Haluan antaa vaarailmoituksen, vähän niin kuin Yle antoi vaarailmoituksen karhusta, joka käyskenteli Haminassa viikonloppuna. Varoitan teitä ihmisryhmästä nimeltä Ankeuttajat. Jos lähellänne liikuskelee Ankeuttaja, niin juoskaa karkuun. Vielä nopeammin juoskaa karkuun jos puolisonne osoittautuu ankeuttajaksi. Haluan antaa varoituksen myös tästä tekstistä. Nämä sanat eivät pysy enää sisälläni.

Ankeuttajalla on monia tuntomerkkiä. Ankeuttajan tuntee parhaiten tavasta esittää asioita. Jos toukokuun alkuun sattuu harvinainen lämpöaalto, niin ankeuttaja on ensimmäinen, joka muistuttaa siitä, että kyllä se talvi sieltä vielä takaisin tulee. Ankeuttajan lempisanomisiin kuuluu myös, että pian on juhannus ja juhannuksesta alkaakin sitten jo päivä lyhetä, että syksyä kohti mennään lujaa vauhtia. Syksyn jälkeen voi aloittaakin kuoleman odottamisen. Parisuhteessa Ankeuttajalla on selvästi suurempi sanavarasto käytettävissä moittimiseen kuin kehumiseen.

Ankeuttaja on luonteeltaan perusnegatiivinen. Jokaisen kulman takana vaanii uhka tai kuolema, siksipä onkin parempi, että mitään ei koskaan edes yritä. Heille, jotka haluavat yrittää, Ankeuttajalla on monia sanoja varastossaan vähättelyyn, varoitteluun ja voivotteluun. Oi heitä onnenankeuttajia, jotka myöhemmin pääsevät sanomaan kuuluisat sanansa, että mitä minä sanoin. Silloin Ankeuttaja kokee orgastista nautintoa, joka onkin ainoa orgastinen nautinto, mitä Ankeuttaja koskaan kokee, sillä nautinto ei ole koskaan hyvästä, se rappeuttaa yhteiskuntaa sisältäpäin.

Suomen ilmapiiri on otollista kasvualustaa Ankeuttajalle. Olemme negatiivisuudesta, pessimistisyydestä, häpeästä, management by perkeleestä, kovapäisyydestä, kateudesta ja sisukkuudesta veistetty kansa. Täällä ei ole historian saatossa tyhjälle naurettu ja jos onkin, niin nauraja on nopeasti vaiennettu. Läpi harmaan kiven perkele täällä on menty ennenaikaiseen hautaan ja siinä väkisin suorittamisen lomassa meihin on kasvanut inho kaikkea positiivisuutta ja muutosta kohtaan. Hymyilevä aikuinen on sietämätön silmillemme, joten jos keskuuteemme sellainen pääsee jotain kautta kulkeutumaan, niin alkaa välitön hymyn hyydyttäminen.

Parisuhde, jossa on kaksi ankeuttajaa saattaa karuudessaan ja ilottomuudessaan toimiakin. En puutu siihen. Sitä vastoin jos parisuhde koostuu vain yhdestä Ankeuttajasta, niin parisuhde on syytä lopettaa, sillä ankeuttaminen on helposti tarttuvaa, koska Ankeuttajan negatiivisuus vie ympäriltä kaiken ilman ja ainoa tapa selvitä siitä, on sopeutua Ankeuttajan maailmaan. Moni kuvittelee parisuhteessaan muuttavan toisen paremmaksi ihmiseksi. Uskotaan ajatukseen, että kyllä minä rakkaudella ja hyvällä tahdolla selätän tuosta toisesta alkoholismin, väkivaltaisuuden tai ankeuttamisen. Siihen ajatukseen ei kannata uskoa. Kellään meistä ei ole taitoa tai voimaa muuttaa toista ihmistä haluamakseen. Muutos lähtee aina ja pelkästään itsestä. Jos ihminen ei halua itse muuttua, kukaan muukaan ei häntä muuta, joten rakkaudella ei muuteta yhtään ketään, sillä vain ylläpidetään vallitsevaa tilannetta.

On sanottu, että yhteiskunnassamme osataan vetää vain kaksi asiaa niin sanotusti yli. Ne ovat känni ja katkeruus. Olemme todella hyviä olemaan liikaa kännissä ja liikaa katkeria. Liiallista känniä pääsee todistelemaan jokainen viikonloppu jos iltaisin kaduilla kävelee ja katkeruus puskee ehkä parhaiten esiin netin keskustelupalstoilla ja avioerotilanteissa. Ei ole mikään ongelma katkeruuspäissään pistää eron jälkeen lapsen hyvinvointi peliin ihan noin vain kostomielessä. Netin keskustelupalstoilla voimme ilman tekopyhyyden häivääkään teilata itsetunnottomuudessamme julkkiksia, jotka ovat jollain tavalla mokanneet. Se niin mukavasti nostattaa meitä ihmisinä, kun saamme lapioida omat vihamme, pettymyksemme ja katkeruutemme itseltämme tuntemattoman ihmisen niskaan. Koska maailmassahan on vain kahdenlaisia ihmisiä, heitä, jotka tekevät virheitä ja heitä, jotka eivät tee niitä koskaan. Kuinka ihanaa onkaan seurata heitä, jotka eivät koskaan elämässään tee virheitä, silloin kun he kömpivät ulos kolostaan, silloin kun he, jotka tekevät elämässä virheitä, ovat taas tehneet yhden uuden sellaisen. Alkaa virheen tehneen julkinen teurastus ja mitä kuuluisammasta virheentekijästä on kyse, sitä raaempia teurastustapoja käytämme.

Tampere-Helsinki moottoritie. Ajan autoa hieman liian lujaa. Luukutan täysillä Yle Puheelta Jari Sarasvuon monologipuhetta. Aurinko häikäisee kuuman moottoritien pinnalta. Tunne sisälläni on aivan sietämättömän hyvä, sopivasti perverssillä tavalla. Pysäytän auton huoltoaseman pihaan ja tahtoisin ottaa sukat jalastani ja tuntea lämpöisen asfaltin. Saan mieleeni hiipivän ankeuttavan ajatuksen tapetuksi ja uskaltaudun kokeilemaan paljailla varpaillani asfaltin pintaa. Vapaus on ensimmäinen sana, joka tulee mieleeni.

Huoltoaseman pihaan kaartaa auto, josta nousee nuori mies ja nuori nainen. He ovat löytäneet silmiensä eteen melkein koko kasvot peittävät aurinkolasit. He nauravat isoon ääneen ja ottavat toisiaan kädestä ja ovat näkyvästi rakastuneita . Nuori sukupolvi tulee ja tekee kaikki asiat toisin. He eivät pelkää epäonnistumista ja ennen kaikkea, he eivät pelkää onnistumista. He vähät välittävät vanhemman sukupolven Ankeuttajista, jotka suu vaahdossa yrittävät huutaa heille niitä vanhoja suomalaisia sananlaskujaan, joista on riisuttu pois kaikki ilo ja nautinto. Sananlaskussa käsketään kätkeä onni jos sellaisen saavuttaa ja siinä samassa tulee helposti kätkettyä kaikki tunteetkin, jotka alkavat valua sisäänpäin ja myöhemmin tulevat näkyville vihana ja katkeruutena. Uusi sukupolvi ei niitä sananlaskuja kuuntele, vaan kirjoittaa uudet, elämänmyönteisemmät.

Niin kuin meidänkin pitäisi kirjoittaa. Ei se ole liian myöhäistä. Kuinka paljon nautinnollisempaa ja iloisempaa elämämme olisi jos vaientaisimme ankeuttajan viereltämme ja itsestämme. Negatiivisuus on syöpä, joka leviää hoitamatta koko ympäristöön. Ei sellaiseen tarvitse sopeutua. Juhannuksen jälkeen tulee kesä, eikä syksy.

Tänä kesänä aion ostaa itselleni mauttoman isot aurinkolasit, sellaiset sopivan perverssillä tavalla tyylikkäät. 

Kommentit (4)

Isoäiti
1/4 | 

Sami, olen elänyt Ankeuttajan kanssa yli 30 vuotta ja allekirjoitan täysin sen, että ilma loppuu. Koskaan en ole kuvitellut muuttavani ketään, itsenikin muuttaminen itsenäiseksi on ollut vaikeaa. Lähtöäkin olen miettinyt, mutta en ole toteuttanut. Ankeuttaja ei ole tappanut minua, ei vahingoittanut lapsiamme eikä lopettanut ankeiluaan. Olen oppi(nut)massa, että on monenlaisia ihmisiä. Olen itse oman elämäni eläjä ja siinä ymmärryksessäni voin jättää Ankeuttajan kommentit omaan arvoonsa. Ne vähenevät ja muu lisääntyy, kun itse suhtaudun niihin turhana höpinänä. Ei ankeinkaan ole pelkästään ankea. Lapset, joille en valinnut tietoisesti ankeaa isää, ovat oppineet elämästä ja ihmisistä paljon. Erilaisenakin voi elää ja ankean kulttuurin siirtymisen voi katkaista. Lapsenlapset eivät elä ankeassa kodissa. Voi myös lähteä ja suosittelen lähtemään, kun voimat eivät riitä. Oman elämän eläminen yhdessä toisen kanssa on raskasta, mutta on siinä myös omat puolensa, jotka kasvattavat. Aina ei myöskään elämäntilanne tai muut elämässä olevat asiat puolla eroamista. Sutta karkuun lähtiessä saattaa tulla karhu vastaan.  

63v ja pikkusen normaalia iso...
3/4 | 

Eka artikkeli jonka tänä aamuna luin (vähän silmät unesta sikkuraisina vielä).  Tästä  tekstistä tuli hyvä mieli sain hyvää potkua alkavaan päivään.  Enkä taida nyt muuta lukeakaan vaan menen keittämään kunnon juhlamokat.

MSM
4/4 | 

Olen kasvanut ankeuttajan kanssa ja nyt aikuisena naurattaa, kun kuuntelen sitä negatiivisuutta. Joskus huomautan hänelle, että huomasitko miten sanoit? Mutta taidan vain loukata häntä. Jätän ne kommentit omaan arvoonsa ja sanon ankeuttajan kommentin perään: Mutta talven jälkeen tulee aina kevät!

Vierailija
5/4 | 

Minäkin olen koko ikäni kuullut ankeuttajilta kaikenlaista, josta olen huomannut tulleeni itsekin välillä negatiivisemmaksi. Onneksi olen vielä enemmän positiivinen ihminen kuin negatiivinen. Taistellaan yhdessä ankeuttajia vastaan!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Mies. 40. Nimeksi he antoivat Sami Minkkinen. Hyvä nimi. Kirjailen kokemuksia parisuhteesta. En pysty pitämään sisälläni. Pursuavat yli.

Seuraa somessa
Facebook

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla