Kun nivelvaivani olivat pahimmillaan ja en ollut vielä saanut diagnoosia tai varsinkaan toimivaa lääkitystä, päätin kokeilla ruokavalion muutosta vaivojeni hoitoon. Sairaanhoidossa hyvin vähän neuvotaan, mitä ruoka-aineita kannattaisi kokeilla sairautensa hoitoon, joten potilaan pitää olla melko aktiivinen itse. Aloin etsimään tietoa, mikä auttaisi.

Ruokavalio ei syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa

Toisaalta myös etsin apua mielialan laskun hoitoon. Yllätyksekseni huomasin, että suositukset olivat hyvin samanlaisia nivelvaivojen hoitoon ja mielialan nostoon. Painotan, ettei ruokavalio syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa. Kokeile, jos jokin näistä kävisi sinulle! Osan tiedoista olen saanut artikkeleista, osan ruoka-aineista olen itse huomannut auttavan. Pääsääntönä voi tietenkin sanoa, että terveellinen ruokavalio auttaa aina mielialan hoidossa.

Kokeile näitä:

Persilja. Paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Auttaa ruuansulatuksessakin, ja vatsan hyvällä toiminnalla ja mielialalla on tutkitusti selkeä yhteys. Sisältää antioksidantteja ja siksi vähentää tulehdusta nivelissä. 

  • Antioksidantit suojelevat ja puhdistavat elimistöämme. Ne vaikuttavat tulehduksia vähentävästi ja ehkäisevästi. Useat vihannekset ja marjat sisältävät antioksidantteja.

Mustikka. Marjat yleisesti, mutta varsinkin mustikka, näyttävät auttavan niveloireisiin. Mustikka auttaa vatsan toimintaa ja vähentää tulehduksia. Minä käytin vielä raakamustikkajauhetta, jossa mustikan sisältämät terveelliset ainesosat ovat tiiviissä muodossa.Laitoin sitä esimerkiksi teen ja smoothieiden sekaan.

Granaattiomena. Erikoinen hedelmä, mutta auttaa tehokkaasti tulehdusten hoitoon. Tämä hedelmä suojaa myös nivelrikolta. Sisältää paljon antioksidantteja. Varo, tämän hedelmän mehu on aika sotkevaa!

Granaattiomena

Aprikoosi. Hyvin vitamiinipitoinen. Estää myös väsymyksen tunnetta, mitä usein kokee ollessaan alakuloinen.

Parsa. Paljon kuituja, joten vaikuttaa vatsan toimintaan tehokkaasti. Sisältää myös paljon antioksidantteja. Vähentää nivelturvotusta. 

Inkivääri. Tämän taitavat tietää kaikki. Vähentää tehokkaasti tulehduksia. Huomasin vaikutuksen lähes välittömästi. Melko voimakkaan makuinen.

Selleri. Tämä on superfoodia vailla vertaa. Se vähentää tulehduksia, poistaa nestettä ja edistää ruuansulatusta. Nivelkivut voivat vähentyä huomattavasti. Tämä on yksi ehdoton ykkössuositukseni. Myös painonpudottajien suosikkiruoka-aine. Vinkki: varsiselleri on varsin maukkaan makuinen!

Kurkuma. Ehkäisee tulehduksia ja lievittää nivelkipuja. Edistää ruuansulatusta. Tätä on käytetty jo pitkään lääkekasvina. Hyvänmakuinen mauste.

Lehtikaali. Nostaa puolustuskykyä ja laskee tulehduksia. Kaali vähentää myös stressiä. Huomoi, että liikaa syötynä voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Pinaatti. Edistää ruuansulatusta. Vahvistaa myös lihaksia (kuten Kippari-Kallekin tietää). Voitelee tehokkaasti niveliä. 

Kurkku. Kurkussa on todella paljon vettä, joten se nesteyttää tehokkaasti ja tehostaa vatsan toimintaa. Tällä on tutkitusti selkeä vaikutus mielialaan. Suojelee vitamiinien takia tulehduksilta ja lieventää nivelkipuja. 

  • Vinkki: varsiselleri-kurkku-ananas-hunaja -smoothie on aivan upean raikas ja hyvänmakuinen välipala.

Papaija. Tämä hedelmä poistaa tehokkaasti nesteitä nivelistä ja ruuansulatuskanavista sekä sisältää paljon antioksidantteja. Vähän vaikea löytää kaupoista välillä.

Papaija
 
  • Vinkki: Ruuan valmistus ja kauniiden hedelmien käsittely ja maukkaiden smoothieiden juominen jo itsessään kohentavat mielialaa. Ihminen on kokonaisuus; kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokeile ruuanlaittoa mielialalääkkeenä.

 

Lähteet:

Askel terveyteen ja tämäkin artikkeli

Antioksidantit.com

Anna-lehti ja tämäkin artikkeli.

Iltalehti

Nainen.com

Et-lehti

Mtv3 Terveys

Kohokohta.com

 

Tämä on lukijan toivepostaus. Minulle voi aina laittaa toiveita, mistä aiheista haluaisitte lukea. Laita viestiä rohkeasti!

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuvat: Pixabay

Kommentit (2)

Rajansa kaikella vastaanotolla...
1/2 | 

Se miksi ruokavalio ei ole lääkärissä käynnillä osana "hoitavaa lääkitystä" on se että halutaan ehkä keskittyä siihen akuuttiin vaivaan. Yleissivistys ja tiedonhaku taidot auttavat sitten mainitsemassasi ongelmassa.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Tottakai lääkärin päätehtävä on etsiä diagnoosi ja toimiva hoito. On silti todella kummallista, ettei minkään sairauden hoidossa mainita ruokavalion merkitystä. On kuitenkin aivan ilmiselvää että ruokavaliolla on hurja merkitys monen sairauden hoidossa. Joskus se auttaa jopa paremmin kuin lääkkeet. Lääkärin tehtävä toki ei ole antaa mitään suosituksia mihinkään, mutta voisi silti olla paikallaan, että vinkkaisi, mikä monilla auttaa, ja mistä löytää tietoa. Itse olin todella huonossa kunnossa, en saanut lääkitystä tai diagnoosia ja siinä kunnossa aloin itse etsimään tietoa, koska tuntui, etten jaksa eteenpäin ilman edes jotain apua. Ja kappas, ruokavalio auttoikin särkyihin ja oireisiin. Minusta tässä on epäkohta, johon voisi panostaa.

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla