Lähde: pixabay

Viime aikoina perheet ja perhearjen laatu on monella tapaa ollut tapetilla. On pohdittu, onko prismaperheet houkuttava tulevaisuuden kuva vai kauhukuva nuorille, on pohdittu pitääkö lapsia tehdä pienellä vai suuremmalla ikäerolla ja on pohdittu, täytyykö perhe-elämästä edes nauttia vai onko perheen perustaminen vain yhteiskunnallinen odotus, joka täytyy jokaisen täyttää.

Perhettä ei tulisi hankkia, koska kello tikittää, on pakko tai koska joku haluaa lapsenlapsia. Perhettä ei pitäisi hankkia korjaamaan parisuhdetta, täyttämään tyhjiötä tai luomaan elämälle tarkoitusta. Jos kuitenkin aidosti haluaa perheen, on tärkeä muistaa, että omasta arjesta voi tehdä itsensä näköistä. Samalla tavalla, kun sovitat unelmaduunisi elämään, sovitat myös lapsesi. Mutta miten käy parisuhteen?

Jo lapsen yrittäminen voi olla raskasta aikaa parisuhteelle, puhumattakaan vauva-arjesta tai ruuhkavuosista. Lapsettomien ystävien kanssa keskustellessani moni miettii, mistä löytää aikaa parisuhteelle ruuhkavuosien keskellä. Kuoleeko seksi? Unohtuuko läheisyys? On totta, että moni asia mullistuu lapsen myötä – myös se arki. Mutta kuten sanottu, sinulla on valta tehdä arjestasi juuri sinulle sopivaa. Toki työt, lapset ja velvollisuudet tuovat siihen rajoitteita, ei meilläkään treffi-iltoja joka viikko ole, mutta väitän että aikaa yhdessä ololle löytää kyllä - jos vain haluaa. Tässä meidän perheelle toimineet niksit sen parisuhdeajan mahdollistamiseksi:
 

  1. Hyödynnä isovanhempia / kummeja / lastenhoitopalveluita. Jos jännittää olla lapsesta / lapsista erossa, ei tarvitse lykätä lapsia hoitoon heti vuorokaudeksi. Jo muutaman tunnin lounastreffit päiväuniaikaan tai illalla voivat tehdä ihmeitä.
  2. Jakakaa kotitöitä. Kun kumpikin töistä päästyään hoitaa osan kotitöistä, lapsen nukkumaan mentyä voi jäädä tunti tai parikin vielä aikaa vain olla.
  3. Käyttäkää arki hyväksi. Kun on aikaa vain iltatoimiin, laittakaa vaikka kasvonaamiot yhdessä, hassutelkaa tai syökää iltapala romanttisesti sohvalla kynttilänvalossa. Ei siihen jokapäiväiseen läheisyyteen ole ennenkään treffiaikaa tarvittu.
  4. Puhukaa avoimesti. Kun molempien tarpeet ja toiveet ovat selvillä, on arkeakin helpompi rukata toimivammaksi. Kun molemmat vanhemmat saavat tarpeeksi omaa aikaa ja lepoaikaa, on parisuhdeaikaankin helpompi panostaa.
  5. Olkaa armollisia. Oli kyse sitten seksistä, keskustelusta tai kotitöistä, ei toimivat ratkaisut löydy välttämättä hetkessä. Joskus kiireisempiä viikkoja, ylitöitä ja flunssakierrettä vaan on. Hetken kun tsemppaa ja keskittyy tukemaan toistakin vaikean viikon keskellä, osaa seuraavan viikon yhteisestä iltalöhöilystäkin nauttia entistä enemmän.
  6. Ennen kaikkea olkaa tiimi. Teidän perheen arki on molempien aikuisten käsissä. Kumpikin teistä voi joustaa ja panostaa parisuhteeseenne, jos niin päätätte. Sitä paitsi, olette toisillenne paras vertaistuki – kukaan muu ei voi eläytyä teidän perheen arkeen paremmin, kuin se ihminen jonka kanssa arkeanne jaatte.

PS. Usein kuultu vinkki on, että nukkukaa kun lapsenne nukkuu – toki on hyvä pitää levosta huolta, mutta kyllä sen päiväuniajan saa käyttää muuhunkin kuin nukkumiseen ja kotitöihin.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Miksi ihmeessä perhettä ei saisi perustaa luomaan elämälle tarkoitusta? Tottakai pitää silti myös haluta perhe, mutta öö.

Täydelliset äidit
Liittynyt8.11.2017

Tottakai pitää haluta perhe, mutta uskon myös siihen että jokainen on täällä osin myös vain itseään varten. Pitää niille lapsille olla jotain annettavaakin eikä vaan niin, että lapsi täyttää vaan jonkun tyhjiön elämässä. Lapsen hankkiminen vain omaksi viihdykkeeksi tai elämän tarkoitukseksi ei tunnu mun mielestä kovin järkevältä, täytyy elämässä olla muutakin kun lapsen hankinta ja lapsen kasvatus. Toki jokainen tekee täällä niinkuin itse parhaaksi näkee ja tämä on vain minun mielipide :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Huhu täydellisistä äideistä -blogi sai alkunsa kun kaksi naista turhautui niihin iänikuisiin äitimyytteihin. Niihin, jotka aiheuttavat epärealistisia tavoitteita arjelle ja naiseudelle ruuhkavuosien keskellä. Blogin ajatuksena onkin pureutua näihin äitimyytteihin ja osoittaa, että riittävä on täydellinen. Blogissa puidaan äitiyttä ja naiseutta monelta eri kantilta. Kasvatetaan lapsia, yritetään olla parisuhteessa, käydään töissä, kokataan, pukeudutaan, sisustetaan ja hurahdetaan uusiin asioihin. Samalla blogissa pohditaan elämää ja sen suuria kysymyksiä äidin ja erityisesti naisen näkökulmasta.

Blogin takaa löytyy kaksi erilaista äitiä, naista, puolisoa, kumppania, ystävää ja työntekijää. Näitä kahta äitiä yhdistää halu olla se myyttinen taruolento: täydellinen äiti, ainakin omasta mielestään.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla