Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Tekevätkö lahjat joulun?
Tekevätkö lahjat joulun?

Siinä sitä ostettiin lapsille onnellista joulua

Monen muun ihmisen tavoin kävelin pari päivää sitten kaupan leluhyllyillä ja mietin, mitä voisin ostaa lapsilleni lahjaksi. Useat lelumallit ja pelit olivat jo myyty loppuun, sillä oltiin jo jouluviikolla. Vieressä käveli nuori mies hyllyjä hapuillen ja puhelimesta kysellen, että mitä se Miro tarvitsee lahjaksi. Joku kauempana kurkotteli sadan euron hyllylle ja toinen hivutti kärryynsä maltillisempia ostoksia. Siinä sitä ostettiin lapsille onnellista joulua. Mitä paksumpi kukkaro ja osuvampi lahja, sitä onnellisempi ja onnistuneempi joulu oli tiedossa. Sen johtopäätöksen olisi ainakin helposti voinut tehdä tuon hyllyn äärellä.

Vaivuin mietteisiini ja muistin erään tuntemani pojan, joka vuodesta toiseen jännitti joulun aikaan sitä, voiko hän mennä jouluksi äidin ja isän luokse kotiin. Aina hän ei voinut. Siinä pullossa, mitä vanhemmat ahkerasti käyttivät, ei asunut joulun henki. Mietin, että mitähän tuolle pojalle merkitsee piparin tuoksu tai joulukuusi. Mitä tunteita hänelle herää lahjapaperin rapinasta tai joululaulusta. Ei ole itsestään selvää, että joulun tuoksut tuovat hänelle turvallisen ja lämpimän olon.

Palasin todellisuuteen leluhyllyjen välissä ja mietin, että onko lopulta mitään merkitystä sillä, jos minun kukkaroni ei kestä ostaa kaikille lapsilleni hienoja legoaluksia ja kauko-ohjattavia dinosauruksia. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Samuel Jyrinki (@herkkamies) jakama julkaisu

Mistä syntyy joulupuuron hyvä mieli tai piparkakkutaikinan hilpeys? 

Kun pohdin, mistä tämä mielessäni oleva joulun tunnelma on syntynyt, ei mieleeni tule ensimmäisenä lahjojen paljous tai niiden laatu. Itse asiassa en muista montaakaan lahjaa lapsuudestani. Ne saamani lihapullat kyllä muistan, jotka mummuni oli paketoinut minun niitä hartaasti toivottuani. Paljon muuta en.

Mistä joulu sitten syntyy. Mistä syntyy joulupuuron hyvä mieli tai piparkakkutaikinan hilpeys? Miksi joululaulut rauhoittavat ja kuusen vieressä on turvallista olla. Miksi odotan joulun antavan minulle lepohetken. Tätä tunnetta joulusta ei ole voitu ostaa rahalla. Sitä ei ole ostettu kalliilla kaupan hyllyltä ja aukaistu paketista kiilto silmissä.

Minun mielikuvani joulusta on saanut muodostua läheisten ihmisten turvallisessa ja välittävässä huomassa, lapsenomaisessa kiireettömyydessä ja huolettomuudessa. Se on saanut varttua äidin tekemän piparkakkutaikinan ääressä ja isän kantaman joulukuusen havunneulasia syöden. Siinä on makua isoisän tarinoista ja mukavista perinteistä. Siinä on läsnä joulun armollinen sanoma. Niistä on syntynyt se joulu, josta olen tänään onnellinen. 

Vaikka en muistaisi tätä hetkeä, se on tallentunut sydämeeni. Kuva: Kotialbumii
Vaikka en muistaisi tätä hetkeä, se on tallentunut sydämeeni. Kuva: Kotialbumii

Mistä sinun joulusi on syntynyt? Mitä sinä toivot lapsesi saavan joulusta mukaansa?  On joulusi sitten minkä tuoksuinen, näköinen ja kokoinen tahansa, on se sitten paljoutta tai niukkuutta, perinteitä tai perinteettömyyttä, toivon sydämestäni, että muisto siitä saa olla kaunis ja rauhallinen.

Muistat varmasti, kuinka lapsena joulu tuntui kestävän paljon kauemmin. Annetaan lasten nauttia tuosta ajasta turvallisessa ja rakkauden täyttämässä ilmapiirissä. Annetaan lapsille tilaa niiden askareiden lomasta, missä me suoritamme onnistunutta jouluamme. Se on paras lahja, mitä voimme lapsillemme jouluna antaa.

Toivotan rakkauden täyteistä joulua sinulle, oli joulumuostosi minkälainen tahansa!♥️

Kommentit (4)

Vierailija
2/4 | 

Miten tärkeän asian otit esille <3 Väkivaltaisessa perheessä kasvaneena joulu herättää välillä vieläkin ahdistusta. Vieläkin jotkut joululaulut saattavat muistuttaa liikaa lapsuudesta. Mitä lapsena eniten toivoi joululta, oli turvallisuus ja tunne rakkaudesta. Jokaisen lahjan olisin voinut antaa pois, jotta olisi voinut olla varmaa, että nyrkki ei sinä jouluna nouse. Mitä omille lapsilleni haluan välittää kaikista eniten, on joulun sanoma hiljentymisestä ja rakkaudesta. Se sanoma tulee sanojen ja syliin ottamisen kautta, ei lahjapaljoudessa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lapselle joulu syntyy läsnäolosta! Kuva:Herkkämies

Sitten joulu voisi tulla. Tai siis mennä.

Olen miettinyt, että viettäisinkö tämän joulun nykyaikaisesti. Eli siten, että kun olen saanut ostettua lapsille yhden yhteisen lahjan, jokaiselle oman lahjan ja tietysti jollekin vielä tasavertaisuuslahjan hinta eron vuoksi, vaimolle lahjan, kummilapsille lahjat ja molempien sukujen arpajaislahjan, niin sitten joulu tulee.  Tai ehkä kävisin vielä aattona ostamassa jouluvieraille lahjat, kaverille lahjan, vaimolle varmuuden varalahjan ja vielä yhden tasavertaisuuslahjan. Sen jälkeen joulu tulisi. Sitten odottelisin, että palkka ahne pukki vie viimeiset pennit ja siivoisin lopuksi kaikki lahjapaperimoskan.

Viikon päästä nakkaisin roskikseen rikkinäinen radio-ohjattavan auton ja kasan katkenneita muovileluja. Sitten voisin alkaa odottamaan tammikuun laskuja ja töiden alkamista.

Vai viettäisinkö sittenkin sellaisen perinteisen joulun. Aloittaisin sen heti tekemällä pakastimeen kolme kuivakakkua, kaksikymmentä rieskaa, kaksi tai ehkä sittenkin neljä joululimppua, kahta eri jäädykettä, pipareita, torttuja ja kaneliässiä. Sitten siivoaisin kaapit keittiöstä, lasten huoneesta, omasta huoneesta ja ullakolta. Jynssäisin saunan ja pesuhuoneen sekä kiertäisin kaikki hajulukot. Pyyhkisin kattolistat ja jalkalistat, sekä kävisin kaikki keittiön pöytätasojen raot läpi veitsen kanssa.

Aattoaamuna huomaisin, että on pakko vielä siivota vessa ja pestä keittiö uudestaan. Sen jälkeen on haettava kaupasta kolmen sorttista silliä sekä kauniimpia serviettejä, ennen kuin sitten voisi ruveta tekemään puuroa ja laittaa lihan uuniin. Sitten lämmittäisin ruokaa, kattaisin pöytää, tiskaisin ja tekisin tuoreempaa jälkiruokaa pakastimesta otettujen rinnalle. Sitten pitäisikin jo lakaista hieman sotkuisen pukin ja lahjapaperiroskien sotkemaa taloa. Sitten joulu voisi tulla. Tai siis mennä.

Yhdessä oleminen, välittäminen ja rakkauden sanoma tekivät joulun.

Jotenkin minusta tuntuu, ettei kumpikaan näistä vaihtoehdoista oikein kuulosta hyvältä. Siksi ajattelinkin viettää tänä jouluna lapsen joulun. Otan siihen ne parhaat asiat, joita itse muistelen lämmöllä lapsuuteni jouluista. Mieleeni ei tule, että montaa lajiketta pöydässä oli, tai mitä milloinkin lahjaksi sain. Ne ovat unohtuneet merkityksettöminä asioina. Muistan kuinka kiva oli hakea joulukuusi papan tai isän kanssa. Saunoa hiljaa, ettei ensi kesänä olisi hyttysiä ja pestä itsensä putipuhtaaksi. Oli kiva kuunnella joululauluja ja joulutarinoita. Oli kiva pelata ja leikkiä yhdessä myös aikuisten kanssa. Parasta oli kiireettömyys ja rauhallinen tunnelma, joulukuusen valojen ihasteleminen ja neulasten syöminen.

Yhdessä oleminen, välittäminen ja rakkauden sanoma tekivät joulun. Sellaisen joulun minä haluan tänä vuonna viettää.

Sitä samaa, rakkauden täyteistä ja lapsellista joulua toivon teille jokaiselle!♥️

Juttuja lukemaan ja keskustelemaan pääsee myös Instagramista ja Facebookista! Laita seurantaan!

Kommentit (2)

Äijänsä Muija
1/2 | 

Juuri näin! Minäkin olen viettänyt tarpeeksi suoritusjouluja. Tänä jouluna päätimme repäistä ja viettää aineettoman puuhajoulun, lapsetkin suorastaan innostuivat asiasta.  Jokainen saa toivoa mitä kivaa yhdessä tehdään, ja asiaan tietysti kuuluu että kännykät psyvät kiinni :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram