Kaksikymppisenä tärvelin yhden ihmissuhteeni mustasukkaisuuteen. Se oli luonteeltaan sellaista nuoren miehen omistushalua, tolkutonta kontrolloimista. Soitin perään hänen ollessa baarissa muka kysyäkseni, että onko kaikki hyvin. Varmistussoittojahan ne olivat, että hän on siellä, missä sanoi olevansa. Vastaamatta jättäminen sai aikaan sisäisen hyökyaallon. Ajatus karkasi pahimpaan mahdolliseen skenaarioon.

Minulla on ihana tyttöystävä. Minä rakastan häntä. Mustasukkaisuus voisi tehdä suhteestamme mahdottoman. Tälläkin hetkellä olemme eri kaupungissa. Voisihan sitä antaa ajatuksen lähteä harhailemaan pelottaviin mielikuviin. Voisi antaa ajatukselle vallan, että jossain nurkan takana on olemassa minua parempi.

Tulee minulle hetkittäisiä mustasukkaisuuden tunteita. Ne liittyvät juuri niihin hetkiin, jolloin en ole hänen seurassaan. Hänen kanssaan liikkuessa minusta tuntuu hyvältä, että hän saa huomiota. Koska se ei ole minulta pois. Annanhan sitä itsekin hänelle ja saan takaisin. Ehkä omat mustasukkaisuuden tunteeni liittyvät huomion saamiseen? Siihen, että hän antaa sitä toisille tilanteessa, jossa minäkin kaipaisin sitä. Vaikka se hänen antamansa huomio ei olekaan ihastumista tai seksuaalista, niin se ei ole minulle annettua.

On sanottu, että mustasukkaisuuden tunne on silloin voimakkaampaa, kun ei tunne olevansa parisuhteessa turvassa. Eihän vahvassa parisuhteessa tarvitse pelätä asemansa puolesta. Se jopa mahdollistaa pienen leikkimielisen kujeilun, kokeilun ja flirtin. Eikä se hyvä itsetuntokaan pahitteeksi parisuhteessa ole. Pahimmissa mustasukkaisuuden hetkissä voi miettiä, että juuri sinut on valittu. Antakoot muut kauniita katseita ja sanoja, mutta on vain yksi joka saa rajattoman rakkauden ja luvan koskettaa.

Helsingin Sanomien artikkelissa: ”Kun luottamus katosi”, Tiina 34v. kertoo omasta mustasukkaisuudestaan. Tarinassa Tiina kertoo jääneensä miehensä huomiotta. Hänen miehensä esimerkiksi kehui vuolaasti monien naisten ulkonäköä, kehumatta koskaan Tiinaa. Lisäksi Tiinaa häiritsi miehen jokailtainen surffailu tuntemattomien naisten Facebook-profiileissa. Työpaikkansa juhliin mies ei koskaan Tiinaa mukaan ottanut, vaikka puolisot oli juhliin kutsuttu ja miehen työkaverien puolisot olivat juhlissa mukana. Tiina ei kertomansa mukaan sinänsä heti epäillyt, että miehellä olisi toinen nainen, mutta huomioimattomuus sai aikaan vakavavia mustasukkaisuuspuuskia.

Tässäkin asiassa pitäisi uskaltaa avata suunsa. Kertoa vaikeista tunteistaan sille toiselle. Sanoa rehellisesti jos kokee jääneensä toiseksi tai vähemmälle huomiolle kuin haluaa. Mustasukkaisuuteen auttaa myös avoimuus. Se, että ei lähde peittelemään saamaansa huomiota. Salailu ja toimiminen toisen selän takana ei johda koskaan hyvään lopputulokseen. Pitää uskaltaa olla rehellinen. Sitä taitoa meidän jokaisen on syytä opetella entistä enemmän.

Enää en tärvele parisuhdettani mustasukkaisuuteen.

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Mustasukkaisuus ei sinänsä oo paha asia, mutta jos on liiankin mustis niin ei sekhään hyvä oo. Ite asumme poikaystävän kanssa eri kaupungeissa ja joskus työkuvioiden yms takia ei nähä niin usein. Tekstailemme ja soittelemme toisillemme lähes päivittäin

Omenapuuro
Liittynyt8.5.2017
2/2 | 

Mustasukkasuun on mun mielestä vähän sellanen tunne, että jos sitä tuntee, niin ei luota. Pian exän mielestä se ilmeisesti tarkoittaa, että rakastaa ja välittää, kun on mustasukkainen.

Olinhan minä hänestä mustasukkainen, mutta päätin olla näyttämättä sitä, koska halusin luottaa häneen. Luulen, että hän on ollut luottamukseni arvoinen. Olisi ilmeisesti pitänyt näyttää se mustasukkaisuus jotenkin. Kieltämällä menemästä firman pikkujouluihin? Kieltämällä menemästä poikien kanssa leffaan? Kiukuttelemalla, kun puhelimessa on naispuolisten työkavereitten numeroita? Kiukuttelemalla, kun hänellä oli kaksi kertaa vuodessa pienemmän työ- ja ex-työkavereitten kanssa saunailta joko meillä (minä ja lapset tarkoituksella mun porukoilla Oulussa) ja myöhemmin naispuolisen ex-työkaverin luona?

En tiedä, miten olisi pitänyt olla mustasukkainen, jotta se hänestä olisi tuntunut imartelevalta. Itse en kokenut hänen mustasukkaisuuttaan mukavana. Kerroin, että minusta se tuntuu siltä, ettei hän luota minuun. Ja jos hän ei luota minuun, niin miten minä koskaan menen mihinkään ilman häntä? Miten hän voi olla varma, etten hyppää seuraavan vastaantulijan kanssa sänkyyn tai flirttaile kaikkien työkavereitten kanssa? Kyllä hän ymmärsi, miksi minusta tuntuu epäluottamukselta, mutta ei se estänyt häntä olemasta mustasukkainen.

Mustasukkaisuus siis voi pilata pitkän avioliiton. Sillä, ettei sitä ole. Pian ex-miehelle se tuntui kertovan, etten halua häntä enää seksuaalisesti. Ilmeisesti muut tavat eivät hänelle merkanneet mitään tai hän ei pitänyt niitä välittämisenä tai haluamisena. Tuntuu, että minulla on paukut loppu hänen ymmärtämisekseen ja miksi edes haluaisin ymmärtää häntä? Minä en enää ole hänelle mitään muuta kuin hänen lastensa äiti. En edes kaveri. Hän on loukannut minua todella syvästi ja aivan varmasti pääsen tästä eteenpäin joskus.

Mustasukkaisuus. Siitä pitää pystyä puhumaan. Jos se on ongelma, siitä täytyy päästää eroon tai ainakin sen vaikutuksia pitää pystyä minimoimaan. Toisen kyttääminen ja perään soittelu ei kovin monestakaan tunnu hyvältä. 

Olin minä sen verran tiedonhaluinen (hän ei tajunnut sitä mustasukkaisuudeksi), että lähetin hänelle kyllä yleensä viestin tai kaksi, kun oli siellä saunaillassa, ja kyselin kuulumisia. Yleensä vastaus tuli parin kolmen tunnin päästä jos silloinkaan. Kiukutti. Olisi siis pitänyt kertoa se hänelle. Ehkä kerronkin. Että en ollut täysin tunteeton. Muuten vaan sanoin iltaisin (en joka ilta enää vuosiin), että rakastan häntä. Se ei siis meinannut mitään. Olisi pitänyt soitella perään ja tivata, että kenen kanssa olet!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen Mies. 40. Nimeksi he antoivat Sami Minkkinen. Hyvä nimi. Kirjailen kokemuksia parisuhteesta. En pysty pitämään sisälläni. Pursuavat yli.

Seuraa somessa
Facebook

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram

Sisältö jatkuu mainoksen alla