Napit ovat ihania sekä minun että lasteni mielestä. Niitä on kiva hypistellä, pyöritellä käsissä, antaa soljua sormien välistä. Ne ovat aarteita, ihanuuksia. Niistä saa aikaan monta leikkiä, ja nappipurkkini onkin pelastanut monta tylsää hetkeä. 

Nyt annoin työminälleni luvan tulla kotonakin esiin ja niinpä harjoittelimme hieman matikkaa nappileikin lomassa. Samalla tulimme puhuneeksi "matikkapuhetta" yllättävänkin paljon. Matikkapuhe ei ole mikään virallinen termi, mutta kuvaa mielestäni hyvin sitä, mitä tehdään, kun puhutaan matematiikkaan liittyvistä asioista, käytetään matematiikan termejä ja opetellaan hahmottamaan matemaattista maailmaa. Kirjoitin matikkapuheesta jo aiemmin täällä, kun matikkapuhetta syntyi yllättävänkin paljon suklaakeksien leivonnan lomassa.

Miksi sitten puhua matikkaa? Matematiikkaa tarvitaan elämässä paljon. Tärkeitä matematiikan taitoja ovat mm. lukukäsitteen ymmärtäminen, lukujonotaidot, yhteen- ja vähennyslaskut, 10-järjestelmä ja kerto- sekä jakolaskun käsitteet. Näihin asioihin pystyy helposti tutustumaan leikkien ja pelien kautta jo pienenä. Useimmilla lapsilla kiinnostus laskemiseen ja numeroihin viriää luonnostaan ja sitä on hyvä tukea. Ja kun matikkapuhetta on kotona arjessa, ei esimerkiksi koulun matikka tunnu mitenkään oudolta tai ihmeelliseltä.

Eli jos vaan pääsette käsiksi nappeihin, kokeilkaa vaikka seuraavia kivoja harjoituksia nappileikin lomassa.

Sikuriina sai aluksi vapaat kädet ja rupesi automaattisesti lajittelemaan nappeja värin mukaan kasoihin. Myöhemmin häntä harmitti, kun ei ollut tajunnut laittaa nappeja sateenkaaren muotoon. Lupasinkin, että voimme pian ottaa napit uudelleen esiin ja katsoa, millaisen sateenkaaren niistä saa. 

Seuraavaksi minä valitsin kasasta yhden napin, hopeisen. Pyysin Sikuriinaa etsimään tätä nappia suuremman napin ja tätä nappia pienemmän napin. Oli kuulemma helppoa!

Sikuriina keksi edellisen tehtävän jälkeen ruveta laittamaan nappeja kokojärjestykseen ensin vierekkäin (yllä) ja sitten päällekkäin (alla). Tämä tosiaan lähti Sikuriinasta itsestään eli hän etsi kasasta haluamansa napit. Kannattaa myös kokeilla sitä, että antaa lapselle muutaman napin ja pyytää järjestämään koon mukaan.

Napit voi tosiaan järjestää myös pinoon koon mukaan. Tällä tavalla kokoerot näkyvät todella konkreettisesti. 

Pyysin Sikuriinaa myös etsimään eri määrän keskenään samanlaisia nappeja. Hän vähän huokaili, kun oli niin helppoa...

Harjoittelimme lukujonon tekemistä etsimällä keskenään samanlaisia nappeja aina yhden enemmän kuin edellisiä. Kirppukin kovasti laski kanssamme nappeja. Osaa laskea jo ainakin kahdeksaan, kun jaksaa keskittyä! 

Nappien avulla voi harjoitella myös geometrisia muotoja. Kannattaa muistaa, että ympyrä on eri asia kuin pallo. Ja että neliö on eräänlainen suorakulmio, mutta kaikki suorakulmiot eivät ole neliöitä (neliössä on neljä yhtä pitkää sivua). Sikuriinan kanssa pitäydyin nyt vain kaikkein yksinkertaisimmissa muodoissa. Totesimme, että napit ovat pyöreitä, ympyrän mallisia, ja että niitä asettelemalla saa muitakin muotoja, kuten neliön (yllä) ja kolmion (alla). 

Kirppu oli kovasti mukana nappileikissä. Hänen mielestään oli tärkeää ottaa erilleen kaikki hienot napit. "Äiti, katopa tätä! Katopa, hieeeeeno nappi!"

Toki napeilla leikittiin kaikkea muutakin - ja mikä tärkeintä, niitä ihasteltiin paljon. Nappeja voi käyttää myös askarteluun. Katso ihmeessä vinkit Teehetkien koti -blogista.

-Saara

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Olen Saara, kahden alle kouluikäisen lapsen äiti – ja viidesluokkalaisten opettaja. Harjoittelen elämää eli pyrin valinnoillani kohti parempaa elämää. Ammattikasvattajana koen hallitsevani kasvatuksen tieteellistä teoriaa, mutta äitinä harjoittelen edelleen jatkuvasti teoriatietouden käytännön toteutusta. Etsin helpompaa arkea itselleni, mutta myös lapsilleni - etenkin erityislaatuiselle eskarilaiselle, jolla on pikkukäsi (dysmelia). Rakastan myös askartelua, käsitöitä, puuhastelua ja kotoilua, mutta en meinaa millään löytää niille aikaa. Haluan blogissani herätellä itseäni ja samalla muita tutkiskelemaan elämää lasten näkökulmasta, tiedostaen samalla aikuisten oman ajan merkityksen, jopa ruuhkavuosiarjen keskellä.
Tätä kaikkea on Hurlumhei! – lapsiperheen hyvinvointiin keskittyvä blogi. Tervetuloa mukaan!

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram