Tunnen erään rohkean naisen. Hän on viidenkymmenen paremmalla puolella. Lapset ovat lentäneet jo pesästä. Lasten muuton jälkeen nainen jäi kaksin miehensä kanssa. Hän oli ollut miehen kanssa yhdessä nuoruudesta asti. Se tavallinen tarina. Nainen ja mies tapaavat nuorena. Pian mennään avioon. Syntyy lapsi. Syntyy toinen lapsi. Nainen on kotona lapsien kanssa. Mies tuo leipää pöytään. Syntyy vielä kolmas lapsi. Nainen huomaa jääneensä lasten kanssa kotiin moniksi vuosiksi. Hän hoivaa lapsia ja kotia. Mies käy töissä. Elämä rullaa tasaisesti eteenpäin.

Lasten muuton jälkeen naisen elämään tulee ensin tyhjyys. Tyhjyyden jälkeen helpotus. Helpotuksen jälkeen hämmennys. Nainen huomaa alkavansa nauttia omasta ajasta. Hän tajuaa, että ei ole harrastanut mitään vuosikymmeniin. Ei ole elänyt itselleen vuosikymmeniin. Nainen alkaa meikata ja käydä kampaajalla. Ilmoittautuu tanssikurssille. Perheenäidin sisältä alkaa kuoriutua nainen. Nainen, joka on ollut piilossa jopa häneltä itseltään. Mies huomaa muutoksen. Ei pidä siitä. Sanallistaa sen sanomalla naiselle, että koti on alkanut näyttää likaisemmalta. Hän alkaa syyllistää naista siitä, että nainen on alkanut harrastaa ja käydä ulkona.

Yhtäkkiä mies sairastuu. Mies jättäytyy töistä ja jää kotiin. Miehellä on kipuja. Sairaus ei ole tappava, mutta se vaatii hoivaamista. Nainen huomaa jääneensä taas hoivaajaksi. Lapsien sijaan hoivattavana on hänen miehensä. Nainen ahdistuu. Juuri kun hän on alkanut itsenäistyä ensimmäisen kerran elämässään, hänen hoivaamista jälleen tarvitaan. Nainen itkee iltaisin yksinäisyyttä. Hän kaipaa rakkautta enemmän kuin koskaan. Hän ymmärtää, että on antanut elämässään selvästi enemmän kuin on saanut takaisin. Hän on tottunut siihen, että häntä enemmän tarvitaan kuin rakastetaan. Nyt hän itse kaipaa rakkautta, jota ei kuitenkaan saa. Nainen alkaa jättää aamuisin meikkaamatta ja lopettaa tanssiharrastuksen. Hän piilottaa naisen itsestään ja ottaa hoivaajan esille. Siinä roolissa hän on tottunut jo vuosia olemaan.

Pian nainen huomaa, että hän ei pysty enää siihen. Hän kokee syyllisyyttä, että edes harkitsee sairaan miehensä jättämistä. Eihän nainen sellaista voisi koskaan tehdä. Naisen rooli on pitää huolta. Nainen kertoo ja kirjoittaa, että pelkää loppuelämänsä valuvan hukkaan. Hän kokee, että hänellä olisi vielä paljon annettavaa. Paljon elämänhalua, jota ympärilleen valuttaa. Mieheltä hän ei rakkautta saa. Ei saanut silloinkaan, kun mies olisi sitä pystynyt antamaan. Lasten asuessa kotona, nainen ei voinut harkitakaan lähtemistä. Nyt sairaan miehen vaimona, nainen ei voi harkitakaan lähtemistä. Paitsi, että nainen ei voi enää olla harkitsematta. Hän ymmärtää elämän rajallisuuden. Hän ei halua uhrautua. 

Nainen sanoo miehelle lähtevänsä. Mies ei ymmärrä naisen päätöstä. Hän tekee lähtemisen mahdollisimman vaikeaksi. Hän saa ystävät ja sukulaiset puolelleen. Naisesta tehdään itsekäs ja julma. Saatanasta seuraava. Minkälainen nainen jättää sairaan miehensä yksin. Nainen pakkaa tavaransa ja lähtee. Hän kertoo ja kirjoittaa vuokranneensa kaksion. Hän saa puhelimeensa viestejä ja soittoja, joissa häntä haukutaan ja solvataan. Nainen sanoo tuntevansa syyllisyyttä, mutta tehneensä oikein. Hän alkaa sisustaa asuntoaan näköisekseen. Alkaa taas meikata ja käydä tanssitunneilla. Hänestä syntyy nainen, joka hän ei ole koskaan uskaltanut olla, mutta jonka läsnäolosta hän nauttii päivä päivältä enemmän. Eikä hän ole vasta kuin vähän yli viidenkymmenen. Kokonainen elämä edessä.

Nainen kertoo ja kirjoittaa, että jos hän olisi ollut alusta pitäen itsekkäämpi ja uskaltanut elää myös itselleen, lopputulema olisi voinut olla erilainen. Hän myöntää osuutensa siihen, että ei uskaltanut astua roolinsa sisältä näkyviin, koska äitiys ja naiseus ei ole toisiaan poissulkevia. Yhtäkkinen muutos oli liian raju. Nainen sanoo, että hän haluaa olla hoivaaja, mutta enemmän silti nainen. Hän sanoo nauttivansa yksinolemisesta. Mutta ei sulje pois vaihtoehtoa, että saa jonkun rinnalleen. Kunhan se joku ei aseta häntä rooliin, vaan yksinkertaisesti vain rakastaa. Hänen aviomiehensä ei tarvinnut elämäänsä rakastajaa, vaan hoivaajaa. Nainen sanoo kaipaavansa elämäänsä ensimmäisen kerran rakastajaa. Hän on 54-vuotias ja hänellä ei ole koskaan vielä sellaista ollut. Ja jos rakastaja on tarpeeksi hyvä, hän saa jäädä seuraavaksikin yöksi, viikoksi, vuodeksi tai vaikka sinne kuolema meidät erottaa lopputeksteihin asti. Yhdessä he voivat sitten hoivata ja rakastaa toisiaan.

Teksti on omistettu rohkealle naiselle. Kiitos. Minä haluan sanoa sinulle, että ole armollinen itsellesi, älä koe syyllisyyttä. Sinä ansaitset kaiken hyvän. Niin kuin lähestulkoon me kaikki. Minä ihailen rohkeuttasi. Se tekee sinusta enemmän naisen kuin mikään muu. Rohkea nainen on ihan parasta. Toivottavasti löydät rakastajan, joka rakastaa sinua niin kuin sinä haluat.

Viime aikoina on uutisoitu, että yli viisikymppisten avioerot ovat yleistyneet selvästi. Alkakaamme elää jo hyvissä ajoin niin, että asiaan tulee muutos.

Me emme ole rooleja, vaan ihmisiä. Ihmisiä, jotka kaipaavat kaikkein eniten, että meitä rakastetaan. 

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Jos jätetään tarinasta pois miehen sairastuminen niin se tavallisin päätös useimpiin tämänkaltaisiin parisuhteisiin on että mies löytää jossain vaiheessa rinnallee uuden naisen ja haluaa eron. Ja tämä uusi nainen on juuri sellainen jonkalaiseksi hän ei exäänsä halunnut. Itsestään huolehtiva, meikkaa ja käy säännöllisesti kampaajalla, pukeutuu viimeisien trendien mukaan, harrastaa kaikkea sitä mitä vaimo olisi halunnut harrastaa jos ei olisi uhrautunut perheensä vuoksi.

Vierailija
2/5 | 

Kylläpä kolahti. Kuin minä, sillä erotuksella että olen vasta kolmikymppinen.

Happy
3/5 | 

Kiitos tästä, loistavasti ja ytimekkäästi kirjoitettu niin monen naisen elämänkulku. Kaikki vaan eivät ole yhtä rohkeita, valitettavasti. Etenkin miehen ja nuoren miehen kirjoittamana hienosti tehty. Olet oivaltanut oleellisen, äitiys/hoivaavuus ja naiseus eivät sulje pois toisiaan, vaikka monille naisille niin käy. Miehen kannattaa kaikkien vuoksi tukea vaimon naiseutta, sillä yksin sen puolesta taisteleminen käy raskaaksi. Toivon tällekin naiselle happy endiä.

Vierailija
4/5 | 

Minun mies petti minua, koska ei saanut mielestään tarpeeksi seksiä kotona, annoin anteeksi koska rakastin ja rakastan, nyt on seksiä enemmän... Mutta kun muutuin minäkin pettämisen paljastuttua meikkaavaksi, lenkkeileväksi naiseksi, (laihduin yli 10 kg) mies alkoikin syyttämään minua pettämisestä! Toista miestä ei ole ikinä meidän yli 14 vuoden suhteen aikana ollut, en ole edes harkinnut! Nyt mietin lähdenkö sen vuoksi että syytellään koko ajan sellaisesta mitä ei ole edes tapahtunut? Alkaa se pidemmän päälle vit****maan!

Vierailija
5/5 | 

Kiitos Sami tästä blogitekstistä! Kolahti ja kovaa. Olen alle 30-vuotias kolmen pienen lapsen äiti. Tykkään hoitaa lapsiani kotona, mutta silti jokin epämääräinen ahdistus hiipi kesän aikana sisälleni. Päätin lähteä opiskelemaan. Mieheni olisi halunnut että olisin pysynyt kotona. Sydän syyllisyydestä raskaana olen aloittanut opiskeluni. Ja nauttinut jokaikisestä aamusta kun olen saanut lähteä kouluun ja harjoitteluun. Tämä tekstisi kevensi taakkaani huomattavasti! Kiitos! 😘

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Mies. 40. Nimeksi he antoivat Sami Minkkinen. Hyvä nimi. Kirjailen kokemuksia parisuhteesta. En pysty pitämään sisälläni. Pursuavat yli.

Seuraa somessa
Facebook

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla