Minulla on krooninen nivelsairaus, jonka takia olen solusalpaajalääkityksellä. Tuo lääke aiheuttaa voimakasta pahoinvointia. Kukapa ei olisi kuullut kemoterapiahoidoista, jotka vetävät potilaat todella huonovointisiksi. Siksi lääkärin kanssa päätimme kokeilla samaa lääkettä, mutta pistettävässä muodossa. Joillakin se helpottaa pahoinvointioireita.

Toiveikkaana siis vaihdoin lääkemuotoa ja toivoin, että sunnuntait helpottuisivat. Joudun ottamaan lääkkeen lauantai-iltana, koska tämä on ainut mahdollinen päivä ottaa se. Seuraava päivä on niin hankala pahoinvoinnin takia, etten voi ottaa sitä työpäivää edeltävänä iltana. Siksi lapsiviikkoina sunnuntait lasten kanssa ovat hankalia, joskus enemmän, joskus vähemmän, koska käytännössä makaan sängyssäni ja koetan pitää oksennusta sisälläni. Lisäksi minua huimaa ja päätä särkee. Ei mikään ihanteellinen olo olla läsnä lapsillensa.

Vaikka koenkin huonoa omatuntoa siitä, etten voi olla sunnuntaisin lapsilleni ihan se paras mahdollinen äiti, ei minulla ole muutakaan vaihtoehtoa kuin ottaa tuo lääke. Ilman sitä olisin todella huonossa kunnossa, koska se on ainut lääke, joka on purrut nivelkipuihini. Lapseni ovatkin jo vähitellen oppineet, että välillä minulla on huono olla ja se johtuu lääkkeestäni.

Etäpoikani on ottanut tilanteen enemmän kuin hallintaansa.

Vastikään 14-vuotta täyttänyt etäpoikani on ottanut tilanteen enemmän kuin hallintaansa. Hän on useimmiten luonani ne viikonloput kuin nuorimmaisenikin on. Yleensä kovin aamu-uninen teinini jaksaa sunnuntaisin nousta kohta 4-vuotiaan kuopukseni kanssa aamulla ylös ja laittaa lastenohjelman päälle, valmistaa aamupalaa ja pitää seuraa veljelleen samalla kun minä toivon sängyssäni pahanolon väistyvän nopeasti. Joskus olo helpottaakin jo aamupäivän aikana, mutta esimerkiksi viime sunnuntaina olin täysin rampautunut pitkälle iltapäivään asti. Vaikka tuo kuinka ahdistaakin, sille tilanteelle vain en voi mitään.

"Voin lähteä veljen kanssa ulos, auttaisiko se", teini kysyi minulta viime sunnuntaina. Hän puki veljen ulkovaatteisiin ja vietti aikaa ulkona, vaikka tiedän, ettei tuo ihan hänen lempipuuhaansakaan ole. Lisäksi hän käy usein nuorimmaiseni kanssa kaupassa, jos jotain tarvitsee ostaa ja en pysty käymään kaupassa itse.

Hän haluaa auttaa.

Olen sanonut, ettei hänen tarvitse huolehtia kunnostani, jaksan kyllä hoitaa ne pakolliset kotityöt, pakkohan se on. Ja kun kysymyksessä ei ole mikään hengenvaarallinen sairaus tai tila, poikani kyllä tietääkin sen ja ei ole huolissaan terveydestäni. Mutta hän tarjoaa apua minulle silti, mikä kertoo omaa kieltänsä siitä, miten paljon hän haluaa auttaa.

Jatkossa kenties löytyisi vielä jokin lääkemuoto, joka ei aiheuta minulle näin paljon vaikeuksia sivuvaikutustensa takia. Siihen asti olen todella kiitollinen ja onnellinen avusta, jota vanhempi poikani minulle antaa. Sunnuntaiaamut ovat huomattavasti paljon helpompia minulle, kun on joku auttamassa nuorimmaiseni kanssa. Ja hänen seuransakin auttaa oloani, vaikkei se pahoinvointia pois viekään.

Lue myös: MIten kertoa lapselle omasta sairaudesta?

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Kommentit (5)

Vierailija
3/5 | 

Käyhän tutustumassa SCD ruokavalioon googlaamalla. Erittäin vaativa toteuttaa, mutta tiedän henkilöitä jotka ovat saaneet hyvin hankaliin suolisto-oireisiin siitä apua. Näistä kun usein seuraa myös todella kivuliaita nivelkipuja, myös pistoshoidoista on päästy ruokavalion avulla eroon. Tietenkään tämä ei toimi kaikilla, mutta kannattaa edes lukaista asiasta enemmän. Tsemppiä hankalassa sairaudessa! Reipas teini sinulla <3

Vierailija
4/5 | 

Hei!

Solusalpaajille on vaihtoehtoja.
Biologiset lääkkeet ovat todella hyviä, mutta kalliita, minkä vuoksi niitä ei määrätä kovin helposti. Olen kokenut vastaavan pahoinvoinnin ja vielä samaisesta syystä kuin sinäkin, ja minulle lääkäri sanoi, että (koska kyse ei ole hengenvaarallisesta taudista) elämänlaatu ei saa merkittävästi huonontua yhtenäkään päivänä lääkityksen vuoksi. Ja puhun nyt nimenomaan kokemasi kaltaisesta pahoinvoinnista ja muista sivuoireista. Lääkevaihtoehtoja kyllä on ja hyvä lääkäri etsii sinulle sopivan.

Paljon voimia pahoinvoinnin ja sairauden vuoksi! Sinä vaikutat onneksi sissiltä, joka jaksaa :)

Annetar
5/5 | 

Hei! Oletko kokeillut pahoinvoinnin estolääkettä? Esim. Primperan voisi estää kuvotusta ja okswntamista.

Jaana72_
7/5 | 

Minulla on nivelreuma ja on kokeiltu kaikki mahdolliset lääkkeet.Sinoa josta tuli pahoja sivuoireita oli Trexan.Yritin sitä pillereillä ja pistoksia.Kerroin lääkärilleni,että en halua sitä enää käyttää.Silloin vaihtoehdoksi tuli biologinen lääke ja sillä mennään.Toki joutuu aina vuoden alussa maksamaan sen omavastuuosuuden eli reilut 600 e.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla