Kirjoitukset avainsanalla asenne

Tyttömäisyys nähdään usein negatiivisesti. Kuva:Herkkä mies

Tulevaisuus on teinityttöjen. Näin kirjoitti Linda Liukas kolumnissaan jokin aika sitten. Minut, esiteini-ikäisen tytön isän, teksti pysäytti. En halua olla vanhempi, jonka haitalliset asenteet ja ennakkoluuloista nousevat pelot vievät teiniltä oikeuden unelmiin ja rajoja rikkovaan maailmankatsomukseen. En halua olla isä, jonka tyttö törmää jo varhain panssarilasikattoon ja nöyrtyy itsetunto murskana miehisen maailman vähäteltäväksi. Mutta ei kai enää niin voi käydä tämän päivän Suomessa? Vai voiko? 

Olen viimeisen parin päivän aikana kuullut miesten suusta muun muassa tällaisia toisen miehen halveksunnaksi tarkoitettuja lauseita:  ”Kai lähetit sille hamekangasta?” Ja,  ”oo niin kuin mies!” En usko, että nuo sanat suusta päästäneet itsekkään ajattelivat sanojensa merkitystä. Sitä, että juuri viestivät, että kun ihminen osoittaa vähänkin negatiivisia piirteitä, hän ei ole mies, hän on nainen. Tyttö. Neiti. Mutta niin he sanoivat, ja minua, teinitytön isää suututti. Tätä juuri on se kaikki tyttöjen väheksyntä, josta Liukaskin kirjoitti. Se on syvälllä asenteissa ja sitä on joka paikassa. Siksi minä, vihainen teinitytön isä, haluan sanoa tässä pari sanaa.

Kukaan naispuolinen ei ansaitse olla se, johon viitataan, kun haukutaan jotakin neidiksi.

Tämä esiteini-ikäinen tyttäreni on fiksu. Hän on jo nyt, nuoresta iästään ja sukupuolestaan huolimatta esittänyt keinoja muun muassa ympäristön suojelemiseksi, pohtinut filosofisia kysymyksiä ihmisten välisestä dialogista ja esittänyt huolensa sukupuoliin kohdistuvan stereotyyppisen ajattelun haitoista. Näin muutaman esimerkin mainitakseni. Tyttäreni on myös sanonut haluavansa pääministeriksi, sillä silloin hänellä olisi enemmän valtaa, kuin presidentillä. Hän on tyttö, neiti ja tuleva nainen, joka voi pukea päälleen hameen, jos haluaa. Mutta hän ei ole synonyymi huonommalle tai heikommalle ihmiselle. Eikä hän ole haukkumasana. Kukaan naispuolinen ei ansaitse olla se, johon viitataan, kun haukutaan jotakin neidiksi. 

Ja tiedättekö, mitä minä sanon tyttärelleni? Sanon: kyllä, sinusta voi tulla pääministeri!

Sinusta voi tulla ihan mitä vain haluat, sillä olet fiksu ja kyvykäs. Eikä sinun tarvitse koskaan epäillä sitä, vaikka ympärilläsi olisi tusina kolmessa lahkeessaan pönöttäviä miehiä. Ei vaikka he nauraisivat valinnoillesi tai väheksyisivät tekemisiäsi. He tekevät sitä, koska heissä ei vain ole riittävästi naista pärjätäkseen sinulle. Lähetetään heille vaikka housukangasta nimimerkillä Tytöt on tyttöjä. 

Ja sinä saat mennä juuri siihen kouluun, kuin haluat. Aivan sama mitä muut olettavat sinun valitsevan tai mihin kaverisi menevät. Tee, mikä sinusta tuntuu hyvältä. Tee sitä, missä olet hyvä. Ei ole mitään naisten ja miesten töitä. On vain pinttyneitä asenteita, jotka estävät ihmisiä toteuttamasta itseään. Sinä voit kuitenkin valita juuri niin kuin haluat, sillä tulevaisuus on sinun. Juuri sellaisena, kuin olet. Ja muista, minä olen aina sinun puolella!

Tämä teinitytön isä vaahtoaa myös Instagramissa ja Facebookissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018