Kirjoitukset avainsanalla miesnormi

Miesten pukeutuminen on rajallista asenteiden vuoksi. Kuva: Herkkä mies

Miesten maailmassa vääränlaisesta pukeutumisesta saa helposti neitileiman.

Neitileimasin. Olisiko se slut-shamingiä vastaava termi miesten maailmassa? Tämä nousi mieleeni, kun seurasin Sysmän koulukiusaamiseen liittyvä uutisointia sekä siitä seurannutta keskustelua pukeutumisesta, joka päätyi lopulta pukeudutaan hutsahtavasti-tempaukseen.

Olen aina kummeksunut sitä, miksi pukeutumiseen kohdistuu niin paljon ennakkoluuloja ja rajoituksia sekä valtava tarve leimata niiden perusteella. Ulkonäön ja pukeutumisen kommentoimisesta ja niiden perusteella leimaamisesta olen kirjoittanut ennenkin, enkä malta olla hiljaa nytkään. Erityisesti haluan nostaa esille sen, mitä tämä kaikki voi olla miesten maailmassa.

Jos naisten maailmassa leimataan kevytkenkäiseksi paljastavan tai muuten huomiota herättävän pukeutumisen vuoksi, miesten maailmassa vääränlaisesta pukeutumisesta saa helposti neitileiman. Vaikka monen mielikuva varmasti on, ettei keskimäärin hyvin tavallisesti pukeutuvat miehet kiinnitä sen enempää huomiota toistensa vaatteisiin, on säännöt kuitenkin aika selkeät. Vai oletteko joskus törmänneet miesten pukeutuvan rennosti ”girlfriend” tyyliin? Niin, ei sellaista ole. Mies ei vain yksinkertaisesti saa olla feminiininen. Ei ole tapaa pukeutua ”naisellisen” nätisti tai ”naisten” vaatteeseen siten, ettei tarvitse pelätä miehuutensa kyseenalaistamista.

Tämä sääntö lähtee liikenteeseen aina alusasuosastolta saakka. Muistan, kuinka teiniaikoinani olen joutunut selittelemään jopa sitä, etten käytä boxereita. Eihän miehet käytä pikkuhousuja. Ja arvatkaa kuinka yleisiä stringit ovat miesten keskuudessa? Eikä kyse ole mukavuudesta, vaan miehuudesta. Ei kukaan halua otsaansa neitileimaa vain siksi, että käytti vääränlaisia pöksyjä. Ja tämä siis vain pelkistä vaatteista. Jos keskusteluun lisätään vielä muu ulkonäön huolittelu ja ehostus, on neitileima tatuoituna otsaan.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Herkkä mies (@herkkamies) jakama julkaisu

Jos toisen pukeutuminen herättää tarvetta tuomitsemiseen, olisi ehkä ensin tarvetta tarkastella omia ajatusmallejaan.

Tätä voi pitää vähemmistö vouhotuksena tai vetää esiin kortin toisia huomioivasta säädyllisestä pukeutumisesta, mutta ei pointti ole siinä. Niin kauan, kun joutuu kuulemaan, miten itselle tärkeä nuori joutuu kohtaamaan ”transu” huutelua koulun käytävillä ja uutisiin nousee Sysmän koulukiusaamisen kaltaisia tapauksia, on tälle keskustelulle paljon tarvetta. Kyse ei ole siitä, mikä on enemmistöä ja mikä vähemmistöä. Kyse on asenteista, joilla suhtaudumme ihmisten erilaisuuteen.

Kenenkään, ei kenenkään pitäisi joutua kiusatuksi, syrjityksi tai loukkaavien kommenttien kohteeksi sen vuoksi, että pukeutuu siten kuin kokee hyväksi tai on sitä, mitä on. Ei vaikka ilmentäisi sillä rohkeasti omaa identiteettiään. Jos toisen pukeutuminen herättää ahdistusta tai tarvetta tuomitsemiseen, olisi ehkä ensin tarvetta tarkastella omia ajatusmallejaan. 

Kiitos, kun luit! Klikkaa samalla Instagramiin ja facebookiin ja pistä blogi seurantaan! 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Täällä poika käyttää enemmän aikaa tukan laittoon ja vaatteisiin kuin äiti ja tämä tapa on jo aivan hyväksytty nuorten keskuudessa 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Herkkä mies. Sellainen minä olen. Elämääni rikastuttavat myös neljä ihanaa lasta ja sydämestään asti kaunis vaimoni. 

Tässä blogissa miehen maailma saa olla herkkä ja kaunis. Kirjoitan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja miehuudesta. Kerron miltä ne tuntuvat ja koitan ymmärtää, miten niiden kanssa olisi hyvä elää. Joskus vain ihmettelen ihmisen elämää kaikkine väreineen ja koitan antaa sille sanoja.

Tervetuloa seuraamaan! 

-Samuel Jyrinki

Facebook

Instagram

Pinterest

Jos sinua kiinnostaa yhteistyö kanssani:

Laita sähköpostia

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram