Kirjoitukset avainsanalla mies

Kuva:Herkkämies

Kuinka moni näistä naisista on saanut osakseen ansaitsemansa arvostuksen ja kunnioituksen?

Olen mies. Siksi voisi kuvitella, että elämäni esikuvat, ihailun kohteet ja sankarit olisivat miehiä. Sellaisia miehiä, millainen minäkin haluaisin olla. Se olisi aika loogista tässä miesten valtaa huokuvassa maailmassa. Mutta näin ei kuitenkaan ole. Itseasiassa elämäni on ollut ja on edelleenkin täynnä naisia, joita olen ihaillut, katsonut ylöspäin ja suorastaan kadehtinut. 

Eivätkä nämä naiset ole olleet superjulkkiksia tai suuria Minna Cantheja, vaan niin sanottuja tavallisia naisia. Naisia, jotka ovat olleet minua rohkeampia tai voimakkaampia, viisaampia tai etevämpiä. Naisia, jotka ovat syöneet halutessaan herkkiä miehiä aamupalaksi ja naisia, joiden jokainen solu on huokunut lämmintä empatiaa. On ollut taitavia puhujia, lahjakkaita kuuntelijoita ja uskomattoman fyysisen suorituskyvyn omaavia naisia. Ja on ollut niin valtavan paljon tunneälykkäitä naisia, joiden seurassa on ollut hirvittävän hyvä olla. 

Mutta kun mietin naistenpäivää ja sen ytimessä olevaa viestiä sukupuolten välisestä tasa-arvosta, mieleeni nousee väkisin kysymys. Kuinka moni näistä naisista on saanut osakseen ansaitsemansa arvostuksen ja kunnioituksen? Olenko minä itse osannut osoittaa sen vilpittömästi ja nöyrästi, ilman vähättelyä, miesselityksiä ja turhia testosteroiinipullistuksia?

Toivottavasti, sillä he ansaitsevat sen. 

Elämme vielä Suomessakin tilanteessa, jossa naiset joutuvat taistelemaan siitä, että heitä arvostettaisiin tasavertaisena miesten kanssa.

Mutta valitettavasti me elämme vielä Suomessakin tilanteessa, jossa naiset joutuvat taistelemaan siitä, että heitä arvostettaisiin tasavertaisena miesten kanssa. Naisille maksetaan vieläkin miehiä pienempää palkkaa samasta työstä, he joutuvat edelleenkin pelkäämään ja kohtaamaan seksuaalista ja fyysistä väkivaltaa järkyttävän usein ja kielessämme on yhä jäljellä naisen asemaa heikentäviä ilmaisuja. Nämä tekijät eivät anna kuvaa siitä, että naisia arvostettaisiin. Se on tosi asia, jota on turha selitellä. Eikä sitä korjaa kerran vuodessa jaetut naistenpäivän ruusut. Se vaatii tekoja vuoden jokaisena päivänä. 

Jos tässä maassa jokainen naiselle sanottu likainen lause, vähättelevä selitys sekä kaikki ahdistelevat kädet ja lyövät nyrkit vaihdettaisiin arvostukseen, kunnioitukseen ja maksettuun palkkaan, olisi moni asia paljon paremmin.

Herkkä mies löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Tervetuloa seuraamaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yhteyden puute rikkoo parisuhteita. Kuva: Joel Jyrinki

”Tätä tarvitaan. Naisia kiinnostaa hirveästi, mitä miehet ajattelevat.”
Tämän lauseen kuulin ennen erään podcastin äänitystä. Lause pysäytti minut, sillä se ei selvästikään ollut vain huomio siitä, miten naiset ovat uteliaita, vaan aidon tuntuinen kokemus siitä, että naisilla on tarve tietää enemmän miesten ajatuksista. Jäin pohtimaan, että miksi naiset eivät tiedä? Eikö heidän miehensä tai kaverinsa kerro vai eivätkö he itse kysy? Vai onko niin, ettei se puhumisen taso riitä, mitä miehet keskiverroin tuovat esille. Uivatko miehet puheissaan niin pinnalla, ettei se riitä naisten tiedonjanon tyydyttämiseen? 

Olen tietenkin väärää sukupuolta vastatakseni näihin kaikkiin kysymyksiin, mutta aion silti tuoda esille oman näkökulmani. Te naiset voitte sitten korjata, mikäli asia ei ole sinne päinkään. 

Olen aika vakuuttunut siitä, että useimmat naiset elävät kroonisessa tiedon ja yhteyden puutteessa, mitä tulee miehiin. Ja vaje koskee nimenomaan sitä pinnan alla olevaa ihmisyyttä. Ei tekevää, suorittavaa ja asiakeskeistä miestä vaan tuntevaa ja kokevaa ihmistä. Ihmistä, joka on olemassa enemmän, kuin toteamus ”ihan ok” tai ”mikäs tässä”. 

Siksi he haluavat kuulla kaiken, jos joku mies paljastaa jotain itsestään. He haluavat ymmärtää syvemmin. 

Mies näyttää olevan hyvin usein kuin kilpikonna. Kaikki arka ja helposti vahingoittuva on peitettynä tiukasti kilven alle.

Enkä minä ihmettele, ettei nainen saa riittävää kosketusta mieheen. Mies kun näyttää olevan hyvin usein kuin kilpikonna. Kaikki arka ja helposti vahingoittuva on peitettynä tiukasti kilven alle. Näkyvillä on vain työtä tekevät raajat, järkeä käyttävä pää ja heiluva häntä, ja kun tilanne alkaa näyttää uhkaavalta, vedetään nekin kilven sisään. Turvallisen tuntuiseen ja tukevaan panssariin, jossa lukee, "olen mies, kestän mitä vaan." 

Ja tämä juuri on se ongelma. Kun sen kilven sisällä on niin paljon sitä, mitä nainen kaipaa. Ei vain heiluva häntä ja työtä tekevät kädet, vaan lämmin sydän sekä herkkä ja paljas ihminen. Se kaikki tunteva ihmisyys, josta kumpuaa lauseita: ”minusta tuntuu...”, ”minä haluaisin...”, "rakastan...”, ”kiitos, kun...”

Se on se osa ihmistä, johon voi syntyä kokemus yhteydestä. 

Kilpikonnamiehen malli elää vahvasti perinnössämme, mutta nyt jos koskaan aika on kypsä sille evoluution askeleelle, että mies voi hiljalleen sulattaa kilpensä. Meidän ei tarvitse enää kestää panssarivaunun painoa, eikä meiltä vaadita enää kovaa kilpeä, johon kaikki voi nojata. Sen sijaan, meiltä kaivataan pehmeää syliä, jossa on lämpöä ja hoivaa, sekä kykyä keskustella ja olla tunnetasolla tavattavissa. 

Sitä nuo naiset meille koittavat kertoa. 
Ja se viesti meidän miesten todella kannattaisi kuunnella. 

Instagram

Facebook

Kommentit (1)

Savikimpale
1/1 | 

Epäilemättä nämä kokemukset ovat todellisia. Toinen tosi on, että todella monet naiset (koulutustaustasta yms riippumatta) haluavat kuulla vain tiettyjä tunteita ja repliikkejä, jotka todella usein ovat romcom:ista ja naistenlehtien suhdeneuvoista peräisin. Myös kumppanin valinnassa naiset arvostavat yhä eniten ansaintapotentiaalia (kuten tutkimusten mukaan pituus ja korkeakoulutuskin ovat) ja näin tarkasti rajatusta poolista voidaan alkaa poimia "romanttisen" rakkauden kohdetta. Todellisuudessa miestä, joka vaikkapa uskaltaa aidosti näyttää epävarmuutensa ja pelkonsa, halveksutaan ja inhotaan naisten toimesta lähes poikkeuksetta.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Miesten pukeutuminen on rajallista asenteiden vuoksi. Kuva: Herkkä mies

Miesten maailmassa vääränlaisesta pukeutumisesta saa helposti neitileiman.

Neitileimasin. Olisiko se slut-shamingiä vastaava termi miesten maailmassa? Tämä nousi mieleeni, kun seurasin Sysmän koulukiusaamiseen liittyvä uutisointia sekä siitä seurannutta keskustelua pukeutumisesta, joka päätyi lopulta pukeudutaan hutsahtavasti-tempaukseen.

Olen aina kummeksunut sitä, miksi pukeutumiseen kohdistuu niin paljon ennakkoluuloja ja rajoituksia sekä valtava tarve leimata niiden perusteella. Ulkonäön ja pukeutumisen kommentoimisesta ja niiden perusteella leimaamisesta olen kirjoittanut ennenkin, enkä malta olla hiljaa nytkään. Erityisesti haluan nostaa esille sen, mitä tämä kaikki voi olla miesten maailmassa.

Jos naisten maailmassa leimataan kevytkenkäiseksi paljastavan tai muuten huomiota herättävän pukeutumisen vuoksi, miesten maailmassa vääränlaisesta pukeutumisesta saa helposti neitileiman. Vaikka monen mielikuva varmasti on, ettei keskimäärin hyvin tavallisesti pukeutuvat miehet kiinnitä sen enempää huomiota toistensa vaatteisiin, on säännöt kuitenkin aika selkeät. Vai oletteko joskus törmänneet miesten pukeutuvan rennosti ”girlfriend” tyyliin? Niin, ei sellaista ole. Mies ei vain yksinkertaisesti saa olla feminiininen. Ei ole tapaa pukeutua ”naisellisen” nätisti tai ”naisten” vaatteeseen siten, ettei tarvitse pelätä miehuutensa kyseenalaistamista. Tämä sääntö lähtee liikenteeseen aina alusasuosastolta saakka. Muistan, kuinka teiniaikoinani olen joutunut selittelemään jopa sitä, etten käytä boxereita. Eihän miehet käytä pikkuhousuja. Ja arvatkaa kuinka yleisiä stringit ovat miesten keskuudessa? Eikä kyse ole mukavuudesta, vaan miehuudesta. Ei kukaan halua otsaansa neitileimaa vain siksi, että käytti vääränlaisia pöksyjä. Ja tämä siis vain pelkistä vaatteista. Jos keskusteluun lisätään vielä muu ulkonäön huolittelu ja ehostus, on neitileima tatuoituna otsaan.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Herkkä mies (@herkkamies) jakama julkaisu

Jos toisen pukeutuminen herättää tarvetta tuomitsemiseen, olisi ehkä ensin tarvetta tarkastella omia ajatusmallejaan.

Tätä voi pitää vähemmistö vouhotuksena tai vetää esiin kortin toisia huomioivasta säädyllisestä pukeutumisesta, mutta ei pointti ole siinä. Niin kauan, kun joutuu kuulemaan, miten itselle tärkeä nuori joutuu kohtaamaan ”transu” huutelua koulun käytävillä ja uutisiin nousee Sysmän koulukiusaamisen kaltaisia tapauksia, on tälle keskustelulle paljon tarvetta. Kyse ei ole siitä, mikä on enemmistöä ja mikä vähemmistöä. Kyse on asenteista, joilla suhtaudumme ihmisten erilaisuuteen.

Kenenkään, ei kenenkään pitäisi joutua kiusatuksi, syrjityksi tai loukkaavien kommenttien kohteeksi sen vuoksi, että pukeutuu siten kuin kokee hyväksi tai on sitä, mitä on. Ei vaikka ilmentäisi sillä rohkeasti omaa identiteettiään. Jos toisen pukeutuminen herättää ahdistusta tai tarvetta tuomitsemiseen, olisi ehkä ensin tarvetta tarkastella omia ajatusmallejaan. 

Kiitos, kun luit! Klikkaa samalla Instagramiin ja facebookiin ja pistä blogi seurantaan! 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Täällä poika käyttää enemmän aikaa tukan laittoon ja vaatteisiin kuin äiti ja tämä tapa on jo aivan hyväksytty nuorten keskuudessa 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kuva:Herkkämies

Kosketa hitaasti. Kuljeta kättä pitkin käsivarsia, selkää, jalkoja. Anna ihon tuntea. Suukota kaulaa. Sivele hellästi rinnan päältä ja kylkiä alas aina lantiolle saakka. Puhalla keveästi. Anna toisen käpertyä pikkulusikkaan ja rutista hellästi. Kuiskaa korvaan, kuinka pidät näkemästäsi. Anna toisen heittäytyä haltuusi.

Nämä olivat vinkkejä mieheltä naiselle. Ei siis naiselta miehelle, vaikka saatoit jo ehtiä niin ajattelemaan. Eikä se olisi mikään ihme, jos ajattelit, sillä harvoin kuulee puhuttavan miesten seksuaalisista toiveista tuohon sävyyn. Yleinen keskustelu miesten seksuaalisuudesta on hyvin ronskia ja kapeakatseista. Sitä varjostaa panomiesmyytti. Myytti yhdyntäkeskeisestä halujen tyydyttäjä miehestä, joka peittää alleen herkän ja kauniin tarinan ihmisestä, joka epävarmana opettelee moniulotteista itseään. Tästä hyvä esimerkki on aikoinaan vaimolleni annettu ohje:”Vastuu on sitten sinulla, mies ei hallitse himojaan.” Eli lyhyesti: ”mies on yhtä kuin aivoton ja halukas muna.” Tällaisen puheen ja ilmapiirin myötä on helppo unohtaa, että mieskin on kosketusta ja hellyyttä tarvitseva olento, jonka seksuaalisuus on paljon yhdynnän tarvetta suurempi asia. 

Mieskin on kosketusta ja hellyyttä tarvitseva olento, jonka seksuaalisuus on paljon yhdynnän tarvetta suurempi asia.

Sain tavata jokin aika sitten erityistason seksuaaliterapeutti ja Iso O - matkaopas huipulle kirjan kirjoittajan Marja Kihlströmin ja keskustella hetken miehen seksuaalisuudesta. Myös Marja näkee vastaanotollaan miesten seksuaalisuuteen liittyvän kapean ajattelun:

”Miehen seksuaalisuuteen liittyvä kapea ajattelu näkyy vastaanotolla riittämättömyyden, huonommuuden ja epävarmuuden tunteina. Seksuaaliset uskomukset miehestä aina seksiin valmiina ja kaikki kikat tuntevana ”panomiehinä” on raskas taakka. Yhtälailla mies tarvitsee kosketusta, hellimistä ja hyvänäpitoa sekä seksiä eri muodoissa.”

Olisiko miesten matkaopas huipulle yhtä monipuolinen ja herkkä kuin tämä naisten?
Olisiko miesten matkaopas huipulle yhtä monipuolinen ja herkkä kuin tämä naisten?

Koskettaminen ja hellyys. Juuri näihin asioihin kulminoituu paljon. Miesten suhtautuminen kosketukseen näyttäytyy usein hyvin varauksellisena ja pelokkaana. Jo pelkkä miesten välinen halaaminen voi tarvita vakuuttelua siitä, että ”heteronahan tässä." Kosketus on usein ronskia ja sitä pyritään keventämään naureskelulla. Myös parisuhteessa nainen on usein se, joka kerjää koskettamista ja tarjoaa sitä. Ihan niin kuin me miehet emme uskaltaisia antaa lupaa pehmeälle ja hellälle kosketukselle, vaikka uskon, että juuri sitä moni kaipaa. 

Meitä miehiä on erilaisia, eikä yhtä oikeaa mallia voida sanoa. Myös kosketuksen, hellyyden ja seksuaalisten halujen suhteen saamme olla juuri omanlaisiamme. Tärkeää olisi kuitenkin uskaltaa katsoa niiden kaikkien opittujen mallien, pelkojen ja oletusten taakse, ja antaa tilaa sille, millainen seksuaalinen olento minä todella olen. Minkälaista kosketusta haluaisin? Pelkäänkö kosketusta ja miksi? Osaanko ilmaista tarpeeni puolisolleni? 

”Miehen käsitys siitä, millainen on oikea mies syntyy pitkin hänen elämäänsä rakentuen lapsuudesta aikuisuuteen. On tärkeää tunnistaa mistä oma käsitys syntyy. Ei tarvitse olla kuin oma isä, kaveriporukka tai sellainen kuin kumppani toivoo. Rohkeus olla omanlainen ja sen arvostaminen luo pohjan miehen nautinnolle.” - Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlsröm

Puhe miehen seksuaalisuudesta tarvitsee enemmän herkkää ja monipuolista näkökulmaa. Tarvitsemme rohkeutta puhua niistä tunteista ja tarpeista, jotka piilevät ”saamis” keskustelun takana. Siispä miehet, kun seuraavaksi istutte kaveriporukalla tai puolison kanssa alas, puhukaa koskettamisesta. 

Blogi löytyy myös Instagramista ja Facebookista! Tervetuloa seuraamaan!

Laita seurantaan myös Marja Kihlströmin blogi osoitteessa: http://www.marjakihlstrom.fi/

Lue myös:

Tietoa seksuaalisuudesta Väestöliiton sivuilla

Ylen juttu, jossa miehet puhuvat koskettamisesta

Tiede- lehden juttu koskettamisen hyödyistä

Vauvan juttu, miten jo lapsi hyötyy koskettamisesta

Kommentit (7)

Herkkä mies kumppanina joka ei...
1/7 | 

Tärkeä aihe. Minullekin "isot pojat" ja muut naiset olivat opettaneet että mies haluaa aina ja joka hetki, että se on aina mielessä. Vanhempi nainen antoi ymmärtää että kun mies haluaa, täytyy suostua lähes jne.

Totuus olikin ihan toinen. Mies ei olekkaan aina valmis eikä läheskään aina edes ajattele koko asiaa. Voi jopa sanoa että nainen onkin se joka haluaisi usein ja joka pettyneenä laittaa pään tyynyyn, ei tänäkään iltana. Ihmiset on yksilöitä, tässäkin asiassa. Kunhan löytyy tasapaino mihin kumpikin on tyytyväinen, olisi tärkeää. Meillä se vuosien saatossa on löytynyt ❤️

Herkkä mies
Liittynyt28.9.2018

Kiitos kommentista! Seksuaalisuus on yksi isoimmista asioista parisuhteessa ja siitä on tärkeä puhua paljon ja avoimesti. Ihana kuulla, että teille on tasapaino löytynyt💜

❤: Herkkä mies

Omenapuuro
Liittynyt8.5.2017
2/7 | 

Edellisessä suhteessa kaipasin lisää hellyyttä. Halasin ja suukotin, hieroin kipeitä hartioita ja halusin pitää kädestä kiinni. Vastakaikua sain harvoin, kosketus oli usein raju ja kädet koskivat vain tiettyihin paikkoihin. Ja vaikka ex sai nautintoa minun nautinnostani, eivät toiveeni tulleet kuulluksi.

Tässä nykyisessä suhteessa rakkaani on aivan erilainen. Hän haluaa tutustua sormillaan ja huulillaan, halaa ja osaa kyllä läimäyttää takapuolellekin (koska pidän siitä). Ollaan etsitty rajoja ja ollaan myös etsitty hellyyden kautta. Rakas haluaa koskettaa minua ja hänen sormenpäänsä tuntuvat taivaallisilta ihollani.

Olen saanut aloittaa matkan yhdessä rakkaani kanssa ja olen oppinut uusia asioita oman mieheni seksuaalisuudesta. Ja opin mielelläni lisää.

Linkkasin blogin pian täysi-ikäiselle pojalleni, toivottavasti hän lukee :)

Herkkä mies
Liittynyt28.9.2018

Ihana, että olet löytänyt tuollaisen suhteen💜 avoimen ja rohkean keskustelun kautta avautuu paljon! Toivottavasti poikasi löytää blogista jotain itselleen🤗

❤: Herkkä mies

Ikävöivä nuori leski
3/7 | 

Mies on niin kaunis, että häntä on pakko sivellä, tuntea sormissa rinnan karvat. Kovat olkapäät ja hauiksen kaari. Kokeilla huulilla ja kädella, jopa omalla poskella karheaa parransänkeä... Kun rakastaa, haluaa koskea hellästi ja himokkaasti ❤️

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018