Kuva: Pixabay

Kahden epäsäännöllisin ajoin töitä tekevän aikuisen ja yhden lapsen perheessä voisi kuvitella vallitsevan aikataulullinen kaaos. Lapsemme rytmi on kuitenkin sama päivästä, työvuoroistamme ja univelastamme huolimatta. Joustamme toki omissa harrastuksissa ja monessa muussa, mutta yksi rutiini on josta pidämme viikoittain ja lähes päivittäin kiinni.  Nimittäin ruokarauha. Tämä on ollut asia, josta olen pitänyt kiinni jo siitä asti kun Möyhis on ollut pieni. Ruokapöydässä ei huudeta, ei paiskota eikä hölmöillä. Istumme kauniisti perheenä ruokapöydässä. Kännykät jää yhteisen ruokailumme ajaksi muualle ja ruoka-aika on yhteinen rauhallinen hetkemme. Vaihdamme kuulumisia, kerromme päivästämme ja keskustelemme kiireettömästi. Ruokaa on pakko maistaa, mutta jos ei maistu, ei kenenkään ole sitä pakko syödä. Toisinaan tämä yhteinen ruokailuhetkemme saattaa päivällisen sijaan olla aamupala, välipala tai iltapala – mutta silti, kun kaikki ollaan saman pöydän ääressä on meillä ruokarauha.

Toisaalta tämä tarkoittaa sitä, että kun lapsemme on pienestä pitäen oppinut syömään rauhallisessa ympäristössä – on hänen todella vaikea keskittyä, jos olemme syömässä jossain missä on esimerkiksi televisio päällä tai monta samanaikaista keskustelua. Päiväkodissakin oli alkuun hieman vaikeuksia, kun ympärillä oli niin paljon hälinää, mutta nyt olemme saaneet kovasti kehuja. On kuulemma ihanaa, kun parhaimmillaan Möyhis näyttää muille esimerkkiä ja muistuttaa hyvistä ruokapöytätavoista myös muita lapsia.

Jännittää, miten tilanne muuttuu kun vuoden päästä pöydässä on toinenkin lapsi. Toisaalta, sormiruokailuun kuuluu innostus ja sotku, mutta toisaalta haluaisin pitää tästä linjasta kiinni. Olemme myös opetelleet, että aikuisetkin saavat syödä rauhassa. Jos Möyhis siis on ennen meitä valmis, hän kiittää ja poistuu pöydästä mutta edelleen antaa meille ruokarauhan. Uskon vahvasti siihen, että lapsen pitää saada olla lapsi, mutta jos hyvät käytöstavat oppii pienestä pitäen kotoa – löytyy ne sitten myöhemmässäkin elämässä selkärangasta.

Onko teillä ruokarauha? Saako teillä leikki-ikäisen vanhemmat syödä rauhassa?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Huhu täydellisistä äideistä -blogi sai alkunsa kun kaksi naista turhautui niihin iänikuisiin äitimyytteihin. Niihin, jotka aiheuttavat epärealistisia tavoitteita arjelle ja naiseudelle ruuhkavuosien keskellä. Blogin ajatuksena onkin pureutua näihin äitimyytteihin ja osoittaa, että riittävä on täydellinen. Blogissa puidaan äitiyttä ja naiseutta monelta eri kantilta. Kasvatetaan lapsia, yritetään olla parisuhteessa, käydään töissä, kokataan, pukeudutaan, sisustetaan ja hurahdetaan uusiin asioihin. Samalla blogissa pohditaan elämää ja sen suuria kysymyksiä äidin ja erityisesti naisen näkökulmasta.

Blogin takaa löytyy kaksi erilaista äitiä, naista, puolisoa, kumppania, ystävää ja työntekijää. Näitä kahta äitiä yhdistää halu olla se myyttinen taruolento: täydellinen äiti, ainakin omasta mielestään.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla