Sain talouteni kuntoon, kun ymmärsin, mihin kaikkeen minulla meni rahaa. Kuva: Pixabay

Minulta on pyydetty postausta, jossa kerron tarkemmin, miten sain rahat riittämään pienten tulojen ja isohkojen lainamaksujenkin kanssa. Taustalla minulla oli fyysinen ja henkinen romahdus, josta pääsin kovalla työllä eteenpäin. Nyt kerron, miten sain talouteni kuntoon.

Taulukko, joka kertoo raa'asti tulot ja menot

Taulukon teko on yksinkertaista. Excel- ja muille laskentataulukolle löytyy nopeasti ohjeita Googlesta, jos kaavojen tekeminen ei ole tuttua ennestään. Myös valmiita taulukkopohjia löytyy tällaista taloussuunnitelua varten.

Tee joka kuukaudelle oma taulukko.

  1. Laita ensimmäiseen sarakkeeseen tulot allekkain. Näitä voivat olla palkkatulot, kirppistulot, lapsilisät, elatusmaksut, muut tuet. Laske kaavan avulla kaikki tulot yhteen. 
  2. Toiseen sarakkeeseen kaikki pysyvät menot: vuokra, sähkö, netti, puhelin, vakuutukset, jne. Laske kaavan avulla kaikki pysyvät menot yhteen.
  3. Laske kaavan avulla: Tulot miinus pysyvät menot. Näet, paljonko vaihtuviin menoihin jää käytettävää.
  4. Seuraavaan sarakkeeseen: vaihtuvat menot. Näitä voivat olla vaatteet, parturi, herkut, alkoholi jne. Omana tärkeänä menonaan ovat ruokaostokset. 
  5. Tee kaava, joka vähentää pysyvien menojen jälkeisestä rahamäärästä vaihtuvat menot. Näin käytettävä summa vähenee koko ajan, kun menoja tulee. Käytettävissä oleva rahamäärä kannattaa merkata taulukkoon vaikka punaisella.
  6. On tärkeää, että laitat kaikki ruokaostokset ja muut ostokset heti taulukkoon. Tämä on aluksi vähän työlästä, mutta näin näkee selvästi, mihin raha menee ja paljonko sitä on jäljellä. Näin voi suunnitella, mihin rahaa voi kuukauden aikana vielä käyttää. 

Tässä vielä esimerkkitaulukko kuvana:

Tämä on äärimmäisen helppoa. Käytettävän rahan määrä vähenee, kun laitat taulukkoon jokaisen ostoksen erikseen. (Kuvassa  olevat ruokaostokset tietenkin vielä lisääntyvät, kun kuukausi etenee.) Samalla myös voit seurata, paljonko sinulla menee mm. herkkuihin, alkoholiin, vaatteisiin ja ruokaan. Minut tämä taulukko herätti huomaamaan, miten paljon turhaan rahaa meneekään.
Näin pystyy vähitellen suunnittelemaan talouttaan etukäteen, eivätkä laskut tule yllätyksenä.
Seuraavan kuukauden taulukkoa kannattaa täyttää jo etukäteen. Laskut voi täyttää heti taulukkoon, jolloin tietää konkreettisesti, paljonko rahaa on laskujen jälkeen käytettävissä. Näin pystyy vähitellen suunnittelemaan talouttaan etukäteen, eivätkä laskut tule yllätyksenä.

Tämän taulukon avulla myös näkee muutaman kuukauden jälkeen, paljonko ruokaan menee rahaa. Jos summa tuntuu isolle, voi miettiä, miten sitä voisi pienentää. Ostaako kerralla enemmän mutta käy kaupassa vähemmän, jolloin heräteostokset vähenevät, vai vaihtaako kenties halvempaan kauppaan?

Voi tuntua tyhmälle tehdä tällaista taulukkoa. Kyllä minä tiedän, paljonko minulla menee rahaa ruokaan, vaatteisiin ja herkkuihin. Mutta tiedätkö OIKEASTI?

Voi tuntua tyhmälle tehdä tällaista taulukkoa. Kyllä minä tiedän, paljonko minulla menee rahaa ruokaan, vaatteisiin ja herkkuihin. Mutta tiedätkö OIKEASTI? Kuinka usein tulee napattua take away -kahvi Ärrältä, suklaapatukka ruokaostosten päälle tei heräteostos vaatekaupasta? Näistä tulee nopeasti hurjia summia kuukaudessa. Oman rahan käyttönsä tuominen näin näkyväksi itselleen on silmiäavaavaa ja avain oman taloutensa suunnitteluun.

Vinkki: Tämä rahankäyttömalli kannattaa opettaa jo kouluikäiselle lapsellekin. Menojen suhteuttaminen tuloihin on kaiken rahankäytön a ja o, mikä on hyvä oppia pikemmin kuin liian myöhään.

Lue myös: 
Jouduin velkakierteeseen jo hyvin nuorena
Vinkkini vatsan hyvinvoinnin edistämiseen
Liikunta kannattaa aloittaa heti!

Tämä taulukko konkreettisesti pelasti talouteni. Kehotan kokeilemaan. Kysy minulta lisäapua taulukon laadintaan!

Terveisin, Etä-äiti

Kommentit (5)

Vuoden Äiti
1/5 | 

Todella tärkeä aihe. Tässä ylivelkaantumisen ja pikavippien maassa oman talouden hoitamisesta ei puhuta liikaa. (Joo, aina ei voi vaikuttaa kaikkeen, mutta usein voi.)

Itse aloin ihmetellä tuossa vuosi(?) sitten, miksei mun säästötilille enää kerry rahaa. Ajattelin, että kyllä se asia siitä itsekseen korjaantuu, että on nyt vaan ollut isoja menoja... Ja niin olikin ollut. Mutta se ei ollut ainoa syy. Olin alkanut pikkuhiljaa huomaamatta käyttää rahaa mm. ulkona syömiseen enemmän kuin ennen, koska se oli niin vaivatonta. Tutun kahvilan omistaja sanoi kerran, että saan toisen teekupin ilmaiseksi, koska olen vakioasiakas. Se herätti minut. 

Säästämään pyrkiminen kannattaa myös. (Joo, aina ei voi, mutta yrittää kannattaa.) Pienikin summa kuussa kerryttää kriisikassaa. Minulla on kaksi säästötiliä, joista toiselta voi hätätilanteessa nostaa rahaa nettipankissa, mutta toiselta nostaminen vaatii konttorissa käynnin. 

täh?
2/5 | 

Mitenkä sulla on tuossa taulukossa elatusmaksua 200€ vaikka olet aiemmin kertonut että ette sellaista maksa ja että lapsilisäkin jaetaan puoliksi? 

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Taulukko on siis ihan esimerkkitaulukko, ja luvut eivät ole kenenkään tosiasiallisesta elämästä. Ne on keksittyjä, tarkoitus vain näyttää, miten taulukko toimii.

Terveisin, Etä-äiti

JayJay
3/5 | 

Aloin tehdä vastaavaa, kun olin kotihoidontuella eli tulot todella pienet ja edelleen teen, vaikka olen töissä ja rahatilanne parempi. Minusta on kiva tietää, mihin rahat menee. Oma kulutus pysyy paremmin hallussa ja rahaa jää enemmän säästöön.
Kotihoidontuella ollessa avasin myös erikseen laskuja eli kiinteitä kuluja varten minulla on erikseen oma tili. Sinne menee suoraveloituksella käyttötililtä kuukauden laskuihin tarvittava summa. Kaikki laskut menevä e-laskuina sieltä. Jaan isommat harvemmin maksettavat laskut, kuten vakuutusmaksut, kuukautta kohden ja siirrän joka kuukausi niitä varten saman summan laskutilille. Näin joka kuukausi menee laskuihin saman verran rahaa, eikä tarvitse miettiä, että missä kuussa se iso vakuutuslasku tulikaan, eikä toisaalta tarvitse maksaa vakuutusyhtiölle isompaa maksua sen vuoksi, että haluaa jakaa laskut moneen osaan. Tykkään tästä kovasti, jotenkin koen erillisen laskutilin ihanan huolettomaksi, kun kaikki käyttötilillä oleva raha on oikeasti käytettävissä. Minulla on myös erillinen säästötili, jonne siirrän joka kuukausi vähän pahan päivän varalle, jolloin isommat yllättävät menot eivät kaada taloutta.

Vierailija
4/5 | 

Kiitos paljon tästä :) elän turhan tuhlaavasti. Aiempana kommentoinut on vähän hassu kun luulee, että todella laitat omat oikeat tulosi ja menosi julkiseen blogiin. Koita jaksaa näiden arvostelijoiden keskellä. ❤

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla