Kyselin Instagramin storessa lukijoiden kokemuksia vanhempien kunnioituksesta lapsiaan kohtaan. Kuva: Herkkä mies

Äiti käveli vastaan aikuista tytärtään, katsoi tätä hetken ja sanoi sitten.
"Tulen niin surulliseksi, kun näen nuo sun silmät." 

Voitte varmasti kuvitella, miltä tuosta tyttärestä tuntui. 

Rakkaudellinen huolehtiminen ei  sisällä tuomitsemista.

Usein puhutaan siitä, kuinka vanhempia ihmisiä pitää kunnioittaa. Erityisesti äitiä ja isää. Olen siitä täysin samaa mieltä, mutta yhtä lailla olen sitä mieltä, että vanhempien täytyisi muistaa kunnioittaa lapsiaan. Erityisesti tämä korostuu aikuisten lasten kohdalla. Tästä harvoin puhutaan ja asialle on helppo nostella olkapäitä, mutta valitettavan usein olen itsekin ollut tilanteessa, jossa vanhempi ei ole osoittanut kunnioitusta aikuistuvaa tai jo aikuista lastaan kohtaan.

Käyttäytymistä on silloin helppo perustella äidin ja isän huolella ja pyrkimyksillä lapsen parhaaksi. Näin varmasti onkin, sillä kukapa ei haluaisi lapsensa parasta. Rakkaudellinen huolehtiminen ei kuitenkaan sisällä syyllistämistä, painostamista tai tuomitsemista. Siihen ei myöskään kuulu ulkonäön tai valintojen jatkuva arvostelu tai välinpitämätön vaikeneminen ja vältteleminen. 

Vanhemman tulee hyväksyä lapsen valitsema polku ja kunnioittaa sitä. Kuva: Herkkä mies
Vanhemman tulee hyväksyä lapsen valitsema polku ja kunnioittaa sitä. Kuva: Herkkä mies

Vanhemman tulee ymmärtää, milloin lapsi on omista asioistaan päättävä aikuinen.

Vanhemmuuden tehtävä ei ole vaatia lasta siihen maailmankatsomukseen, arvoihin ja valintoihin, missä itse elää. Vanhemman tulee ymmärtää, milloin lapsi on omista asioistaan päättävä aikuinen ja oppia kunnioittamaan tämän elämää valintoineen.

Jos näin ei käy, vanhemman lähestyminen lasta kohtaan on usein pelkästään "oikeampaan" elämään ohjaamista tai valintojen arvostelua. Lapsessa nähdään vain niitä asioita, joista koetaan tarpeelliseksi huomauttaa. Sellainen ei anna välittävää ja rakastavaa kuvaa, vaan lapsi kokee, että kohtaamiset ovat negatiivisia, eikä häntä hyväksytä sellaisenaan.

Tuollainen tilanne ei todennäköisesti johda haluttuun lopputulokseen, vaan pilaa vain vanhemman ja lapsen välisen suhteen.


Jokainen ihminen kaipaa tulla kohdatuksi arvostetusti ja kunnioitetusti. Se kapinalliselta näyttävä nuorikin tai kaikkia vanhemman toiveita vastaan elänyt aikuinen.
 

Ihmissuhdetaitoihin kuuluu kyky kohdata ja keskustella oman kuplan läpi. Vanhemmuuden taitoihin kuuluu myös lisäksi rakastaa lasta ja hyväksyä tämä ohi omien tarpeiden. Kun nämä asiat ovat nähtävissä, on myös vanhempien kunnioittaminen mahdollista.

Blogi löytyy myös Instagramista ja Facebookista!

Kommentit (2)

Vierailija
2/2 | 

Komppaan edellistä, laittaisin etenkin äidilleni. Kunnioitusta ei saada se ansaitaan ja oma äitini on sen menettänyt. Asiasta sanominen on mennyt kuuroille korville, hän ei tee mitään väärää. Ja homma jatkuu entisellään :(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018