Kirjoitukset avainsanalla Parisuhde

Kuva: Herkkä mies

Olet siinä ja olet ihmeellisen kaunis. Niin kuin kaikki vuodet olisivat tehneet sinulle vain hyvää. Tai oikeammin meille, sillä niin syvälle minä juuri nyt katson. Silmistä sydämeen asti. Ja kuinka paljon kauneutta näenkään. Ei vaan kasvosi piirteissä tai vartalosi kaarissa, vaan koko sinussa. Ihmisessä, joka on ottanut minut syliinsä silloin, kun olen ollut turvaton. Joka on juhlinut kanssani ilon hetkellä ja elänyt arjen tylsimmänkin hetken. Joka on luvannut olla kanssani aina, vaikka mitä tapahtuisi. Ja siinä sinä olet pysynyt. Nekin hetket, jolloin olemme olleet kuilun molemmin puolin. Yhteyden, kosketuksen ja hyvän olon puutteessa. Olet tahtonut ja halunnut. Tehnyt töitä, hoitanut ja rakastanut. Tullut vastaan ja oppinut. Katsonut ja keskustellut.

Painan kasvoni kiinni sinuun ja hengitän ihoasi. Turvallista, ihanaa ja haluttavaa tuoksuasi. Tähän haluan aina löytää. Tämän vuoksi olen valmis kohtaamaan vaikeita päiviä ja kestämään kipua. Tämän vuoksi olen valmis luopumaan, antamaan ja kasvamaan. Sinä ja minä. Tässä meillä on hyvä olla. 

Kai meillä kuitenkin jokin on huonosti?

Jouduimme jokin aika sitten vastata vaimoni kanssa useaan otteeseen kysymyksiin, jossa tivattiin meidän suhteemme haasteita ja vaikeuksia. Joskus äänen sävy oli jopa hieman epäuskoinen ja vaativa, että pitäisi kai suhteestamme jokin särö löytyä. Että kai meillä kuitenkin jokin on huonosti? Välillä jo aloimme miettiä, että pitäisikö olla? Onko meillä oikeus ajatella, että tällä hetkellä suhteessamme on kaikki hyvin ja me todella vain nautimme siitä, että saamme elää yhdessä. Me rakastamme toisiamme edelleen kolmentoista vuoden yhteisen taipaleen jälkeen.

Olemmeko me jotenkin onnekkaita? Varmasti olemme. Onko kaikki vain sen ansioita? Ei.

Kuin ansaitaksemme onnemme, minun on kerrottava, ettei kaikki ole aina ollut hyvin. Että näihin liki kolmeentoista vuoteen mahtuu myös aikoja, jolloin emme ole nähneen toisiamme vauvan vaippojen yli tai ahdistuksen tuoman sumun läpi. Ettei aina ole ollut helppo sanoa, että kosketa minua. Ei ole iltaisin viivytty pitkään iholla, vaan suljettu silmämme nopean suukon jälkeen. On ollut isoja muutoksia, kriisejä ja vaikeita tunteita. Ihan niin kuin meillä kaikilla elämässä joskus on. Ja ne ovat koitelleet suhdettamme. Vaatineet siltä taitoa käsitellä ja tahtoa pysyä. 

Tuo hetki, mitä alussa kuvasin on suhteemme nykyinen tila. Se ei ole itsestään selvyys. Ei itsekseen tullut, eikä se itsekseen säily. Mutta tässä hetkessä me olemme onnellisia. Me olemme kiitollisia siitä lahjasta, minkä olemme saaneet. Me nautimme siitä, että olemme jaksaneet nähdä vaivaa toistemme eteen. Ja me haluamme nähdä, miten kaunis tämä hetki on, sillä sen muistaminen tekee meistä vahvoja.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Näetkö rakastettavia asioita puolisossasi? Kuva: Joel Jyrinki

Vietimme kerran iltaa usean pariskunnan voimin ja päädyimme paikalla olleen tuoreen kihlaparin innoittamana keskustelemaan siitä, mihin kukanenkin oli kumppanissaan ihastunut.

Yleisön hienoisessa painostuksessa kukaan ei päässyt helpolla vastauksella, vaan jokaisen täytyi sanoa jotain oikeaa ja tuntuvaa. Ilmeistä ja eleistä päätellen tehtävä vaati sekä muistin pinnistelyä että pientä rohkeuden keräämistä. Lopulta asian ääneen sanominen palkitsi, ainakin omalla kohdallani, hyvällä mielellä ja tunteiden lämpimällä läikähdysellä.

Tuo keskustelu nousi mieleeni ja päädyin muistelemaan aikaa, jolloin päädyin yhteen rakastamani ihmisen kanssa. Ei ole yhden tekevää tai itsestään selvää, mistä syystä on päätynyt tai pyrkinyt yhteen ihmisen kanssa, jonka kanssa haluaa jakaa elämänsä.

Kukapa ei nauttisi siitä ajatukset sumentavasta ja vatsassa asti tuntuvasta tunteesta.

Tuota aikaa ja niitä tekijöitä olisi syytä muistella paljon useamminkin. Vai onko se aika vain jotain huumaa, jolla ei ole mitään merkitystä sen todellisen arjen kanssa, johon kumppanisi kanssa päädyt? Ihastumista pinnalliseen höttöön, joka paljastuu elämää kestämättömäksi valheeksi. Asioita, jotka hukkuvat, niin kuin aina tekevät, peruuttamattomasti arjen karuun totuuteen. Toisen ainutlaatuisuuden huomioiminen hiipuu työelämän loisteeseen, yhteinen huumori ei kestä yhteistä taloutta, keskustelun helppous häviää yhteisen ajan vähyyteen, kiihkeät katseet loppuvat viimeistään lasten saannin jälkeen, eikä vastustamatonkaan hymy kestä valvottuja öitä.

Vaikka ihastumista ei pidä sekoittaa rakkauteen, joka on usein myös tahtoa ja työtä, on sillä kuitenkin aina jokin rooli ihmisen elämässä. Olemme kaikki sille alttiita ja kaipaamme sitä. Ja kukapa ei nauttisi siitä ajatukset sumentavasta ja vatsassa asti tuntuvasta tunteesta, joka pistää tekemään ihmeellisiä asioita.

Mutta voiko tuon saman tunteen löytää uudestaan ihmisen kanssa, jonka kanssa on jo jakanut arkiset askareet vuosien ajan, eikä uutuuden viehätys ole enää palautettavissa? Voisiko tuohon ihmiseen, joka on jo niin epäromanttinen osa arkea, ettei hän välttämättä jaksa sulkea ovea wc-käynnin ajaksi, ihastua niin kuin silloin joskus?

Pitkässäkin parisuhteessa on mahdollista ihastua kumppaniin yhä uudelleen.

Usein tuntuu, että unohdamme vain, mitä meidän pitäisi katsoa. Suhteesta tulee käytännöllinen rutiini, niin kuin arjestakin, eikä silloin osaa enää katsoa muuta kuin virheitä, jotka sitä haittaavat. Mutta mitä jos esimerkiksi hampaita pestessäni huomaisin väärin puristetun hammastahnatuubin sijaan kumppanin, joka tuntuu aina hymyilevän keveästi hampaita harjatessaan. Tai huomaisin, miten ihastuttavat kädet hänellä yhä on, sen sijaan, että hän ohjaa niillä autoa aivan liian monesta kuopasta. Mitä jos koskettaisin, iskisin silmää ja unohtaisin kaiken muun. Niin kuin silloin joskus.

Minä uskon, että pitkässäkin parisuhteessa on mahdollista ihastua kumppaniin yhä uudelleen ja uudelleen. Ne piirteet ja ominaisuudet, joissa toiseen on joskus ihastunut, on löydettävissä myöhemminkin, kun vaan muistaa välillä katsoa niihin. Eivätkä ne ole turhaa höttöä, vaan yhteen kietova voimavara, joka on arjen aavikolla kuin keidas lähteineen.

Ja kun muistaa kiinnostua toisesta yhä uudelleen, huomaa, että hänessä on yllättävästi paljon muutakin mihin ihastua. Muistatko sinä, miksi juuri hän on sinun? Miksi hän sai sinut syttymään? Kun näet sen, muista kertoa se ääneen. Ainakin itse huomaan aina saavani siitä paljon. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Rakkaus on arkisia valintoja. Kuva: Herkkä mies

Tavallinen aamu. Niin tavallinen, että väsyttää. Kun näen edelliseltä päivältä pöydälle jääneen tiskivyöryn, alkaa myös ärsyttää. Miksi en jaksanut illalla täyttää konetta. Katson kaappiin. Ei yhtään puhdasta puurolautasta. Pieni asia, mutta tänä aamuna liikaa. Sitten silmiini osuu lautanen, joka on nostettu hellan päälle, sivuun kaikesta sotkusta. Puhdas, vielä pesun jälkeen kostea lautanen on nostettu siihen selvästi minua varten. Hymyilyttää. Otan puhelimen käteeni ja laitan viestin vaimolleni. 

”Kiitos, olet ihana❤”

Vastaus tulee vähän ajan päästä. 

”Rakastan sua😘”

Sitä rakkaus on. Se on arkista, kuin toista varten pesty lautanen, pöytään kannettu kahvikuppi tai silitetty paita. Se on imurointia tiistain kiireessä ja ruoan laittoa torstain hämärtyvässä illassa. 

Mutta on rakkaus muutakin. Se on toisen vuoksi huoliteltu parta ja tuoksuva kaula. Se on sitä, kun siistiytyy vain siksi, koska kohta taas nähdään. Rakkaus on sitä, kun haluaa nähdä vaivaa ilahduttaakseen toisen. 

Ja kun rakkaus on arkistä työtä ja tekoja toisen vuoksi, se on myös yhteyttä arjen yli. Se on kosketus sukkia lajitellessa ja suudelma ennen kyläkauppaan lähtemistä. Rakkaudesta tulee tunnetta, joka pilkahtaa katseiden kohdatessa iltapalapöydässä ja suupielessä hampaita harjatessa. Se on naurua asialle, jota muut eivät huomaa ja ymmärrys, ennen kuin toinen on ehtinyt sanoa mitään. 

Ja sitten, kaiken tämän jälkeen, se löytää itsensä toisen hiuksien tuoksuun ja korvalehden näykkäisyyn. Se on viipyvät pehmeät huulet ja kiihkeästi riisuttu paita. Se on sitä, kun hengityksen värinässä suletaan yhteen ja ollaan niin kuin muuta maailmaa ei olisi. 

Sitä on rakkaus❤

Lisää rakkautta Instagramissa ja Facebookissa!

Lue myös:

Parisuhde voi olla pitkä ja onnellinen!

Mieskin tarvitsee kosketusta!

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Tuotakin ja vielä syvempää. Se on Me. Katsomista samaan suuntaan. Toisen pyyteetöntä arvostamista, Ystävyyttä.

Vanhavaris
2/4 | 

Kuten vierailija kommentoi se on tosiaan vielä suurempaa, ilman mitään uhrausta ja tekoa se tuntuu, sen aistii. En ole tässä yksin tämän tiskivuoren kanssa, tunnen että olet lähellä, rinnalla ja olen turvassa. Se on tahtoa ja uskoa, rakkaus kantaa.

Herkkä mies
Liittynyt28.9.2018

Olen samaa mieltä. On kuitenkin myös niin, että jos rakkaus ei näy pienissä teoissa ja arjen valinnoissa, tunne sen läsnäolosta katoaa. Usein pieniä asioita väheksytään juuri siksi, koska ajatellaan rakkauden olevan mystinen voima, joka kyllä on ja pysyy, kun sen on kerran sanonut. Rakkauskaan ei kestä loputtomiin laiminlyöntiä ja väheksyntää.

❤: Herkkä mies

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö
Muistatko, miksi rakastuit puolisoosi? Kuva: Herkkä mies

Kaupallisessa yhteistyössä Hotel Katajanokan kanssa.

Siinä hän on. Nainen, jonka läsnäolo saa minut rauhoittumaan. Katson silmiin, jossa näkyy ymmärrystä ja sydämen viisautta. Sitten se pieni pilkahdus. Se on kuin pieni häivähdys suupielessä ja silmien loisteessa. Hymyilen. Tuossa on se nainen, joka sai minut lumoihinsa. Se ihastuttava ihminen, jonka seurassa tunneista halusi tehdä viikkoja ja viikoista kuukausia. Nyt niistä kuukausista on tullut vuosia, ja haluan tehdä niistä kymmeniä. 

Arjesta irrottautuminen tekee hyvää parisuhteelle. Kuva: Herkkä mies
Arjesta irrottautuminen tekee hyvää parisuhteelle. Kuva: Herkkä mies

On tärkeä muistaa yhä uudestaan, miksi olen juuri hänen kanssaan.

Arkeen, etenkin lapsiperhearkeen on helppo hukata parisuhde. Työ, kotityöt ja lasten tarpeet ovat usein etusijalla, ja kotitalouden aikuisista tulee pariskunnan sijaan dynaaminen työpari ja hyvät kämppikset. Tai jos ei tule, yrittävät ainakin pysyä pois toistensa tieltä, jotta arki vain sujuisi. 

Ja kun siinä tilassa viikoista tulee kuukausia ja kuukausista vuosia, voi lopulta huomata, kuinka ollaan kasvettu erilleen. Yhtäkkiä tuntuu helpommalta erota kuin nähdä se ihminen, johon joskus palavasti rakastui. 

Toisen löytäminen yhä uudelleen ja uudelleen on tärkeä voimavara pitkässä parisuhteessa. On tärkeä muistaa yhä uudestaan, miksi olen juuri hänen kanssaan. On jaksettava tutustua yhä uudelleen ja löydettävä toisesta ne asiat, jotka saavat viihtymään ja rakastumaan. 


Kyseessä on yksi elämäsi tärkeimmistä asioista.

Kun saimme viettää viikonlopun Hotel Katajanokassa ja irrottautua täysin arjen pyörityksestä, huomasimme taas, miten tärkeää se on meidän parisuhteelle. Pari vuorokautta aikaa vain meille kahdelle. Ei pyykkipinoa, tiskivuorta tai muiden tarpeita. Vain aikaa viipyä vieressä, koskettaa hitaasti ja nähdä silmistä sieluun saakka. Aikaa muistaa, miksi olemme toistemme rinnalla. 

Usein miettii, että miten raaskii lähteä pariksi päiväksi lomalle. Miten lapset? Entä raha? Syitä jättää väliin on paljon. Mutta jos kääntää asian niin, että kyseessä on yksi elämäsi tärkeimmistä asioista, joka vaikuttaa paljon sekä sinun että koko perheesi hyvinvointiin. Eikö siihen ole syytä käyttää aikaa ja resursseja ja nähdä vaivaa? Kyllä on. Itse asiassa parisuhde on huomattavasti autoa ja taloa tärkeämpi huollon kohde. 

Seuraa blogia myös Instagramissa ja Facebookissa!

Kommentit (2)

Kaisa
1/2 | 

Niin osuva teksti myös meidän arkeen!
Ihana lukea blogiasi, saan valtavasti vertaistukea teksteistäsi!
Hyvää kesää ☀️🥰

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram