Kuva: Panu Pälviä

En aio enää lainata kenellekään rahaa. Olen aiemmin lainannut, ja minulla on tästä huonoja kokemuksia. Raha voi pilata ihmissuhteen.

Olen luonteeltani antelias ja haluan auttaa, jos vain osaan. Siksi olen aika anteliaastikin lainannut ystävilleni rahaa. Kerran jos toisenkin on käynyt niin, etten ole saanut rahojani takaisin. Vaikka pyysin monta kertaa, ei vastausta kuulunut. Alkoi tuntumaan pahalle pyytää ja puhua rahasta, joten jätin lopulta asian siihen. Eli käytännössä olin antanut rahaa enkä saanut niitä koskaan takaisin. Tuntui, että toinen alkoi syyttämään minua siitä, että aina muistutin lainasta. Tämä oli minusta lähes pöyristyttävää.

Tuntui, että toinen alkoi syyttämään minua siitä, että aina muistutin lainasta. Tämä oli minusta lähes pöyristyttävää.

Itselleni ei tulisi mieleenkään olla maksamatta lainaa takaisin, jos sitä toiselta joskus joutuisin pyytämään. Olen hyvin tarkka raha-asioistani johtuen menneisyyteni rahaongelmistani, joten tällainen käyttäytyminen on minusta hyvin outoa ja vastenmielistä. Hyväntahtoiset vakuuttelut, että tietenkin maksan takaisin heti kuin voin, eivät enää valitettavasti uppoa minuun.

Raha on asia, joka ei ole elämässäni itsestäänselvyys. Tiedän, mitä on elää vähävaraisena, mutta en aio silti enää auttaa ystäviäni rahallisesti. Eräs ystäväni sanoi viisaasti, että vaikka kuinka varmasti tietäisi maksavansa takaisin, ei ota lainaa ystäviltään. Raha ja ystävyys eivät käy yhteen.

Ystävyyssuhde muuttuu velkasuhteeksi, ja tämä on osoittautunut huonoksi asiaksi.

On myös vaarana menettää ystäväsuhde, jos takaisinmaksua ei kuulu. En arvosta ihmisiä, jotka eivät pidä lupauksiaan ja ottavat toiselta rahaa luvaten valheellisesti maksaa lainan takaisin. Tällaisen toiminnan varaan ei ole hyvä rakentaa luottamuksellista ihmissuhdetta.

En myöskään lainaa enää parisuhteessakaan, jos sellaiseen joskus vielä päädyn. Olen tähänkin joskus sortunut huonoin tuloksin. Parisuhteessa on vielä helpompi vedota milloin mihinkin syyhyn, ettei tarvitse maksaa lainaa takaisin: minä maksoin edellisen kerran kaikki ruuat, yhteisiä rahojahan tässä on, minä tarjosin viimeksi juomat ja niin edelleen. On hyvin vaikeaa saada omansa takaisin, jos toinen vetoaa siihen, että on ollut antelias toista kohtaan. 

Laina ei perustu anteliaisuuteen tai vastavuoroisuuteen. Se perustuu siihen, että toinen lainaa ja toinen maksaa takaisin, olipa tilanne mikä tahansa.

Mutta laina ei perustu anteliaisuuteen tai vastavuoroisuuteen. Se perustuu siihen, että toinen lainaa ja toinen maksaa takaisin, olipa tilanne mikä tahansa. Raha on osoittautunut vaikeaksi asiaksi ihmissuhteissa, joten jätän sen suosiolla nykyään niiden ulkopuolelle.

Tämä tarkoittaa myös sitä, etten lainaa rahaa lapsellenikaan. Hän voi tienata rahaa tekemällä kotitöitä tai muita sovittuja asioita, mutta en aio opettaa häntä rahan lainaamiseen. On aina parempi tienata raha itse, kuin lainata sitä, varsinkaan ystäviltä tai perheenjäseniltä.

Mitä mieltä olet, kannattaako rahaa lainata läheiselle ihmiselle?

Lue myös:
Talous kuntoon yksinkertaisten taulukon avulla
"Koska olin tyhmä raha-asioideni suhteen, eron jälkeen jäin puille paljaille"

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

 

Kommentit (4)

1/4 | 

Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Itekin olen joutunut pettymään ystäviini jos lainattua summaa ei ole palautettu sovittuna aikana. Olen sen verran "nössö", että en kehtaa pyytää takaisin, mietin aina pääni puhki, että miten voisin vihjailla takaisinmaksusta loukkaamatta?!?

Enää en lainaa varsinkaan ystäville.

Vierailija
2/4 | 

Omat rahan lainaamiskokemukseni perustuvat vastavuoroisuuteen. Mun kaveripiirissä autetaan ja ymmärretään. Mun mielestä on myös hieman pöyristyttävää, ettet lainaisi rahaa lapsellesi. Toki lasten on hyvä oppia tekemään töitä, mutta itse mielummin lainaisi esim täysi-ikäiselle lapselle rahaa kuin antaisin hänen päätyä pikavippiratkaisuihin. Olen myös itse lainannut rahaa sukulaiselta kun erosin. Tästä lainasta olen ikuisesti kiitollinen ja tiedän että anteliaisuus voi pelastaa toisen tosi kusisenkin tilanteen.

Vierailija
3/4 | 

Minäkin hieman hämmästelin tiukkaa linjaa etenkin lapselle lainaamisen suhteen. Jos vanhempi on hyvin ehdoton rahan lainaamisen suhteen,  ei lapsi ehkä edes uskalla kertoa mahd. vaikeuksistaan raha-asioiden suhteen. Pahimmillaan voikin käydä niin, että (aikuistunut) lapsi ei  uskalla pyytää apua ja sortuu pahimmillaan vaikka pikavippeihin, jos ei osaa yksin ratkaista rahaongelmiaan.

Tietenkään tämä ei tarkoita, että lapselle pitäisi lainata  rahaa tuosta noin vaan. En itsekään lainaisi rahaa lapselle ihan mihin tahansa, ja jos näyttäisi siltä että lapsi ei maksa lainaa takaisin ilman erittäin hyvää syytä, lopettaisin varmasti lainaamisen.  Vaikeuksien yli voisin kuitenkin hyvin kannatella, ja lainata myös muissa tilanteissa, jos sitä kautta voisi välttää esim isoja lainannosto tms. maksuja.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla