Sikuriina, mutta hänet mainitsen niin monessa muussa kohdassa, että päädyin toiseen vaihtoehtoon.)

Tasapaino elämässä on tärkeää, mutta erityisen tärkeää tasapaino on pyöräilyssä. Kirppu sai viime kesänä potkupyörän ja rakastaa sitä yli kaiken. 

Uiminen on varsinkin Sikuriinan mielestä ihanaa. Olenkin suunnattoman ylpeä pienestä uimaristani, joka osaa myös uimahallissa kertoa ihmisille omasta erilaisuudestaan ja lopettaa arvailut. 

Varovasti! huudan ja taas puren kieltäni. Miksen opi sanomaan vaikka, että keskity? Miksi edelleen varoittelen lapsiani? Olen siis Varovasti!-äiti ja inhoan sitä

Wesirokko iski meihin viime kesänä tuplana. Sikuriina selvisi ihmeen helpolla, Kirppu ei niinkään. Jotain helpotusta kuitenkin löysimme, niinpä blogissa on vinkkejä vesirokosta selviämiseen

Xylitol-pastillit ovat meillä päivittäisessä käytössä. Niitä käytetään myös tiukoissa tilanteissa voimapastilleina, joiden avulla vaatteet saa helpommin päälle tai lelut kerättyä lattialta.

Ystävät ovat tärkeitä. Ystävät myös ymmärtävät, kun heidän kanssaan lähtee liikkeelle, eivätkä asiat sujukaan ihan viimeisen päälle oikein. Onneksi minun ja perheeni elämässä on paljon ihania, ymmärtäväisiä ja auttavaisia ihmisiä - ystäviä!

Äitiys on minun olemistani ja tekemisiäni vahvasti muokkaava asia. Olen kahden pienen ihmisen äiti. Vanhemmuus on ihanaa, mutta haastavaa. Onneksi vanhemmuudessa voi koko ajan kasvaa ja kehittyä. 

"Ököttä!" huudahteli Kirppu ilahtuneena viime kesänä, kun löysi muurahaisia ja muita ötököitä. Myös ököttä-kirjat olivat kova juttu. 

Pari kirjainta jäi väliin, mutta aika hyvän kuvan nämä aakkoset antavat Hurlumhein vuodesta 2017. Mitäs vuonna 2018? Kaikkea kivaa ja ihanaa luvassa. Pysy mukana!

-Saara

PS. Olen selvästi nyt jaksanut olla aktiivisin Instagramissa. Facebookiin jaan mielenkiintoisia bloggauksia myös muista blogeista - kannattaa seurata! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla