Elatusmaksut eli elarit; nuo varmasti eniten riitaa aiheuttavat seikat eroissa huoltajuuskiistojen lisäksi.

Kuka maksaa, kenelle ja mitä ja kuinka paljon?

Suoraan sanottuna joskus tuntuu, että aikuiset riitelevät lapsiensa huoltajuudesta siksi, että haluavat mahdollisimman paljon itselleen rahaa.

Suoraan sanottuna joskus tuntuu, että aikuiset riitelevät lapsiensa huoltajuudesta siksi, että haluavat mahdollisimman paljon itselleen rahaa. Ei, en anna sinulle vuoroviikkoisuutta, ei en anna sinulle lähihuoltajuutta, mutta maksapa minulle enemmän elatusmaksuja. Kun samassa lauseessa sanotaan, että lapsen etu on saada asua vain toisen vanhemman luona ja sitten vaaditaan vielä lisää elatusmaksuja, se luo kyllä tunteen, että kyse on enemmän rahasta kuin aidosta huolesta siitä, missä lapsen on parasta asua.

En liene ihan väärässä tässä asiassa.

 

Miten meidän perheissä on raha-asiat ja elatsumaksut hoidettu? 

 

Esikoiseni perhe

Ensimmäiset vuodet, kun asuin kaksin esikoiseni kanssa ja hänen isänsä oli opiskelija, maksoi elatustuen minulle Kela. Kun pojan isä valmistui ja pääsi töihin, alkoi meillä samaan aikaan vuoroviikkoinen lapsemme hoito.

Siitä päivästä lähtien kukaan ei meillä ole maksanut kenellekään mitään elatusmaksuja. 

Siitä päivästä lähtien ei kukaan meillä ole maksanut kenellekään elatusmaksuja. Olin lapseni lähihuoltaja ja vaikka meillä oli vuoroviikkoinen asumisperuste, olisi minun ollut oikeus saada elatusmaksuja hänen isältään. Näin sen kuitenkin täysin typeränä, koska hän hoiti lastamme yhtä paljon kuin minäkin ja maksuja meni hänellä yhtä paljon kuin minullakin lapsemme hoitamiseen. Olin itse opiskelija ja päiväkotimaksuja en itse joutunut maksamaan. Pojasta ei koitunut minulle enemmän menoja kuin isälleenkään. Miksi olisin häneltä pyytänyt rahaa? Minusta se olisi ollut väärin häntä kohtaan.

Hän on myöhemmin sanonut, että on säästänyt sittemmin rahamäärät, joita olisi elatusmaksuja joutunut minulle maksamaan, poikamme säästötilille. Tämähän käy minulle paremmin kuin hyvin.

Minulta ei ole pyydetty tai vaadittu elatusmaksuja missään vaiheessa.

Nythän minun pitäisi maksaa elatusmaksuja poikani isälle, koska poika asuu ainakin 80% ajasta isällään. Minulta ei ole näitä pyydetty missään vaiheessa. Olen ollut hyvin pitkään köyhähkö; joko opiskelija tai äitiyslomalla. Hän tietää, etten ole suoranaisesti uinut rahassa, eikä ole koskaan minulta vaatinut elatusmaksuja. Emme ole myöskään nähneet tarpeelliseksi lähteä siihen paperisotaan, että kaikki tulomme ja menomme laskettaisiin ja katsottaisiin ulkopuolisen tahon kanssa, mitä minun pitäisi hänelle maksaa. 

Olen äärimmäisen kiitollinen tästä kaikesta hänelle; ettei ole rahasta tarvinnut koskaan riidellä. Nyttemin, kun tulen toimeen paremmin, olen säästänyt elatusmaksujen suuruutta vastaavan summan pojalleni tulevaisuutta varten.

Lapsilisät esikoisestani saa hänen isänsä. Tämä on minusta reilua ja oikein.

 

Kuopukseni perhe

Kun erosimme kuopukseni isän kanssa, meille oli kummallekin sanomatta selvää, ettei rahasta alettaisi riitelemään. Me molemmat elimme todella tiukoilla rahallisesti, joten emme nähneet tarpeelliseksi kuormittaa kumpaakaan elatusmaksuilla. Olen poikamme lähihuoltaja, joten olisin oikeutettu saamaan elatusmaksuja hänen isältään. Sanoin kuitenkin heti, etten niitä tule vaatimaan ja tiedän, että tämä on ollut hänelle suuri helpotus.

Nyt viime kuukausina olen antanut puolet lapsilisistä kuopukseni isälle.

Aluksi minä pidin lapsilisät kuopuksestamme. Lapsilisät maksetaan minulle, koska olen lapsemme lähihuoltaja. Nyt viime kuukausina olen antanut puolet lapsilisistä kuopukseni isälle, koska onhan hän yhtä paljon lapsemme kanssa kuin minäkin, ja lisäksi ajaa vuoroviikoin tuomaan poikamme päiväkotiin asuinpaikkakunnalleni, joka tietenkin lisää hänen bensankulutustaankin.

Olen nyttemin harkinnut, että hän saisi koko lapsilisän, koska itse en rahallisesti sitä tarvitse ja hän tarvitsee sitä enemmän. Tiedän hänen käyttävän sen lapsemme hyväksi, joten se olisi minunkin etuni. Tietenkin haluan lapseni voivan hyvin isänsäkin luona.

Raha ei tule olemaan koskaan meillä kiristyksen aihe, huoltajuuden peruste tai riitelyn syy. Miksi sen pitäisikään olla?

 

Miksi riidellä elatusmaksuista?

En ymmärrä tätä. Toki ymmärrän, että lähihuoltaja, joka maksaa kaikki lapsensa menot, voi tarvita elatusmaksuja toiselta vanhemmalta ja on siihen oikeutettukin. Silti siitä ei kannattaisi riidellä ja käyttää sitä uhkailukeinona, kuten monet valitettavan usein tekevät.

Ja menevät jopa oikeuteen riitelemään siitä, miten paljon toinen maksaa toiselle. Rahasummat ovat joskus todella kohtuuttomilta kuulostavia, mitä toinen toiselta vaatii. Elatusmaksuja ei myöskään huomioida menoiksi toimeentulotukipäätöksissä, joten ne voivat rasittaa kovastikin vähävaraisen elatusvelvollisen taloutta.

Elatusmaksuista käydään paljon oikeustaisteluja, jotka ovat henkisesti ja taloudellisesti hyvin raskaita. Toivoisin, ettei näitä kenenkään tarvitsisi käydä. Eroasiat ja huoltajuusseikat, ero lapsista ja ikävä lapsiaan kohtaan ja kaikki muut asiat, joita ero tuo mukanaan, ovat jo tarpeeksi raskaita kantaa. Miksi riidellä vielä tämän lisäksi rahasta?

 

Lue myös aiempi tekstini, jossa kiitän lapsieni isiä siitä, ettei meillä tarvitse riidellä mistään.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuva: Panu Pälviä

 

Kommentit (17)

Vierailija
1/17 | 

Elätusmaksut maksaa Kela pienituloisen puolesta eikä niitä silloin voi vähentää toimeentulotuesta. Slushia ja eduskunnan harrastuksia maksetaan verovaroista, joten pitäisi tehdä sopimukset ja hakea elätusmaksuta Kelalta.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Näinhän teimmekin kun oli tarvis. Kyse oli siitä että kun maksukyky parani ja elarit olisivat menneet jomman kumman vanhemman pussista, sovimme keskenämme ettemme maksa. Eli silloin raha ei vaan siirry vanhempien kesken vaan menee suoraan lapsille. Nykyisessä tilanteessa kummankaan lapsen kohdalla ei Kelan elatustuki tulisi kysymykseen, koska maksukykyä olisi laskelmien mukaan; minulla esikoisestani ja kuopuksen isällä minulle. Selvensikö tämä?

Terveisin, Etä-äiti

Simppanainen
2/17 | 

Mielestäni lähivanhemmalla on täysi oikeus vaatia elatusmaksuja toiselta vanhemmalta. Ei siinä tarvitse toista alkaa sääliä, että voi raukkaa, kun ei ole varaa. Jos hänet todetaan varattomaksi, niin Kela maksaa sitten. Tai ei lähivanhemman tarvitse olla riidan pelossa vaatimatta elareita. Se on lähivanhemman oikeus ja that's it. Elarit eivät kuitenkaan ole lähivanhemman törsäilyrahaa vaan lapsen eloon ja oloon tarkoitettu. Tämäkin pitäisi toisen vanhemman ymmärtää, että ei lähivanhempi kiusallaan niitä vaadi.

Vierailija

No en kyllä ymmärrä miksi lähivanhemman pitäisi saada elatusmaksua, jos molemmat pitävät lasta luonaan yhtä paljon. Ei ole lapsen etu, että toisessa kodissa on köyhempää vain siksi, että paperilla lähivanhempi valvoo oikeuksiaan. Etä-äiti kuulostaa fiksulta ihmiseltä, arvostan.

telluska
3/17 | 

Todella fiksu kirjoitus aiheesta, josta harvoin osataan keskustella kiihkottomasti. On valitettava tosiasia, että eroperheisiin liittyvä lainsäädäntö itsessään tuottaa ongelmia ja luo turhaa vastakkainasettelua. Tästä aiheesta onkin lyhyen ajan sisällä kaksi asiantuntijatahoa kirjoittanut Helsingin Sanomiin. Vanhempien jakaminen lähi- ja etävanhempaan asettaa vanhemmat juridisesti täysin eriarvoiseen asemaan ja tekee heistä jo lähtökohtaisesti toistensa vastapuolia.

Elatuslainsäädännössä on useita epäkohtia, jotka ovat etävanhemman näkökulmasta täysin kohtuuttomia. Jos elatusmaksun määräksi on joskus "aikojen alussa" asetettu tietty summa, niin tämä summa on lähivanhemman niin halutessa voimassa lapsen 18-vuotispäivään asti, vaikka etävanhemman talous romahtaisi ja lähivanhemman talous kohentuisi. Lähivanhempi voi täydellä juridisella valtuutuksella ajaa etävanhemman taloudelliseen ahdinkoon, eikä etävanhemmalla ole tästä mitään muuta ulospääsyä kuin viedä asia tuomioistuimeen - jossa joutuu maksamaan omat tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulunsa, vaikka tuomari toteaisi etävanhemman olleen asiassa oikeassa ja lähivanhemman väärässä.

Etävanhemman maksukyvyttömyys kompensoidaan lähivanhemmalle noin 150 euron elatustuen muodossa. Näin ollen lähivanhempi ei koskaan joudu vastaamaan lapsen elatuksesta kokonaan. Sen sijaan etävanhempi ei saa lähivanhemman maksukyvyttömyydestä mitään kompensaatiota, vaan joutuu maksamaan lapsen elatuksen täysimääräisesti. Ja samaan aikaan lähivanhempi nostaa lapsen perusteella lapsilisät ja asumistuet.

On totta, että on tilanteita, joissa myös lähivanhempi joutuu kohtuuttomaan asemaan lapsen elatuksen suhteen. Niitä tilanteita on kuitenkin paljon, paljon vähemmän kuin etävanhemmalla. 

Vuoroasumistilanteissa syntyy käytännössä usein tilanne, jossa itse asiassa lähivanhemman pitäisi maksaa etävanhemmalle eikä päinvastoin. Tämä tilanne syntyy ainakin silloin, kun molemmat vanhemmat ovat vuokralla asuvia vähävaraisia ja pienituloisia. Tällöin lähivanhempi saa lapsen perusteella satojen eurojen tuet, joita etävanhempi ei saa. Nämä lähivanhemman pitäisi laskennallisesti kompensoida etävanhemmalle. Mutta kuinka moni näin tekee? Jep.

Vierailija
4/17 | 

Me ei olla myöskään koettu tarpeelliseksi maksaa puolin eikä toisin elareita eikä myöskään olla tehty virallisia papereita lasten asumisjärjestelyistä. Ollaan erottu seisemän vuotta sitten, lapset ovat ehkä 60% meillä ja 40% isällään vaikka hänestä jäi se virallinen lähivanhempi kun muutin yhteisestä osoitteesta pois. Lapsilisät menee tilille johon molemmilla on käyttöoikeus ja niillä maksellaan vaatteita ja harrastuksia eli lasten kuluja ylipäätään. Mulla on paljon pienemmät tulot kuin lasten isällä, mutta toisaalta meillä asuu myös kaksi aikuista niin se kompensoi talouden tasapainoa.

Jotain tolkkua
5/17 | 

Tekstistä huokuu jotenkin liikaa, että bloggari nostaa itsensä jalustalle toimiessaan näin "jalosti". Se häiritsee lukijaa. Myös soljumaton teksti (esim. sanan "nyttemmin" viljeleminen) särähtää. Kyseiset tilanteet on monimutkaisia jokainen höystettynä mitä hankalimmilla yksityiskohdilla, jokaisella erovanhemmalla ei ole varaa olla noin jalomielinen. Lähes syyllistävä kirjoitus.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Kiitos kommentistasi! OLen pahoillani jos teksti on syyllistävä. Sitä ei ole tarkoitus. Minulta on pyydetty tekstiä miten me hoidamme raha-asiamme, joten hyvinkin subjektiivisesti sen kerroin, vakiolukijani toki tämän varmasti ymmärsivät ehkä paremmin kuin ne, jotka eivät blogiani niin tunne. Jokainen palaute on arvokas!

Terveisin, Etä-äiti

Kolmen äiti

En kyllä mitään syyllistävää kirjoituksestasi löytänyt. Katkeruutta sen sijaan muutaman kommentoijan teksteistä.

säästä meidät tältä
6/17 | 

Huhuu, katsokaa kuinka onnistunut eroaja ja äiti olen. Se tämän kirjoituksen viesti on. Ja sitten vielä kirjoittaja itse jakaa lapsellista itsekehu-postausta kaikissa mahdollisissa fb-ryhmissä.

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017

Moikka Sulo ja kiitos kommentista. Olen tainnut itse jakaa tätä yhdellä sivulla oman FB-sivuni lisäksi :) tämä aihe onkin aiheuttanut paljon keskustelua. Olen pahoillani jos saa kuvan että tässä kehun itseäni, lähinnä taidan kyllä kehua lapsieni isiä.

Terveisin, Etä-äiti

Petetty ja jätetty
7/17 | 

Kun lasten hyvintoimeentuleva isä sanoo, että hän eroaa rahan takia, sitä kyllä oikein mielellään näpäyttää toista osoittamalla miten paljon lasten elatus kk:ssa on todella maksanut ja miten rahankulutus nyt kasvaa, kun entinen yksi perhe asuukin kahdessa taloudessa ja osa tavaroista tarvitaan tuplana, esim. lasten sängyt. Minä työttömänä haen lähivanhemmuuden ja ehkäpä vielä yksinhuoltajuudenkin juuri siksi ettei mistään enää tarvitse riidellä tämän jälkeen. Hänen rahanahneudestaan on kiinni kiistääkö hän lastensa elatuksentarpeen. Omalta osaltani karsin kuluja valitsemalla edullisimman mahdollisen asumismuodon kuitenkin säilyttäen tyttöjen elintason. Se tarkoitaa omakotitaloa kaukana nykyiseltä asuinpaikkakunnalta. Kun asumme kaukana, on yhteishuoltajuus vaikeaa. Penniäkään en anna periksi ja senteissäkin aion löytää isomman.

Vierailija
11/17 | 

Laki lasten elatuksesta lähtee siitä, että lapsella on oikeus samaan elintasoon kuin vanhemmillaan. Tästä seuraa, että jos toinen vamhemmista tienaa enemmän kuin toinen, hän myös maksaa lapsen elatuksesta isomman osan. Oikeusministeriön laskurissa huomioidaan mielestäni hyvin molempien vanhempien taloustilanne (ja myös mm. lasten perusteella saadu tuet) sekä lapsen elatuksen tarve, ja paras tapa ehkäistä riitoja ja katkeruutta on sopia asiat paperilla ja puolueettoman tahon valvonnassa jo "hyvän sään aikaan". Enkä usko että kukaan eroaa siksi että pääsisi halvemmalla tai saisi elareita.

Uusperheellinen YHDEN MIEHEN n...
12/17 | 

Montako perhettä sinulla on? Anteeksi, jos tartun pikkuasioihin, mutta voisit otsikoida osuvammin. Kyse taisi sitä paitsi olla poikiesi perheistä, ei sinun. Onko sinulla omaa perhettä ollenkaan? Uusperheellisenä minua loukkaa kyseinen otsikointi. Ihan kuin väittäisit että eronneet ovat moniavioisia, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa ainakaan minun kohdallani.

Saija
13/17 | 

Hyvin naiivi näkökanta asiaan. Aikuiseen vanhemmuuteen kuuluu asioista sopiminen myös virallisesti ja valitettavasti välillä oikeusteitse. Nyt jos sinulla ei ole isot tulot, Kela luultavasti maksaisi joko elatusmaksun isälle kokonaan tai ainakin pääosin. En ymmärrä miksi tuosta rahasta pitäisi kieltäytyä, sen voi vaikka tallettaa lapsen tilille. Elatusmaksuun on selvät laskukaavat ja väitän että äärimmäisen harvinaista on että joku haluaa toiselta kohtuuttomasti rahaa. Useimmiten isät ovat etävanhempia ja jättävät kokonaan elatusmaksun maksamatta. Tai todella hyvätuloinen isä haluaa maksaa selvästi pienempää elatusta kuin kuuluisi. Näistä mennään sinne oikeuteen, ei turhaan. Tämä postaus on tosi kapeakatseinen liittyen suurimman osan yksinhuoltajista elämään. On vastuullista vanhemmuutta hoitaa lapsen elatus ja oma toimeentulo oikeaan tasoon. Elatusmaksu on erotessa yksi osa lapsen toimeentuloa. Sillä ostetaan uudet kengät tai mennään vaikka kerran vuodessa risteilylle. Ovat nekin osa onnellista vanhemmuutta. Elatusmaksusta ei tarvitse tietenkään tapella. Se vaatii yhden lastenvalvoja-käynnin jossa tulot ja menot selvitetään ja lasketaan elatusmaksu. Ei siinä riitelyä tarvita. Kyllä ne ovat useimmiten niitä etävanhempia jotka eivät halua maksaa lainmukaista maksua kuin lähivanhempia jotka vaativat liikaa. Tämä postaus on minusta lapsellinen ja ei ainakaan osoita ymmärrystä mistä kaikesta lapsen elatus koostuu. Myös raha on olennainen osa lapsuutta ja lapselle kuuluva elatus on hänen oikeutensa.

Puolikas
14/17 | 

En ollutkaan tätä tekstiä huomannut. Teillähän hoidetaan siis asiat täysin samalla tavalla mitä meilläkin uusioperheessä ja tähän tyyliin kommentoinkin jotain sinun uudempaakin tekstiä..Mikäli molemmat hoitaa lapsiaan saman verran ei minustakaan todellakaan ole tarvetta maksaa elareita suuntaan tai toiseen :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja: Helka Belt

Etä-äitiys on vähän puhuttu aihe edelleen. Miltä etä-äitiys TUNTUU oikeasti? Millaista on olla eroperheen ja kahden pojan äiti, joilla on eri isä?

Tämä blogi vastaa näihin kysymyksiin. Käsittelen aiheita eroperhe- ja uusperhe-elämän haasteista, etä-äitiydestä, vuoroviikkoäitiydestä sekä elämäni tapahtumista, jotka ovat johtaneet etä-äitiyteeni.

 

etaaiti@gmail.com

Facebook

Instagram

Twitter

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
Syyskuu
Huhtikuu
Tammikuu
2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla