Kirjoitukset avainsanalla Perhe

Kuva: Hanne Manelius

Muutto on aina iso muutos, mutta erityisen iso siitä tulee silloin, kun se kohdistuu täysin  vieraaseen ympäristöön ja toiseen kaupunkiin.

Mitä, jos lapset eivät löydä uusia kavereita?

Meidän perheen muutto Laukaasta Järvenpäähän on juuri sitä. Tuttu ympäristö ja vuosien aikana läheisiksi ja turvalliseksi muodostuneet ihmissuhteet vaihtuvat täysin uusiin maisemiin ja vieraisiin kasvoihin. Ei ole ihme, että tämä kaikki on jännittänyt ja stressannut koko perhettä.

Näin vanhempana muutosta miettii aina erityisesti lasten kannalta. Miten lapsi pystyy käsittelemään sen, että vanhat kaverit, hoitajat ja opettajat eivät enää ole osa arkea. Miten he löytävät paikkansa uudesta koulusta tai päiväkodista? Mitä, jos lapset eivät löydä uusia kavereita? Entä kuinka kauan menee, että kaikki on taas tuttua ja turvallista? Nämä asiat ainakin meitä pelotti kovasti.

Mitä, jos lapsi ei löydä muuton jälkeen uusia kavereita? Kuva: Herkkä mies
Mitä, jos lapsi ei löydä muuton jälkeen uusia kavereita? Kuva: Herkkä mies

Lasten kohdalla on helppo päätyä toimimaan siten, ettei heidän kanssaan puhu asioista tarpeeksi ja riittävällä avoimuudella. Vanhempana voi kuvitella, että lapsella on helpompaa, kun häntä suojelee negatiivisilta asioilta ja tunteilta. Silloin ohitamme sen, mitä lapsi tuntee, kokee ja huomaa, ja jätämme hänet selviämään yksin isojen ja vaikeiden tunteiden kanssa.

Tämä meidän perheen tilanne on hyvin osoittanut sen, miten lapsi reagoi muutokseen ja miten tärkeä asiaa on käsitellä. Lapsi purkaa sanoittamattoman ja vaikean tunteen usein vanhemman näkökulmasta ei toivotusti. Yksi kiukuttee tai on levotona, toinen kapinoi ja kolmas vetäytyy mököttämään. Oman stressin päälle sen kaiken sietäminen voi olla todella raskasta ja kohta koko perhe on kireänä ja negatiivisen tiuskimisen kierteessä.

Epätoivoisella hetkellä mietitty, että olisiko mahdollisuudet perua koko muutto.

Ehkä menneistä viisastuneina teimme tällä kertaa muutoksen käsittelystä koko perheen yhteisen asian ja ennakoimme tulevaa aloittamalla sen ennen räjähdyksiä.

Pyrimme puhumaan muutostamme alusta alkaen mahdollisimman avoimesti ja paljon. Kävimme tutustumassa uuteen kotiin ja sen ympäristöön yhdessä sekä kävimme läpi ajatuksia ja tunteita, mitä muutto meissä herättää. Ja vaikka muutto olisi hyvä ja tarpeellinen asia, se ei tarkoita, että kaikki tunteet siihen liittyen olisivat silti hyviä.

Meillä on itketty koulun vaihtumista ja kavereiden jäämistä kauemmaksi. On halattu haikeana rakkaaksi tullutta päiväkodin hoitajaa. On kävelty kodin lähimetsässä hiljakseen ja joskus epätoivoisella hetkellä mietitty, että olisiko mahdollisuudet perua koko muutto.

Mutta ollaan myös katsottu innoissaan muuton tuomia mahdollisuuksia ja ajateltu sitä kaikkea hyvää, mitä se tuo tullessaan. On soiteltu innoissaan ihmisille, joiden lähelle pääsemme muuton myötä. On ollut ihania tapaamisia uusien opettajien ja hoitajien kanssa, jotka ovat tuoneet lohtua sekä luottamusta tulevaan.

Ensimmäinen synttärikutsu koristaa jo jääkaapin ovea.

Nyt kun varsinainen fyysinen muutto on tehty ja arki hakee uomiaan uudessa ympäristössä, olemme huomanneet, että ainakin lapset ovat löytäneet paikkansa yllättävän nopeasti ja vaivattomasti. Ensimmäinen synttärikutsu koristaa jo jääkaapin ovea ja puheissa vilahtaa kavereiden nimiä, joita äiti ja isä eivät vielä tunne. Täytyy myöntää, että sydäntä lämmittää ja on helpottunut olo. Kiitollinen olen myös siitä, että koulussa ja päiväkodissa on ollut taitavia ammattilaisia lapsia auttamassa uuden alkuun. 

Totta kai vieläkin meillä kotona istuu iltaisin ja viikonloppuisin tavallista väsyneempää porukkaa ja tunteita pitää purkaa edelleen, mutta suurin shokki muutosta on selvästi käyty jo aikaisemmin. Uskon, että hyvissä ajoin aloitetulla avoimella keskustelulla on saatu purettua enimpiä pelkoja ja jännityksen aiheita hyvin pois.

Nyt vain elämme ja pian taas huomaamme, kuinka ympärillämme on paljon tuttuja kasvoja ja turvallisia rutiineja. Ja välillä laitamme viestiä niille entisen asuinpaikan ihanille ihmisille, jotka elävät ikuisesti sydämissämme. 

Laita blogi seurantaan myös Instagramissa ja Facebookissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö
Kuva:Herkkämies

Kaupallinen yhteistyö Hotel Sveitsin kanssa. 

Olemme tosi perhekeskeisiä ihmisiä, joten meille sopii tosi hyvin yhteiset lomat, jonka aikana voimme nauttia yhteisestä tekemisestä ja olemisesta. Joskus tulee pohdittua, että olemmeko liiankin tiivis tiimi? Mutta toisaalta, eikö perheen pidä sitä ollakin? Tiimi, jonka jäsenet tuntevat toisensa ja haluavat pitää yhtä. 

Olen joskus kuullut lauseen, että vanhemmuus syntyy lapsen ja vanhemman yhdessä vietetyssä ajassa. Siinä lauseessa on viisas sanoma. Perheen yhteinen aika antaa mahdollisuuden vuorovaikutukselle, joka lisää perheen yhteenkuuluvuudentunnetta, turvallisuutta ja jokaisen kokemusta omasta minuudesta osana juuriaan. Toisin sanoen perheen yhteys lisää hyvinvointia. 

Vaikka yhteinen arki on tietenkin se, minkä pitää olla kunnossa, tekee perheelle hyvää myös yhteiset irtautumiset arjen pyörteistä. Kun mennään yhdessä, koetaan uutta ja kokeillaan rajoja, perheen dynamiikka ja vuorovaikutus joutuvat uudenlaiseen haasteeseen. Parhaimmillaan kokemus on kuin liimaa, joka tuo arkeen vielä vahvemman tiimin. 

Tällä kertaa saimme viettää viikonlopun mittaisen perheloman Primehotelseihin kuuluvassa Hotel Sveitsissä ja nauttia hieman ylellisyyttä ja helppoutta ennen arjen alkamista. Ja täytyy sanoa, että se hyvä puoli on kotimaan matkailussa, ettei matkoihin kulu liikaa aikaa, eikä hermoja. 

Hotel Sveitsin moderni, mutta lämmin ilme oli erityisesti meidän vanhempien mieleen. Ylivoimaisesti eniten meitä miellytti kuitenkin hotellin henkilökunnan sydämellinen ja ystävällinen palvelu, joka laittoi usein hymyn huulille. 

Näin vanhempana mieltä lämmitti myös lapsimyönteinen ilmapiiiri, joka ei todellakaan ole Suomessa itsestään selvyys. Tässä hotellissa oli tervetullut ja huolehdittu olo, eikä kertaakaan tullut tunne, että lapset olisivat vain riesa ja häiriö. 

Yövyimme kahdessa superior- huoneessa, jotka oli yhdistetty väliovella. Lapset siis saivat toisen huoneen ja me saatiin vaimoni kanssa kivasti omaa ilta- ja yörauhaa toisessa huoneessa. Eli ainakin hiukkasen saatiin myös parisuhdelomaa tässä sivussa. 

Lapsille oli järjestetty tutustumisleikki hotellin ympäristössä, jonka selvittämisestä sai palkinnoksi kätevät treenikassit.  Kuva: Herkkä mies
Lapsille oli järjestetty tutustumisleikki hotellin ympäristössä, jonka selvittämisestä sai palkinnoksi kätevät treenikassit.  Kuva: Herkkä mies

 

Sveitsinuimala tarjosi loistavat puitteet nauttia helteistä. Kuva: Herkkä mies
Sveitsinuimala tarjosi loistavat puitteet nauttia helteistä. Kuva: Herkkä mies

Viikonloppu oli kiva yhdistelmä hyvää ruokaa, lepoa ja aktiviteetteja. Suomi kylpi koko viikonlopun ajan helteessä, joten me kylvimme mielellään tuntikausia Hotel Sveitsin yhteydessä sijaitsevassa Sveitsin uimalassa. Sisäaltaiden lisäksi uimalassa oli ulkoaltaat hyppytorneineen, joten totta kai me vietimme aikamme niiden äärellä. Jos lapsilta kysytään, tämä oli varmasti reissun parasta antia. 

Hotel Sveitsissä sijaitseva ravintola Tila jatkoi hotellissa saatua hyvää palveluhenkeä ja onnistui myös hienosti makuelämyksien tarjonnassa. 

Lasten mielestä hotellin aamupala oli kuuskauttaviis!
Lasten mielestä hotellin aamupala oli kuuskauttaviis!

Uimisen lisäksi Hotel Sveitsin ympäristössä riittää muitakin aktiviteetteja. Samasta rakennuksesta pääsee halutessaan SuperParkkiin tai elokuviin ja lisäksi lähimetsästä löytyy SeikkaluSveitsin monipuolinen seikkailurata sekä hyvät lenkkeilymaastot luonnon helmassa.

Kelien suosiessa, meidän perhe suunnisti koittelemaan rohkeutta SeikkailuSveitsiin. Meistä kukaan ei ollut koskaan aiemmin käynyt tällaisessa seikkailupuistossa, mutta nopean perehdytyksen jälkeen oli kuitenkin helppo lähteä radalle. Oli oikeastaan yllättävää, miten monta rataa pystyi mennä yhdessä lasten kanssa. Ainakin tämä puisto oli todella hyvä aktiviteetti ihan koko perheelle. 

Pelkojen voittamisesta ja parin tunnin liikunnasta jäi palkinnoksi hyvä, mutta väsynyt olo. 
Pelkojen voittamisesta ja parin tunnin liikunnasta jäi palkinnoksi hyvä, mutta väsynyt olo. 

Hotel Sveitsi ja sen ympärillä olevat palvelut jättivät kokonaisuudessaan positiivisen fiiliksen perhelomailijalle. Tuntui, että tässä ympäristössä olisi voinut nauttia lomailuista pidempäänkin. Luulen, että meidän perhe palaa vielä näihin maisemiin takaisin. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Isovanhempi voi olla lapselle tärkeä aikuinen. Kuva: Herkkä mies

Te isovanhemmat olette jotain todella tärkeää omille lastenlapsillenne.

Mummu ja pappa, muori ja vaari tai vaikka ukki ja mummi. Isovanhempia kutsutaan useilla eri nimillä ja varmasti jo tavoitit ne kaikki nimet, mitä omista isovanhemmistasi on käytetty. Ja ehkä samalla tavoitit jo monta muistoa, jotka liittyvät isovanhempiisi. Juuri nyt itselläni nousee vahvana mieleen oman pappani lorutus "tillillillin lierua" ja polvien välissä olleet"paskaraudat", johon "kossi" saattoi juuttua rakkaudelliseen huolenpitoon pitkäksi aikaa. Muistan mummun eväskorin, kiireettömät retket, monet tarinat ja lämpimän huolenpidon, jota mummulassa sai aina osakseen. Isovanhemmilla on ollut elämässäni valtavan iso merkitys ja luultavasti näin on monella muullakin, joka tätä lukee.

Isovanhemmuus on varmasti nykyisin yhtä isossa murroksessa, kuin isyys ja äitiyskin. Yksilön vapaus toteuttaa itseään, mahdollisuuksien yltäkylläisyys ja perhekäsityksen muuttuminen näkyvät myös isovanhemmuudessa. Iäkkäämmätkin isovanhemmat ovat virkeitä harrastajia ja matkustajia, joilla on paljon ajatuksia omasta tulevaisuudesta. Yhä useammin keskustellaan nykyajan isovanhemmista, joilla ei ole aikaa eikä sen enempää haluakaan olla olemassa vain lastenlapsiaan varten. Mutta onko se todella näin? En osaa sanoa. Siihen saatte vastata te, jotka olette isovanhempia.

Toivon, että jokainen meistä vanhemmista muistaisi, kuinka tärkeitä ihmisiä lastemme mummut ja papat ovat.

Ennen kuin vastaatte, haluan sanoa, että te isovanhemmat olette jotain todella tärkeää omille lastenlapsillenne. Ette vain ilmaisia lastenhoitajia, joita hälytetään paikalle tarvittaessa tai harvakseltaan tavattavia miehiä ja naisia, ilman sen kummempaa merkitystä. Te olette korvaamattoman kokoinen palanen maailmaa, jossa lapsenlapsi kasvaa ja etsii ympäriltään luotettavia, rakastavia ja ihailtavia ihmisiä. Te olette osa juurta, josta lapsi ammentaa voimaa vielä aikuisenakin.

Perhe ei ole vain äiti, isä ja lapset, eikä lapsen kasvu alusta ole vain niiden seinien sisäpuolella, missä nuo henkilöt asuvat. Se on ja sen pitääkin olla jotain paljon laajempaa, ja siinä isovanhemmilla on mielestäni merkittävä rooli. En usko, että maailma on muuttunut niin paljon, ettei minunkin lapseni tarvitsisi yhtä opettavaisia ja rakastavia hetkiä isovanhempiensa kanssa, kuin minä olen saanut omieni kanssa.

Mielestäni isovanhemmuudesta puhutaan aivan liian vähän ja ainakin omasta puolestani voin sanoa, että aivan liian harvoin heitä myös kiittää kaikesta hyvästä. Sen vuoksi myös kirjoitin tämän. Toivon, että jokainen meistä vanhemmista muistaisi, kuinka tärkeitä ihmisiä lastemme mummut ja papat ovat.  Isovanhemmilla on ollut aina iso merkitys niin perheiden hyvinvoinnin, kuin kulttuuriperinnönkin kannalta, ja on todella tärkeää keskustella sen roolista myös tänä päivänä. Terveisiä teille kaikille isovanhemmille. Teille vanhoille ja teille tuoreille tai ensimmäistä lapsenlasta odottaville. Olkaa ylpeitä, sillä te olette tärkeitä.

 Katso myös Instagram ja Facebook

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mikä sinusta tekee päivittäin onnellisen? Kuva:Herkkä mies

Mikä oli päivässä parasta? Tuon kysymyksen esittäminen lapsille on meillä tärkeä iltarutiini ennen nukkumaan menoa. On kiva rauhoittua sänkyyn, kun on nähnyt tässäkin päivässä jotain hyvää. Yleensä lasten vastaukset noudattavat turvallista peruskaavaa, sillä eihän arkeen mahdu päivittäin mitään kovin ihmeellistä. Siispä usein päivässä parasta on oma perhe ja sen kanssa tehdyt asiat sekä koulu, kaverit ja harrastukset. Niin vai onko se perusarki juuri sitä ihmeellistä, josta onnellisuus syntyy? 

Meidän aikuisten on usein helppo unohtaa juuri ne arjen pienet asiat, jotka päivittäin pitävät yllä onnellisuuttamme. Siispä vastasin itse kysymykseen, mikä oli päivässäni parasta? Onnellisuus ei todella ole kaukana, kun siihen muistaa katsoa. 

Tässä viisi asiaa, jotka tekivät minusta tänään(kin) onnellisen: 

 1.  Aamuhali vaimoni kanssa.

  Ihan yksi päivän ihanimpia hetkiä on se, kun aamulla ylös noustessa saa heti ammentaa voimaa rakkaan ihmisen kosketuksesta ja toivottaa hyvää alkavaa päivää.

 2. Runtuaika lasten kanssa.

  Runtuajaksi kutsutaan meillä sitä hetkeä, kun lasten kanssa rymytään äidin ja isän sängyllä. Läheisyyttä, pientä painia ja naurua. Tämä hetki on aina yhtä täynnä yhdessä olemisen onnea.

 3. Kivat työkaverit.

  Työ on iso osa elämää, mutta työkaverit voivat tehdä siitä vielä isomman. Onni on omistaa hyviä työkavereita. 

 4. Hetki, kun palaan töistä kotiin.

  Lasten iloiset ja valoisat kasvot. Hauskat jutut ja loppumattomalta tuntuva energisyys. Koti, jossa on turvallinen ja hyvä olla.

 5. Hetki, kun kaadun vaimoni viereen sänkyyn. (Tämä on vasta tulossa, mutta odotan sitä jo kovasti) 

  Talo on rauhallinen. Keskustelemme siitä, mikä sattuu olemaan mielen päällä. Ihana kosketus, rauhoittava ääni ja maailman paras paikka toisen kainalossa. 

Mitkä asiat nousevat sinun listaasi?

Käy heittämässä listasi vaikka Instagramiin tai Facebookkiin! 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018