Meillä on ollut tapana viettää jouluaattoa vuorotellen perheidemme parissa. Joka toisen joulun saan siis viettää niin, että kävelemme perheen kera ovista sisään valmiin pöydän ääreen ja saa keskittyä nauttimaan tai siis ainakin melkein. Näihin jouluihin liittyy jotain muutakin, jota en ole suunnitellut - nimittäin minuuttiaikataulu. Koen itsekin olevani tarkka siitä, että asiat tapahtuvat oikeassa järjestyksessä, oikeaan aikaan ja oikealla tavalla, mutta vierastan silti minuuttiaikataulua. Vuosien varrella ystävien ja työtovereiden kanssa keskustellessa, aattopäivän minuuttiaikataulu onkin paljastunut verrattain yleiseksi ilmiöksi. Monen muun mielestä keittiön kaapin oveen teipattu minuuttiaikataulu ei ollut yhtään outo, vaan enemmänkin normaali osa joulua. Olen alkanut epäilemään, että lähipiiriini kuuluu aivan liikaa suorittajia.

Tiedän tiedän, kokonainen perhe on kutsuttu joulun viettoon paikkaan, jossa on hyvää seuraa, kauniit puitteet, ruokaa ja lahjoja yllin kyllin, ei saisi valittaa. Siltikään, en voi estää mököttämistä jo etukäteen. Kaikki aiemmin mainittu katoaa savuna ilmaan, kun minun nuorimmaiseni ei nuku tarpeeksi päiväunia aattona. Välipalaakaan ei ehdi syödä, koska keittiöön ei voi mennä kesken aattoruokien kattamisen. Eihän aaton aikataulua voi viivyttää, sittenhän menee kaikki pieleen! Seuraavaksi paheksutaan, kun se ilman päiväunia ja välipalaa jäänyt 2-vuotias ei yksinkertaisesti jaksa istua kolmen kierroksen jouluateriaa rauhassa, puhumattakaan siitä, että malttaisi odottaa että lahjat on jaettu ja avaisi omansa vuorollaan, heti muun 7 ihmisen jälkeen.Minuuttiaikataulussa on toki paljon hyviäkin puolia, kuten esimerkiksi se että lämpimät ruuat todella ovat lämpimiä kun ne tarjoillaan ja aattoilta varmasti etenee niin, ettei tarvitse valvoa myöhään jos ei halua. Itse kuulun kuitenkin vähän rennomman joulun kannattajiin. Siis sellaisiin, joiden mielestä aikataulu voidaan toki tehdä, mutta jos päiväunet venyvät tai lapsilla on nälkä, niin tilanteessa joustetaan. Joulun pointti pitäisi minusta olla yhdessäolossa, rauhoittumisessa, hyvästä ruuasta nauttimisessa ja siinä, että haluamme muistaa toisiamme - ei siinä, että nyt pitää suorittaa kauniissa järjestyksessä rutiineja, joista puolet tehdään vain siksi että niin on aina tehty. Minun unelmani olisi tuoda se varhaiskasvatuksessa viljelty sana: lapsilähtöisyys osaksi jokaisen joulua. Harvoin lapsille ikimuistoisimmat asiat joulussa on lahjojen määrä tai kuinka nopeasti sai ruokaa. Yhdessäolo, hauskanpito, toisten huomioiminen ja hyvä ruoka muodostaa varmemmin unohtumattomia joulumuistoja. Toki jos oikein kovasti pingottaa minuuttiaikataulusta, niin saattaa lapsille siitäkin ikuiset muistot (tai ainakin traumat) jäädä.

Kahdeksannen joulukalenteriluukun myötä haluankin toivottaa lapsilähtöistä ja lapsentahtista, ihanaa joulua jokaiselle perheelliselle. Nakataan minuuttiaikataulut hankeen ( tai puskaan, jos lunta ei tule ) ja keskitytään nauttimaan kiireettömyydestä ja lasten juhlasta, vielä kun lapset ovat lapsia. Minuuttiaikataulujen ja aikuisten joulujen aika tulee vielä, pikemmin kuin toivotkaan. Rauhallista joulun odotusta!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Huhu täydellisistä äideistä -blogi sai alkunsa kun kaksi naista turhautui niihin iänikuisiin äitimyytteihin. Niihin, jotka aiheuttavat epärealistisia tavoitteita arjelle ja naiseudelle ruuhkavuosien keskellä. Blogin ajatuksena onkin pureutua näihin äitimyytteihin ja osoittaa, että riittävä on täydellinen. Blogissa puidaan äitiyttä ja naiseutta monelta eri kantilta. Kasvatetaan lapsia, yritetään olla parisuhteessa, käydään töissä, kokataan, pukeudutaan, sisustetaan ja hurahdetaan uusiin asioihin. Samalla blogissa pohditaan elämää ja sen suuria kysymyksiä äidin ja erityisesti naisen näkökulmasta.

Blogin takaa löytyy kaksi erilaista äitiä, naista, puolisoa, kumppania, ystävää ja työntekijää. Näitä kahta äitiä yhdistää halu olla se myyttinen taruolento: täydellinen äiti, ainakin omasta mielestään.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla