Sukupuolisensitiivinen kasvatus tuo hyvinvointia. Kuva: Joel Jyrinki

Tyttöjä ja poikia, vai jotain siltä väliltä? Keskustelu sukupuolen moninaisuudesta ja sen huomioimisesta kasvatuksessa herättää suuria tunteita. Toiset tuomitsevat täysin sukupuolineutraalin- ja jopa sukupuolisensitiivisen ajattelun(nämä kaksi on hyvä osata erottaa toisistaan) ja kuuluttavat perinteisen tyttö-poika jaon perään. Toiset taas kuuluttavat voimakkaasti sukupuolen moninaisuuden huomioimista ja antavat ääntä vähemmistöille. Jokaista asiaan liityvää lausuntoa tulkitaan pilkkua viilaten ja vastakkainasettelu sokaisee meidät järkevältä keskustelulta. Kasvatuskeskustelulta, joka ihan jokaisen vanhemman olisi hyvä käydä rauhallisesti, rehellisesti ja avoimesti itseään arvioiden.

Hyvinvointi on se syy, miksi me vaimoni kanssa kasvatamme lapsiamme sukupuolisensitiivisesti.

Minulla ja vaimollani on neljä lasta. Yksi heistä on tyttö ja kolme on poikia. Yksi pojistani on ”naismielinen poika.” Näin hänelle oli koulussa toinen oppilas sanonut. Syy oli ollut hänen pitkissä hiuksissaan. Kotona poika kertoi asian, nauroi hauskalle ja mainiolle nimitykselle ja antoi asian olla. Hän ei ymmärtänyt, miten hiukset liittyvät mitenkään sukupuoleen. Isänä olen siitä onnellinen, sillä itse olen kasvanut ilmapiiriin, jossa pitkiä hiuksia oli vain tytöillä ja sivareilla. Toki miehellä halveksittuja piirteitä oli paljon muitakin. Esimerkiksi kaikkinainen feminiinisyys, arkuus, liiallinen ulkonäön huolittelu ja väärät kiinnostuksen kohteet. Tuossa ympäristössä on ollut helppo kokea olevansa vääränlainen sukupuolensa edustaja. 

Sellaiseksi minäkin olen oloni usein tuntenut, mutta koittanut sitten aikuisena löytää jonkunlaisen tasapainon ”naismielisen poikamaisuuteni” kanssa, jotta kokisin oloni hyvinvoivaksi sukupuolessani. 

Ja juuri hyvinvointi on se syy, miksi me vaimoni kanssa kasvatamme lapsiamme sukupuolisensitiivisesti. Haluamme, että lapsemme voivat hyvin siinä sukupuolessa, johon ovat syntyneet ja jota kokevat olevansa. Ettei heidän maailmassa sukupuolinormit näyttäytyisi niin ahtaalta, että he joutuisivat mahdollisesti kokea olevansa jotain väärää suhteessa omaan sukupuoleensa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tulevana perjantaina pääsen mukaan mielenkiintoiseen keskusteluun!👌😊 #Repost @yleperjantai (@get_repost) ・・・ Tällä viikolla puhumme sukupuolitietoisesta kasvatuksesta. Kitkeekö sukupuolisensitiivinen kasvatus sukupuolten stereotypiat? Joutaako kahden sukupuolen ajatusmalli roskakoriin, vai pitäisikö "tyttöjen olla tyttöjä ja poikien poikia"? ✖ Vieraina sukupuolitietoisesta kasvatuksesta keskustelemassa vuoden perheblogin palkinnonkin napannut Mamma rimpuilee -bloggaaja @laurasatamo ja parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehenä olemisesta bloggaava @herkkamies Samuel Jyrinki. Lisäksi aiheesta keskustelemassa lastenpsykiatrian professori Kaija Puura. ✖ Perjantai-dokkari: Poika nimeltä Railey kertoo 6-vuotiaasta Raileysta, joka käy tukholmalaista sukupuolineutraalia Egalia-päiväkotia. Siellä ei sanota tyttö tai poika, vaan kaveri, eikä äiti tai isä, vaan vanhempi. 👉 Perjantai: Miten sukupuoli vaikuttaa kasvatukseen? perjantaina 22.2. klo 21.05 @yletv1 . #yleperjantai #perjantaidokkari #sukupuolineutraali #sukupuolineutraalikasvatus #sukupuolisensitiivisyys #sukupuolitietoisuus #sukupuoli #sukupuolistereotypiat

Henkilön Herkkä mies (@herkkamies) jakama julkaisu

Sinä mahdut tähän maailmaan ja olet hyvä juuri sellaisena, kuin olet.

Sensitiivisyys tarkoittaa herkkyyttä. Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa kysymys on herkkyydestä tunnistaa sukupuolien vaikutukset, niihin liittyvät oletukset ja stereotypiat. Tarkoitus ei ole poistaa sukupuolia tai häivyttää niiden eroja, vaan rajuimmillaankin kysymys on sukupuoliin liitettyjen normien ja toimintatapojen kyseenalaistamisesta.

Olitpa sitten naisellinen nainen, miehinen mies tai jotain aivan muuta, toivon, että tunnistat sen itsessäsi. Toivon, että pohdit sen vaikutusta siihen, miten kasvatat lapsiasi tai suhtaudut kanssaihmisiin. Sen enempää sinun ei tarvitse tehdä. Sinä mahdut tähän maailmaan ja olet hyvä juuri sellaisena, kuin olet. Lapsesi mahtuu tähän maailmaan ja on hyvä juuri sellaisena, kuin hän on. Oli hän sitten vaikka "naismielinen poika." Ja minä toivon, että teillä molemmilla on hyvä olla sukupuolessanne. 

Naismielisiä poikamaisuuksia voit seurata myös Instagramissa ja Facebookissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018